[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
Live左 發現左個Bug
第一日 男主見group剩於成員28個
28個唔係全部同學黎 仲包埋個admin!
即係得27個同學 計埋因quit group死11人 即係得38人加左group到 計埋跳樓死既羅同學 39人 第40個同學呢
即係得27個同學 計埋因quit group死11人 即係得38人加左group到 計埋跳樓死既羅同學 39人 第40個同學呢

應該係你理解錯?
下低呢段係 Admin send 出嚟,應該唔包 admin

大家好!關懷同學由Whatsapp做起!
讀後回覆是基本禮儀,已讀不回的人都去死吧!
本日因已讀不回而死的人數:0人
因Quit Group而死的人數:11人
剩餘人數:28人 18:52

應該係你理解錯?
下低呢段係 Admin send 出嚟,應該唔包 admin

讀後回覆是基本禮儀,已讀不回的人都去死吧!
本日因已讀不回而死的人數:0人
因Quit Group而死的人數:11人
剩餘人數:28人 18:52

閱讀理解 0分

我Tap咗下個Group名入去睇,而家個Group淨番28個成員。

呢個時候電話又震——應該係有同學覆咗我個Message。

但我完全無心情出去睇——

定係指呢段?我其實想指28個同學,唔計群組管理員(Admin)
寫得唔清楚 Sor
整理下女神同周Sir既疑點 (周Sir就係admin!)
1. 女神單從wtsapp知有事發生 第一時間係新rule前搵周Sir講所有野 (其實係令周Sir明正言順咁知道有咁既group同d rule 所以有藉口痴去班同學到 見證佢地既死亡)
2.
整理下女神同周Sir既疑點 (周Sir就係admin!)
1. 女神單從wtsapp知有事發生 第一時間係新rule前搵周Sir講所有野 (其實係令周Sir明正言順咁知道有咁既group同d rule 所以有藉口痴去班同學到 見證佢地既死亡)
2.

未打完禁錯制
之後再打
我都覺女神好似怪怪地
女神同周sir地下師生戀
周Sir屋企比我想像中大,入咗去之後,楊悅盈即刻坐咗埋張正方形嘅木餐枱度,將頭先嗰疊嘢同埋一枝筆放咗喺枱面。

「雪櫃有嘢飲,你哋自己拎;我擔多兩張櫈出嚟。」周Sir講完之後就行咗入房;我、允仔同謝石俊就喺張枱嘅另外三邊坐低咗。

楊悅盈望一望我哋幾個,皺一皺眉,咁啱陳佩珊喺廚房拎住幾罐嘢飲出番嚟,楊悅盈著有所思咁望住佢。

「Sorry…我有啲口乾。」陳佩珊見楊悅盈咁樣望住佢,有啲唔好意思:「你哋要唔要?」

陳佩珊將另外幾罐嘢放咗喺枱面,我、允仔同謝石俊一人拎咗一罐;周Sir喺房度擔多咗兩張摺櫈出嚟,一張俾咗陳佩珊,然後自己坐咗喺謝石俊隔離、我對面。

楊悅盈開始將疊紙攤開,陳佩珊就喺我旁邊坐低咗。

「我就順時序講下成件事先:暑假差唔多開始嗰陣,羅彥輝有出去搵過暑期工。」楊悅盈抽咗一張紙出嚟,係羅彥輝嘅Email List:「我用佢電腦入面Save低嘅Password Login咗佢Gmail,佢Send過Email去三間公司。」

張紙係Gmail嘅寄件箱,有三封Email係7月頭Send去某某公司嘅Email。

「羅生頭先同我提過羅彥輝係有做過暑期工,所以…」佢用筆圈起三個收件人嘅Email Address:「佢入咗邊一間…我唔知,但係好有可能係其中一間。」

「我聽日諗住過去問下,但係我自己一個去人哋可能會唔理我。」楊悅盈轉向周Sir講:「你同我一齊去。」

周Sir揚一揚眉,無異議。

「咁…你唔俾佢打過電話去其他公司搵工?」謝石俊舉手問。

——毒撚會打電話?我心入面諗;但係楊悅盈「啪」一聲放咗羅彥輝個電話喺枱面,推咗去謝石俊面前;謝石俊唔知頭唔知路咁拎起咗個電話。

「我唔知,你今晚幫我手Check下佢打出打入嘅電話…」

謝石俊意識到呢部係羅彥輝嘅電話,臉色一變,好似執起咗舊屎咁。

「7月17號羅彥輝Create咗LYFS呢個Page。」楊悅盈指向枱面另外一疊紙:「個Page截至尋日一直都有更新。我大約睇過,個Page講嘅嘢有啲係對應到今次發生呢件事…」

然後佢拎起另一張紙,一單新聞。

《疑遭同窗欺凌 17歲仔屋邨墮亡》
2017年7月23日

「但係羅彥輝7月23號已經死咗。」楊悅盈講完,又將段新聞拋去張枱中間;我同其他人不禁覺得有啲詭異,互相對望。

「所以你幫手睇下,個Page有無講過啲咩值得留意、或者奇怪嘅嘢。」楊悅盈拎起疊嘢遞俾陳佩珊。

陳佩珊面色一白,好似有啲驚咁;我見到之後即刻接過咗楊悅盈手上面嗰疊嘢。

「等我嚟。」我同楊悅盈講;陳佩珊用一個充滿感激嘅眼神望過嚟。

「我有其他嘢俾你做。」楊悅盈好似有啲不滿。

「得…我幫你搞掂埋佢。」我一口答應。

「如果有同學喺Group度有咩問題、有咩突發情況,你要幫手解決;因為經過尋日件事,佢哋唔多唔少都會睇你做頭。」楊悅盈一輪嘴咁講:「同埋我想你搵下有咩方法可以整爆人個頭。」
我——同埋在座其他人——都呆咗咁望住佢。

「吓…有咩方法?」開口問嘅係允仔:「點知呀…」

楊悅盈聳一聳肩。

「有無咩頭緒…?」我都忍唔住問咗楊悅盈一句。

我唔知。」楊悅盈再一次重覆呢三個字:「如果我識分身,我會自己去查去搵,但係Admin下次幾時改規則無人預計到;我想喺呢段時間盡量搵多啲有用、可以幫到大家保住條命或者脫離遊戲嘅線索。」

大家都若有所思咁靜咗落嚟,但係我個腦反而一片空白;有咩方法可以爆人頭?我個感覺就彷彿自己入到DSE試場,打個份卷發現連題目都未識得咁樣。

「仲有,我想問…」允仔又再出聲:「Billy尋日提過嘅關鍵人物——」

「係我提過,同何晞賢講、佢再轉述俾吳啟鋒聽。」楊悅盈插嘴糾正番允仔,同時用一個怪責我咁嘅眼神望埋嚟。

我心入面一沉:如果我無同過Billy講呢件事,可能…佢尋日就唔會咁樣叫晒全班番去開班會…同埋死…?

「總之!」允仔俾楊悅盈打斷咗,有啲不滿:「淨低嘅人係徐建文同洪諾言?」

楊悅盈啱啱開口,佢袋入面嗰四部電話就響;所以佢拎咗出嚟分別俾番個電話我哋幾個。

讀後回覆是基本禮儀,已讀不回的人都去死吧! 15:41

屌你老母柒輝 15:41

中間插一句嘅人係徐建文。

徐同學,無意義的謾罵是解決不了問題的!
與其浪費時間,不如看看昨天的統計吧! 15:42

本日因未回覆訊息而死的人數:1人
因Quit Group而死的人數:0人
因Send Message給死者而死的人數:10人
剩餘人數:17人 15:43

未覆回訊息而死…1人

終於有人因為未回覆訊息而死了…
Admin對你們有點失望! 15:43

我唔敢望其他人,淨係同楊悅盈交換一個眼神——就連佢望落都好意外,其他人嘅表情可想而知。

@您 你又話唔會有事嘅? 15:44

陳嘉欣——其中一個女同學——指名道姓咁問我。

我點撚知!我好想錄句語音覆佢,如果真係無人Send過Message出嚟,點會有人因為唔覆而死?

不要再插嘴了(笑)!
先讓我再提醒大家一下規則! 15:44

柯志恒?我第一時間諗到嘅就係佢。

遊戲規則:
1. 收到同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內讀取及回覆。
2. Group Message不在此限。
3. 用Emoji或者無意義語句回覆者——死亡!
4. Quit Group者——死亡!
5. Send Message給死者——死亡!
6. 把遊戲的存在以及任何資料告知此Group以外的第三者——該名第三者死亡!

勝利條件:
1. 6A班全員死亡!
2. 6A班倖存者兩人或以下!
3. 關鍵人物全員死亡! (進度:2/4)
15:46

同學們加油!昨天又成功除掉一個關鍵人物了! 15:46

楊悅盈見到我好激動咁想覆,伸手埋嚟想阻止我,但係俾我一手甩開咗,錄咗句語音訊息。

「柯志恒!你又做咗啲乜撚嘢?」 15:46

屌!」我用力拍枱鬧咗一句,其他人望住我,唔敢出聲。

@您 關我咩事?點解要針對我? 15:47

柯志恒覆番我;當我想繼續同佢嘈落去嗰陣,區家純Send咗張圖出嚟。

尋晚洪諾言半夜Send過Message俾我!
我唔知佢有無對其他人咁做! 15:47

然後我Download咗嗰張圖——一個Whatsapp嘅Screen Capture,顯示洪諾言尋晚03:15 Send咗條Message俾區嘉純:「對唔住…如果我想生存落去,惟一辦法就係做最後剩低嗰兩個人嘅其中之一。
加速

好似好熟周sir屋企架步

好似好熟周sir屋企架步

其實係周sir想獨食私家雞
要剷除晒啲關鍵人物
洪諾言想害死人但最後實害返自己
琴日開始睇 咁快追到live
仆街live左
女神肯定係公廁,同羅同學係炮友,羅想獨食就搞個game整死晒班同學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞