[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
屌喇媽寫寫下個 Word hang 鳩咗 Autosave 得番半篇

阿盈今次搵人幫拖都唔掂
睇到live左 好心寒 驚到要開燈先夠膽睇
盈盈
頭先喺門口等羅太開門嗰陣,楊悅盈猶有如悸,忍唔住捉實何晞賢隻手。

但係之後跟住周Sir、何晞賢一齊行入屋,佢先至無咁驚。

等羅太入咗廚房,就拎番自己尋日漏低嘅鞋,再指示佢兩個坐低,然後自己走咗入羅彥輝房。

楊悅盈望番出去,見到周Sir有啲坐立不安咁款,有啲心涼。

——等飲湯啦,教畜。

雖然心入面感覺有啲對唔住何晞賢,但係照樣閂埋咗門由得佢兩個自己應付羅太。

佢坐喺床上面,開咗羅彥輝部電腦,同埋拎咗佢個電話出嚟放喺枱面——自從尋日知道羅彥輝死咗之後,佢成晚都思考緊另一個方向:既然羅彥輝唔係Admin,咁好有可能係一個同羅彥輝感情好好、長期同佢有Contact嘅人。

部電腦可能好舊或者機能唔好,開機好慢,所以楊悅盈首先開始Check羅彥輝個電話。

羅彥輝部電話好空,得一兩隻App Game、Whatsapp同埋Facebook;佢部機個Contact List除咗5A-6A班嘅人、周Sir、羅生羅太同埋幾個親戚之外就無其他人,全部通話記錄都係3字頭嘅未接來電,好有可能係廣告或者Cold Call電話。

楊悅盈首先打開Whatsapp,即刻就見到9個Unread Message;佢透過啲人名知道就係尋日死咗嗰10個同學,個心即刻有啲乸住乸住。

本身想一下拉落去唔再睇,但係無意中見到其中一個Message有自己個名——係鄧鐵雄Send過嚟嘅,佢忍唔住好奇心開咗嚟睇。

屌你老母!楊悅盈係我架
你條仆街毒撚唔好諗住食天鵝肉! 18:25

楊悅盈即刻覺得自己塊面紅咗。

望上少少先發現,呢條之後對上嘅一個Message已經係上個月中,暑假啱啱開始嗰時嘅事,個Message係羅彥輝Send出去嘅。

有時間嗎,想見面聊聊 13:20

段Message隔離個雙藍剔顯得有啲刺眼。

所以佢再向上拉,見到原來羅彥輝同鄧鐵雄間唔中會用Whatsapp傾計,話題離唔開佢哋玩緊嘅App Game同埋…同埋楊悅盈

佢一直都以為自己好客觀咁了解晒所有同學,但係如果唔係睇到呢度啲Chat Record,佢可能成世人都唔會發現羅彥輝同鄧鐵雄對自己有意思——諗番起終於明,點解當日鄧鐵雄會咁爽快應承自己。

再睇多咗少少,開始見到鄧鐵雄間唔中會有啲不雅用字,佢哋兩個間中仲會將自己喺Facebook啲相互Send俾對方;但係最令人不安係佢哋有時會喺課室或者學校偷拍自己嘅相Send上嚟分享…

佢頂唔住閂咗呢個Chat Box——楊悅盈唔知其他女仔會點諗,但係親眼見到兩個識得嘅人原來背後會咁樣討論自己,佢覺得有啲噁心。

有得揀,佢寧願呢世都唔知道…

再向下拉,除咗羅生同羅太之外,羅彥輝啲Whatsapp全部都係俾人已讀不回,無論佢搵人幾多次都好,對方都只會雙藍剔、隔好耐先覆番佢、或者直頭講其他話題叫佢幫手做啲嘢。

楊悅盈一直都覺得長期俾人欺凌嘅羅彥輝好慘,但係而家係第一次真心為咗佢覺得有啲悲哀。
部電腦終於都開咗,所以佢閂番個電話,喺電腦用Firefox打開咗Facebook。

雖然要Login,但好在Username同Password都儲低咗喺Firefox度,所以楊悅盈順利Login咗羅彥輝個Account——Lo Yin Fai

羅彥輝Facebook Profile Pic同Cover都係一片黑色,有4個Notification,Messenger入面一片空白。

因為楊悅盈有Add到羅彥輝Facebook,所以佢記得喺呢個Wall上面全部都只係貼下啲YouTube片,Share下文,或者間中打下歌詞。

而家見到最後一個Post係7月22號貼嘅:黑底白字嘅簡短一句。

再見

尋日何晞賢話過羅彥輝係大約一個月之前自殺,加上呢個Post有四個喊喊同埋兩句Comment寫住RIP,楊悅盈知道呢個Post十成九係佢臨死前貼嘅,個心有少少唔舒服。

留Comment嘅人大概係羅彥輝嘅親戚,因為一如楊悅盈所料,羅彥輝Facebook Friends唔多,得二十幾個(楊悅盈係其中一個),仲要好多望落都係上年紀嘅人,應該係羅彥輝啲姨媽叔伯。

楊悅盈襟去睇啲Notification,只係一啲垃圾Facebook Game Send出嚟嘅Invite;但係佢喺呢度留意到原來羅彥輝有一個自己嘅Facebook Page。

個Page好簡單,就咁叫做LYFS,入到去之後見到得十幾個Page Like,但係至少一直Keep住有Update。

稍為拉落去望咗望,楊悅盈發現呢個Page近幾次貼嘅嘢都係一張張完全令人睇唔明、好似用電腦隨機畫出嚟咁嘅圖,配一段唔知點解花到好似亂碼咁嘅文字。

最新一個Post係8月28號——尋日。

張圖係一堆好似完全隨機咁嘅黑線同紅線,配咗一段睇唔清楚嘅字。

今̶ͩ̐̾͛̿ͮ͒̀ͫ͑͊̎̏̾̄ͮ͠͏̱̟̺͕̦天̶̛͈̭̺̠̥̻̟̠̐͊ͤ̍̾̚͢͡班ͪͩͥ͆͗̋ͯͩ̍̊̑̍ͨ͛̌̊͌̚̚҉̢͓̘̝̮̩̖͇̞̯̝͉͍̭̯̣͟͝ͅ上̷̶̘͎̩͙̝̰̻͇̅̽ͮͦ̈́͛ͥ̏̋̈́ͫͥ͗̽̈̄̄͢ͅ
̸̴̛̼̟͔̘͓͚͇̻͌͋̄̊̒ͬͭ͒̌̔̒̋̈ͪ̅͂̔ͨ̍̀͘ͅ死̛̛͓͕͔̩̪̻̦̞̗͚͈̈̓̌̅͗̋ͩ͢
ͨ͒̍̏̀̋̄̉ͪ̉̕҉̳͍͍̥̣̙̭̝̙͈͈͔ͅ了̿͌̓͊̎̈́͊͑ͫͩͧͬ̅̔ͬ̍͏҉̬̦͉̳͎̹很̛̼̹͎͓̬̩̮̦͖͚͖̦͚̰̙͓̫̼͙̒̂͂͑̐̅͋̽̇̃̑̊͒̽́多̵̷͕̞͓͔̍ͣ͐ͤ̑̀͟人̵̢̭̻̟͈̪͔̜̪̥̟̹̝̪̞̲̄͌ͬ͗ͤ͑̒ͭͥͤ̑̏
͗ͥ̇ͤ͋̈́̒̄҉̶̙̱͙̼̤̱我̷̜̜̭̗̪̠̣̼͎̹̤̜͓̣̙ͨ̔̿̊̏̄͋͒̈́̅̊̕͠很ͬͬ̑̄ͪ̌̔̈̓̀̇͋͆̀̾҉̨̰͎̩̠̝̘͇̝͍̥͠ͅ開̷̧̱͖̙̟̬̥̝͇͕͊̊̎̀ͮ̔ͮ̐͗̏ͫ̋́́̚͠心̴̢̺̳̰̱̳͇̠̖͓̟̼̭̞̾̓̍̓̀

楊悅盈打開個Wordpad,將段字Copy咗過去先睇得明——

——然後感覺到一股貫徹全身嘅寒意。

自從已讀不回死全家呢件事發生咗之後,雖然自己每日都生活喺恐懼當中,但係今次佢係第一次真正覺得恐怖
live咗
個page
啱啱經過瀝源先發覺
間 7-11 原來搬咗位我記憶中 7-11 個位變咗 759
出文未
Live
lm
真正既恐怖係一出房門
主角同呀sir都走左留低佢一個係到

寫得幾緊湊

但點解billy同其他同學會有「搵到主謀再屌爆佢叫佢收手就是勝利」既諗法

係未攪清楚爆頭能力既原因之前

唔係只有搵出「能力的真相」

或者求佢原諒之類?
我鍾意Wordpad 呢段
我鍾意Wordpad 呢段

頭先用電話睇,唔知咩嚟
啱啱睇返
lm
Page admin是提示?
Page admin是提示?

點睇都係
國王遊戲
Live 左
LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞