[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
搞搞到去到最後
連睇高登唔回post都要死

btw又話「已讀不回死全家
文中啲人全家都安好喎
唔通主角老豆老母喺外國已經遭遇不測

主角都未死
不過冇提及死咗嗰啲同學嘅屋企人

全家既意思未必係指屋企人
就好似 一個累全家咁 個全家都未必係指家人
而係指一部分人

家應該係指一個群體
即係班入面嘅所有人
成全家係最終結果
作者有機會係誇張化成個標題
以吸引讀者

btw,等作者親自解話
如果真係死全家
當第一位爆頭事件發生嘅時候
就唔會只有兩位便衣警察介入
出嚟啦何晞賢
出嚟啦何晞賢

過咗隔離睇學生妹sor
出嚟啦何晞賢

過咗隔離睇學生妹sor

道歉時放上圖片是常識吧

圖定文,自己揀啦
出嚟啦何晞賢

過咗隔離睇學生妹sor

道歉時放上圖片是常識吧

圖定文,自己揀啦

why not both?
出嚟啦何晞賢

過咗隔離睇學生妹sor

道歉時放上圖片是常識吧

圖定文,自己揀啦

why not both?

我十二點幾已經去到禾輋邨,反正我無得瞓,所以好早就出咗門口。

喺商場麥當勞求其叫咗個九件麥樂雞餐,搵個位坐低,然後就通知楊悅盈。

Hei Yin Ho:
我到咗喇,喺麥當勞等 12:23

本身諗住一路食一路等佢覆,但係佢好快就覆番我。

Yuna Yeung:
我而家行過嚟 12:26

——咁都好啲。我心諗,起碼我可以喺度瞓一陣,因為我已經開始有啲迷…

點知呢個時候電話忽然響,幫我醒一醒神;我喺袋搵咗啲機出嚟,原來係周Sir打俾楊悅盈。

「喂。」我幫佢接咗個電話。

「喂?呃…唔該楊悅盈喺唔喺度?」周Sir唔認得我把聲,可能以為我係楊悅盈阿哥。

「周Sir,我係何晞賢,佢交低咗部電話俾我。」

「哦,尋晚聽佩珊講你哋今日會去羅彥輝屋企?」周Sir都無等我答佢,就已經講:「我驚你哋有危險,等埋我一齊先。」

「我而家喺禾輋邨麥當勞,約咗楊悅盈兩點。」我知道楊悅盈因為某啲原因唔鍾意周Sir,但係有個大人跟埋一齊嘅話我真係求之不得,所以叫咗佢嚟。

周Sir收咗線之後,我拎埋另外三部電話出嚟:輪到用我自己嗰部Send嘢俾允仔、同埋楊悅盈嗰部Send嘢俾謝石俊;我成晚都好自律咁無睇過佢哋電話入面任何其他嘢,但係有啲好奇如果自己拎住嘅係陳佩珊部電話,又忍唔忍得到手…

——睇戲睇電視成日都會發生啲男女主角身陷險境,脫險之後就變咗情侶嘅情節;雖然老套到仆街…但係希望可以發生喺我身上。

我忍唔住合埋眼,用雙手拍拍自己塊面:而家唔係諗呢啲嘢嘅時候…醒下…

「好攰呀?就嚟瞓著嗱?」

楊悅盈把聲喺我後面傳過嚟,我擰轉頭望過去:佢今日紮起咗頭髮,著住件有啲殘嘅淺藍色T-shirt、白色短褲、白色布鞋,拎住平時番學用嗰個米黃色單肩書包,加埋佢本身已經無乜血色嘅膚色,成個人淺色到好似會反光咁。

「成晚無瞓玩電話,話唔攰就假。」我醒起原來我係第一次見到唔係著校服嘅佢。

佢行埋嚟坐咗喺我隔離,二話不說就拎咗我一條薯條擺入口。

「無著校服爭啲唔認得你…」我嗱嗱聲將四個電話推去佢面前:「快啲接手,俾我恰一陣…」

「一陣上到去,你幫我陪羅太傾下計食下飯,我想再入羅彥輝間房睇下。」楊悅盈好似當啲電話無到咁,反而繼續食我啲嘢。

「好呀…傾下計咁啦…」我忍唔住伏咗喺枱面:「係喎…我叫咗周Sir嚟——」

「周Sir?」佢有啲激動咁打斷咗我句嘢。

「周Sir。」我合埋眼繼續講:「多個人多雙筷…安全啲…」

雖然聽到楊悅盈繼續講嘢。

但係我個腦已經處理唔到佢講啲乜嘢…

好快就瞓著咗…
「醒!」

忽然間一隻好凍嘅手辣落我塊面度,我即刻醒咗;請我食凍柑嘅係楊悅盈,唔知係咪因為冷氣凍,佢著咗件淺藍色嘅連帽外套。

我坐番起身伸懶腰嗰陣見到周Sir啱啱喺我對面坐低,同我哋打咗聲招呼。

我見枱面濕咗少少,原來我瞓到流晒口水;我有啲唔好意思,拎咗張紙巾偷偷地抹番佢。

「係呢…阿Sir…」我問周Sir嘢想引開佢哋注意:「你幾時知道已讀不回死全家呢件事?」

「第一日嗰時佩珊已經話咗俾我聽。」周Sir雙手疊埋放喺枱面:「我一直都知道啲Rules,唔會亂嚟,你哋放心。」

「你一直都知道,但係乜嘢都無做過?」楊悅盈有啲唔客氣咁問;周Sir苦笑住,輪流交替望下我同楊悅盈,好似喺度表示緊「我又可以做啲乜嘢?」咁樣。

「一陣間上到去,你同呢條友一齊陪下羅太啦。」楊悅盈面向住我,指住周Sir講。

「咦…得你哋兩個?」周Sir有啲好奇,問楊悅盈:「我以為你會搵埋柯志恒。」

——唔好玩我啦,你尋日見到我點對柯志恒架?我心入面咁講。

「點解係柯志恒?」楊悅盈都問番佢。

「尋日你嚟搵我之前,柯志恒都問我拎咗羅彥輝屋企地址;我以為你哋兩個會一齊去搵佢。」

楊悅盈皺起眉頭同我對望咗一眼,我覺得佢同我諗緊同一樣嘢。

「柯志恒再問你啲乜嘢你都唔好理佢。」楊悅盈用命令式嘅口吻同周Sir講:「我唔知佢想點,但係佢一定係不安好心。」

楊悅盈好似對柯志恒都好有戒心咁,唔知係咪因為尋晚佢喺門外面聽到我同全班同學講嘅嘢?

「執埋啲嘢就行。」楊悅盈拎番自己個袋,企起身行咗去;我同周Sir都好聽話咁跟住佢。

行過去羅彥輝屋企途中,我哋都見到好多同自己差唔多年紀嘅人,應該係落嚟買嘢準備大後日開學;有幾個係我哋學校低Form同學,見到周Sir同佢打招呼,周Sir都禮貌咁回應番佢哋。

楊悅盈帶我哋行到去一橦井型公屋,穿過天井行去大門口嗰時,我諗起羅彥輝係跳樓自殺,好可能當時就係伏屍喺呢度,當堂有少少寒意。

大門無閂到,楊悅盈施施然咁行入去,仲同看更打咗聲招呼,但係我同周Sir就俾看更截住咗。

「喂!先生,先生!」看更係個阿伯,又瘦又黑,戴住副鋼框嘅老花眼鏡,喺管理處伸手出嚟截住我同周Sir:「去幾樓?搵邊位?身份證登記!」

楊悅盈無講乜嘢,淨係繞起手企埋一邊睇住。

「去904搵姓羅嘅;我係隔離蔡明磊紀念中學嘅老師。」周Sir惟有停低,喺銀包拎咗身份證同張教職員證出嚟遞俾看更:「我同兩個學生過嚟做家訪。」

看更拎咗周Sir兩張證,拉低副眼鏡眼,然後又上下打量下周Sir同我,之後先開始喺枱面本簿度寫嘢。

「呢度簽名。」佢將本簿放去周Sir面前,指住其中一個空格。

周Sir拎番兩張證、簽名嗰陣,我專登望下本登記簿:雖然阿伯啲字好潦,但係總算搵到我想睇嘅嘢。

尋日嘅登記人入面有柯志恒,佢14:49入嚟,都係上去904。

周Sir唔知我睇緊,所以佢簽完名就推番本簿過去俾阿伯,阿伯亦都好快收番埋本簿。

然後一直由上樓到去到羅彥輝屋企門口,我都俾一個問題纏繞住:點解柯志恒要咁做?

佢尋日先問周Sir羅彥輝地址,即係佢九成係為咗已讀不回死全家呢件事先過嚟;有登記到,即係佢已經上過去。

頭先喺麥當勞,周Sir提到柯志恒問佢拎地址嗰陣,我已經開始懷疑:柯志恒尋日已經知道羅彥輝死咗。

即係話佢尋日係蓄意引人Send Message俾羅彥輝整死Billy佢哋。

直覺話我知柯志恒唔係Admin:如果係嘅話佢大可以不斷收窄規則,等我哋自己死,唔需要做啲會惹人懷疑(實際上亦都令到我意識到佢圖謀不軌)嘅多餘舉動。

我嘗試諗佢究竟有咩用意,但係諗嚟諗去似乎都只係得一個解釋——

我感覺到自己手臂俾啲嘢捉住。

原來我一邊諗嘢一邊行,已經嚟到904門口;頭先沿路一直行喺頭嘅楊悅盈唔知點解龜縮咗去我後面,淨係突咗半個身出嚟,仲捉住我隻手。

周Sir望一望我哋,然後就襟咗門鐘。
一日得一篇唔夠喉啊
LM支持先
好緊張刺激呀
LMLM 好緊湊
柯志恒怕死
所以目標係整死全班自己做winner

同保住另一個人
陳珮珊
搞搞到去到最後
連睇高登唔回post都要死

btw又話「已讀不回死全家
文中啲人全家都安好喎
唔通主角老豆老母喺外國已經遭遇不測

主角都未死
不過冇提及死咗嗰啲同學嘅屋企人

全家既意思未必係指屋企人
就好似 一個累全家咁 個全家都未必係指家人
而係指一部分人

家應該係指一個群體
即係班入面嘅所有人
成全家係最終結果
作者有機會係誇張化成個標題
以吸引讀者

btw,等作者親自解話
如果真係死全家
當第一位爆頭事件發生嘅時候
就唔會只有兩位便衣警察介入

其實計埋quit group係屋企自爆個d, 單野應該轟動全球

但作者好似話冇打算解釋爆頭原因
(唔想變成鬼神之說 / 設定嘅一種)
無數嘅爆頭事件
仲要係有相互關係
就當政府封鎖消息
但一個同社區嘅人冇可能會唔知道依件事發生
如果admin真係有依個能力
令到知情嘅第三者同樣爆頭
應該會變社區性災難

9up完
第更新
開門嘅係一個中年女人,同我記憶中嘅羅彥輝有幾分相似,應該就係佢阿媽。

「羅太…?」周Sir相當之凝重咁講:「我係羅彥輝班主任,我哋知道阿輝——

「阿盈!」羅太望到我身後面嘅楊悅盈,好開心咁打斷咗周Sir:「今日又上嚟探輝仔?」

「係呀Auntie。」我見到楊悅盈好勉強咁笑住答,越嚟越用力咁捉住我。

「入嚟先啦。」羅太打開咗道門:「輝仔仲未瞓醒,你哋隨便坐。」

周Sir表情有啲狐疑,對住我用嘴形講咗句:未瞓醒?但係身後嘅楊悅盈推一推我,所以我就行咗入去。

「阿Sir你點稱呼?」羅太對住緊隨我入屋嘅周Sir問。

「我姓周,呢位叫何晞賢…」周Sir閂埋門之後就繼續講:「同埋楊悅盈——你尋日應該見過佢。」

「係呀係呀,輝仔成日提起阿盈架。」羅太好似好鍾意楊悅盈咁,相反楊悅盈好驚佢:「我老公今日放假,我煲多咗湯,我舀幾碗出嚟過你哋?」

我哋都仲未答佢,羅太已經行咗入去廚房。

楊悅盈見佢入咗廚房,好似鬆咗一口氣咁;我見佢執起門口隔離一對女裝嘅番學鞋放入自己個袋度,然後對住我同周Sir指一指梳化,之後就好熟架部咁打開其中一間房門入咗去。

我同周Sir行埋梳化度坐低,大家面上都係一副WTF嘅表情:雖然唔知發生緊咩事,但係羅太好明顯有啲唔正常;難怪楊悅盈要叫埋我先至敢再上嚟。

諗諗下,我有啲慶幸自己誤打誤撞嗌埋周Sir嚟,如果唔係我都唔知點算。

呢度細過我屋企好多,而且其中一間房——楊悅盈頭先入去嗰間——好明顯係自己裝修間出嚟,佔咗個廳一部份;周Sir用手背拍一拍我,指向角落一個神位。

我望過去,忍唔住個心又再寒一寒。

神位上面除咗擺咗個關公像之外,仲有一張黑白相,雖然距離有啲遠,但係相中人就係羅彥輝;相前面個香爐仲插住三枝已經燒咗一半嘅香。

全屋都好靜,惟獨是廚房入面傳嚟啲碗碗碟碟嘅乒乓聲、同埋羅太好輕快咁哼歌,搞到我同周Sir唔敢出聲;我好想用電話打字或者Whatsapp同周Sir講嘢,但係醒起部電話喺楊悅盈度。

——乜撚嘢呀?我做口型同周Sir講。

周Sir聳一聳膊頭,似乎同我一樣好緊張;緊張到唔記得咗叫我唔好講粗口。

「呃…Auntie?」我鼓起勇氣提高聲線問:「尋日除咗阿盈之外,仲有無同學嚟過?」

「有呀,你哋班長上咗嚟拎啲功課俾輝仔。」羅太喺廚房入面答我。

我哋兩個班長,一個係Elaine,無可能尋日會上到嚟;另一個係由做班會主席嘅Billy兼任,尋日呢個時間佢應該去緊我屋企。羅太指嘅班長應該係——

「柯志恒。」我細細聲同周Sir講:「我喺樓下見到佢個登記。」

雖然柯志恒係一條仆街,但係無可否認佢係有啲腦;早過我哋諗到羅彥輝有可疑絕對唔出奇。

上到嚟之後,佢應該好快就發現羅彥輝死咗,然後扮到若無其事咁番學校,若無其事咁同Billy一齊指控羅彥輝同楊悅盈;點解佢要咁做,我只係諗到一個可能性。

勝利條件:
2. 6A班倖存者兩人或以下!

我無任何實質證據,但係睇嚟柯志恒係想成為最後倖存者,所以佢先明知Send Message俾羅彥輝會死,都咁落力煽動大家去做。

羅太拎住兩碗湯行出嚟嗰時,門外面有鎖匙聲;我同周Sir接過碗湯之後,道門就開咗。
一個同羅太差唔多年紀、黑黑實實嘅中年男人,拎住一個超級市場嘅膠袋行咗入嚟,見到我同周Sir喺度眉頭向上揚咗一下。

「你邊位?」男人一邊將個袋放落地,一邊唔係太友善咁對住我哋——我覺得其實係周Sir——問。

「阿羅生係咪?」周Sir發現個男人似乎係正常人,即刻好似皇天大赦咁企咗起身:「我係羅彥輝班主任,呢位係——」

「老婆你番入房先。」男人——羅生擠出一個笑容,用一把同佢外型唔係好夾嘅溫柔聲線同羅太講:「我招呼周Sir得喇,你抖一陣夜啲煮飯。」

羅太出奇地聽話,馬上行過去另一間房嗰度,經過羅彥輝房門仲不忘敲一敲門講咗句。

「輝仔…阿盈上咗嚟,你瞓醒出嚟陪下人啦。」

等到羅太入咗房閂埋門,羅生就慢慢行去周Sir面前;呢個時候露台嗰邊射入嚟嘅光照到佢塊面,我先見到羅生原來好憔悴,但係眼神相當兇狠。

周Sir唔知係無留意定係點樣,佢向羅生行前一步伸出手,想同佢握手示好;羅生亦都舉起咗佢右手——

啪!

——一巴車咗落周Sir度。

睇羅生體格,我估佢一係做開Gym,一係做開地盤之類嘅粗重工作——當然後者機會比較大;嗰一巴車到周Sir爭啲企唔穩。

「屌你老母你好意思話係人班主任?」羅生好大聲咁鬧出嚟:「屌你老母臭閪!」

「羅生你冷靜啲先…」周Sir揞住左邊面:「你聽下我解釋先啦…」

羅生又舉起右手想打落去,周Sir狼瘡後退咗兩步,爭少少失足跌低;然後羅生轉向我。

「你又係邊撚個?」佢指住我好大聲咁問。

「我…我叫何晞賢,我係阿輝同學…」我Feel到自己驚到有啲震:如果佢用頭先個力度車我一巴,我可能成個頭都會俾佢打甩。

但係羅生聽到之後就無再啫住我,反而指番住周Sir繼續鬧。

「冚家剷你為人師表,我個仔有事嗰陣你唔幫佢?」羅生把聲依然好雄壯,但係似乎有啲哽咽:「我個仔死咗你哋知唔知呀?」

周Sir居然搖搖頭。

「我今次上嚟…就係想搞清楚呢件事。」好似嫌唔夠衰咁,佢仲要補咗一句。

「我個仔喺學校俾人蝦,有晒證據;你哋唔撚踢晒班仆街仔走不特止——」羅生上前扯住周Sir衫領,大力到我見到周Sir件恤衫最頂粒鈕甩咗出嚟:「——到佢退咗學番嚟,你哋都無人理過佢!佢死撚咗你哋都唔知呀,屌你老母!」

然後羅生再車多周Sir一巴之後,扯住佢件衫拉住佢行,打開門出咗去;我雖然好驚,又幫唔到周Sir手,但係都跟咗上去。

羅生襟住周Sir喺門口對出嗰條欄杆,指住下面個天井。

「阿輝就喺度跳落去死嘅,你想搞清楚吖嘛?而家好撚清楚啦!」然後佢終於放開咗周Sir:「走!唔好俾我再見到你!」

「跟撚著啲咁嘅阿Sir,遲早冚家剷架;轉校把啦。」羅生行番入屋之後對住我補多句——我竟然覺得佢語氣有少少苦口婆心——然後用力轟埋咗道門。

周Sir無端端俾人打咗兩巴,但係佢望落唔係嬲或者驚,而係有啲無奈、又有啲無辜;隔離左右鄰居聽到頭先咁嘈,好多都走咗出嚟隔住道鐵閘,一路對住呢邊指指點點一路竊竊私語。

「我哋行埋一邊先…」周Sir細細聲同我講,然後急步走過去樓梯嗰邊。

我驚魂未定,所以即刻跟住佢,同時聽到佢細細聲不斷咁講:痴撚線,成家都痴撚線!

硬係好似忘記咗啲嘢咁,但係頭先被羅生羅太連續嚇親兩次,加上隔離鄰舍一直望住我哋,搞到我而家只係想快啲離開呢度…
仆街仔留底左人地個女呀
阿盈又要嚇親多次,陰公
屌喇媽寫寫下個 Word hang 鳩咗 Autosave 得番半篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞