[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
我發言完咗之後無幾耐,周Sir就入番嚟話兩個警察去咗5C課室,想同我哋錄口供。

佢話自己同咗警察講,班上面嘅學生係今日番嚟開班會準備開學嗰時,因為不明原因爆頭死;仲千叮萬囑我哋千祈唔好將已讀不回死全家呢件事講出嚟(雖然佢唔提醒,我哋都知道唔可以講)。

然後,我哋就順住學號一個一個咁過去5C課室;因為我哋根本就無嘢可以對警察宣之於口,每一個同學都係五至十分鐘左右就番番過嚟,但係大部份都係直接就走咗,周Sir亦都無阻止佢哋,所以課室開始越嚟越少人。

允仔一早已經番咗過嚟,想等埋我先走,但係好奇怪陳佩珊都仲留咗喺度。

我前一個學號嘅方溢滿番入嚟嗰時,我望一望課室個鐘:已經差唔多九點,然後我就出咗去,慢慢行過去。

5C班課室正中央放咗四張枱,兩張兩張面對面好似考Oral咁;年紀大啲嗰個警察示意我坐喺佢哋對面,然後睇咗下手上嗰張紙。

「何晞賢,坐。」佢同我講:「我姓文,我同事姓蔡,上次唔記得介紹。」

「文Sir、蔡Sir。」我坐低咗,交替咁望佢哋兩個人,然後留意到文Sir張紙,係周Sir準備俾佢哋嘅5A-6A學生名單,已經有差唔多半班人嘅名俾條紅線劃走咗。

「其實我已經同你班主任同幾個同學傾過,但係知道嘅嘢唔多。」文Sir語氣明顯係知道我哋有嘢隱瞞緊:「唔知何同學你幫唔幫到我哋。」

「今日我哋班會主席Billy…吳啟鋒叫咗我哋番嚟開班會,準備開學日。」我按周Sir教嘅藉口同兩位警察講:「當我哋開緊班會嘅途中…唔知點解…吳啟鋒同另外幾個同學個頭就好似汽球咁爆咗。」

「開學日有嘢要準備?唔係準備好啲書簿文具就得咩?」蔡Sir——後生嗰個警察——有啲好奇咁問我。

我望咗佢一眼,無答佢,然後繼續將注意力放番喺文Sir身上。

「好似汽球咁爆咗…可唔可以講具體啲?」文Sir都無理到佢同事,繼續問我:「俾人打爆?定係——」

「無端端就咁爆咗…」我打斷咗文Sir。

「有乜可能?」蔡Sir又插把嘴,但係我同文Sir依然無理佢。

「頭先你班主任俾我嘅呢張List,除咗今日有番嚟嘅28個人之外…」文Sir將份學生名單調轉擺過嚟俾我睇——我忽然間有個好奇怪嘅諗法:佢每見一個同學都要拎番份名單,然後又遞過嚟,唔會好麻煩?

「今日有12個同學無番嚟;除咗前日離奇死亡嘅胡綺玲之外,其他人你知唔知佢哋點解無番嚟?」

胡綺玲就係Elaine。

「唔知。」對住警察講大話,唔多唔少都有啲緊張。

「哦…睇嚟你哋班同學關係都幾疏離。」文Sir呢句說話好似有骨咁:「今日無番嚟嘅人…幾乎全部人都係前日同胡綺玲同一時間、同一個方式死…你哋全班無一個同學知道?」

「我…不嬲都同佢哋唔係太Close。」呢句係真心話。

文Sir忽然間黑面,用力拍落張枱度;唔好話我,就連蔡Sir都嚇咗一跳。

「唔好以為阿Sir唔知你哋有嘢瞞住我哋!」佢右手伸出食指,好用力咁指住我:「我一定會查到你哋班友仔搞緊啲乜嘢!」

呢個時候,話唔驚就假,但係我依然乜都無講。

「走啦,醒醒定定。」文Sir將份名單拎番過去,打發我走。

但係我有嘢想問佢。

「文Sir,我想問…羅彥輝其實點死?」
文Sir呆咗一呆,望下手上張名單;今次反而蔡Sir反應快過佢,即刻就拎咗部電話出嚟睇。

「羅彥輝…佢一個月前喺禾輋邨自己屋企跳樓自殺死咗。」蔡Sir見文Sir啤住佢,補多咗一句:「咩啫?你叫我查下呢班發生過咩事架嘛?」

「自殺?咁佢——」

「何同學,你可以走喇。」我想追問落去嗰陣,文Sir好堅決咁打斷咗我,蔡Sir亦都收番埋部電話唔敢再同我講乜嘢。

無辦法,我惟有離開5C課室,行番過去;我下一個學號嘅何穎璇前日已經因為Quit Group死咗,再下一位嘅洪諾言隔咗一陣先意識到,然後過咗去隔離。

我行去老師枱,喺箱入面搵自己個電話嗰時,楊悅盈捉住我隻手。

「唔好走住…等埋我…」佢望住我專登壓低把聲講。

如果係正常情況下,我可能會以為楊悅盈想搵機會同我表白,但係而家嘅感覺完全唔似;我對佢做咗個OK手勢——其實佢唔出聲,我都會留到最後。

「仲有…叫張允行都唔好走住。」佢補多一句之後就放開咗我。

我拎番部電話,見到允仔同張浩榮一齊,就坐咗去佢哋隔離。

「咁我走先。」張浩榮見我番左嚟,就對住我同允仔講咗聲:「…我想番去抖下。」

我見允仔望一望我示意一齊走,我搖搖頭;張浩榮拍一拍允仔膊頭,就拎起書包急步走咗。

「做乜?」允仔問我。

「我仲有嘢要同楊悅盈傾,佢叫我搵埋你。」

我同允仔坐咗喺度乾等,無同對方講嘢,淨係望住啲同學逐個出去、番入嚟、拎電話、走;楊悅盈不時同陳佩珊講兩句嘢。到謝石俊出完去番入嚟嗰陣,班房已經淨係得番我、允仔、陳佩珊、楊悅盈同埋徐建民。

謝石俊連電話都無拎就過咗嚟我同允仔度;徐建民望咗我哋三個一眼之後,就行咗出去,拎埋個電話之後過去5C班課室。

「我有無嘢可以幫到手?」謝石俊坐咗喺我哋兩個前面,擰轉身對住我哋——主要係我——講。

「我都唔知,不過你即管留低,一陣再傾。」

終於等到徐建文喺外面行過,楊悅盈即刻快步走咗過去;五分鐘左右就番咗過嚟,然後周Sir望一望課室,見到所有同學都已經見過警察之後就出咗去,應該係再同佢兩個傾一傾之後送佢哋走。

我等周Sir出咗去之後,去咗楊悅盈同陳佩珊後面坐低,允仔同謝石俊跟住我。

我哋終於五個坐埋一齊。
周sir就是admin
我仲諗緊點爆頭
其中一個爆頭嘅同學有愛滋咪⋯
周sir就是admin

我都覺
所以柯志桓反而係內鬼多d

都要條友瀨翻D血先中招嘅
樓主出文好快

愛滋好似接觸空氣三秒就無左

有傷口呢?
好刺激

有傷口呢?

R.I.P

中學就有愛滋咁 Hardcore

有傷口呢?

R.I.P

中學就有愛滋咁 Hardcore

或者遺傳
追到live 樓主加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞