[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
準備更新
楊悅盈好似對謝石俊喺度有啲出奇咁;允仔、謝石俊同陳佩珊都望住我,等緊我開始;但係我知道楊悅盈一定會開口先。

「我諗你哋大家都知道,何晞賢頭先講嘅方法根本就無用?」楊悅盈一開口就串咗我一句,但明明就係佢俾提示我嘅。

允仔明明就一面茫然,但係扮晒知道咁點點頭;反而陳佩珊同謝石俊好老實咁樣搖頭。

「無論我哋點防止同學之間互Send Whatsapp都好,Admin總有一日會發現無人再用Whatsapp聯絡同學,然後改規則,我哋避免唔到。」楊悅盈一邊解釋,一邊逐個望我哋:「就好似今日佢改規則,封鎖咗不讀不回呢個方法咁樣。」

暫時嚟睇佢同我嘅思路一致。

「所以我哋要私底下Keep住有Message流通:我哋幾個分成兩Pair人,兩個Whatsapp互相Send Message。」楊悅盈開始解釋:「例如我同何晞賢一組,陳佩珊同張允行一組;我哋四個人所有電話輪流交俾一個人保管,嗰段時間之內由佢嚟操作,按分組用佢哋Whatsapp嚟互Send Message。咁樣希望可以暫時呃到Admin——」

「四個人?咁我呢?」謝石俊問。

「Sorry,我無諗過會有第五個人幫手。」楊悅盈望住謝石俊講:「我淨係叫咗陳佩珊同張允行留低。」

謝石俊聽到之後個樣有啲尷尬。

「佢意思係無諗過仲會有人肯唔怕危險幫我哋手…你唔好介意…」我幫手打個圓場,然後問:「呢個做法…你試過搵人代自己Send Message;但係搵人幫自己Read Message呢?」

「要試下先知。」楊悅盈講完之後就將佢自己部電話放咗喺枱面。

我哋四個望住佢部電話,但無人有任何動作。

「不如等我嚟。」隔咗一陣之後,謝石俊用一個徵求同意嘅眼神望一望我同楊悅盈。

楊悅盈做咗一個「請便」嘅手勢之後,佢就拎起咗部電話, Send咗個Whatsapp俾自己,再用佢自己部機打開個Message;楊悅盈嗰邊個Message變咗雙藍剔。

我哋五個人緊張到氣都唔敢抖。

等咗一陣,謝石俊無事,先至鬆番一口氣。

「咁…你同張允行一組。」楊悅盈同我講:「然後今晚你Keep四部電話。」

謝石俊好聽話咁將兩部電話交咗俾我,允仔望一望佢,都拎咗部電話出嚟交俾我;楊悅盈無Assign過嘢俾陳佩珊,不過我哋幾個都無意見。

「另外,我今日去咗羅彥輝屋企。但係無咩發現…Sorry。」楊悅盈繼續講:「所以我想聽日再上去一次,何晞賢你同我一齊去,順手將四部電話交俾我接棒。」

「頭先我問過警察,佢哋話…羅彥輝係一個月前、即係佢休學期間…自殺死嘅。」我講完之後,大家都變得有啲沉重,因為大家都可以想像,佢九成係因為俾人欺凌所以選擇咗自殺。

「你哋仲未走嘅?」

呢個時候周Sir入番嚟,楊悅盈即刻好警戒咁望住佢。

「唔使驚,周Sir原來知道…件事。」我同佢講;但係楊悅盈似乎唔係驚唔小心透露咗已讀不回死全家俾周Sir知,而係對佢有種莫名奇妙嘅敵意。

「警察已經走咗…我哋課室有人善後緊。」周Sir拉咗張櫈過嚟坐喺楊悅盈同允仔中間:「你哋一陣走嗰時…行後梯。」

「我哋而家走架喇。」楊悅盈企起身,再對住我講:「何晞賢,送我番去。」

佢無等我,就自己行咗出去;周Sir一面無奈,我惟有放四部電話入書包,跟住出去。

「呃…咁有咩事我哋Facebook Contact。」出門前我再講低一句,佢哋三個點點頭。

我出到走廊,見到幾個仵工同軍裝喺我哋課室門口,所以我轉右想過去後梯嗰邊。楊悅盈無等到我,已經差唔多行到去後梯;留意到佢著番對白色運動鞋,應該係頭先我喺5C見緊警察嗰陣佢去自己Locker拎嘅。

我加快腳步追咗上去,同佢一齊行落樓梯。

樓主快啲upload

聽朝起身我想睇到啊
唔知點解白色波鞋會諗起尋找身體入面件紅色裙
唔知點解白色波鞋會諗起尋找身體入面件紅色裙

紅人著嗰件?
「我…帶走咗羅彥輝部電話。」楊悅盈Feel到我行近,頭也不回咁講;把聲比起頭先喺課室入面嗰陣無咁精神。佢喺校裙入面拎咗另一部電話出嚟——頭先開班會嗰陣,佢用嚟Show個Group俾我睇嗰部。

佢將部電話遞起,唔知係咪想我喺後面接;我雖然好好奇,但係啱啱先Confirm咗羅彥輝已經自殺死咗呢件事,搞到我唔係好敢拎。

「不如…你Keep住先,我今晚要幫你哋搞個Whatsapp,應該都唔得閒睇。」我惟有咁講;楊悅盈聽到就袋番埋部電話。

「今日喺羅彥輝屋企…發生咗啲咩事?」

「聽日上到去你就知。」

我見呢幾日以嚟對我都係直腸直肚嘅楊悅盈,忽然間咁樣賣關子法,有啲好奇。

「你叫我送你番去,我以為你有嘢想同我傾。」我追前兩步,同佢並排落樓梯。

「我唔想自己一個行番去…」佢望住樓梯級,一路行一路細細聲咁講。

呢個時候我書包入面忽然四部電話一齊響。

我同楊悅盈對望一眼,有啲不安;伸手入書包搵番自己部電話出嚟。

楊悅盈挨咗過嚟同我一齊睇住個Mon。

已讀不回死全家有一個新Message,係柯志恒Send出嚟嘅。

@Admin我想問下…如果有同學完全唔用Whatsapp
想直接殺死人,你會唔會干預? 21:48

我不自覺咁皺起眉,楊悅盈帶住一絲關心咁望一望我。

今日喺班房,何晞賢想打死我 21:48

頭先對柯志恒嗰股淡咗落嚟嘅怒火又湧番上嚟。

你條冚家剷!今日害死咗十個人仲唔夠? 21:49

我Send完出去之後,見到Admin輸入中…

@6A-柯志恒 雖然Admin說大家要關懷同學
可是Whatsapp以外的事,恕我無能力干涉! 21:50
話雖如此,Admin仍然希望同學之間相親相愛
不要再出現任何暴力、欺凌! 21:51

我好驚…我唔知何晞賢幾時又會發癲… 21:51

今日我公開對住全班話咗柯志恒好有可疑,我唔知佢係咪想借呢個機會反將我一軍。

但係而家我只係想繼續喺個Group度屌柒佢

你咪撚嘈!今日如果唔係——

我打緊字嘅同時,楊悅盈捉住我隻手,對住我搖搖頭。

「唔好理佢…」楊悅盈同我講:「只要柯志恒而家無咩實際行動,佢講乜你都當佢吹水就得…」

我望住楊悅盈無講嘢,但係最終屈服,熄咗個Mon;佢呢個時候先放開手,然後繼續同我一齊行。

直到離開學校、送到佢番屋企樓下,我哋都無再講過任何嘢。
個 柯志恒 好撚小學雞
好似同老師講隔離位過界咁話人想打死佢
隔離 post 好多學生妹圖
我得閒過去偷幾張做示意圖先
原來有得改名
今晚改個 Username 做何晞賢先

名已改
個 柯志恒 好撚小學雞

好憎呢類懶係醒嘅On9仔
個 柯志恒 好撚小學雞

通常讀書第一果d都係依d on9仔

同埋由細到大甚至而家番工,身邊硬係成日出現一兩個呢類人
原來有得改名
今晚改個 Username 做何晞賢先

名已改

留名
個 柯志恒 好撚小學雞

通常讀書第一果d都係依d on9仔

同埋由細到大甚至而家番工,身邊硬係成日出現一兩個呢類人

真係好多呢d人
佢自己害人就得 人地反抗就嗌生嗌死
live左
又live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞