[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
仲未有文
樓主係咪爆左頭
同人傾嘢傾到差唔多通頂
點都出一篇先瞓
同人傾嘢傾到差唔多通頂
點都出一篇先瞓

同人傾嘢傾到差唔多通頂
點都出一篇先瞓

楊悅盈將屋企電話號碼用Facebook Send咗俾陳佩珊,叫佢通知周Sir打呢個電話搵自己。

佢喺羅彥輝屋企嗰陣印多咗一份啲資料,然後一直喺網上面搵緊羅彥輝Send過Email去搵暑期工嗰三間公司啲資料。

其中一間叫Y.H. Lee Consultant,佢Google咗幾次呢個名,發覺呢間公司無官方網站,淨係不斷咁出廣告請人;楊悅盈見到呢間公司咁樣好似有啲可疑,本身以為可以喺呢度搵到線索。

點知,佢求其Click入其中一個廣告度睇——Financial Planning Manager——先發現原來係啲保險公司請Agent嘅假廣告。

「仆街保險佬…」佢嬲嬲地閂咗個Browser;雖然印象中保險界係人係鬼都請,但係楊悅盈記憶中嘅羅彥輝絕對唔會夠膽入呢行;甚至乎可能去到樓下發現係保險公司,就連Interview都唔In就調頭走。

第二間係某大集團,請嘅係Data Entry Clerk;楊悅盈順手將個公司名打咗落Google度Search——

「盈盈。」呢個時候有人敲門,然後打開咗佢房門。

「有條友話係你阿Sir打嚟搵你喎。」楊啟臻——楊悅盈阿哥入咗嚟,拎住個家用手提電話遞俾佢,然後睄一睄佢部電腦右下角個鐘——半夜兩點。

「唔該。」楊悅盈接過個電話,用手揞住個話筒望住自己阿哥;佢意會到楊悅盈咩意思,所以舉起雙手好似投降咁行番出外面。

「唔好校到個Mon咁光,小心壞眼。」楊啟臻講完呢句之後就閂埋咗房門。

佢哋兩個相差兩歲,細個一直都同房瞓上下格床,但係自從楊悅盈升中學開始,阿哥就自願做咗廳長;楊悅盈其實一直都覺得有啲對佢唔住。

而家楊啟臻搬咗入大學宿舍,通常一個月先番嚟一兩次,兩兄妹平時都係靠Whatsapp溝通——有時聽到阿哥講嘅大學生活,會令到楊悅盈有啲憧憬;可惜佢知道自己一定無機會親身經歷。

「喂。」

「喂?你仲未瞓吖嘛?」電話另一邊嘅周Sir問。

——廢話。楊悅盈心入面鬧咗一句。

「未呀,陳佩珊瞓咗未呀?」佢專登反問周Sir一句。

「呀?佢…我唔知呀。」周Sir個反應有啲狼狽;楊悅盈懷疑陳佩珊而家就喺周Sir屋企,唔知點解覺得有啲噁心。

「係呀,你叫我睇羅彥輝啲通話記錄——」靜咗大約三秒之後,周Sir就入正題:「我Check過,全部都係啲Cold Call推銷電話,無乜特別。」

「嗯…我都預咗。」

「但係呢,我睇咗羅彥輝啲Whatsapp Record。」周Sir停咗一停,似乎佢而家就拎住羅彥輝個電話喺度碌:「七月頭嗰陣,佢同賴智勇傾計嗰陣有提過佢去番暑期工。」

楊悅盈覺得自己塊面紅咗:周Sir會唔會睇到羅彥輝同鄧鐵雄講自己嗰啲Record?

「咁…佢有無講到係邊間?」楊悅盈望住自己枱面、另一份羅彥輝Email List嘅Copy問。

然後周Sir就講咗某大集團個名出嚟,正正就係楊悅盈啱啱喺Google Search過嗰間。

「咁九成係呢度喇。」佢熄咗個Mon,成間房即刻變到漆黑一片,淨係得部電話一盞紅燈眨下眨下:「我哋聽日下晝過去。」

「好,淨係我哋兩個去有無問題?」周Sir再問一句:「人哋始終係大公司,未必會同我哋講啲乜嘢。」

「咁唔係可以點?唔通叫埋——」楊悅盈本身想講「何晞賢」,但係佢而家先醒起:何晞賢已經連續兩晚要管住佢哋啲電話,無覺好瞓:「唔通叫埋賴智勇去?」

「我諗住叫埋上次嗰兩個警察去,今日文Sir留咗佢電話俾我。」周Sir講完之後戴一戴頭盔:「不過我唔知佢哋得唔得…聽日先算啦。」

「聽日瞓醒我再打俾你,你叫陳佩珊用Facebook Send你手提Number俾我。」

「我——」

楊悅盈無再聽佢講乜,直接Cut咗佢線。

開番個Mon,Google嘅白色背景又照亮番少少自己間房。

佢拎番個電話出去,見到楊啟臻因為驚嘈醒爸爸媽媽,所以校到部電視好細聲喺度打緊機。

「仲唔瞓?你哋唔係Ocamp緊咩?」楊悅盈一邊將個電話放番上叉電座一邊問——佢記得舊年呢個時間,阿哥去咗宿舍嘅Ocamp,成十日幾乎無同屋企聯絡過咁滯。

「鼠出嚟一兩晚…無人理嘅…」楊啟臻聚精會神咁望住個電視,但係用啲摟打咁嘅語氣反問:「你又唔瞓?頭先嗰個係你條仔?」

「痴線…都話係阿Sir…」雖然佢真係有溝學生妹,楊悅盈心入面講咗句,然後行番去自己房。

「喂。」楊啟臻放低個手掣,認真問咗佢一句:「你無嘢吖嘛?老豆話你呢幾日一番到嚟就匿埋喺房,Whatsapp又唔覆佢哋。」

楊悅盈有一刻猶豫,好想將已讀不回死全家件事講晒俾阿哥聽,問佢應該點做——

「無嘢…心情唔好啫…」

——但係佢只係拋低咗一句,就閂番埋房門。

外面靜咗一陣,然後啲好微弱嘅打機聲又開始繼續響起。
lm
同人傾嘢傾到差唔多通頂
點都出一篇先瞓

同女傾咩?
一晚追曬
新讀者留名
同人傾嘢傾到差唔多通頂
點都出一篇先瞓

同女傾咩?

有男有女
同人傾嘢傾到差唔多通頂
點都出一篇先瞓

同女傾咩?

有男有女

出文啦
仆街live咗
快啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞