[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
楊悅盈瞓醒嗰陣,已經係下晝一兩點,佢自己一個出門口,去茶餐廳食咗啲嘢之後就開始行番學校。

住喺瀝源邨嘅佢,距離學校最多只不過十五分鐘路程。

佢今日自己一個番去,因為諗到如果要去登門拜訪羅彥輝嘅話,佢首先要搵到對方住邊先;雖然楊悅盈同羅彥輝有少少交情——始終羅彥輝俾人拍片廣傳嗰陣,佢都會諗起搵楊悅盈求救——但係佢兩個未至於熟絡到連對方地址都知道。

最簡單直接快捷嘅方法,就係番學校問周Sir、或者偷睇學生資料;但係楊悅盈有信心,只要係同羅彥輝相關嘅嘢,周Sir都會肯無條件咁幫佢。

因為呢樣嘢係周Sir欠咗羅彥輝嘅。

距離開學仲有四日,換言之而家係最後四日暑假;對楊悅盈嚟講,佢知道呢四日其實係人生最後四日暑假——屋企家境唔好,供哥哥一個讀大學已經令到父母好辛苦,加上自己成績一般,佢唔想浪費屋企人啲錢讀多四年書;楊悅盈一早已經打算好,考完DSE之後,佢就會出嚟搵工投身社會。

諗到呢點,楊悅盈不禁有啲黯然。

雖然佢喺學校無乜朋友,甚至乎連值得回憶嘅事都無幾多,但係如果環境許可,佢始終都係想讀多幾年書先。

唔係因為自己好學或者上進,純粹係唔想咁快出嚟面對呢個現實社會、現實世界。

可能因為諗起呢件事,當佢行到去學校附近嗰時,抬起頭望住粉紅色外牆嘅校舍,佢竟然覺得有啲唔捨得呢個地方。

喺呢度過咗五年,每一日都只係想快啲離開;到咗而家挨多半年就永遠唔使番嚟,佢反而希望個天可以俾多少少時間佢。

楊悅盈轉過街角行向校門嗰陣,同迎面行過嚟嘅陳佩珊打咗個照面——佢同陳佩珊其實自從中一開始已經同班,但係兩個一直都好似陌生人咁。

陳佩珊呢種美少女,日日都咁多同性異性朋友圍住佢氹氹轉,楊悅盈懷疑佢可能連自己係邊個都唔認得。

點知,陳佩珊竟然對住佢微笑打招呼。

雖然佢表情有啲拘謹、尷尬,但係已經令到楊悅盈罕有地覺得好溫暖。

「咦?阿盈你…今日都番嚟學校嘅?」

「嗯,我有啲事要搵周Sir。」楊悅盈簡單答佢一句,然後兩個人並肩一齊行入學校。

「多謝。」

「啊?」楊悅盈一時間有啲手足無措——陳佩珊呢個彷彿同佢生活喺唔同維度嘅同學,點解要同自己講多謝?

「最近發生呢件事…」陳佩珊講到呢度稍為停一停,臉色變得有啲灰暗:「如果唔係尋日你教我哋點樣解決,我可能已經精神崩潰咗…」

楊悅盈知道不讀不回並唔係最終解決方法,但係呢個Moment佢唔忍心同陳佩珊說明。

「嗯,唔使客氣,大家同班同學。」

行到去教員室門口,楊悅盈準備推門入去嗰陣——

「係呢?你今日又點解番嚟嘅?」

「我…呃…我想番嚟坐下啫,一個人喺屋企好易亂諗嘢…」

——如果你唔想同我講,你可以直接唔答,唔使敷衍我。楊悅盈睇得出陳佩珊唔想話俾自己聽佢番嚟做乜,但係佢無當場揭穿;只係同佢講咗聲拜拜之後望住佢去咗雨天操場旁邊啲長石櫈度坐低。

當楊悅盈想再一次推門行入教員室嗰陣,道門自己打開咗——柯志恒一臉胸有成竹咁行咗出嚟。

楊悅盈見到柯志恒,好唔爭氣咁打從心底有少少怯;反而係柯志恒對住楊悅盈大方一笑,然後就走咗。

楊悅盈入咗教員室,行埋去周Sir個位度嗰陣深呼吸咗幾口氣嘗試冷靜番自己;周Sir坐喺自己位度,對住部Notebook全神貫注打緊字,應該係做緊開學日嘅準備工作。

「阿Sir。」楊悅盈企喺佢張枱隔離,叫咗佢一聲;周Sir望住楊悅盈展露出一個陽光微笑。

「咦?你今日番嚟學校溫書?」

「唔係…」因為教員室入面除咗周Sir仲有另外四五個老師,所以楊悅盈壓低聲線講:「我想要羅彥輝屋企地址。」

「羅同學佢屋企人幫佢申請咗休學喎,可能佢唔會太想有人——」周Sir個笑容殭硬咗,同時眉頭上揚,好似有啲驚訝。

「唔好問點解,搞成今日咁樣都係因為你。」楊悅盈打斷咗周Sir嘅說話:「我只係站喺羅同學朋友嘅角度,嘗試去收拾一個你有份搞出嚟嘅殘局。」

周Sir好似有少少嬲,但同時又唔好意思發作,同楊悅盈兩個人四目交投,靜止咗落嚟,但係楊悅盈一啲都無怯。

當日楊悅盈私底下向周Sir報告羅彥輝俾人欺凌嗰時,作為班主任嘅佢無罰到吳啟鋒嗰班人、無同羅彥輝傾計開解佢,反而係叫欺凌者同被欺凌者出嚟當面對質;就算唔係發生咗已讀不回死全家呢件事、就算呢件事真係完全同羅彥輝無關,周Sir其實都已經同欺凌者一齊間接摧毀咗羅彥輝呢個人。

楊悅盈明白呢種想小事化無嘅怕麻煩心態,但係如果為人師表都可以因為規避麻煩而置學生於不顧嘅話…

周Sir終於頂唔順,移開咗視線。

沉默咗一陣。

佢拎咗張紙出嚟寫低咗個地址,交咗俾楊悅盈。

「我唔知你哋打算點做,但係萬事小心…我唔想6A班…」周Sir歎咗一口氣:「我唔想6A班一開學就剩番一兩個學生…」

楊悅盈摺起張紙,袋落校裙袋之後轉身就走。
我係嚟推 post
做咩楊唔問啱啱柯入嚟做乜
做咩楊唔問啱啱柯入嚟做乜

驚咗,不安 俾柯屬性相剋
我係嚟推 post

見到兩個藍剔就想 Quote
啪。

啪。

「喂!」

家姐拍咗我塊面兩下見我無反應,所以大叫一聲,嚇醒我;我捽下隻眼,拎起個手機一望,已經晏晝三點幾,我前一晚通咗宵之後,一瞓就瞓咗差唔多十五個鐘。

「Billy同允仔嚟咗,好似有啲緊要事搵你。」

我高速去廁所刷完牙之後就出咗廳,見到Billy同允仔坐咗喺度:我識咗佢哋咁耐都未見過佢哋個樣咁嚴肅,搞到連我屋企啲空氣都好似好沉重咁。

「啊…你哋食咗嘢未,不如我煮啲嘢俾你哋食?」連我家姐都俾佢哋影響到,平時懶到出汁嘅佢竟然想煮飯俾我食。

「唔使喇,我哋有啲嘢要傾。」

「咁…咁我出街先,我今日約咗人。」

我坐咗喺Billy隔離,直到家姐換完衫出門口之前三個人粒聲都無出過。

家姐臨出門之前好似有啲擔心咁望一望我,但係最後無再講乜嘢,同我哋講咗聲拜拜之後就走咗;我留意到允仔一如以往咁眼定定望住家姐,咁先鬆咗一口氣——允仔始終係允仔,唔會放過任何一個昅何晞媛嘅機會。

「你尋晚同我講嘢嘅我已經話咗俾允仔聽。」率先打破沉默嘅係Billy:「我同佢都覺得,柒輝真係好有可能就係Admin。」

允仔點點頭附和Billy。

「嘅然知道邊個係罪魁禍首,我哋就唔可以當唔知道,再係咁落去,我哋三個、子筠,甚至乎你個陳佩珊都會有危險。」

「而家你都唔肯定係唔係;同埋就算係都好,我哋根本都唔知佢點樣搞已讀不回死全家呢壇嘢出嚟,咁又可以做啲乜?」我反問Billy。

「搵佢出嚟,同佢當面對質。只要捉到主謀,呢個所謂『遊戲』就自不然會停止。」允仔代Billy答,睇嚟佢哋已經事先傾過。

我哋三個雖然係好朋友,但係其實我總有個感覺係Billy比較鍾意我,但係允仔又好崇拜Billy;所以一旦我同Billy有咩分歧嘅話,允仔幾乎鐵定唔會企喺我呢邊。

「仲有,我覺得楊悅盈都好有可疑。」Billy補多一句:「有乜可能全班咁多人得佢一個發現到有個不讀不回嘅方法?」

「呢個方法明明你都有諗過!只不過係我哋唔敢試咋嘛!」我忍唔住開始對住Billy大聲講嘢。

經過咗尋晚,我似乎同楊悅盈嘅諗法喺某程度上同步咗:迴避死亡解決唔到問題,而係應該盡一切努力救番越多人越好。

我有煩惱過點樣將Billy同允仔嘅思路扭向呢個方向;而家睇嚟無咁容易不特止,佢哋仲走咗去一個完全相反嘅方向。

「咁點解佢會夠膽試?佢唔怕死?定還是…」Billy頓咗一頓,望實我,繼續講:「佢知道自己根本就唔會死?」

我感覺到自己開始有少少動搖。

唔通楊悅盈一直以嚟都係扮緊嘢?

佢其實一直都係Admin…一直都係羅同學嘅內應,千方百計想將四個關鍵人物——包括Billy在內嘅欺凌者——置諸死地?

「鳩賢…唔好同我講你完全無諗過柒輝就係Admin。」

Billy呢一句嘢講中咗我內心——我尋晚的確因為呢個問題煩惱咗成晚。

「而且楊悅盈一開始就揀我嚟做測試…你有無諗過佢由頭到尾其實都係整死我?」

「我哋唔係想對羅彥輝或者楊悅盈不利,只係想引佢哋出嚟俾大家一個交待。」允仔望住我講:「就算佢哋係因為乜嘢搞呢壇『遊戲』出嚟,Elaine始終都係因為佢哋而死。」

「鳩賢…我諗住聽日叫齊全班同學一齊番去,無論你支唔支持我,我都會將頭先嗰番話原原本本講同佢哋講。」Billy語重深長咁同我講:「至於最後會點處理,就由全班同學去決定。」

「我唔知你哋打算點做,但係萬事小心…我唔想6A班…」周Sir歎咗一口氣:「我唔想6A班一開學就剩番一兩個學生…」

呀sir, 你點知有可能會剩番一兩個學生嘅

我頭先都發現左 我係度諗會唔會係姓柯既講 但又諗唔明點解佢冇死

定係喺立規之前已經同佢講咗,畢竟係喺佢堂度爆頭

仲以為自己華生左添
就喺我完全無晒主意嘅時候,忽然間我哋三個個電話一齊響——我好想形容呢下係「救命鈴聲」,但係我心知肚明呢下響聲代表乜嘢。

大家好!關懷同學由Whatsapp做起!
讀後回覆是基本禮儀,已讀不回的人都去死吧!
本日因已讀不回而死的人數:0人
因Quit Group而死的人數:0人
剩餘人數:28人 16:32

恭喜大家又再安全渡過一日!
Admin今天提早出來,因為忍不住要跳出來稱讚一下大家!
兩天沒有人因為已讀不回死亡,看來大家都學懂讀後回覆的基本禮儀了! 16:33

接下來要教育大家的是:
及時閱讀訊息的重要性! 16:35

我見到Admin呢句嘢,就知道我尋晚擔心嘅嘢即將發生;我完全無預計過,咁快就會出現呢件事。

Billy同允仔都同時間意識到Admin想講乜。

「喂…唔撚好呀…」Billy壓低把聲講;允仔連聲都無出,淨係碌大對眼望實個電話Mon。

Admin覺得對天資聰穎的6A班同學來說絕對沒有問題的
因此決定修正以下規則,即時生效! 16:36

1. 收到同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內閱讀及回覆。 16:37

我覺得有啲無力感,向後挨咗落梳化度。

Admin為6A班諸君感到相當自豪!
下面是最新的規則,請大家繼續努力! 16:37

遊戲規則:
1. 收到同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內讀取及回覆。[修訂規則]
2. Group Message不在此限。
3. 用Emoji或者無意義語句回覆者——死亡!
4. Quit Group者——死亡!
5. Send Message給死者——死亡!
6. 把遊戲的存在以及任何資料告知此Group以外的第三者——該名第三者死亡!

勝利條件:
1. 6A班全員死亡!
2. 6A班倖存者兩人或以下!
3. 關鍵人物全員死亡! (進度:1/4) 16:40

我哋三個對望一眼,大家都唔知講乜嘢好;但係Billy最快回過神。

「唔使驚,過埋聽日,呢件事就會告一段落。」佢好有自信咁同我哋兩個講。

然後佢就喺個Group度Send咗一句。

大家唔使驚,而家全班同學一齊番學校,六點正課室集合
呢場鬧劇好快就會結束 19:10

「鳩賢…換衫番學校…」Send完呢段Message之後,Billy就企咗起身,以近乎命令嘅語氣同我講。

我知道佢打算將茅頭指向楊悅盈同羅彥輝;我唔否認我都有懷疑、唔信任呢兩個人,但係我更加唔想Billy一下子煽動晒全班視佢兩個為公敵。

雖然唔想參與呢次集會,但係我惟有番入房換衫。

我惟一可以做嘅,就係用Facebook Messenger通知楊悅盈。

Hei Yin Ho:
Billy而家叫人番學校,佢已經認定咗羅彥輝同埋你就係Admin同喺班入面嘅內鬼
我唔知佢一陣會做啲乜嘢…但係你一陣自己小心 19:14

就喺我完全無晒主意嘅時候,忽然間我哋三個個電話一齊響——我好想形容呢下係「救命鈴聲」,但係我心知肚明呢下響聲代表乜嘢。

大家好!關懷同學由Whatsapp做起!
讀後回覆是基本禮儀,已讀不回的人都去死吧!
本日因已讀不回而死的人數:0人
因Quit Group而死的人數:0人
剩餘人數:28人 16:32

恭喜大家又再安全渡過一日!
Admin今天提早出來,因為忍不住要跳出來稱讚一下大家!
兩天沒有人因為已讀不回死亡,看來大家都學懂讀後回覆的基本禮儀了! 16:33

接下來要教育大家的是:
及時閱讀訊息的重要性! 16:35

我見到Admin呢句嘢,就知道我尋晚擔心嘅嘢即將發生;我完全無預計過,咁快就會出現呢件事。

Billy同允仔都同時間意識到Admin想講乜。

「喂…唔撚好呀…」Billy壓低把聲講;允仔連聲都無出,淨係碌大對眼望實個電話Mon。

Admin覺得對天資聰穎的6A班同學來說絕對沒有問題的
因此決定修正以下規則,即時生效! 16:36

1. 收到同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內閱讀及回覆。 16:37

我覺得有啲無力感,向後挨咗落梳化度。

Admin為6A班諸君感到相當自豪!
下面是最新的規則,請大家繼續努力! 16:37

遊戲規則:
1. 收到同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內讀取及回覆。[修訂規則]
2. Group Message不在此限。
3. 用Emoji或者無意義語句回覆者——死亡!
4. Quit Group者——死亡!
5. Send Message給死者——死亡!
6. 把遊戲的存在以及任何資料告知此Group以外的第三者——該名第三者死亡!

勝利條件:
1. 6A班全員死亡!
2. 6A班倖存者兩人或以下!
3. 關鍵人物全員死亡! (進度:1/4) 16:40

我哋三個對望一眼,大家都唔知講乜嘢好;但係Billy最快回過神。

「唔使驚,過埋聽日,呢件事就會告一段落。」佢好有自信咁同我哋兩個講。

然後佢就喺個Group度Send咗一句。

大家唔使驚,而家全班同學一齊番學校,六點正課室集合
呢場鬧劇好快就會結束 16:45

「鳩賢…換衫番學校…」Send完呢段Message之後,Billy就企咗起身,以近乎命令嘅語氣同我講。

我知道佢打算將茅頭指向楊悅盈同羅彥輝;我唔否認我都有懷疑、唔信任呢兩個人,但係我更加唔想Billy一下子煽動晒全班視佢兩個為公敵。

雖然唔想參與呢次集會,但係我惟有番入房換衫。

我惟一可以做嘅,就係用Facebook Messenger通知楊悅盈。

Hei Yin Ho:
Billy而家叫人番學校,佢已經認定咗羅彥輝同埋你就係Admin同喺班入面嘅內鬼
我唔知佢一陣會做啲乜嘢…但係你一陣自己小心 16:47

兩個時間打錯咗
兩邊都報串
夾喺中間想做世界仔?
兩邊都報串
夾喺中間想做世界仔?

你指男主角?
總之佢係唔想啲同學之間有衝突,所以有人想郁佢個 fd 佢報串
佢個 fd 想做人佢又預先通知
同埋呢幾篇寫得有啲急 可能有啲亂/唔清楚
輕輕一推
輕輕一推

聽日再更新,開始眼瞓,有啲位驚自己亂咗
本身仲有一篇但聽日再執一執先貼
留名聽朝番工有文睇
咁夜先出文
咁夜先出文

我啲時間日夜顛倒咗改唔番
咁夜先出文

我啲時間日夜顛倒咗改唔番

犀利
留名追故
開左工三個鐘都未有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞