[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
用左一夜時間追到live 樓主加油

大家可唔可以出嚟報個到?
唔知前晚死咗嗰個係邊個,我覺得有啲危險 13:34

Send咗個Message上去已讀不回死全家,唔知會唔會有人覆我,但係即管一試。

然後我拎埋兩部電話番番入房開電腦——管電話嘅人一定係成日將所有電話跟身,唔校靜音;所以我頭先至諗到打電話過去區家純度。

打開咗Facebook之後我開住LYFS個Page,無視嗰啲好迷幻嘅圖,望住啲好似Glitch咗睇唔清楚嘅字,覺得有啲麻煩;所以打算將佢啲Post逐條Copy落個Wordpad度睇,然後抄落張紙度。

因為屋企無Printer,而且用手寫有助我諗嘢,我先至不厭其煩咁樣做。

頭先我就係用同樣嘅方法,將啲仲生存緊嘅同學一次過寫晒落張紙度,諗住用消去法逐個剔走,嘗試推斷下未讀訊息死咗嗰個同學係邊個;但係剔嚟剔去,除咗我自己、楊悅盈、陳佩珊同埋啱啱同我講過電話嘅區家純之外,我一啲頭緒都無。

就咁樣磨咗個幾鐘,我勉強剔除埋柯志恒,都仲有9個人;加上楊悅盈今朝喺Facebook叫過我唔好理其他嘢住,所以我放棄咗思考。

7月17號嗰個Hello World之外連續有幾個Post,裏面有啲根本就唔係咩字嚟,只係一堆符號同亂碼;嗰啲我懶得寫,所以淨係將Hello World抄咗落張紙度,隔離寫番個日期。

知道呢個係一個已經死咗嘅人——羅彥輝——Run過、甚至仍然Update緊嘅Page,就算而家日光日白睇我都有啲不安。

跟住去到7月20號,先至開始有番啲我睇得明嘅Post。

張̴̡̩͕̦̬͖̫̲͕̱͚͚͙̭̙̮͗̓̎̽́開̛͔̝͔͕̻͎̗̦͋͒̽͟
̳͈͚̞̻̰̳̼͎̼̳̻͉̩̻͑̄̾̈́͊͆̎͘͟͠͠͝數̴̸̡̳̦̰̩̱̜̋ͮͥͦ̄̊̀̑̈́̕十̶̟͇̝̦̬͚̫̯̖̠ͬ̈́ͮ͂́ͯ̂̾̒̑̃ͮ͂̓ͮ̀͜͢隻̆̆ͮͬ͑ͮ͋̎̌ͮ͂̀͏̷͔͓̤̙͇̩͡
̵̢̮̤̺͓̙̞̖̫͖͚̹̭̰̺ͦͫ͊͋ͥ͗ͫ̓ͦͮ̉ͧ͆ͅ眼ͨ͋͂̑́͋̒ͪ̓̽͋͋ͤ̈̀͡͏̯̯̲̬̼͘睛̶͙̗͓̮̲̲̭͇͕̘͎̂ͮ͂ͪ̐̚̚͡
̵̠̭̩̩̟̞̗͈̮ͩ̏̈ͣͮ̅̀̋ͨͫͬ͠͠找̶̨̫̳̬̭̹̤͉̜̱̹̙̩̪̼ͭ̔͐̐ͨ̾̀̒̓́́ͣ̊̀͌͛̆̀̀̕͜到̣̣̳͙̫̲͉̯͍̯̟ͣ̓ͨ̎ͨ̀̂ͪͯ̑̒̾̕͞ͅ你ͨ͊̈̍̇̇ͩͤ͋͊͊ͣͯ̐̆͋̚͟͡͏͏̧̥̝̖̤̳

我雖然有同過羅彥輝傾計,亦都記得佢Whatsapp人係鍾意寫書面語;但係個Page呢啲短句,嗰種奇怪分行,同埋嗰啲…唔知邊度嚟、遮住啲字嘅符號,令到我覺得有啲詭異之餘睇得唔係太舒服。

為咗方便自己睇,我無跟佢啲分行,直接將嗰幾句寫咗落嚟:

張開數十隻眼睛
找到妳

20/7

講乜鳩?如果佢話張開兩隻眼我明白、三隻眼我都理解,但係何來幾十隻眼?

但係我更加在意嘅係:又係指邊個?我知道有啲人會濫用女字邊嘅呢個「妳」定;但係知道羅彥輝係毒撚嘅我,直覺Feel到呢度真係指一個女仔——然後又聯想到楊悅盈。

個Facebook之後嗰幾日啲Post,只要唔係亂碼嘅、我睇得明嗰啲,都係重重覆覆咁講自己無人理、無人幫。

好痛苦、好孤獨。

好憎我哋班人。

好撚憎我哋呢班仆街。

起初我覺得羅彥輝有啲Over-react,但係當我一直喺個Mon度睇住嗰啲句子,再將佢逐句逐句寫落張紙度——

為甚麼要這樣
我好恨你們

21/7

——開始覺得連我自己都有啲煩燥、唔開心——

好想全班同學都死
所有人都去死

22/7

——甚至開始有少少心寒。

全班同學
掙扎
然後死
一個不留

23/7

「咁大怨氣?」

家姐唔知幾時開始坐咗喺我張床度,喺隔離望住我寫緊嘅嘢。佢無端端開聲講嘢嗰陣,我成個人喺張櫈度彈咗一下;連佢都俾我嚇咗一跳。我見佢啲頭髮又亂又蓬,應該係啱啱瞓醒,趁我聚精會神嗰陣走咗入嚟。

「唔係呀。」我左手反轉張紙,右手熄咗個電腦Mon;但係張紙後面就係頭先我寫咗嗰十幾個同學名,有啲仲用筆刪走咗,家姐望到又皺一皺眉。

「做咩啫?」家姐又問咗我一句,指住張紙上面啲名講:「死亡筆記呀?」

「唔係呀!你出番去啦!」我伏喺枱面一手遮住張紙,另一隻手伸過去不停咁推佢。

「痴線!搞到好似撞破咗你打飛機咁!」家姐有啲嬲,企起身諗住走出去。

「——呀,等陣。」我忽然間諗起啲嘢,又叫住咗佢。

「又點呀?」

「我想問呢…如果你俾人蝦完、無人幫…」我擰咗過去另一邊望住家姐講;佢個表情真係火火哋:「Whatsapp又成日俾人已讀不回,你會點?」

「我點知?」家姐即刻一句彈番埋嚟,然後就走咗出房,「嘭」一聲閂埋咗道門。

我好似真係激嬲咗佢;但係無理咁多,繼續睇個Page,去到7月24號——羅彥輝死咗之後嗰日。

學習終止
24/7

我諗緊乜嘢為止學習終止嗰陣,電話——我自己嗰部——忽然響咗。

6A-柯志恒
來電

——區家純打俾我?

「喂?」我好好奇佢打番過嚟做乜嘢。

「何晞賢,不如我哋合力完咗呢件事佢好唔好。」我估錯咗;電話另一邊嗰個係柯志恒本人嚟。
推推推 快啲完左佢唔好令我心掛掛 追文追得咁辛苦
live

Btw 樓主最近好似冇寫admin戲份😂?
我覺得寫得投入係好
但係都要寫番現在個遊戲情況先得架
唔係每日一結束admin就係講野咩😂😂
Btw 有冇巴打整合左人物關係圖
2日睇一次唔係主角已經唔記得曬個名😂😂
新讀者留名
睇到hello world就知羅彥輝係it狗
跟住講到學習完畢… 佢個技術係將自己意識轉移咗去電腦/電話度 好似CA2入面部電腦咁
真相只有一個
幾個鐘頭live咗 夜晚睇啲亂碼圖都幾撚寒 留名
咁似個個乜春神明咩咩既
LIVE
快啦
Live
live
有啲似國王遊戲
好睇
樓主加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞