[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
文!

轉個彎到

瞓晏覺
留名
張允行知道自己條命仲有大約五分鐘左右。

繼續用何晞賢部電話打咗俾周Sir。

「喂?」

「周Sir,何晞賢佢哋走咗未?」張允行雖然咁問,但係等唔切周Sir答:「你叫何晞賢同謝石俊即刻趕過嚟瀝源邨。」

佢一邊講,一邊拎住自己個袋跑番上樓梯。

「何晞賢同佩珊仲喺度。」電話另一邊嘅周Sir講:「過嚟瀝源邨?」

張允行上番天台,跨過咗洪諾言條屍行咗去唔係太遠嘅一個電錶房門口,一下打開咗道門。

「同何晞賢講,啲電話喺瀝源天台電錶房入面。」佢拎埋謝石俊同楊悅盈個電話出嚟:「但你叫佢要快,半個鐘之內到!」講完呢句佢就Cut咗線。

1. 收到同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內讀取及回覆。

張允行部機覆唔到Whatsapp,佢知道自己必死無疑,但係如果何晞賢佢哋趕唔切嘅話,楊悅盈同謝石俊兩個只能活一個。

佢諗都唔使諗就判斷楊悅盈生存嘅話會比謝石俊有用,所以…心入面向謝石俊講咗句Sorry之後,就用謝石俊個電話出嚟覆咗楊悅盈,然後再用楊悅盈秒回,Restart咗一次30分鐘嘅倒數。

而家係21:54。

本身諗住殺咗洪諾言之後馬上逃走,再去搞掂埋徐建文End Game;有可能同一晚仲可以搵機會殺埋柯志恒,點知——跌爆Mon——張允行無諗過自己會因為一個咁戇鳩嘅原因而死。

佢將何晞賢、楊悅盈同謝石俊部電話疊埋一齊放咗喺電錶房角落頭地下。

頭先同洪諾言嘅打鬧聲一定有人聽到,警察隨時會到;佢唔想何晞賢佢哋幾個人嘅電話俾人當證物拎走。

閂埋門之前,佢猶豫咗一下,硬係覺得有啲嘢漏咗未做。

21:55,兩分鐘之後佢就會死,呢17年人生乜都無達成過,就喺一個咁柒嘅情況下完結…

佢即刻打開門拎番何晞賢個電話出嚟;喺個Contact List入面無佢屋企電話,所以張允行搵咗「家姐」出嚟,二話不說即刻打咗過去。

以前每一次同何晞媛講嘢、甚至只係見到佢,張允行都會心跳加速;而家佢個心一樣跳得好快,但係純粹因為怕趕唔切。

「何晞賢你去咗邊?」一接通電話,何晞媛劈頭就問。

「我係張允行。」佢劈頭就講一句:「我鍾意咗你好耐。」

無等何晞媛俾反應,張允行就收咗線,將何晞賢部電話放番入電錶房之後閂埋咗門;然後拎番自己部電話,行咗過樓梯口坐低。

透過個Mon啲裂痕見到而家係21:57。

時辰到。

張允行諗番起,佢升中四嗰年暑假,第一次去何晞賢屋企玩。

當年何晞媛啱啱準備升大學,張允行第一眼見到——

「嗚———————」

唔知點解手上部電話忽然間響起一陣毫無起伏、又尖又響嘅聲;張允行仲未反應得切,個頭就已經好似西瓜咁爆開咗。
食完飯繼續
允仔
文!

轉個彎到

仲有幾多篇?

你講仲有幾耐完?我諗而家去咗一半多啲左右
Rip
允仔
謝石俊走咗之後無幾耐,周Sir就接到允仔電話,然後就好趕咁叫我哋出門口,帶住我同陳佩珊落停車場。

途中我一直追問周Sir佢都講唔出允仔出咗咩事,因為似乎允仔都無同佢說明清楚,惟一知道嘅就係佢好強調我要30分鐘之內趕到。

雖然我唔知咩事,但係30分鐘呢個時間令我聯想到,如果趕唔切嘅話有人可能會因為已讀不回而死。

我哋即刻落咗停車場,周Sir自己渣車趕過去;經過樓下巴士站嗰陣我見到等緊車嘅謝石俊。

「停車!」我大聲喝停周Sir,同時打開車窗對住謝石俊嗌:「喂!上車!」

謝石俊無預計過咁快又會見番我哋,所以佢呆咗一呆,然後好聽話咁行埋嚟上咗車。

佢坐咗喺後座我隔離,我同佢大約說明咗一下而家個情況;坐前座嘅陳佩珊無論係打俾允仔定係打去我個電話度,都無人聽。

我望下車上面個鐘,而家22:12,我哋剩番唔夠15分鐘。

「何晞賢!」陳佩珊忽然間嗌咗我一聲,然後喺前座遞咗個電話過嚟俾我。

我拎咗個電話過嚟睇,Crystal喺已讀不回死全家入面講咗一句:

何晞賢頭先用Facebook約咗阿言出嚟瀝源邨
阿言跟住張允行上咗瀝源天台到而家仲未落番嚟
但係嚟咗好多警察,好似話上面死咗人! 22:13

然後佢仲貼咗一張相:我同允仔佢哋平時行上天台嗰個樓梯口,有條警察封鎖線同埋兩個軍裝喺度阻住條路,下面圍咗幾個街坊喺度指指點點。

我背脊一陣涼意:我約洪諾言出嚟?我頭先幾個鐘一直喺周Sir屋企,唔好話Facebook,我連電腦都無掂過;更何況我部電話——

——喺允仔度…

「反正Billy同劉楚恒都已經死咗,我哋去殺埋徐建文同洪諾言咪得。」

允仔尋日同我講呢句嘢嗰陣,我問佢係講笑定係痴咗線;照而家咁睇…佢似乎唔係講緊笑…

張浩榮直接了當咁問咗一句:

即係點?何晞賢同張允行夾份殺死咗洪諾言?
唔撚係掛? 22:14

然後柯志恒貼咗張Facebook Messenger嘅Cap圖出嚟——Hei Yin Ho,我個Facebook,話同柯志恒有嘢傾,想約佢出嚟:

我頭先都收到Message佢約我…好在無理到佢
痴線…好恐怖 22:15

其實係咪何晞賢先係Admin,想整死晒我哋? 22:15

咪諗咁多…
一係Whatsapp炸晒佢哋三個
何晞賢、洪諾言、張允恒,我全部都信唔過佢哋 22:16

咪撚戇鳩,都話好似死咗人
如果炸著個死咗嘅我哋咪又成班一齊攬炒… 22:16

@6A-何晞賢 你以後再有啲咩橋,唔使同我講… 22:16

係囉…真係唔敢再同佢有啲咩瓜葛… 22:17

屌!佢又係咁吳啟鋒又係咁!
企出嚟扮大佬,一個就害死人,一個就落手殺人! 22:17

平時唔聲唔聲,有事就成個Leader咁其實好可疑…
會唔會撇除咗何晞賢先會安全啲? 22:18

同之前一樣,一窩蜂彈咗好多無意思嘅指控出嚟;我有啲奇怪柯志恒點解唔趁機會再踩多我一腳。

我唔知允仔同洪諾言邊個死咗,甚至連嗰邊係咪真係死咗人我都唔知,只能夠希望允仔平安無事;好諷刺地而家呢個生死未卜嘅情況,令到唔知道我不在場嘅同學唔敢炸我。
仲有幾多
「就嚟無時間喇…」我聽到陳佩珊同周Sir講;我抬頭一望,我哋已經去到瀝源邨附近停緊紅綠燈,但係而家淨係得番五六分鐘左右…

「借個電話俾我!」我趁盞燈未轉綠,除咗條安全帶,打開車門就衝咗出去,然後用陳佩珊個電話打俾自己。

通,但係一直無人接。

我沿住自己好熟悉嘅呢條路跑,去到樓梯口兩三級咁跳上去,好快已經成身汗,呼吸困難,但係停唔到落嚟,我每向上一級,就好似聽到上面越嚟嘈咁。

去到天台對落一層,果然同頭先Crystal張相一樣,樓梯口有封條欄住,雖然得番一個軍裝喺度咗,但係多咗花生友,企咗十幾個街坊師奶喺度。

我急起上嚟,捐過條封鎖線想衝上天台;個軍裝即刻攔住咗我。

「先生!唔上得去!」佢同我差唔多高,但係好大力,一下就捉住咗我,我想掙扎但係完全無用。

「我朋友…我朋友喺上面…」我同個警察講:「張允行,佢應該喺天台上面…」

「先生你冷靜啲先…」佢聽到我咁講之後,語氣好似有啲軟化咗,但係仍然捉實我。

我諗起Crystal喺樓梯口影嗰張相,靈光一閃咁沿住樓梯望番落去,嗰喺班中年街坊人群入面有一個人特別顯眼:Crystal原來一直喺人群入面。

佢望住我,表情好似有啲難以置信,成身殭硬咗咁——佢係咪以為我一早喺天台,係其中一個死者?

但係我無理咁多,馬上跳番落樓梯走入人群度向住Crystal迫埋去;而佢見到我咁樣,亦都好似醒覺到自己要做嘅乜嘢咁。

Crystal即刻轉身向後跑,去咗另一邊嘅後樓梯,同時喺手袋拎咗佢部貼滿珠片嘅iPhone7出嚟,好快手咁襟咗兩下,然後對住部電話大聲講:

「何晞賢無死到呀!可以一齊炸佢!」

佢諗住錄個語音訊息Send上Group。

好在我追得切上去,我從後用左手箍住佢,右手就襟實佢拎電話隻手——只要一鬆開手,段Audio Note就會Send出去,而我而家又上唔番天台拎自己部電話…

「唔係我…我都係啱啱先知允仔同洪諾言上咗嚟…」我一路講,一路望住滑動來取消呢幾隻字,用力想襟住佢隻手指Slide過去左邊。

「放手呀仆街!屌你老母!」佢不斷咁掙扎,左手一直用力咁鬆踭落我個肚度:「係你自己話幫到阿言,約佢出嚟架!」

我唔知後面嗰班街坊甚至警察見到我咁樣捉住一個女仔,會唔會行埋嚟拉開我,所以我將佢條Audio Note取消咗之後,就用力一掹搶走咗佢部電話,然後放開手。

Crystal馬上轉身面對住我,開始用力一拳一拳咁打落嚟,不停咁講住啲咒罵嘅嘢;我舉起手一路擋一路向後退。

啲街坊嘅低語聲開始越嚟越嘈,我望番過去,有幾個仵工喺天台抬咗兩個同人差唔多大細嘅黑色膠袋落嚟。

Crystal望到之後,全身無力咁跪低咗,然後開始喊。

望住兩個屍袋——我甚至乎唔知邊一個先係允仔——我成個人好似洩咗氣咁,挨埋牆坐咗喺地下。

我心入面一方面仲有一個好唔實際嘅諗法:可能兩個屍袋都唔係允仔,而係有其他人上咗天台、甚至天台發生呢件事係同我哋完全無關嘅其他案件。

但係另一方面,更加強烈嘅諗法係:點解我身邊嘅朋友,以為可以一直Friend落去嘅同學——Elaine、Billy、允仔——竟然可以短短幾日之內全部離開晒我?

嗰股無力感令到我連郁都唔想郁。

我望住自己手上面Crystal嗰部電話:而家時間係22:27分。

謝石俊…

有兩個師奶行過嚟好似想安慰我同Crystal,可能係認得我哋係附近學生,又或者純粹係覺得我哋個款有啲淒涼。

但係佢哋講咗啲乜嘢,我完全聽唔入耳…
仲有幾多

而家應該去咗 3/5 左右
仲有幾多

而家應該去咗 3/5 左右

已讀不回_ _ _
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞