你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
巴打,想問下我黎緊係adelaide accounting畢業,考埋英文應該會有70分,行190南澳擔保難唔難?
唔該巴打
有州擔保就唔係擔心分數高低,無需同無州擔保既189爭崩頭,南澳肯擔保就得。

州擔保是唔是要at least 1 year audit經驗?
唔係好明
successful application係指已經攞到州擔保?

一般遞交簽證後大概3-4個月吧。
Dependa on 邊個州。

工作經驗可能係職業評估要求。
189 就計分
190 用咩黎排先後?
巴打,想問下我黎緊係adelaide accounting畢業,考埋英文應該會有70分,行190南澳擔保難唔難?
唔該巴打
有州擔保就唔係擔心分數高低,無需同無州擔保既189爭崩頭,南澳肯擔保就得。

州擔保是唔是要at least 1 year audit經驗?
Dependa on 邊個州。

工作經驗可能係職業評估要求。

南澳好似要1年工作經驗
南澳accounting擔保,係唔係比其他州容易d?
巴打你好
我人在brisbane
讀緊TAFE
啱啱拎咗Cert4
嚟緊6月就會完成埋Adv Dip of Hospitality Management
但想襯3月前遞紙申請457趕水尾(用chef)
然後喺等佢批嘅呢段時間完成個Adv dip
想問咁樣可唔可行?
麻煩哂
1 岩岩畢業就做chef既話移民局會覺得你未夠資格(大廚一般最少3-5年經驗,唔係一般畢業生就做到,廚房有廚房既規矩)

2 個Adv Dip既用途係?

3 已經搵到雇主?
我無記錯南澳既畢業生要申請州擔保既話可以唔使工作經驗?
無譜,例如Tas/Vic就先到先得,NSW就不定時黎發放州擔保按當時分數高低。
因為之前上網睇
話要有dip先計chef(個package本身就係Adv dip)
但而家問緊一個律師,佢又話cert4+2年經驗先算係(改制前)
已經有,仲出咗張4年嘅合約,寫咗係chef
同埋我想問下個定義究竟係點
因為我問緊個律師話cert4+2年經驗就可以算chef
但之前上網自己搵資料見到,應該要cert4+dip先得
同埋我見同舖嘅同事(我師父)都係cert4就拎到,但佢本身已經有幾年經驗
到底邊個先啱
唔該巴打
無一個統一既定義,一般係C4+5-6年工作經驗或者C4+Dip+3年工作經驗。

另外除左個人情況之外,鋪頭既情況亦都係考慮因數之一。即係個廚房既規模是否需要一個Chef而唔係Cook。
我都剛入左190 visa 申請
佢話要9~12個月
入左邊個省?邊個同你講要9 個月?
vic
immiaccount submit 左同交完錢之後見到話要9~12 個月
190 EOI 等幾左幾耐先有invitation?
我先申請state nomination , 幾日就批左
之後先入EOI, 一日後有ITA
Vic有咁快你既文件應該準備得幾好。
唔使9-12個月咁耐,大概3-4個月就會有消息。
唔明添, 唔係申請190 EOI, 之後等,申請state nomination 唔同申請190 EOI?
啱啱睇左expat forum,有傳今個年度都只會每round 批300個invitation, 睇黎189都無乜希望
VIC 有啲唔同
non-ict 職業係先申請state nomination (大約12 星期批)。
批左先去skill select 入EOI, 再通知VIC。咁VIC 就會invite 你。
我都估唔到咁快
收到email 仲以為係叫我補交文件
同埋之前停左幾個月唔收工程類,我都冇諗住會有invite
我都放棄左189
你有190 都好好啦。btw, 你係邊個州?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞