你問我答 澳洲移民 (4)

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
無規定。
有冇下年度既消息?一直每round 300 個?
而家23歲 準備過幾年去澳洲讀書 有問題想問 我而家渣左過social work hd 做左年幾社工 如果要有技術移民 社工係咪60分 但我諗自己30歲先去澳洲讀 可能過左32歲

咁個分唔知夠唔夠

32歲打後 25分
Degree or master 15分
IELTS 10分
3年外地相關工作經驗 5分
留學澳洲兩年 5分
偏遠地方讀書 5分

65分算唔算穩陣 同埋想問下 究竟係香港讀個濕9 degree再報msw 定係直接去澳洲讀4年sw degree 因為我唔想讀咁多年 慳番學費同生活費

ching我係呢邊讀緊msw,係香港都讀左asw同bsw同有五年社工經驗
你要留意返三年工作經驗係計post grad experiences
意即係一係你讀完msw後
如想計hd後工作經驗(即SWA)的話要用你hd學歷過職業評估
而香港sub degree通常只有800小時實習,呢邊要求1000﹐呢個係最大問題
所以要check清楚呀
咁有冇方法解決
如果得60分可以點做 係澳洲做一年社工?
唔記得講 而家我20歲
畢業都係21歲
咁係咪做一兩年野先過去讀master好d
因為好似25歲高分d?
爸打介唔介意留個tg傾下?
可以呀,不過我唔識share, 你介唔介意留跟住我add你?

我研究左好耐,因為我同你一樣都sub degree出身,有幾個問題好麻煩

第一就係post grad experiences. 要計就要用hd過skill assessment. 而要過skill assessment , 首先要ielts academic 4條7
實習時數方面,唔夠1000個鐘可用好似一年全職工作經驗代替,但你要寫份二千字既文,講你呢一年全職工作點符合到AASW 7大criteria.
而用skill assessment, 首先要集齊所有文件,交$1000澳紙申請費,等最少25個星期
而sub degree 都好似要寫封野證明點符合到7大criteria.

第二,就算過到skill assessment , 要count 海外工作經驗,都唔簡單,你要搵老細寫詳細工作內容,supervision 情況得,簡單黎講,香港社褔界係以social control 為中軸,所以我地主要做case, counselling , 人地係講human right, advocacy. 唔會咁容易拎到個5分
所以我而家有bsw 都冇去申請,反而過左黎讀master

但你講完master 以master 學厂啼口skill assessment 就計唔返hd後的工作經驗
未有。
巴打 你好
介唔介意add tg: chkot
Thanks
細波c hing..介唔介意tg 求教..
name: heyhey689
想問下bachelor係business但過澳洲讀msw可唔可行
而我係無social work果方面既經驗
aasw/移民局會唔會因為我bachelor degree 唔關事而唔批我?
好似有啲喧賓奪主答左垃圾巴個post d 野,希望垃圾巴唔好介意

ching 已add IG
冇social work background都得
係睇間U收唔收
我有啲local同學都係讀bba
只要學校肯收就得
你入左去讀,畢到業aasw就會批你註冊(睇清楚你讀個programme係唔係professional qualifying)
但其實都讀得幾辛苦,佢同香港啲taught master唔似,好講自己睇reading (份量大約係一科一week 4份journal, 一個sem 4科),就算係bsw底都catch up 得幾辛苦,如果你去大城市多啲international student一齊讀可以交流下應該會輕鬆啲
巴打熟唔熟student visa(500)
想問下如果COE
English Test Type: Other Form of Testing which Satisfies the Institution
English Test Score: Satisfactory
係咪姐係Visa唔洗考ielts
同埋財產證明係咪一定要
如果係父母戶口應該點做
想問下如果
1. 香港local u electronic engineering grad
2. 做左一年engineer
3. 岩申請左visa 476 想去澳洲讀professional year

過唔過到eoi? Thanks 巴打。
如果之後想進修psycho係咪得clinical同educational psychologist先可以技術移民
治療師/輔導嗰d得唔得
同埋有親戚住queensland
係咪可以加d分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞