[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
其實收唔到咁點?
Bb出名未

唔係話改左規矩,唔可以不讀不回咩,收到message 30分鐘內唔覆就會死
姐係一開始左有人send whatsapp就要開始無限loop,咁主角瞓左覺應該死左

其實收唔到咁點?

或者 Block 咗
其實收唔到咁點?

或者 Block 咗

電話爛咗都要死啦 收唔到應該都一樣
Bb出名未

唔係話改左規矩,唔可以不讀不回咩,收到message 30分鐘內唔覆就會死
姐係一開始左有人send whatsapp就要開始無限loop,咁主角瞓左覺應該死左

其實收唔到咁點?

或者 Block 咗

電話爛咗都要死啦 收唔到應該都一樣

開到Mon,但係點樣Tap都無反應。

「屌奶吖!」無論張允行幾用力Tap個Mon都好…

佢都係開唔到個Whatsapp出嚟。

佢係收到先爛
楊悅盈唔鍾意搭地鐵,所以揀咗坐巴士過海;嚟到鰂魚涌嗰陣已經差唔多兩點。佢尋晚已經喺Google睇過地圖,打算憑依稀嘅記憶行過去。

一落地就感覺到一陣熱氣撲埋嚟,然後佢個眼鏡起咗霧;楊悅盈除低個眼鏡,行埋一邊用張紙巾抹番清塊鏡片。

短短呢十幾秒,佢已經覺得俾太陽曬到佢全身好似就嚟燒著咁,行嗰陣佢盡量留喺樓底陰頂度;沿路上每一次同啲西裝嘅上班族擦身而過嗰陣,楊悅盈都覺得佢哋好勁:三十幾度佢哋仲可以著住成套西裝加外套,好似完全感覺唔到啲陽光或者熱力咁。

過咗兩個街口左右,佢就見到佢嘅目的地:MindTech House——一棟全玻璃幕牆嘅摩天大廈。MindTech係一間27年前成立嘅香港公司,憑住搞IT、電訊科技等等,而家已經係一個上市大集團。

楊悅盈去到門口,自動玻璃門打開嗰陣佢感覺到裏面啲冷氣好勁,佢行入去嗰陣喺袋度拎咗件外套出嚟,一路著,一路四圍望;個大堂有幾個籃球場咁大,但係除咗個Reception同幾張梳化之外無其他雜物,所以一目了然見到周Sir仲未到。

佢行過去水牌度望,準備要去拜訪嘅MindTech Cyber Communication——MTCC——就喺最高嗰兩層65同66/F;雖然棟大廈叫MindTech,但係其他層數都係租出嚟去商用單位。

「喂!」忽然間有人喺後面拍佢膊頭。

原來賴智勇啱啱到咗;楊悅盈同佢唔熟,而家應該係第一次喺學校以外嘅場合見面。

「你都係周Sir叫過嚟架?佢係咪仲諗住幫我地補課?」賴智勇笑笑口咁問。

「其實——」叫你嚟嘅——楊悅盈免得要解釋,忍住咗口無講呢句:「…係呀,佢好似話有啲關於羅彥輝嘅事想過嚟問下。」

「阿輝…」賴智勇收起咗個笑容耷低頭講:「佢死之前有Whatsapp過我話番工唔開心,但係我當時無理到佢…」

「唔好咁啦…無人想。」楊悅盈講完出口都覺得有啲奇怪,佢發現自己最近好似成日安慰人咁。

聽到電話響咗,賴智勇就拎咗出嚟聽。

「哦,好,到咗喇。」聽到佢咁講,楊悅盈估周Sir已經到咗。

果然,周Sir無幾耐就穿過道自動門入咗大堂,同行嘅仲有嗰個中年警察;楊悅盈記得佢好似姓文。

「文Sir,大家見過一次。」周Sir簡單咁介紹一次。

「唏…你先係阿Sir,啲小朋友叫我山哥得喇。」佢對住周Sir禮貌咁講,然後又對楊悅盈同賴智勇點點頭。

「關於我哋班嗰單案,因為呢度可能會搵到線索,所以我叫文——山哥幫手約咗呢度啲人傾傾。」然後周Sir又好似對住山哥介紹自己啲學生咁:「佢哋係賴智勇同楊悅盈,羅彥輝生前嘅朋友。」

「警察叔叔,你唔係話我哋啲同學係意外死嘅咩?」

楊悅盈記得尋晚周Sir提過啲警察咁樣講;佢最憎呢啲為咗方便自己就罔顧事實嘅大人,所以佢專登好挑釁性咁向住山哥講:「你過嚟諗住傾乜?」

山哥有啲黑面,而周Sir亦都罕有地怒睥咗一下楊悅盈,然後細細聲同山哥講咗句嘢,應該係「管教不善,多多包涵」之類,反正講完之後兩個大人就開始行過去電梯口。

賴智勇聽到佢咁樣窒個警察,所以用一個敬佩嘅眼神望住楊悅盈。

而楊悅盈就望住周Sir同山哥個背影,覺得呢兩條友根本係一擔擔。
會唔會有多篇
多幾篇啦
Bb 我想要 文
爆頭個到
大家可以睇下「要聽神明的話」既電影
我覺得幾似
個game 都幾大bug
如果group message 係唔包 咁點解又話quit group 必死?
仲有只要係chat 入面協定 我會打字 打完你唔好覆 我del 左whatsapp 之後打電話俾你 然後你係個空號到講野 之後再del whatsapp
咁咪無縫甩身?
另外 即係呢個game 唔可以瞓覺? 咁既話唔洗七日 所有人都會精神衰竭咁死哂

中間個段我睇左3次都唔知你講咩
因為無得訓先輪流看電話喎

佢想介紹一個破解規則既辦法:
就係喺你覆我之前,我delete Whatsapp,你再覆
咁你段message就會去咗個空嘅number (+852 XXXX XXXX)
我亦收唔到你段message,無責任覆。

但其實del WhatsApp=quit group,都死
爆頭個到
大家可以睇下「要聽神明的話」既電影
我覺得幾似

我諗起kingsman最後嗰part
Bb 我想要 文

已讀不回
會唔會有多篇

尋晚瞓著咗
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞