[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
一次過追哂
幾好睇,加油

但係建議出文前再check多一次
唔洗急

視角方面
如果你係得兩個視角
係ok既

你想再加可以參考下其他作者咁
得一兩篇,同埋係完結前加番果個角色既一d signature 既說話or 諗法去標示番佢出黎,或者到最後先一次過解話
有信心寫先好寫,同埋要用比較獨立既角度寫,因為作者自己有時好影混淆埋其他角色既角度,搞到個角色知多左野/bug左

好似你上面有其中一段變左做第3人稱,真係睇到有d一頭霧水

同埋個故事結構/細節可以諗長遠小小或者諗多幾步,睇下有冇bug先決定走向,如果邊作邊諗會好易亂,同多bug,睇呢個故既時候就有d咁既feel,見你改左d設定,又怕唔make sense,加上你話有d位未諗點解話 如果未決定想走咩向/想要咩效果/達到咩目的,有時會走火入魔/兩頭唔到岸

其實我都唔係好識野,但作為讀者,比小小建議,希望你又寫好d多人睇d,我地又睇得開心d,唔好爛尾呀 總括係幾好睇,劇情好緊張,加油加油,皮已正

多謝你
我有啲故事係諗好晒成個 flow 先寫,但係有時反而唔知點入手/開始 所以今次試下有個大約嘅故事,一路寫一路諗

紅字想問下係邊段 因為我有自己另外用 Word save 低,想改番佢

好前架
入artroom果度
有段仔好似重複左咁
一次係第一人稱
一次係第3
啲規則咁 咁訓教嗰陣搵人/俾人搵咪pk
啲規則咁 咁訓教嗰陣搵人/俾人搵咪pk

所以又冇得瞓
我恢復番意識嗰陣,一擘大眼就發現自己仍然挨住牆坐喺地下,但係位置唔同咗,而且地下…地下無晒血。

陳佩珊就喺我旁邊,抱住自己膝頭同我並肩咁坐,個頭側靠喺自己腿上面望住我。佢心情好似仲未平伏到、雙眼有啲紅腫,頭髮望落去仍然濕濕地,黐立立咁;但係佢已經洗乾淨塊面,著咗件深藍色冷衫遮住染滿血嘅上半身。

我身上面啲血漬都開始乾,件衫黐住自己個身,好唔舒服。

四圍望一下,見到個壁報板我先至知原來我哋喺5B班課室;呢度除咗我同陳佩珊兩個之外,仲有十個同學,有啲仍然暈咗未醒——譬如柯志恒:佢坐咗喺角落地下度。

等佢醒番之後,我仲要同佢算帳。

「你…無事吖嘛?」陳佩珊見我醒番,好溫柔咁問我。

我搖搖頭。

「頭先…唔該晒…」佢有啲怕醜咁同我講。

「…唔使客氣。」

的而且確,如果我頭先阻止唔到陳佩珊…同埋允仔…Send Message去羅彥輝Whatsapp嘅話,佢哋兩個而家已經…

「其他人…?」我見允仔唔喺度,所以問陳佩珊:「張允行呢?」

「同周Sir、謝石俊一齊…周Sir叫我哋過嚟呢邊先…佢哋三個…再將你哋暈咗嘅…一個一個咁扶過嚟…」

我知允仔當咗Billy係親生大佬咁,諗起佢頭先個崩潰樣,我好擔心佢;所以聽到陳佩珊話佢幫手送緊啲同學過嚟,我有啲出奇不意。

唔知係咪挨住牆挨太耐,我背脊有啲痛;所以我爬咗起身,行過去最近嘅一個空位度想坐低。

陳佩珊都企番起身,整理一下條校裙之後就跟住我。

「頭先…你點知道唔可以Send個Message出去?」佢細細聲問我。

「我唔知,只不過唔想大家因為一時起哄,將個茅頭指向一個唔知係唔係無辜嘅人度。」我發自內心咁同陳佩珊講:「我唔想再見到有人死。」

我拉開張櫈想坐低嗰陣醒起一件事——即刻轉身走過去柯志恒度。

陳佩珊呆下呆下咁又跟住我。

柯志恒左邊面又腫又瘀;諗起呢條撚樣唔知咩居心,煽動大家用 Message炸羅彥輝但係自己無做,仲喺其他人死咗之後想Send Message俾楊悅盈,我就忍唔住好想再打佢一鑊。

但係而家當務之急係沒收咗佢部電話。

我踎喺佢面前摷佢衫袋同褲袋,但係乜嘢都搵唔到。

啊…

頭先我喺隔離課室打柒佢嗰陣,佢部電話跌咗落枱底。

我轉身諗住行番過隔離課室,但陳佩珊竟然想繼續跟住我。

「我要過番隔離搵啲嘢,你留喺度。」我停咗喺度同佢講。

講完之後我忽然想輕輕捉住佢兩邊膊頭,講啲嘢安慰下佢——唔使驚,我唔會俾你有事——

點知佢一見我伸手,已經好似有啲介意咁,向後縮一縮,不過依然對我點點頭。

無辦法,我惟有頭也不回咁行咗去。

準備出去嗰陣,周Sir同允仔好似士兵搬傷者咁,一左一右扶住梁家豪啱啱好行到課室門外面,梁家豪合埋雙眼,好似瞓著咗咁。

允仔雖然有啲憔悴,但係望落無乜大礙;始終係運動員,佢意志力原來無我頭先諗得咁差。

我讓開俾佢同周Sir入嚟,擦身而過嗰陣輕輕拍咗一拍允仔膊頭,然後就行出走廊轉左過番我哋課室。
我透過我哋課室嗰排染滿血嘅玻璃窗望入去,隱約見到仲有男同學抱起咗個女同學行緊出嚟;課室門無閂,我直接走入去,地上面啲血而家係半乾涸狀態,踩上去個感覺黏住黏住咁,加上嗰陣撲鼻而來嘅腥味,令到我有少少想嘔。

望清楚原來係謝石俊抱住Karman;謝石俊見到我,似乎刻意想避開我眼神——佢頭先係其中一個搖擺不定,想Send Message俾羅彥輝嘅人。

「何晞賢…?呢度無人喇…」唔知係因為抱住個女仔定係點樣,佢把聲有啲虛弱:「周Sir叫我哋全部過晒隔離課室。」

「我知,我過嚟執番啲嘢。」

望住謝石俊出咗去之後,我就想去搵柯志恒部電話,但係呢個時候先發現原來我連自己嗰部都漏咗喺枱面無拎。

我行番過去望一望自己部電話,Mon上面個鐘顯示而家已經18:57。

未接來電
6A-楊悅盈 (4)

Facebook Messenger
Yuna Yeung has sent you a message!

睇嚟楊悅盈無事,於是我暫時唔睇啲Message住,行番去頭先我毆打嗰個位,果然佢部電話仍然喺隔離一張枱個枱底度;我執起佢部機,用自己件校服衫尾抹一抹個Mon上面啲血,就坐番喺自己位想開佢部機嚟睇,但係發覺有Password鎖住咗。

——無所謂,只要唔好俾佢再用到部電話就得。

我將佢部機放喺枱面,然後Unlock咗自己嗰部;除咗四個未接來電之外,楊悅盈仲Send咗幾個Facebook Message俾我。

Yuna Yeung:
而家我哋班咩情況?
你有無事? 18:28

Yuna Yeung:
羅彥輝已經死咗,雖然我唔知佢點死
同埋佢媽媽…精神好似有啲失常 18:43

Yuna Yeung:
我而家番嚟 18:45

我唔係好想打字,所以諗住打電話俾佢,但係呢個時候我聽到門外面傳嚟一陣作嘔聲;我望出去,見到個女仔彎住腰,一手撐住門框,另一隻手揞住個口,好似就嚟嘔咁款。

第一眼望嗰陣我唔認得佢,因為佢一頭及胸嘅頭髮遮住咗個樣。

佢抖順條氣之後撥番好啲頭髮,我先見到原來係楊悅盈嚟,佢頭髮有啲亂,呼吸急促,唔知係咪啱啱跑住趕番嚟。見到我坐喺度唔郁,佢本身揞住口鼻想行入嚟。

但係佢望一望地下滿地血漬,又止咗步;我到呢個時候先留意到,唔知點解佢無著鞋。

我將兩個電話袋埋之後起身行出去,見到一身鮮紅嘅我行出嚟,楊悅盈馬上向後縮咗一下。

「…幾多個?」佢唔太想望入課室,擰開面之後問我。

我最初未意識到佢想問乜,隔咗一陣先明;我望番入課室度,周Sir佢哋完全無掂過死咗嘅同學,所以我數咗一下。

「10個。」

「其他人…走晒?」

我指一指5B班課室,然後楊悅盈想行過去;我舉起手制止咗佢。

「俾我行先…」

啲同學啱啱先喺Billy個電話度聽到楊悅盈把聲,如果佢貿然走入去,我唔知佢哋會有咩反應。

「你跟喺我後面,唔好講嘢。」
等 寂寞到夜深
今晚出住咁多先有啲攰
sor
屌你老母問問問 唔撚識自己睇落去? 唔撚識等下一篇文解迷?

作者又on99 人問一次就解一次 乜思考空間都無曬

睇唔明再睇過囉 等下文囉仆街

由頭開始追 追到周sir阻止主人公打人,都已經開埋只看作者仲一直見作者回你啲問題

唔使周圍望喇 係講緊你 死返去睇tvb師奶劇啦 每隔一兩集畫公仔畫出腸解謎啊撚樣

懸疑故 係咁問點解點解 睇到燥 作者仲要解釋 block咗佢都無用
同埋我想問下,咁樣男女主角視點互換但係又唔係順時間去,會唔會好亂
因為嚟緊想加多一個同學嘅視點落去

你鍾意點寫就點寫 無需要迎合任何人 風格唔同

當然如果你好似墨說果類要出書 迎合中二病小學雞嘅 結局都改埋 無死人果啲 當我無講過
懸疑故要文外解說/補充其實真係好on9
尋晚開始間唔中睇下咁追
live咗

讀者唔用腦
睇完尋找屍體 呢個post推薦既漫畫都好正 仲有無推介
繼續推

讀者唔用腦

但一開始有d位真係bug

我重頭再睇一次 有啲位好似第一規則無寫會死亡 我唔覺得係bug 反而當伏線咁睇
樓主唔洗解畫啦 讀者慢慢睇得明既
有咩問題,留番個故完咗都未有解釋先問啦
開學日
祝全港中小大學生學業進步
開學日

幼稚園呢?
開學日

幼稚園呢?

咁祝埋加埋幼稚園同 Play Group 學生快高長大
開學日

幼稚園呢?

咁祝埋加埋幼稚園同 Play Group 學生快高長大

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞