[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
已讀不回正仆街
其實果段字成段係講咩 btw睇上一篇果陣有d心寒

我都係 仲要而家農曆七月

要另外睇返個鳩故定驚

咁緊要?
好刺激
其實果段字成段係講咩 btw睇上一篇果陣有d心寒

我都係 仲要而家農曆七月

要另外睇返個鳩故定驚

咁緊要?

推一推
食完嘢就開始寫
推一推
食完嘢就開始寫

推一推
食完嘢就開始寫

Live左
lm
同周Sir喺樓梯口度坐咗一陣,我先醒起:仆街我哋漏低咗楊悅盈喺入面

想叫周Sir同我一齊番過去,但係佢竟然擰擰頭,仍然喺度自言自語咁鬧緊羅生;我惟有硬住頭皮行番過去。

我喺羅彥輝屋企門口踱嚟踱去,猶豫咗好耐——

羅生對周Sir咁大反應好明顯係因為周Sir姑息咗校園欺凌、拍片嗰件事,照咁睇…我…我應該安全?

羅彥輝俾人拍片當日我都喺度,仲袖手旁觀…如果羅生知道嘅話——

屌!但係我哋漏低咗楊悅盈喺入面!

不過佢應該比起我更加安全?話晒佢一直都有幫羅彥輝…

越諗我就越覺得自己無撚用:楊悅盈就係因為驚先至搵我哋上嚟陪佢。

——死就死啦!

我儲咗好耐氣,終於諗住襟鐘嗰陣,道門就打開咗,然後——楊悅盈就行咗出嚟,雖然見佢有少少面青,但係似乎無乜嘢。

「Uncle,咁我走先喇。」佢對坐喺梳化上面煲緊煙嘅羅生講。

「好,有時間就上嚟食個飯啦…」比起頭先狂暴化嘅羅生,佢而家溫和到好似鬼上身咁,見到我企喺門口仲同我揮手道別。

「仆街…漏低我一個喺入面…」楊悅盈閂埋咗門之後,打咗我心口一拳,之後就開始行過去樓梯口,我一面茫然咁跟上去。

「頭先…發生咗咩事?」我問佢:「羅生好似癲咗咁打柒周Sir又趕我哋走,我仲擔心你——」

「打佢就正常嘅。」楊悅盈一句說話打斷咗我;睇嚟佢對周Sir咁不滿嘅原因同羅生一樣,都係因為佢當時無幫到羅彥輝解決件事。

見到頹坐樓梯嘅周Sir,楊悅盈行埋去毫不客氣咁拍咗佢個頭一下。

「起身,搵個哋方坐低整理下頭先我搵到嘅嘢。」佢對住我同周Sir講:「最好唔好番學校,因為我想有個上網快啲嘅地方;但係我屋企太細。」

「我…我家姐喺屋企,如果傾已讀不回死全家嘅事,俾佢聽到就大鑊。」我都老老實實咁講:「如果周Sir你係一個人住嘅話…?」

我講完之後,同楊悅盈一齊望向周Sir,佢亦都好識做咁馬上點點頭。

「咁通知埋佢哋三個。」楊悅盈喺袋度拎番我部電話出嚟俾我;周Sir無等我哋指示,一早已經拎咗個電話出嚟打。

雖然允仔部電話喺楊悅盈度,但係我知佢屋企電話。

「喂?」接電話嘅人把聲比起允仔青澀少少,我知道呢個係佢細佬張兆行。

「行仔?你大佬呢?」

行仔無答我,但係隔咗幾十秒之後允仔就喺電話另一邊傳過嚟。

「喂,有啲嘢要傾,而家去周Sir屋企。」我同佢講。

「鳩賢?好呀,但我撚知周Sir住邊呀?」

「你地址係——」我拎開個電話對住周Sir問。

「大圍名城,我哋喺火車站F出口等。」佢大大聲咁答我。

「聽到?」我問番允仔。

「得,好快到…」允仔講完之後就收咗線。

我遞番部電話俾楊悅盈嗰陣,見到佢啱啱用Facebook Messenger約完謝石俊。

「我打咗俾佩珊。」周Sir主動同我哋講。

楊悅盈袋番埋啲電話之後就行咗過去電梯嗰邊,我同周Sir——已經開始習慣性咁——跟住佢尾。
我哋三個搭的士過去大圍,去到嗰時發現陳佩珊已經到咗;我唔知佢住邊,但係應該離呢度唔遠。

等允仔同謝石俊途中,我哋企咗喺個出口附近一個靠牆位置,楊悅盈坐咗落地下,喺袋入面拎咗一疊紙出嚟,我見到其中幾張係一個Facebook Page嘅Screen Cap;雖然有啲好奇,但係我見佢聚精會神咁喺度整理,我就無煩到佢。

企喺我左邊嘅陳佩珊俾個電話我睇:已讀不回死全家最新一個Message,Admin承認咗自己係羅彥輝。

「係咪真…?」陳佩珊問我。

「唔知…」我答佢;我唔係太想相信身邊會發生啲咁嘅「靈異」事件,但係自從呢件事…呢個遊戲開始以嚟,的確發生咗好多我常識範圍以內解釋唔到嘅事。

「如果你有時間…」坐喺地下嘅楊悅盈拎咗我個電話出嚟,開咗Facebook Search嘢:「可以睇睇呢個Page。」

佢遞個電話上嚟俾我,我彎低身接過之後,見到佢打開咗一個叫做LYFS嘅Page;陳佩珊有啲好奇咁挨咗過嚟,我用左手拎住部電話放過去同佢一齊睇。

「啊!」陳佩珊見到個Page,即刻問:「呢個就係Admin…羅彥輝個Page?」

楊悅盈點點頭。

個Page全部都係一啲好迷幻嘅電腦圖片,有啲我覺得似扭曲咗嘅風景畫,有啲就好似吸完毒之後見到嘅幻覺咁(當然只係我想像…我未吸過毒),全部都配一段俾堆亂碼遮住咗嘅字。

我拉到去個Page第一個Post——7月17號,Create Page當日出嘅,連圖都無,只係得一段字。

Hͯ̆̾͑̂̈́̓ͮ͛͋̽̾ͧ́͏̵̮̤̩̦̥̮̮̹̼͠Ȩ̵͈̻̭̺̪̣̠͈͖̞̫͍͕̫͈͓̏̓͗ͯ̊͋̃̂̈́͆ͅL̛͍̩̠̥̹͍̲̣̟̠͔̙̼̗͖̩͙̥ͭ̄͗ͬ̌ͪ͑ͬḶ̸̛̫̝̼͙͈͕̳̈́̓ͤ͂͌ͯͤͨ̓͗̾̈́̒ͣ̚͟͡Ǫ̷̸̞̰̱̝̟̠͈̪͇̫̜̼͚̅ͥ̃̿̌̃̓̀,̯̤͈̞̟͈͑͂̎̿̈ͮ̑ͪ́̿̇̑͒͗̅̂̚͝͝ ̡͓̰̱̙̭̟̼̪͈̳̯̖̑̓̾̉͆̃͆͝W̨͕̣̟̘̘͉̥̠̟̬͓̪̳̭͓̄ͨ͐ͬ̏̀͛̌͑̋̄ͮ̌̃̀͟O̫̥͌́ͦ̀̂̌ͯ̇͂͞͡ͅͅR̴̡̟̯̳̺̘̯͓̠̺̝̪͔ͫ̅ͫ̆̅̽͆̈́̀͐̇͛ͤͯ͛̆͛͟L̏́͗ͩ̆̃͂̇ͫ͂̌̃̂̏̚̚͏͏̦͚̥̤̹͙̀̕͞D͓̻͚̤͉̼̯͍̬̱̺̮̠̻̫̤̱̯̤̯̅̓ͮͪ̏ͨ͛ͩͫ͒̀̄̀

「Hello World…?」呢段字相對易啲睇,但係我唔明佢講緊乜;開Page記念?我忽然間諗起家姐去旅行,每次落機都會喺機場自拍貼上Facebook然後加一句「Hello, Tokyo!」。

陳佩珊皺起眉頭,似乎同我一樣唔知句嘢咩意思;佢不經不覺之間越哄越埋我度,令到我諗番起尋日喺課室攬住佢個感覺…

「係呢…」我乘機問佢:「尋晚我Facebook Messenger搵過你…唔見你覆嘅?」

「啊!我尋晚有啲攰…今朝瞓醒又唔記得咗覆你。」陳佩珊望住我,有啲唔好意思咁樣伸一伸脷:「Sorry…好在你唔係Whatsapp我啫。」

以前嘅陳佩珊對我嚟講係只可遠觀,但係我已經連續兩日同佢咁近距離接觸…我舉起右手想掃下佢啲頭髮。

但係俾佢一手隔開咗。

「喂!」周Sir忽然間出聲,我最初仲以為佢喂我,有啲心虛咁望過去。

原來允仔同謝石俊都到咗,周Sir叫緊佢哋過嚟;謝石俊對住我點一點頭,允仔…唔知點解好似有少少亢奮咁,一嘢走埋嚟我度用力搭住我膊頭。

「好,齊人。」楊悅盈望一望我哋幾個,收番埋疊嘢入袋之後企番起身對住周Sir下命令:「行。」

周Sir開始帶路,然後我哋幾個就跟住佢;允仔一直搭住我膊頭行,如果係平時我會覺得無乜嘢,但係而家…

「你做乜呀…」我忍唔住問佢:「High咗嘢?」

「痴撚線!」佢同我講:「咁知道你哋有發現吖嘛,就嚟解決件事,咪開心囉。」

「喂,盈盈,今晚輪到我好唔好?俾啲電話我今晚負責。」允仔擰轉面對住喺隊尾嘅楊悅盈講。

「呃…無所謂。」楊悅盈同佢講:「本身都諗住一係俾你一係俾謝石俊。」

允仔聽到之後,一面滿足,然後全程都無出過聲。

我哋跟住周Sir嚟到佢屋企樓下,入咗大堂——呢度果然係豪宅區,唔止管理員著住成套整齊西裝,連個大堂都霸氣過人;我直覺周Sir屋企應該幾有錢,因為如果無父幹,單靠佢教咗兩年書嘅人工,無乜可能買或者租得起呢度自己一個人住。

周Sir同管理員講咗兩句之後,就帶我哋去咗搭電梯。
允仔有可疑

一個轉身射個三分波
個個都好奇怪

「打佢就正常嘅。」楊悅盈一句說話打斷咗我;睇嚟佢對周Sir咁不滿嘅原因同羅生一樣,都係因為佢當時無幫到羅彥輝解決件事。

允仔有可疑

一個轉身射個三分波

允仔應該係乘機想睇啲平時睇唔到嘅嘢啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞