[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
好緊張
好緊張

thx我其實驚會唔會有啲慢
因為已經好耐無死過人
好緊張

因為已經好耐無死過人

唔會啊 咁先吊引
不過你出快啲
好睇 加油
好緊張

因為已經好耐無死過人

最好就出快啲啦
推,而家寫緊 一陣會有更新
多謝大家支持
留名
國王遊戲+生贄投票+信號?
btw留名
國王遊戲+生贄投票+信號?
btw留名

生贄投票 + 自己俾人已讀不回嘅經歷/怨氣
國王遊戲好耐之前睇過第一本小說,但係我覺得佢啲人物轉變成日都魯芬急轉彎 (希望我自己嚟緊唔會有呢個情況)
有時前一秒想害死男主角,下一秒就代替佢去死;前一秒仲係好驚死,下一秒就寧願死都唔肯屌自己好朋友條女 所以我唔係好鍾意,無追落去
紅字未睇過,漫畫嚟?
「仆街!殺死我?」Billy聽到之後好大聲咁講,搞到我要將個電話拎離隻耳幾cm。

「我唔知佢係咪認真,但係佢真係咁同我講。」

我離開咗Art Room之後就番咗屋企,思前想後發覺都係同Billy講一聲好啲,所以我打咗個電話俾佢。

「即係照佢咁講,柒輝就係Admin?」Billy怒氣沖沖咁問我。

「你冷靜啲先…唔好叫人做柒輝住…」

「屌!不嬲都咁叫佢架啦!而家佢殺死咗Elaine呀,你仲幫住佢?」

我唔知點答Billy好,因為一來呢件事只係楊悅盈嘅猜想,羅同學唔一定係已讀不回死全家嘅Admin;二來,亦都係最重要嘅原因,就係我對羅同學仍然有少少內疚感。

羅彥輝——大部份同學都叫佢做柒輝——係一個成面暗瘡嘅四眼仔,生得細細粒粒、又寒背,矮過我哋全班男同學(甚至某啲女同學);由其他同學度道聽途說收番嚟嘅風,羅同學有情緒病,存在感又低,所以令到佢變成咗一個專門吸引Bully嘅磁石,由中一開始已經成日俾人欺凌。

「一日未有咩證據都唔好當佢係Admin住啦,你唔好同其他同學講呢件事添呀,如果唔係盞拉埋你自己落水。」我語重深長咁同Billy講,佢亦都搵唔到咩理由去反駁我。

「上次單嘢關我撚事!鎚仔佢哋話想同柒輝玩,叫我一齊咋嘛!柒輝之後自己都話無事啦!」鎚仔係徐建文花名;MK幫入面有唔少人都係籃球隊隊員,所以同Billy、允仔有時玩埋一齊。

羅同學俾人拍片當日,我好記得係上完PE堂放學前。

佢哋幾個因為直落要練波,所以留咗喺更衣室無換衫,我雖然一早換好晒衫,但係見Billy同允仔喺度,就留低咗同佢哋一齊等練波;而羅同學一如以往咁拎埋啲衫走入廁格,換完先出番嚟。

就喺羅同學入咗廁格之後,徐建文就細細聲同Billy講咗啲嘢,然後佢哋就同另外兩個同學一齊行過去廁格度,用個銀仔開咗羅同學道門,捉咗佢出嚟。

「柒輝成撚日匿埋換衫,係咪收埋咗啲咩唔見得人?」睇住羅同學慌張失措個樣,徐建文拎部電話出嚟拍片,同時笑得好興奮。

當時除咗佢哋幾個,我同允仔之外,其實仲有三四個男同學未走,但係完全無人出手、無人出聲,只係眼白白睇住羅同學俾人捉出嚟。

咁樣形容可能唔係好貼切——佢哋唔止眼白白睇住,當中有兩三個男同學,包括允仔在內,甚至乎笑埋一份。

我個心好唔舒服,但係同其他人一樣,我無阻止到件事發生——我只係即刻拎書包離開咗現場。

然後,當晚Billy就開咗個Whatsapp Group,將全班Add晒入去,然後徐建文Share咗段片出嚟——

「點呀?唔出聲?」喺電話另一邊嘅Billy又嚟一聲巨吼打斷咗我回憶。

「總之你自己睇路啦!橫掂而家不讀不回就100%無事,我勸你無論係楊悅盈定還是羅彥輝嘅嘢,你都千祈唔好同人講住!」

收咗線之後我歎咗一口氣,以Billy講嘢做嘢唔經大腦嘅性格,分分鐘我唔同佢講楊悅盈叫我殺死佢呢件事,會對佢同埋所有人都比較好。

我行番出廳,見到家姐打橫攤喺梳化上面玩電話,啲頭髮又長又亂好似女鬼咁;我行埋去夾硬擠開少少位想坐落去;家姐皺一皺眉,但係都照樣縮開腳讓咗啲位俾我坐。

拎個搖控開電視睇,晚間新聞又報導有學生自殺,家姐即刻將視線放咗過去電視度。

「唉…又有人睇唔開…如果有人留意到及時同佢哋傾下計,可能都唔會搞成咁。」家姐講完之後歎咗一口氣。

我望一望佢——我家姐何晞媛同我年紀相差兩年,而家喺香港大學讀緊社工,所以對於呢類新聞總係有種「悲天憫人」嘅感覺——

「望乜啫?睇你個樣就知你唔會去自殺啦,望!」

——只不過佢對住我就無論何時何地都一樣咁毒舌。

「唔係呀,我想問下你…」我諗起羅同學嗰件事同埋已讀不回死全家:「會唔會有啲人喺學校俾人欺凌得多,最後忍唔住搵番啲同學報仇?」

「做咩?你俾人欺凌?」佢語氣好似有少少幸災樂禍咁,希望係我多心:「多數都唔會架啦,如果你有咁嘅決心同能力,一開始都唔會俾人蝦啦。」

佢好似專登講到我係受害者咁,但係我懶得糾正佢。

「咁如果你朋友係欺凌人哋嗰個,你會點?」

「打柒佢囉!我最憎啲人蝦蝦霸霸。」家姐講完之後,又繼續玩電話,而我亦都無再問落去。
國王遊戲好耐之前睇過第一本小說,但係我覺得佢啲人物轉變成日都魯芬急轉彎 (希望我自己嚟緊唔會有呢個情況)
有時前一秒想害死男主角,下一秒就代替佢去死;前一秒仲係好驚死,下一秒就寧願死都唔肯屌自己好朋友條女 所以我唔係好鍾意,無追落去
紅字未睇過,漫畫嚟?

信號漫畫黎,都係呢類題材,講個老師比個班恰,死前留低條片用心理暗示令佢地玩生存遊戲咁,巴打如果岩可以睇下幾好睇
當晚我瞓咗喺床,雖然覺得好攰,但係完全瞓唔著,淨係成晚不斷諗起家姐句說話。

我其實都唔鍾意啲蝦蝦霸霸嘅人,但係點解當日我無阻止Billy佢哋?

平時啲同學對佢大大小小嘅整蠱、改花名,羅同學都好似無動於衷;但係更衣室嗰次佢好明顯係想反抗,唔想Billy佢哋咁樣對自己。

我當時視若無睹,都尚且可以話係因為我驚。

但係事後,羅同學番到嚟俾人恥笑、俾人玩,佢其實有向過我求救;因為驚Billy俾人罰或者記缺點,我猶豫咗好耐應唔應該幫羅同學同周Sir講。

到段片喺5A班圍內廣傳咗差唔多一個星期之後,我先至鼓起勇氣,諗住私底下搵周Sir同佢講呢件事,但係當我行到去教員室附近,我就見到楊悅盈同周Sir講緊嘢。

第二日放學,周Sir叫咗羅同學、Billy、徐建文同埋另外兩個有份嘅同學去教員室;事後我問番Billy咩事,佢話周Sir問起更衣室發生咩事,佢同徐建文幾個人雖然死口話係同羅同學玩,但其實當時諗住死梗。

點知羅同學竟然附和佢哋,所以周Sir都無辦法,惟有當係學生之間胡鬧,放咗佢哋走;當然其他同學(尤其是徐建主一眾MK同學)唔會因此而放過羅同學,反而變本加厲,日日都話要再幫羅同學拍多一段。

結果幾日之後,羅同學就無喺學校出現過,而我哋班,尤其是有欺凌過佢嘅同學(佔咗全班80%人)都暗自覺得有啲不安;就算到咗事後知道佢係因為健康理由申請休學,大家都仍然唔係太願意再提起呢個人,久而久之更加好似忘記咗佢咁。

其實我相信除咗楊悅盈之外,已經有唔少同班同學會懷疑半年前羅同學短片事件同已讀不回死全家係有關係,但係大家都唔敢宣之於口,唔敢承認,甚至乎連呢個可能性都唔敢想像。

因為如果兩件事真係有關嘅話,就代表而家呢一切都係我哋嘅自作孽。

突然間擺喺枕頭邊嘅電話響咗一下,嚇到我即刻拎起嚟睇。

Facebook有人Add我——Yuna Yeung…楊悅盈?

為咗達到勝利條件,連同班同學都想殺嗰個楊悅盈?我唔知佢係扮嘢、本身都係咁冷血,定還是已經俾呢個所謂「遊戲」逼到痴撚咗線…

勝利條件…

「我想同大家講,而家諗住保命只係治標不治本。」楊悅盈今日喺課室講過呢句說話,當時包括我在內嘅所有人都好急切想知佢口中嗰個100%保命方法係乜嘢,所以完全無在意過佢呢句說話。

而家我越諗就越覺得心寒,開始知道今日同Billy佢哋行落樓梯嗰陣,點解我硬係覺得有嘢唔妥…

已讀不回死全家個Group開始嘅第一日,已經有新規則追加——係咪即係代表Admin其實隨時可以按佢喜好或者需要去改規則?

同時又諗起另一個問題:第一日究竟係邊個將已讀不回死全家呢件事同咗其他人講?

難得今日有少少放鬆咗嘅頭腦一下子又湧出好多自己完全無頭緒嘅問題…

「我哋應該Focus落去勝利條件度,將三個關鍵人物搵出嚟。」

其實…痴撚咗線嘅可能係我哋、楊悅盈先係最清醒嗰個?

隻手好似唔受控制咁,打開咗個Facebook App,喺Yuna Yeung個Friend Request隔離襟咗「Accept」。

唔使一分鐘,個Facebook Messenger就收到佢Message。

Yuna Yeung:
我今日試過打俾羅彥輝,但佢無聽電話 00:16
我呢一兩日諗住去佢屋企搵佢,你同我一齊去? 00:16

Hei Yin Ho:
你唔搵鄧鐵雄陪你? 00:18

Yuna Yeung:
我唔係同鄧鐵雄私底下密謀緊乜嘢,只係想盡量救多啲同學
我覺得佢唔會再幫到我手,所以我唔搵佢 00:19

Hei Yin Ho:
你意思係覺得我會幫到手? 00:19

Yuna Yeung:
我唔肯定…但係值得一試 00:20

雖然我知道搵到羅彥輝之後可能就會了結咗成件事,我亦都好好奇想跟佢一齊去搵羅彥輝。但係…我發現自己原來都係信唔過楊悅盈。

Hei Yin Ho:
唔好意思…我聽日有啲事唔得閒 00:21

楊悅盈見到我咁講之後,靜咗好耐,我本身以為佢唔會再繼續同我講落去;但係當我閂咗個電話Mon想瞓覺嗰陣,電話又響,收到一個新Message。

Yuna Yeung:
其實我諗全班同學,包括你在內
而家除咗已讀不回死全家之外,對其他嘢都唔會再咁上心
所以如果你唔想同我一齊行動
或者對我有啲咩顧忌嘅話,你不妨直接同我講,我唔會介意 00:40

我本身已經覺得佢咁直接咁串我,有啲唔係太高興;點知佢仲要補多一句:

反正就算你好似而家咁嘗試婉轉敷衍我
我都一樣睇得穿你 00:41

「我屌你…」我細細聲鬧咗一句之後,就閂咗個Facebook Messenger。

然後將部電話校番做靜音。

今晚終於可以有覺好瞓…
紅字未睇過,漫畫嚟?

信號漫畫黎,都係呢類題材,講個老師比個班恰,死前留低條片用心理暗示令佢地玩生存遊戲咁,巴打如果岩可以睇下幾好睇

謝推介 喺漫畫 App Bookmark 咗
有無睇過尋找身體?偏向恐怖漫畫但係都有生存遊戲 feel

尋找身體都好睇呀不過覺得佢唔夠用腦
我用個個app好耐冇更新停左係第二季28話

唔夠人性先岩

我見第二季未完所以睇咗兩話無睇
我鍾意第一季啲角色多啲
成日已讀不回,睇到好怯
成日已讀不回,睇到好怯

試下直接不讀不回
成日已讀不回,睇到好怯

試下直接不讀不回

已經唔開藍剔
BTW開始睇尋找身體
而家寫緊
想寫到再有人死為止
而家寫緊
想寫到再有人死為止

而家寫緊
想寫到再有人死為止

加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞