[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
佢點拎輝部電話呢?
扑暈佢阿媽?

呢個位我臨時改咗再寫 如果太唔 make sense 望見諒
真係死左
今次仆街啦
雖然羅太無嘗試開門入嚟,甚至乎無任何舉動,淨係喺度笑,但係楊悅盈都用一隻手好用力咁頂住度門;心跳越嚟越快,呼吸變到又急又重。

「羅太!你嚇親我!」楊悅盈對住門外面嘅羅太講:「不如你去幫我裝飯先,唔該…我好快出嚟!」

「阿盈…」

「啊?」

「你未飲完啲湯。」

「呃…我…我想攤凍啲先,可唔可以俾多隻碗我食住飯先?」

「好啦,咁你快手啲。」羅太把聲開始越嚟越遠:「啲湯凍咗無益…」

外面靜咗落嚟,但係楊悅盈喺廁所入面仍然不斷喘氣,全身已經因為冷汗而濕晒,眼鏡因為水氣濛咗;佢除咗個眼鏡,用電話照住搵到廁紙筒,撕咗幾格出嚟抹乾個眼鏡同埋面上啲汗。

大約等多30秒左右,楊悅盈先敢開鎖,再慢慢推開度門,喺條門罅度望出去。

差唔多六點半,天色開始變黑;成個客廳惟一嘅光源就係神位啲紅燈,楊悅盈見到羅太背對住自己,坐咗喺飯枱度,

「輝仔…阿盈係好女仔嚟…」佢仍然不斷咁講緊嘢:「難得人哋上嚟探你,你番嚟食餐飯啦…」

楊悅盈閂番埋度門,深呼吸咗幾啖想冷靜落嚟,嘗試諗其他嘢令自己分心——

剩餘人數28人…Quit Group死亡人數11人…即係有一個人喺遊戲開始前已經死咗…

佢用力咁搖搖頭,唔想再諗任何關於已讀不回死全家、關於羅彥輝嘅事。

「呼…」合埋對眼,慢慢吐出呢啖氣,先至覺得心跳慢慢恢復正常。

自從呢件事開始——唔係,其實由好耐之前開始,楊悅盈已經知道面對問題嗰陣要壓抑自己嘅感情:恐懼、傷心、絕望。

「呼…」呢啲負面情緒只會影響自己嘅判斷,對客觀情況完全無幫助。

「呼…」問題一日未解決,都唔可以俾負面情緒影響到自己。

佢打開門,克制住想再望向個神位嘅衝動,扮到好似若無其事咁行出廳,坐番喺頭先個位度;面前除咗碗湯之外,仲多咗一碗冒住蒸汽嘅白飯。

羅太溫柔咁對住佢一笑,喺飯枱個紙巾盒度掹咗兩三張紙巾出嚟,伸手過去——楊悅盈本能想縮開,但係忍住咗——羅太伸手過去用紙巾抹佢個額頭。

「嘩…成頭濕晒,不如Auntie開冷氣俾你啦。」

羅太轉身喺電視櫃度拎咗個搖控出嚟,「咇」一聲,裝喺飯枱上面嘅冷氣機就吹咗一陣凍風出嚟,本身已經有啲寒嘅楊悅盈幾乎想打冷震,但係又唔敢叫羅太熄番個冷氣。

直覺話俾自己聽羅太無攻擊性,但係仍然唔想刺激到羅太。

「啲餸好易凍呀,你快啲食啦…」羅太自己拎起碗飯,爬咗兩啖之後又對楊悅盈講:「一陣輝仔番嚟我再幫佢整番熱啲餸,我哋食先啦。」

「阿輝…」楊悅盈隨口講咗個藉口:「阿輝啱啱Whatsapp我話佢唔記得帶電話…佢電話係咪喺房?」

講完出口之後佢覺得呢句說話有啲唔妥,但係羅太無發現到。

「哦,係呀,喺佢櫃筒度。」

「好,不如我拎個電話落去俾佢,你咪可以打電話叫佢番嚟囉。」楊悅盈有啲擔心,唔知羅太會咩反應:「然後我哋就可以三個人一齊食飯。」

「好喎,阿盈叻女,抵得輝仔咁鍾意你…」羅太咧嘴一笑,又伸手過去摸摸楊悅盈個頭。

楊悅盈馬上放低碗,急步走咗入羅彥輝間房度,閂埋門之後喺佢張床度坐低咗;第時如果諗番起頭先同羅太啲對話,佢覺得自己應該會笑到收唔到聲。

打開書枱櫃筒,果然見到一部裂咗Mon,好殘嘅iPhone5S。多手襟咗幾下個Home制,但係個Mon無著到。

——好,喺度坐一坐,然後出番去話拎電話落街,就可以乘機走。

楊悅盈打緊呢個如意算盤嗰陣,佢自己個電話又震咗一下:收到何晞賢Facebook Message。

Hei Yin Ho:
佢哋想全班人一齊Send Whatsapp俾你同羅同學! 18:22

——吓?

楊悅盈即刻放低自己個電話,拎起羅彥輝部機長襟Power,好快個Mon就出現咗Apple Logo。

然後就好似輕咗機咁,一直淨係顯示住個Logo。

Hei Yin Ho:
你仲喺唔喺羅同學屋企?
快啲叫佢喺已讀不回死全家個Group度講佢唔係Admin! 18:23

——頂!差唔多成分鐘之後個Logo先消失顯示個Lock Screen出嚟;楊悅盈手忙腳亂咁即刻Unlock部電話好在無密碼同後開咗個Whatsapp打開佢Contact List隨手唔小心襟錯咗第一個Contact Billy Ng (5A班)。

楊悅盈想退番出去嗰陣,見到Billy Ng (5A班)輸入中…

趕唔切打字,佢襟住右下角個Mic掣,對住部電話大叫——

「千祈唔好Send Message過嚟!」 18:24

Billy Ng (5A班)輸入中…呢句嘢消失咗,但係楊悅盈再補多一句——

「羅彥輝…羅彥輝死咗喇!唔好Send嘢去佢Whatsapp度呀!」 18:24

情急之間,佢無意識到自己頭先原來係好大聲咁講出嚟…

房門打開咗,微弱嘅紅光照到羅太半邊面,楊悅盈見到佢皺實眉頭望住自己。
「點解呀…點解你哋兩個都話輝仔死咗…」羅太又慢慢行過嚟楊悅盈度,對住佢伸出雙手——

楊悅盈右手拎番自己個電話,撞開咗羅太之後衝向門口拉開鐵閘;佢聽到後面有啲雜物跌落地嘅聲,唔知係羅太俾佢推跌撞冧嘢,定還是羅太追緊過嚟。

而家無時間回頭望!

佢連鞋都無著,鐵閘都無閂,就衝向後樓梯走落樓。

手上面嘅電話不斷咁震、不斷咁響,但係佢只係顧住走落樓,佢要盡快離開呢橦樓。

完全無休息過咁樣跑咗幾層樓梯之後,楊悅盈終於無氣,佢覺得如果再跑落去,自己會窒息;望番上樓梯——羅太似乎無追出嚟。

雖然心理上鬆一口氣,但係佢呼吸快到好似哮喘咁、心跳強烈到連耳仔都聽到碰碰碰、側腹入面隱隱作痛,惟有扶住條欄杆,喺樓梯度坐低咗。

佢用手背抹下面上面啲汗,呢個時候先發覺原來左手一直都渣實羅彥輝個電話無放過手;電話仍然停留喺Billy Ng (5A班)呢個Whatsapp Chat Box度。

柒輝你係唔係Admin?
唔係就唔好潛水 18:25

楊悅盈知道佢一直懷疑係關鍵人物嘅吳啟鋒已經死咗,但係完全無半點開心或者興奮。

去番上一頁,個List度多咗好多個同班同學Send過嚟嘅Whatsapp;楊悅盈想向下拉數下有幾多個嗰陣,覺得鼻頭一酸,視線忽然間模糊咗。

將自己同羅彥輝個電話疊起放喺梯級上面之後,除咗個眼鏡,用手抹走自己面上嘅汗水。

楊悅盈同自己講,呢啲並唔係眼淚嚟——

拎番起自己個電話,打開Facebook Messenger。

Yuna Yeung:
而家我哋班咩情況?
你有無事? 18:28

——問題一日未解決,都唔可以俾負面情緒影響到自己。

但係而家實在好需要休息一下。

手一垂,由得個電話跌落梯級度。

就咁坐喺梯級度,抱住自己膝頭,合埋雙眼。

楊悅盈決定俾十五分鐘時間自己,無論係汗水又好、眼淚又好,流乾之後再繼續面對眼前嘅問題。
開始成日打錯人名,成日要 back track 改番

發現又 Bug 咗兩個位
以下自爆同埋修正:

佢打開咗電話App,喺Contact List搵咗羅彥輝個手提號碼打過去。

「嘟…嘟…」打唔通

但係房入面並無電話響聲,甚至連震機聲都無。

就喺楊悅盈收線嗰陣,發現吳啟鋒Send咗個Message。

大家唔使驚,而家全班同學一齊番學校,六點正課室集合
呢場鬧劇好快就會結束 16:45

因為係無開電話
應該打唔通嘅

Hei Yin Ho:
番到嚟未呀?Billy就嚟開始喇! 17:58

——妖!佢有啲不耐煩,暫時亦都唔想同何晞賢解釋咁多住。

Yuna Yeung:
番唔到;我喺羅彥輝屋企 18:00

將個電話放番入裙袋之後佢就推開咗度房門。

同尋日嗰篇嗰句唔同咗
以呢句作準
我從來無論過呢件事會成真。

因為無論係夜晚發夢定還是日頭FF,都幻想過無數次一個類似嘅情景。

我同陳佩珊兩個緊緊合埋雙眼。

左手拖住佢,右手攬實佢,將自己成塊面埋喺佢把長髮入面。

佢亦都緊緊挨落我心口度,左手就咁搭喺我心口。

我第一次咁樣攬住一個女仔,而呢個女仔仲係我夢寐以求嘅女神。

Feel到佢嘅體溫隔住件校裙傳過嚟我度,好溫暖。

Feel到佢全身因為激動而微微顫抖。

佢個胸壓住我,好軟,令到我有少少心猿意馬。

聞到佢頭髮散發住一種好清淡嘅香味,好似糖、聞落去甜甜地。

唔知道係洗頭水、定還是佢本身嘅體味。

慢慢,一股鐵鏽味混入咗呢陣香味當中。

鐵鏽味越嚟越濃,直到將陳佩珊嘅體香完全覆蓋住。

我擘大眼。

陳佩珊幾乎同一時抬高頭,對眼水汪汪咁望住我。

我同佢鼻尖只係相隔幾cm嘅距離;而家先發現,原來佢瞳孔係深啡色。

兩行眼淚流咗出嚟,喺佢雙眼下面劃出一條歪歪斜斜、肉色嘅線條。

佢呼出嚟嘅氣不斷噴喺我面上,我覺得自己塊面而家紅到好似俾太陽曬傷咗咁。

而陳佩珊都係,滿臉通紅。

鮮紅。

血紅。

我放開拖住佢嘅左手,幫佢抹走面上嘅眼淚同埋血;放手嘅同時,佢隻手無力咁向下一墮,手上面嘅電話跌咗落地。

電話落地嗰陣傳嚟一陣充滿黏性嘅水花聲。

嗚嗚聲嘅耳鳴開始散,取而代之嘅係幾把男男女女嘅喊聲。

陳佩珊嘅左後方,已經無咗個頭嘅鄧鐵雄趴咗喺枱上面,佢部電話Mon向下跌咗落地,頸上面參差不齊嘅斷口位好似決堤咁不停流血。

我知道無論自己幾唔願意都好,始終要面對現實。

將全身軟弱無力嘅陳佩珊放番落佢個位度,執番起佢個電話放佢枱面,然後再環視一下成間課室。

鋪住白色階磚嘅地下已經完全變晒紅色,某啲因為殘舊損耗而凹陷嘅位積住一灘又一灘小血池;牆上面,兩邊嘅窗,後面嘅壁報板,好似俾人淋咗紅油咁,慘不忍睹。

黑板似乎無受到任何影響,但係正中央靠上、頭先Billy個頭嘅位置,有一撻倒三角型、深紅色嘅污蹟,一直蔓延到去黑板上面,將個鐘面遮住咗。

天花板同埋風扇有幾撻地方都俾血噴中咗,幾塊血紅色嘅蹟不時有嘢滴番落地下。

我好想開聲問下大家有無事。

但係我知道問嚟都係廢話。

而且我俾血腥味攻到有啲呼吸困難。

有啲同學放聲大喊;有啲表情放空;但係雙眼不停咁流眼淚;有啲目定口呆;有啲就坐喺自己位,或者伏喺枱上面完全唔郁——

——我諗佢哋應該只係暈咗,因為佢哋個頭仲係完好無缺。

大家惟一嘅共通點,就係差唔多全身都係血:面、手、恤衫、校褲、裙,都俾我哋自己同學新鮮嘅血液染紅晒。

我放慢呼吸,為咗避免俾啲血跣低,扶住啲枱慢慢向前行,去番允仔旁邊個位。

允仔一樣滿面鮮血,零距離睇住自己摯友Billy死嘅佢,喊到好似精神崩潰咁樣;佢面上嘅血應該全部都係Billy嘅。

本身以為子筠會同允仔一樣喺度喊,但係我放眼望過去,原來佢都已經死咗;佢嗰把膊頭長度嘅頭髮,散滿喺佢後面個位張枱、同埋黐滿坐喺佢後面嘅女同學面上。

雖然我出唔到聲,但係我本身想坐番喺允仔隔離,攬住佢安慰佢;不過呢個時候我聽到面前老師枱下邊傳嚟一陣蠕動嘅聲。

——Billy?
我俯前少少望落去,見到Billy背靠住牆坐咗喺度。

Billy旁邊嘅柯志恒喺血泊入面想爬起身,好似一隻俾人丟咗落水度嘅蟻咁,動作有啲吃力,但終於挨埋牆坐咗起身,然後執起個電話開始襟。

呀?

?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

頭先全班起哄嗰陣,帶頭煽動人Send Message俾羅彥輝同楊悅盈嘅柯志恒…

呢條撚樣點解無死到?

我撲咗過去,將佢壓落地,佢手一鬆,個電話就跣開咗。

扯住佢衫領抽起佢個頭之後一拳打落塊面度;佢慘叫一聲,眼鏡俾我打到斷開咗。

屌你老母!

我又一拳打落去,將佢個眼鏡打到飛走咗。

屌你老母!

我好似發咗狂咁,一路咆哮一路出盡全力打落柯志恒度;佢舉起手想擋,我就捉住佢膊頭用力將佢撞落地。

後腦叩一聲撞落地,柯志恒好似開始意識模糊,無力再擋,我再渣緊拳頭——

「喂!」

我隻手——我個拳頭俾人捉住咗。

周Sir唔知幾時入咗嚟。

我開始發矛,想連周Sir都打埋,但係佢始終大隻過我,好快就壓制番我轉頭。

「何晞賢!你冷靜啲!」睇得出其實佢都好驚同埋不知所措:「冷靜啲先!Admin就係想你咁做、想你哋自相殘殺!」

慢慢…我慢慢恢復番少少理智…

呢個時候先覺得右手一陣劇痛;我中指同無名指俾柯志恒個眼鏡割損咗,傷口唔淺。

周Sir可能由我眼神度睇得出我開始清醒番,所以佢放開咗我。

望住我一陣,確認我OK之後,周Sir就開始去檢查其他同學。

柯志恒已經暈咗,佢個電話跣咗入隔離枱底。

我見佢打開咗楊悅盈個Whatsapp Chat Box準備打字Send俾佢。

望住呢件已經俾我打到不似人型嘅禽獸,我好想當場殺死佢。

但係我無咁做;我唔想變成同佢同一類人。

爬去Billy身邊,我坐咗喺佢隔離。

幾個鐘頭前,我一樣係坐喺佢隔離,喺我屋企客廳梳化度,為咗楊悅盈嘅事有少少衝突。

「Sorry…」我哄埋去Billy耳邊——本身係佢耳邊嘅位置——同佢道歉。

——如果唔係我同咗你講楊悅盈提過你係關鍵人物之一…

——如果頭先喺屋企嗰陣我企硬叫你唔好開呢次班會…

Billy右手仍然渣住電話,開住咗羅彥輝個Chat Box,有一條Unread嘅Audio Note。

我襟咗落去

「羅彥輝…羅彥輝死咗喇!唔好Send嘢去佢Whatsapp度呀!」

楊悅盈緊接嘅一句說話,如果Billy聽得切嘅話,就唔會搞成而家咁。

我唔知仲可以做嘅乜嘢,於是坐喺Billy隔離,合埋眼。

嘗試想像——如果下次到我爆頭,嗰陣會有咩感覺?
我啱啱一口氣追曬 估唔到你啱啱又出文

而家沖個涼 hea 多陣就去番工

係咪又要等聽日啦 好正
同埋我想問下,咁樣男女主角視點互換但係又唔係順時間去,會唔會好亂
因為嚟緊想加多一個同學嘅視點落去

係咪又要等聽日啦 好正

過埋聽日就可以好似之前咁晏晝同夜晚都出
同埋我想問下,咁樣男女主角視點互換但係又唔係順時間去,會唔會好亂
因為嚟緊想加多一個同學嘅視點落去

會有小小亂 但其實睇多幾次都大概掌握到
Btw 羅太好恐怖 以為楊悅盈走唔甩
又唔知羅太用咩料煮餐飯

會有小小亂 但其實睇多幾次都大概掌握到
Btw 羅太好恐怖 以為楊悅盈走唔甩
又唔知羅太用咩料煮餐飯

本身係諗住全部男主角第一身
其他有名出嘅同學去到啲特別位/臨死前先插一兩段佢哋自己嘅視點或者回憶
不過寫寫下我越嚟越鍾意楊悅盈呢個角色所以 cut 咗其他人升咗佢級做女主角

餐飯普通料啫,其實阿盈可以食埋先走
究竟周sir點解會知
係邊個同佢講?
同埋admin用咩方法爆頭?
究竟周sir點解會知
係邊個同佢講?

周 sir 嗰個遲啲會解
爆頭你當係設定先,即係好似死亡筆記寫人名條友會死咁
有少少似 誠如神之所說 開頭個死法
究竟周sir點解會知
係邊個同佢講?

周 sir 嗰個遲啲會解
爆頭你當係設定先,即係好似死亡筆記寫人名條友會死咁

樓主你寫得好好
好多地方好似都有伏筆
樓主寫得好好
係咪因為無預先簽左出版社 所以而家都無咩人氣 樓主加油 我地真讀者會支持你
點解陳佩珊冇爆頭?
睇到唔敢已讀不回人係咪好事
點解陳佩珊冇爆頭?

賢仔阻止到
頭兩日已經死咗十幾廿個
今次有排玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞