[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
我就係已讀不回呀你吹咩
屌你老母
我就係已讀不回呀你吹咩
屌你老母

因為呢個故去睇咗生贄投票 真係好似 特別上屋企個段 但兩邊都好睇
樓豬知唔知生贄係咪未出32
我就係已讀不回呀你吹咩
屌你老母

因為呢個故去睇咗生贄投票 真係好似 特別上屋企個段 但兩邊都好睇

用啲漫畫 App 睇最新好似 31
我同Crystal坐喺度,大家都無郁、無講嘢。我一直提防住佢突然撲過嚟搶番自己部電話,所以雖然陳佩珊部電話響咗幾次,我都無接;但係Crystal似乎無咁嘅打算,只係一直睥住我。

唔知隔咗幾耐,啲警察清完場之後就開始走,啲街坊見無嘢睇,都陸續散開。

等到附近得番我同Crystal兩個嗰陣,我望一望手上面個電話:23:12分…我哋喺度呆坐咗差唔多半個鐘。

我扶住牆慢慢企番起身,拍一拍身上啲塵;周Sir同陳佩珊一直都無出現過,我諗…周Sir煩惱緊去邊度洗車?

呢個時候竟然仲想搞爛Gag…我開始懷疑自己可能都開始有啲問題。

「喂。」我袋埋Crystal部電話,伸手想扶佢起身:「我真係唔知允仔約咗洪諾言出嚟;唔信你上天台我證明俾你睇。」

佢用力撥開我隻手,自己起番身,但係似乎打算跟我上天台。

我保持住慢速咁行,盡量同佢平排,因為我唔想行前面用個背對住佢…我唔知佢會做啲乜。

轉彎上最後一格樓梯嗰陣,我望到樓梯頂嗰度由上半幅牆到天花板,都染滿咗一滴滴飛濺上去嘅紅色液體;Crystal眉頭一皺,用手背揞住自己口鼻。

呢啲痕跡好明顯係有人喺度爆咗頭,我衝咗上去,見到樓梯頂對出天台地下都有大灘血喺哋下,但係唔似係爆開擴散性嗰種血漬。

天台電錶房…我暫時嘗試唔諗呢度發生咗啲咩事,搵番啲電話先。

雖然我轉身就見到電錶房,但係我再試用陳佩珊部電話打一次俾自己,聽唔到有聲。

我個心寒咗一寒,即刻衝過去電錶房嗰邊——頭先我唔知頭唔知路,一直想電話俾允仔;唔通頭先電話響嗰陣俾警察搵到,帶走咗?

「點?」Crystal見到我跑開,好似驚我走佬咁跟咗上嚟。

我一路都無收到線,就咁打開咗電錶房道鐵門,然後先終於聽到好微弱嘅鈴聲,沿住啲鈴聲搵番三部電話——我、楊悅盈同謝石俊嗰部——先至鬆番一口氣;好在呢道隔到音隔唔到訊號。

Crystal睇住我喺電錶房拎番三部電話出嚟,一面疑惑。

「我哋幾個交低咗部電話俾張允行,幾個人互相Send Message Keep住有訊息流動。」我收咗線之後袋埋陳佩珊個電話,又將楊悅盈同謝石俊個電話都放番落袋:「我唔知允仔會借我個Facebook做啲咁嘅嘢…」

「你真係唔知?」從Crystal表情我睇唔出佢信唔我。

但係我照樣點點頭——我真係唔知、甚至無預計過允仔會咁做…

我個電話有九個未接來電,六個係陳佩珊、三個係家姐打過嚟嘅;不過我第一時間係開番個Facebook Messenger同楊悅盈講呢件事。

一打開個Facebook Messenger,我見到除咗洪諾言之外,原來允仔仲用過我個Account企圖約徐建文同埋柯志恒出嚟。

Hei Yin Ho:
允仔拎咗我哋啲電話之後,偷用我Account約咗洪諾言出嚟
佢同洪諾言都死咗,而家啲同學話係我嘅陰謀嚟
但係佢哋唔知我有無死到,所以無人敢炸我 23:16

我同Crystal喺瀝源天台…如果你OK嘅話落一落嚟
因為如果Crystal喺個Group度講咗我無死…
我好快就會俾人炸Whatsapp… 23:17

Yuna Yeung:
唉…等我一陣 23:17

加油,好好睇,日日都有追

用啲漫畫 App 睇最新好似 31

早幾頁巴打介紹啲《訊號》都幾好睇
已經完咗,一晚追得晒
隔咗咁耐謝石俊rip
隔咗咁耐謝石俊rip

所以話阿 Sir 應該去咗洗車
點解主角唔覆wtsapp先嘅

主角係同允仔對send
允仔死左仲點解要wtsapp

自殺
今日得一篇?加速
「阿言死咗…係咪代表徐建文死埋,呢個濕鳩遊戲就會完?」Crystal問。

我望住佢一陣,唔知點答。

「希望係…」我惟有咁答佢:「So Far Admin都只係加或者改規則,但係勝利條件完全無變更過。」

「Admin…真係柒輝嚟?」Crystal又問我一句。

「暫時睇嚟係…」——反正Admin都自認咗;成件事由頭到尾都唔可以用常理去解釋,所以你話有一個死咗嘅人用Whatsapp嚟殺死我啲同班同學,我而家都唔會覺得有咩奇怪。

講完之後我再用自己個電話Whatsapp俾周Sir:

Sorry…我趕唔切
記得喺謝石俊度拎番羅彥輝部電話 23:21

一Whatsapp完無幾耐,我仲諗緊嘢嗰陣,部電話就響;我見到Crystal嚇咗一下。

家姐
來電

「喂?」其實我本身都諗住Send完個Whatsapp就打俾家姐。

「何晞賢?」佢把聲好似有啲唔肯定咁問。

「係呀。」

「頭先…頭先張允行用你部電話打俾我…」家姐似乎驚驚地:「你哋做咩呀?唔好拎我嚟玩好喎…」

「我…我夜啲番嚟再同你講。」

「你去咗邊?」

「我喺瀝源,頭先去咗阿Sir屋企。」

「無事吖嘛?你同張允行佢哋一齊。」

…我無出聲,靜咗一陣家姐先至再講嘢。

「我渣車過嚟接你?」

「千祈唔好。」我斬釘截鐵咁講:「街都唔好出,等我番嚟…」

我無等家姐覆,就Cut咗佢線;同時歎咗一口氣…

我唔知應該點同家姐解釋成件事好——Billy同允仔佢都識,而家佢哋兩個都死咗,我覺得自己對住家姐好難講個咩藉口蒙混過去。

然後喺我完全無心理準備嘅情況之下,Crystal襟住我膊頭好大力咁推,我失重心跌咗落地;佢跟住坐上嚟壓住我,車咗我一巴之後開始摷我褲袋。

我個袋裝住幾部電話,全部跌晒落地,Crystal部機貼滿啲珠片,一眼就認得出,所以佢一手就搶番部電話,兜口兜面影咗我一張相。

影完之後佢企番起身,調頭走開;我見佢一起步已經開咗個Whatsapp,所以知道今次無用,我連爬起身追上去嘅動力都無。

「何晞賢無死到呀!阿言同張允行都死咗!」 23:25

佢應該會連埋頭先我張相一齊Send上去,跟住可以想像啲懷疑我嘅同學會開始肆無忌憚咁炸我。

樂觀啲咁諗,起碼我自己拎番部機…同埋啲同學都已經所剩無幾…

我開咗自己個Whatsapp,準備迎接啲Incoming嘅Message…

眼尾見到又有一個少女衝番過嚟我度,起初以為Crystal諗住過嚟濕多我一嘢。

唔係,衝過嚟呢個係楊悅盈嚟——佢完全無理過我,埋嚟到一嘢跪咗喺我旁邊,執番起自己部電話,然後馬上開番個Group出嚟。

「而家已經就嚟End Game,
邊個Send Message過嚟炸何晞賢,
就一定係內鬼!」
23:26

楊悅盈Send完呢句語音出嚟之後,我見個Group入面本身輸入中嘅幾個同學都停咗手。

主角係同允仔對send
允仔死左仲點解要wtsapp

自殺

係喎 撈亂咗佢地wts邊個sor
佢跟住坐上嚟壓住我,車咗我一巴之後開始摷我褲袋。

俾 MK 妹騎

俾 MK 妹騎

楊悅盈停咗一停,喺腦入面整理好啲句子之後,喺個Group度補多一句:

「洪諾言如果真係死咗嘅話,關鍵人物就得番徐建文一個
而且我今日都講過,我哋好快會有新進展
所以如果而家有人再想整死我哋班除咗徐建文以外嘅人
都好有可疑」
23:27

個Group靜咗一陣,然後徐建文點名覆咗楊悅盈:

@6A-楊悅盈 我屌你老母呀!冚家剷! 23:29

「狗口長不出象牙…」楊悅盈呢個時候先同何晞賢講咗句,好似想令到個氣氛輕鬆啲。

頭先如果唔係上天台嗰陣撞到Crystal,聽到佢講嗰句嘢,楊悅盈都未必知個情況咁危急;但係而家何晞賢部電話似乎無乜動靜,應該暫時又幫佢擋咗一劫。

佢睇一睇同謝石俊啲Chat History,21:53嗰陣謝石俊有個Whatsapp Send咗過嚟,然後自己秒回咗;佢知道張允行喺最後選擇咗救自己…

亦都即係謝石俊已經犧牲咗——為自己而犧牲咗。

諗到呢一點,楊悅盈視線又忽然模糊咗,感覺就好似當日喺禾輋邨睇住同學Send Whatsapp去羅彥輝度,自己又無能力阻止嗰陣咁樣。

因為何晞賢喺隔離,佢唔想俾人見到自己喊,所以用手捽咗捽眼;之後先發現何晞賢根本就無留意自己,佢只係望實自己個Whatsapp好似出咗神咁。

本身楊悅盈嘅安排:自己同謝石俊、何晞賢同張允行兩Pair人對Send,而家已經斷咗…佢想提出自己同何晞賢組成一Pair繼續Loop落去,但係楊悅盈唔忍心同佢講住。

佢企番起身,摸摸何晞賢個頭。

「無事喇…好快就無事架喇…」佢同何晞賢講;當然呢啲係安慰說話。

何晞賢繼續望實個電話多一陣,先至回應楊悅盈。

「好快無事…?」何晞賢用手踭撐住坐番起身:「其實都係…」

佢盤腿坐咗喺度,拎起自己部電話襟咗兩下。

「搞咁多做乜;不如好似允仔咁,自己郁手?」佢開咗自己個Facebook Messenger俾楊悅盈睇——除咗洪諾言之外,原來張允行連徐建文,甚至柯志恒都想引埋出嚟:「劉楚恒、Billy、洪諾言…搞掂埋徐建文,唔係就完喇咩?」

楊悅盈舉起手,一巴打咗落去何晞賢本身已經紅咗嘅左邊面度。

「你咁講對唔對得住一路幫手搵出路嘅同學?對唔對得住我?」聽到何晞賢咁講,佢有啲激動:第一日已經諗到全滅四個關鍵人物嚟完咗個遊戲,甚至乎諗過要帶住全班一齊達成呢個目標…

但係當佢見番啲同學,見番有血有肉,同窗咗至少兩三年嘅同學之後,佢就知道自己落唔到手;無論用咩方法都好,佢落唔到手整死自己嘅同學。何晞賢雖然啱啱死咗兩個佢最Close嘅朋友,但係諗到要親手去殺人呢一步,楊悅盈都係原諒唔到佢…

「明明今日…今日已經講好咗我哋之後應該點做…」楊悅盈發現自己把聲又有啲哽咽,又再舉起手諗住打埋去。

何晞賢捉住咗楊悅盈右手,有啲尷尬咁笑咗出嚟。

「Sorry…我頭先…我唔係太清醒…」佢苦笑住對楊悅盈講:「我明架,如果我哋自己落手…就正中Admin下懷係咪?」

「問題未解決,唔好俾負面情緒影響到自己判斷。」楊悅盈答咗佢一句。

何晞賢無再講啲乜。

只係放開咗楊悅盈。

然後伸手幫佢抹走咗啱啱流出嚟嘅一滴眼淚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞