[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
可唔可以幫人覆
即是而家允仔同男主loop緊
Billy可唔可以用佢地個電話幫佢地比對方

sorry 覆漏咗
可以,啱啱嗰條女就係試緊呢個方法

如果估到邊個係關鍵人物
仲可以用黎殺人

嚟緊搵關鍵人物會係主線
推一推先
而家寫緊,今晚會有更新
等,寂寞到夜深
推一推先
而家寫緊,今晚會有更新
對唔住 頭先臨時有啲急事
寫好咗未有時間 Post
下晝六點十五分,我同允仔打住喊露行入校門。

我哋尋晚成晚無瞓,互Send Message Send咗一晚;經過今晚我哋先知道情況不妙。

對住學校大門嘅係一個獎盃櫃,裏面擺滿咗咁多年以嚟學校贏過嘅獎項;透過獎盃櫃後面嗰塊鏡,我望到我同允仔兩個個樣殘到好似每人打咗十次飛機咁。

身為籃球隊主力嘅Billy同允仔,對個櫃入面嘅獎盃貢獻咗唔少,就連我家姐中學畢業之前都拎過學界田徑嘅獎,反而我…莫講話攞獎,就連課外活動我都好少參加。

一般嚟講我哋上課室嘅話係轉右行上四樓,樓梯旁邊有一部教職員專用電梯,平時禁止學生用,但係學生假期番嚟補課或者做嘢嗰陣搭電梯,啲老師通常都唔會理。

Billy、允仔同我正常嚟講,就算補課都唔會搭電梯,都係一路吹水一路行四層樓梯;之不過今日我同允仔好有默契咁一齊咗過去搭電梯。

「喂…不如真係試下唔睇唔覆…」允仔一行入電梯就挨咗埋牆,一路捽眼一路講。

我無答到佢,呢啲唔知會唔會死人嘅做法,我暫時仲未夠膽試住。我淨係拎咗個電話出嚟準備:20分鐘前允仔Send咗個Message俾我,我打算番到課室就覆佢。

其實無得瞓唔係最辛苦,暑假我哋成日都通宵打機打牌,一兩晚唔瞓根本唔算得係乜嘢,但係每半個鐘要睇一次電話覆Whatsapp,仲要唔可以Hea覆,嗰種壓力原來好難受。

去到四樓,電梯門打開,我哋就見到楊悅盈同鄧鐵雄一齊喺課室度行出嚟。楊悅盈同平時一樣木木獨獨,反而鄧鐵雄個款有啲鬼鼠。

我同允仔對佢哋兩個打招呼,但係佢兩個直行直過無理我哋。

「雕那星…使唔使咁串。」允仔專登用佢兩個聽到嘅音量講,我有啲唔好意思,擰轉身細細聲講咗聲Sorry,然後快手推住允仔走咗入課室。

Billy(實際上係楊悅盈,但其他同學唔知道)約大家六點半番嚟,所以當我行入課室見到已經有接近廿個同學番咗嚟嗰陣,我有啲意外。

雖然同尋日一樣,全部人都係各自一兩個或者三五成群咁坐埋一齊,但係好明顯彌漫住一種不安嘅氣氛。

Billy企咗喺老師枱度,罕有地完全無嘻皮笑臉,子筠坐喺第一排靠右嘅位,Billy示意我同允仔坐喺第一排正中、佢面前嗰兩個位。

允仔一坐低就伏喺枱瞓覺,而我覆完佢Whatsapp之後,就回頭望下啲同學。

課室靠前排同埋中間嘅位就坐咗尋日有番嚟嗰十幾個同學,除咗Elaine同埋啱啱出咗去嘅楊悅盈、鄧鐵雄之外,總共有十一人;睇嚟親眼睇住Elaine死嘅人都唔夠膽無視Group Admin講嘅嘢,所以暫時平安無事。

我見到佩珊同埋另外四個尋日無出現嘅同學,都零零散散坐咗喺呢堆人當中。

我稍為鬆咗一口氣,嘗試用眼神同佩珊打招呼。

當然,佢完全無留意到我。
最後排右邊角落本身係我個位,但係已經俾校工用尼龍布冚住咗我張枱,而且方圓幾枱都無同學夠膽坐過去;相反左邊角落就坐滿咗人——尋日無番嚟嘅一班MK,好似如臨大敵咁聚埋一齊。

我不嬲同佢哋呢班人無乜交集,但係明顯留意到佢哋人數少咗差唔多成半:平時有成八、九個嘅圍威喂嘅佢哋,而家只係得番五個人。我完全明白點解會有呢個情況:一向以為自己係最型最威嘅佢哋,對於已讀不回死全家嘅第一個反應一定係:戇鳩!

然後就會Quit Group。

我甚至相信剩低呢五個人都係因為有同伴Quit完Group爆頭死,先至知今次呢件事並唔係用「戇鳩」兩個字就可以敷衍過去。

靠走廊嗰排單獨位,得一個男同學坐咗喺度,心不在焉咁望住外面——佢就係全班考第一嘅柯志恒。

雖然佢平時份人無乜點樣,但係就硬係俾人一種高高在上嘅感覺,而我亦都會盡量避免同佢呢種人接觸。

仔細數一數,28人竟然番齊嚟;連考試都好少可咁齊人

楊悅盈呢個時候啱啱好同鄧鐵雄行番入嚟,鄧鐵雄論論盡盡咁走入課室中間人群最密集嗰度坐低;楊悅盈就走到Billy身邊揚一揚手示意佢行開。

雖然Billy高佢成個頭,但係氣場完全俾佢壓咗落去,只好乖乖地走去子筠隔離坐低。

平時甚少參與我哋活動嘅楊悅盈,忽然間變到好似領袖咁,慢慢掃視一下全班每一個同學,再睇一睇鐘,然後先開始講嘢。

「大家,唔好意思,今日其實係我拜訪吳啟鋒約你哋番嚟。」

全班即刻議論紛紛開始私底下傾計。

我雖然一早知道Billy係受楊悅盈所托先約人,但係諗起頭先佢同鄧鐵雄行出課室,所以下意識咁轉過去望一望鄧鐵雄。

佢同我眼神對上咗,然後好似有啲作賊心虛咁擰歪咗面。

「我有一個方法,短時間內可以令到大家100%生還。」

楊悅盈講呢句嘢嗰陣,全班馬上靜咗落嚟。
留名支持 希望出快d 多謝作者
楊悅盈一向都係唔太出聲,自成一角自得其樂嗰種人,活動唔會參加,成績唔係特別好,又只係中上樣唔係靚女,所以平時無乜同學會留意佢;老老實實,如果唔係羅同學嗰件事,我甚至乎可能意識唔到佢呢個同班同學存在。

俾著係平時嘅班會活動,我絕對唔會想像到楊悅盈行出嚟對住全班講;但係而家佢又的確好似大家領袖咁發表緊佢要講嘅嘢。

「我重申一次,個方法係短時間內可以令到大家100%生還;但係我想同大家講——」

「咩方法?」後面傳嚟一把聲打斷咗楊悅盈句嘢;我認得把聲:徐建文——MK一派嘅其中一個同學。

楊悅盈望一望向徐建文個邊,靜咗一下。

「我想同大家講,而家諗住保命只係治標不治本,我哋應該Focus落去勝利——」

「咩方法唧?講啦!」今次同時間有幾個同學問,然後後面開始起哄。

楊悅盈一直等到起哄聲開始靜落嚟,佢先不徐不疾咁繼續講埋落去。

「我哋應該Focus落去勝利條件度,將三個關鍵人物搵出嚟。」

「你意思係…」又有人發問,今次係柯志恒:「我哋要搵三個關鍵人物出嚟…跟住殺死佢哋?」

後面又開始有人竊竊私語,我忍唔住望一望允仔,從佢表情睇得出佢同我一樣覺得有啲難以置信。

「你可以咁講,因為只要關鍵人物唔死,最壞嘅情況會係我哋班全員死亡。」

今次無人再出聲,全班又一次靜低咗。

「我尋日親身做咗個測試:只要唔Read同學Send過嚟嘅Whatsapp,就唔會符合已讀不回嘅條件,唔會死。」楊悅盈將視線投向Billy:「吳啟鋒尋日Send俾我嘅Whatsapp,我完全無睇、無覆,但係我到而家都未有事。」

今次我Feel到全班同學一齊望向Billy;Billy亦都馬上企起身,行咗去楊悅盈身邊,拎咗佢部電話出嚟。

「係…雖然我無同佢夾埋做測試,但我可以做證——如果有同學唔信,我可以借部電話俾佢睇。」Billy一路講,一路打開Whatsapp,將個Mon向外對住我哋。

坐最前嘅我見到,Billy最後一個Send俾楊悅盈嘅Message仲係灰剔,時間係尋晚19:34

「只要大家唔Quit Group,唔Read同學嘅Message,暫時係完全唔會有危險。」

楊悅盈講完呢句之後,全班——包括我在內——都鬆咗一口氣,氣氛一下子輕鬆咗好多,Billy拍一拍楊悅盈膊頭多謝佢。

楊悅盈似乎仲有嘢未講;但係我覺得已經無幾多個同學會繼續聽緊楊悅盈講嘢。

佢喺校裙袋拎張摺埋咗紙出嚟攤開,然後反轉將正面對住我哋。

紙上面寫住我哋全班40個同學嘅全名,上面劃咗好多意義不明嘅符號,我惟一睇得明嘅就係,橫線刪走咗嘅人名就係已經死咗嘅同學。

同時我(竟然)留意到,張紙有少少微微震緊:睇嚟楊悅盈對住全班同學講嘢都好緊張,並唔係表面上咁淡定。

「對於關鍵人物,我自己有幾個諗法——」

就喺呢個時候,全班同學嘅Whatsapp一齊響,我哋本身放鬆咗嘅神經一下子又繃緊番。

我拎部電話出嚟一睇:群組已讀不回死全家有一條Unread Message。

大家好!關懷同學由Whatsapp做起!
讀後回覆是基本禮儀,已讀不回的人都去死吧!
本日因已讀不回而死的人數:0人
因Quit Group而死的人數:0人
剩餘人數:28人 18:50

昨晚竟然無人死亡?Admin為各位同學喝采!
大家繼續加油,發揮讀後回覆的精神! 18:51

Admin似乎默許咗楊悅盈呢個做法,定還是佢未發現?

總之,暫時嚟睇應該真係可以唔使擔心已讀不回呢個問題住。

尋日Quit Group死嘅人數係11人,剩餘人數係28人
我哋班40人,點解少咗一個? 18:52

發問者係楊悅盈。
真相只有一個
真相只有一個

人數 count 少咗一個我本身以為會有人留意到
定係當咗係我 Bug
又真係無留意少左個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞