[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
留名電腦大爆炸
柯志恒先係 admin?

就算佢唔係admin
但佢同佩珊都有古怪

點解連佢都覺得有古怪嘅?

女神死全家

因為楊返去搵周sir果日
除左柯之外其實佩珊都因為唔知咩事返左去

就算佢唔係admin
但佢同佩珊都有古怪

女神死全家

好多細節你都留意到
Btw 而家故事入面仲係同一日嚟

就算佢唔係admin
但佢同佩珊都有古怪

女神死全家

好多細節你都留意到

又話瞓十五粒鐘

就算佢唔係admin
但佢同佩珊都有古怪

女神死全家

好多細節你都留意到

又話瞓十五粒鐘

前一晚凌晨瞓到第日晏晝
中午楊番學校,主角晏晝先瞓醒
加油
Pish
樓主加速好嗎
樓主加速好嗎

全力支持樓主加速
正皮加速
頭先笨撚柒搭車瞓著咗搭過站
趕工中
幾時有文
楊悅盈按周Sir寫低嘅地址嚟到禾輋邨。

雖然離自己屋企只係好短嘅路程,但係楊悅盈好少過嚟呢邊。

同自己住嘅瀝源唔同,禾輋邨啲樓係井型,中間有一個天井;楊悅盈喺天井正中間望上去,覺得自己真係好似由個井口望住個天咁,令到佢諗起「井底之蛙」呢四個字。

見到有個女人拖住個細路向住大廈大門行,佢即刻加快腳步跟上去,等佢哋打開咗鐵閘之後再施施然咁一齊入去,經過管理處嗰陣仲對住看更阿伯點頭微笑,看更只係望咗一眼就無理佢。

楊悅盈知道,雖然呢啲屋邨有看更,但係只要佢行入去嗰陣光明正大唔好鬼祟,加上因為自己只係一個著住校服嘅中學生,看更一般都唔會阻止佢。

楊悅盈等電梯嗰陣開始有啲緊張:其實自從羅彥輝退學之後,佢哋雖然好間唔中咁會Whatsapp傾計,一句起兩句止,但係已經半年無見過面。羅彥輝個零月之前有Whatsapp搵過楊悅盈想約佢出嚟見面,但係當時暑假啱啱開始,楊悅盈跟咗屋企人上大陸番鄉下探幾個親戚,佢足足有幾日上唔到網。

電梯到咗,楊悅盈行入去,襟咗層數之後閂門,然後感覺到腳下有一道推力,部電梯開始向上升。

望一望電話,一格都收唔到;佢心入面苦笑咗一下:如果呢個時候部電梯有咩問題,佢就必死無疑。

當時番到香港之後,楊悅盈先見到羅彥輝啲Message;佢嘗試過再約番羅彥輝,但係對方熄咗Last Seen,一直無覆。

電梯門打開,佢望住牆上面嘅指示,行到去羅彥輝住緊嗰個單位嘅門口,襟咗一下門鐘,同時個心都猛烈咁跳咗一下。

屋入面傳嚟一陣緩慢嘅腳步聲,由遠至近,然後打開咗道木門。

開門嘅人係一個中年女人,短頭髮瘦瘦削削,一睇就知係羅彥輝媽媽;羅太上下打量咗一下楊悅盈,見到佢件校服之後就對住楊悅盈露出一個笑容。

「Auntie,我叫楊悅盈,係羅彥輝…阿輝啲同學。」楊悅盈見羅太好似幾友善,當堂放心咗好多:「阿輝喺唔喺屋企?我嚟…我嚟探佢。」

「喺呀,但係輝仔仲未瞓醒,你入嚟坐下先。」羅太拉開咗度鐵閘,楊悅盈一行入屋就聞到陣香味。

「我煮緊飯,你坐下先!」羅太拉番埋度鐵閘就走咗入廚房;楊悅盈除咗鞋,小心翼翼咁穿過滿屋雜物,走去梳化度坐低咗。

呢個單位好細,有兩間房之中其中一間好明顯係羅家自己裝修,喺個廳度間出嚟,幅牆最頂同天花之間漏空咗,等房入面啲冷氣可以出到嚟;楊悅盈直覺覺得呢間就係羅彥輝間房。

佢坐喺梳化上面望住呢間房,透過上面個空位可以見到入面無開燈;羅彥輝仲瞓緊覺?

楊悅盈坐喺度四圍望,間屋除咗放咗好多雜物,啲傢私全部都係一望就知已經用咗好多年;近露台嗰邊放咗個神位,神位上面嘅紅照住裏面個尊關二哥。楊悅盈屋企都有個類似嘅神位,嗰種紅燈硬係俾人一種好陰森嘅感覺,搞到佢細個嗰陣成日都唔敢夜晚去廁所。

等到廚房開始傳嚟「沙沙」聲嘅炒餸聲,楊悅盈就企咗起身,踮起腳尖慢慢走過去。

唔理羅彥輝係唔係真係瞓緊,佢只係想偷偷地過去打開門裝下間房:如果羅彥輝真係Admin,一定唔多唔少會有啲蛛絲馬跡。

忽然間佢裙袋入面嘅電話震咗一下;嚇到佢即刻企喺原地唔敢郁。

然後又震一下。

雖然羅太唔會聽到佢部電話震,但係有少少作賊心虛嘅佢只好坐番喺梳化度拎部機出嚟睇。

已讀不回死全家個Group入面收到Admin嘅Message,通知佢哋規則修改。

1. 收到同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內閱讀及回覆。 16:37

楊悅盈完全無任何驚訝或者Hard Feeling,因為佢一早就預計到會有呢一步;由第一日Admin追加規則開始,成個「遊戲」方向已經好清晰:達唔到勝利條件,所有保命方法都只係一個笑話。

佢打開咗電話App,喺Contact List搵咗羅彥輝個手提號碼打過去。

「嘟嘟…嘟嘟…」通咗

但係房入面並無電話響聲,甚至連震機聲都無。

就喺楊悅盈收線嗰陣,發現吳啟鋒Send咗個Message。

大家唔使驚,而家全班同學一齊番學校,六點正課室集合
呢場鬧劇好快就會結束 16:45

——明明你自己先係關鍵人物,點解講到自己好似救世主咁?楊悅盈心入面好不屑吳啟鋒呢個舉動,你諗住叫晒全班番嚟然後你切腹自殺?

「阿盈?你食咗飯未呀?」羅太忽然間喺廚房度問:「我煲落咗湯呀,你唔介意一陣留低食吖;輝仔成日提起你架。」

「好,多謝Auntie。」楊悅盈無打算過要應吳啟鋒所講番去,更何況佢仲未見到羅彥輝,睇怕都唔會咁快離開住。

然後電話又震一下,佢以為Whatsapp又收到Message嗰陣,一望先知原來係何彥晞用Facebook Messenger搵佢。

Hei Yin Ho:
Billy而家叫人番學校,佢已經認定咗羅彥輝同埋你就係Admin同喺班入面嘅內鬼
我唔知佢一陣會做啲乜嘢…但係你一陣自己小心 16:47

楊悅盈開始有啲嬲,合埋咗雙眼用力吐出一啖氣…

算…

因為佢其實心入面都覺得羅彥輝好有可能就係Admin。

之所以上嚟就係想睇下有無勝利條件以外嘅方法可以結束咗呢件事,或者至少幫大家爭取多啲時間、大啲嘅生存機會。
幾時有文

仲有寫緊
然後電話又震一下,佢以為Whatsapp又收到Message嗰陣,一望先知原來係何晞賢用Facebook Messenger搵佢。

Hei Yin Ho:
Billy而家叫人番學校,佢已經認定咗羅彥輝同埋你就係Admin同喺班入面嘅內鬼

自己個名都打錯
然後電話又震一下,佢以為Whatsapp又收到Message嗰陣,一望先知原來係何晞賢用Facebook Messenger搵佢。

Hei Yin Ho:

自己個名都打錯

罰你寫多啲文
羅太由廚房行番出嚟,打開咗張四四方方嘅摺枱,個廳即刻無咗差唔多一半空間。

「阿盈…可唔可以幫我搵啲報紙鋪下張枱。」羅太指一指擺滿成個電視櫃嘅免費報紙:「我去攞啲湯出嚟先。」

楊悅盈拎咗一份釘裝好嘅免費報裝,用力將啲內頁一張一張撕出嚟鋪上枱面,然後羅太就將碗筷——三份碗筷放咗喺張枱度。

「得一餸一湯咋,平時得我同輝仔兩個人食…你唔好介意。」羅太一路拎餸出嚟一路同楊悅盈講。

「呀,我OK架喇!」楊悅盈見個湯煲有啲重,所以入咗廚房幫羅太拎出嚟放喺枱上面。

「你坐吖,舀湯飲住先,我去叫醒輝仔。」

「唔使,等我去叫,俾個驚喜佢吖嘛。」楊悅盈拍一拍羅太膊頭,就走咗去羅彥輝房門口;羅太微微笑望咗佢一眼,然後就開始分派啲碗筷同埋舀湯。

楊悅盈伸手扭咗一下個門把,然後好似拆禮物咁閉住氣,慢慢打開度房——呢個時候,佢電話又震咗一下。

Hei Yin Ho:
番到嚟未呀?Billy就嚟開始喇! 17:58

——妖!佢有啲不耐煩,暫時亦都唔想同何晞賢解釋咁多住。

Yuna Yeung:
番唔到;我喺羅彥輝屋企 18:00

將個電話放番入裙袋之後佢就推開咗度房門。

佢幻想過無數次,可能會見到羅彥輝成個Hacker咁對住幾十個Mon同啲同學Whatsapp緊、可能會見到佢整緊啲唔知咩邪門降頭嘢、可能會見到佢用緊粉筆劃啲唔知乜嘢黑魔法陣、可能會見到佢正正常常喺度玩電腦睇漫畫、可能會見到佢真係喺度瞓緊覺、可能…可能會發現佢原來已經自殺死咗好耐無人發現。

所以,當楊悅盈發現間房空無一人嗰陣,佢一時間反應唔切——

間房個佈局同平時(楊悅盈自行想像嘅平時;始終佢只係第一次上嚟)無乜分別:一張好窄嘅床,床尾係衣櫃,床邊有張書枱仔,羅彥輝用電腦嗰陣應該要坐喺床度,因為已經無位再放一張櫈;只不過羅彥輝唔喺房入面。

「咦!輝仔可能同頭先個同學落咗街。」羅太話。

楊悅盈嚇到成個人彈咗一下:羅太唔知幾時走咗去自己後面。

「啊…呃…咁…」

佢口窒窒嘅同時,羅太忽然一手捉住咗佢。

「唔緊要啦,我哋食住等;輝仔知道幾點開飯。」

羅太嘅握力同佢瘦削嘅外型好唔Match,雖然無整痛楊悅盈隻手,但係佢再次嚇咗一嚇,惟有乖乖地番過去飯枱度坐低。

見佢坐低之後,羅太終於放開咗佢,將一碗奶白色、有少少黃油浮面嘅湯推到佢面前。

但係羅太無行開。

一直就企喺佢隔離。

「試下味,我哋平時食得好淡,健康啲吖嘛。」羅太臉上依然掛住同一個笑容,但喺楊悅盈眼中呢個笑容開始變得有啲詭異。

佢知道避無可避,惟有頂硬上呷咗一啖湯——

「Auntie,好好飲,係咪魚湯嚟?」呢句說話係發自真心——啲湯飲落似乎係正常,味道仲要唔錯。

不過羅太就越望越覺得有啲唔對路,所以楊悅盈唔敢再飲啲湯。

「係呀。」羅太好開心咁摸摸楊悅盈個頭。

「Auntie不如你…打個電話俾輝仔啦…唔係啲湯凍咗唔好飲。」

「佢電話無拎出街,不過佢一陣識番嚟架喇。」羅太拎起筷子,夾起咗啲菜放入楊悅盈隻碗度:「試下吖。」

楊悅盈企番起身:生得唔高嘅佢比羅太高少少,兩個人都企喺度會令到佢覺得有番少少安全感。

「我未洗手呀…我想去洗下手先…」楊悅盈講完就急急腳走過去露台嗰邊,羅太慢慢行過嚟跟住佢。

忍唔住擰轉頭望嘅同時,佢眼角就瞄到個神位。

神位除咗關二哥之外,原來仲供奉住一張相——雖然半年無見過面,但係相中人好明顯就係羅彥輝

楊悅盈不能自制咁覺得背脊毛管戙,佢出咗露台之後就入廁所閂埋門。

鎖埋門。

「阿盈呀…輝仔佢真係成日提起你架…」羅太把聲喺門後面傳過嚟。

楊悅盈開咗電話盞燈。

廁所得一個鋪滿塵嘅燈膽,頭先趕住入嚟無開到,而個掣喺外面;度灰色鐵門側邊有啲生鏽,中間有啲位都開始油漆剝落;馬桶係最普通嗰種白色配一個黑色廁板,佈滿晒啡黃紅嘅鐵鏽污蹟。

成個環境令到楊悅盈覺得好不安。

「佢喺學校俾人蝦…又係你幫佢同老師講…多謝你照顧佢…」羅太繼續講,然後開始有氣無力咁笑出聲。
食少少嘢番嚟繼續

諗起殭屍入面嘅鮑姐

諗起殭屍入面嘅鮑姐

呢個後生啲
同埋本身其實想寫佢係正常人,正正常常同女主角傾計
然後男主角家姐 (實習社工) 上嚟家訪
但係諗諗下而家咁樣又好似好 feel 啲 所以改撚咗
不安中
楊會唔會出事?
佢點拎輝部電話呢?
扑暈佢阿媽?
佢點拎輝部電話呢?
扑暈佢阿媽?

可能打交 扑暈咗 發現呀輝死咗就用佢部電話
會唔會admin其實個呀媽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞