[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
呢個時間橦大廈無乜人上落,所以楊悅盈佢哋四個就搭咗部無人嘅電梯直接上咗去65樓。

電梯門一打開已經係MTCC個Reception:佢哋右邊放咗一套淺藍色梳化同一張透明玻璃枱;正對住嘅櫃枱,後面幅牆係純白色,上面裝咗幾盞射燈射落嚟照住一個MTCC嘅Logo;而個櫃枱本身係淺藍色,簡單風格無乜多餘裝飾。

楊悅盈覺得呢度啲配色好似自己套衫:白色外套,淺藍色短裙——啱啱開始有啲尷尬嗰陣先發現,就連坐喺櫃枱度個女仔都係著住淺藍色制服。個女仔化咗淡妝、紮起咗頭髮,令到佢望落有啲成熟,但係楊悅盈感覺呢個女仔唔係大自己好多。

佢一見到有人行出電梯,就主動對住佢哋微笑打招呼;應該話佢專業,定還是機械化?

山哥行咗埋去,拎咗張Pass遞俾佢;佢好有禮貌咁企起身接住,仲講咗句唔該,然後坐番低對住部電腦打咗一陣字,應該係做登記?

「我係警察,呢位係中學老師…」山哥指一指身邊嘅周Sir:「佢哋學校最近發生咗幾單案,牽涉到一個喺度做過嘢嘅學生,所以想上嚟問啲資料。」

「明白,先生想問番你,嗰位學生叫咩名?」個女仔問番山哥;楊悅盈最初仲以為會出現啲好似拍戲咁嘅場面:佢哋會俾人話無搜查令,然後山哥就開始擺個警察款出嚟同人角力。

「羅彥輝,羅係L-O。」周Sir代山哥答。

個女仔聽到之後,拎起個電話細細聲講咗句嘢,然後又喺電腦打咗幾隻字,企番起身還番張Pass俾山哥;一個後生仔呢個時候喺左邊嘅玻璃門度行咗出嚟。

「幾位,過嚟呢邊坐下先。」個男仔笑住咁同佢哋四個——主要係對山哥同周Sir——講,然後就示意佢哋跟住入去。呢一層唔知係做咩Business,反正楊悅盈見到呢度好似普通Office咁,有圍板間開一格格,啲人各自坐喺入面對住部電腦,周圍不斷傳嚟打字同埋Click Mouse嘅聲、間唔中有一兩句低語聲。

佢哋行咗去間會議室之後,楊悅盈就同賴智勇坐咗喺兩個大人對面。

「你哋等一等,我同事開完會好快過嚟。」原來呢條友都係傳話嘅;講完呢句之後佢就出番去閂埋咗門。

會議室入面除咗一張長枱,就得一個吊喺天花嘅Projector同埋一個Screen;三面白牆加一邊磨砂玻璃唔知係咪有隔音,外面嘅聲傳唔到入嚟,坐喺度四個人無人出聲,成間房靜得好緊要。

「你哋班發生嘅呢件事,我哋完全無從入手。」首先開聲嘅係山哥:「死咗廿幾人,差唔多全部都係原因不明咁無咗個頭;喺屋企或者同朋友一齊嗰陣死嗰啲,上面一律叫我哋話懷疑意外嚟解釋。」

「話係咩意外先可以說服到人…?」楊悅盈自言自語咁問,但係山哥聽到。

「話係『等待驗屍報告』,叫啲家屬朋友唔可以用其他人講,因為係調查中嘅案。」山哥答咗楊悅盈個問題:「當然佢哋有無照做,我無從稽考。」

「至於唔係喺屋企死嗰啲學生,就算搵得番條屍,上面唔俾我哋去通知家屬。」佢頓一頓,然後又補一句。

「吓?」周Sir同賴智勇都好驚訝;山哥有啲無奈咁同佢哋兩個對望。

「佢哋屋企人無報警?」楊悅盈問——第一個死者胡綺玲死咗成三四日,屋企人無理由唔知。

「有,但係只係當失蹤人口咁落案。」山哥望住枱面,一路諗一路講:「所以今朝周生打電話俾我問我嚟唔嚟,我一口就應承咗。」

楊悅盈無再問啲乜嘢;見到無人再討論,賴智勇就拎咗部電話出嚟望一望時間,然後放咗喺枱面。
雖然頭先條友話佢同事「好快」過嚟,但係楊悅盈偷望一眼賴智勇放喺枱面嘅電話,而家15:31,佢哋喺度坐咗已經個幾鐘。

正當佢覺得有啲唔耐煩想起身行下嗰陣,會議室門就打開咗,一個著住OL裝嘅女人行咗入嚟;個女人身材好修長,五官端正幾靚女,但係就咁睇佢外型加埋個妝,楊悅盈完全估唔到個女人幾多歲,你話佢20又得、話佢30又似、話佢40都有可能。

佢放低咗手上面啲文件之後,就面帶微笑咁行過去同周Sir山哥兩個人握手,然後自我介紹。

「Sorry要你哋等咁耐;我姓石,可以叫我Jessica。」佢講完之後就行咗去最近門口嗰個位坐低咗。

楊悅盈聽到把聲,覺得佢真實年紀應該唔細,可能仲大過周Sir。

「我同事話你哋上嚟搵個學生資料?唔係出咗啲咩事吖嘛?」Jessica仍然笑笑口咁打開咗個話匣。

「呃…係,我哋想問下關於一個叫羅彥輝嘅學生嘅事。」周Sir跟住開始介紹我哋幾個:「我姓周,係羅同學班主任;呢位係賴智勇同楊悅盈,羅同學生前嘅好朋友。」

唔知係咪心理作用,楊悅盈覺得呢個女人聽到自己個名嗰陣,眉頭輕輕揚咗一下。

生前…?」Jessica瞇起眼望住周Sir問,唔知係真心定做戲:「你意思係輝仔死咗?」

——輝仔?楊悅盈對佢呢個用詞有啲敏感,即係呢個女人唔止識得,仲記得羅彥輝?

「係…佢大約一個月前自殺死咗。」山哥順便介紹埋自己:「我姓文,係警察嚟。」

「最近我哋班出咗啲事,我哋懷疑羅同學同呢件事有好大關係。」周Sir繼續講:「而羅同學佢半年前開始無番學,所以我哋想了解下佢呢段時間做過啲乜。」

Jessica雙手合攏放喺枱面,烏前咗個人,似乎開始對呢個話題有興趣。

「輝仔佢喺我哋度做過嘢,當時佢入咗一個直接Under我嘅Project;但係佢忽然間No Show,我哋無人聯絡到佢。」佢好似當山哥無到咁,淨係對住周Sir講:「唔係你嚟同我講我都唔知原來佢出咗事…咁唔知我仲有無嘢幫到你哋?」

「你話佢入咗個Project…」楊悅盈插嘴問:「係乜嘢Project嚟?」

Jessica微微笑望住楊悅盈——你覺得我會話你聽?佢個表情似乎係咪咁嘅意思?

「石小姐,羅同學自殺之後,佢有好多同班同學都相繼死亡。」山哥開始幫口:「如果你諗起啲咩嘅,麻煩你合作下。」

「我淨係可以話俾你聽,我哋公司有啲技術俾人盜用咗,好有可能就係輝仔做嘅。」Jessica對住山哥咧嘴一笑:「至於其他嘢你唔需要知,你記住我同你哋係同一陣線嘅就OK。」

「咩技術?用嚟殺人嘅技術?」山哥再逼問一句;點知Jessica就即刻收起咗個笑容。

「或者麻煩你番出去先,我仲有啲事要同呢三位傾。」佢對住山哥以命令咁嘅語氣講。

山哥似乎有啲嬲,但係當佢想開口嗰時好快又俾Jessica截住咗。

「警察就做番警察應該做嘅嘢:番去等Order做嘢。你知我哋同政府以至你哋警隊都有合作,有咩事我會直接搵你啲上頭講架喇。」

聽到呢句之後,山哥雖然仲係黑口黑面、好似好唔甘心咁,但係就乖乖地企起身行咗出去。

——仲有嘢要同我哋傾?楊悅盈覺得呢個女人越嚟越可疑,望一望對面嘅周Sir,發現佢都係眉頭緊鎖,似乎同自己諗法差唔多。

山哥出咗去之後,Jessica個笑容又出番嚟,但係等咗一陣先再出聲。

「周生你頭先講你哋班出咗件事…」佢主動問:「係發生喺Facebook、Whatsapp定係Telegram?」

楊悅盈聽到之後,眼都突埋咁望住Jessica;但係佢仍然只係笑笑口咁望住周Sir等佢答。

佢個笑容開始令楊悅盈覺得有啲乞人憎。
留名
想問下有無故寫過藍鯨遊戲?
唔知
留名 係咪就黎完
留名 係咪就黎完

2/3 左右
希望爆到一個 Post
想問下有無故寫過藍鯨遊戲?

藍橘子好似寫過
留名 係咪就黎完

2/3 左右
希望爆到一個 Post

幫下你

我覺得先入戲肉
乜鳩都等周sir答喇
一陣唔小心講多左就要爆頭
出文吧
科技解釋ok
其實30分鐘係由send第一個message計定係最後一個? 有時候覆人機唔係淨係覆一個message,可能send完10分鐘後又諗到新嘢覆?
不枉我忍手五日唔睇

何晞賢 你真好嘢

快啲出埋佢啦
不枉我忍手五日唔睇

何晞賢 你真好嘢

快啲出埋佢啦

即係好定唔好
不枉我忍手五日唔睇

何晞賢 你真好嘢

快啲出埋佢啦

即係好定唔好

文呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞