[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
可唔可以由其他人幫你覆?
如果唔得其實好易死
留名,開頭幾好睇
瞓醒推一推晏啲出 post
乜唔係未讀取咩?
我同允仔挨住牆坐喺地下,Billy喺我哋面前踱嚟踱去。

有無人試過真係已讀不回完之後死咗?有嘅出句聲! 18:38

Billy喺已讀不回死全家入面問咗一句。如果俾平時,我同允仔一定會笑佢問埋啲鳩問題,但係而家…

我哋咁樣Send要Send到幾時? 18:39

差唔多30分鐘,我又回覆咗允仔Whatsapp一次——坐喺我隔離嘅佢睇到個Message,苦笑咗一下。

「喂!都話唔好睇個Message住!」Billy見到允仔秒讀咗我個Message,即刻好大聲咁講。

「有乜分別啫…」允仔有氣無力咁答咗佢一句,然後繼續垂頭喪氣。

頭先跟警察番咗警署錄口供,叫咗Billy同允仔過嚟陪我,我哋大約五點左右離開,去番學校附近瀝源邨一個天台度坐咗差唔多兩個鐘,我同允仔就不斷咁互Send Message。

呢個天台平時係我哋嘅秘密基地,放學之後我唔使補習佢哋唔使練波嘅日子,都會上嚟呢度,吹下水,玩下啲無聊嘢,Hea到天黑先番屋企;抱住一個咁嘅心情上嚟秘密基地,我哋都係第一次。

「唔好睇個Message就無事!已讀不回死吖嘛,唔讀咪唔使死囉!」Billy大大聲咁對住允仔講。

「Billy哥…唔啱我Send個Message俾你試下?」我駁番一句。

「嚟吖!」

「挑!佢講吓啫!我同鳩賢係咪都Whatsapp吹水架啦,你理得我哋啫。」允仔打圓場講咗一句,我亦都暗自有啲唔好意思。

因為我哋都知道,如果我Send咗個Message俾Billy,佢真係會用自己嚟試不讀不回。

但係喺呢個階段…我哋都唔想身邊有任何人去冒險…

Billy似乎都有啲攰,於是喺我身邊坐低咗,我見佢不時入去已讀不回死全家個Group度睇個成員List。

仍然係28個成員,但係我心知肚明,Billy緊張嘅只係其中一個成員——周子筠。

Billy同子筠對於老師嚟講,簡直係天南地北兩個極端:一個成日上堂玩、嘈、搞事,另一個文靜、品學兼優、長年考第一;因此當Billy話俾我聽佢哋兩個拍緊拖嗰陣,我仲以為佢玩我。

我拍拍Billy膊頭,佢望一望我之後就行開咗,應該係打電話俾子筠。

「喂,鬼鬼鼠鼠去邊?」允仔見到Billy行開,即刻問咗句。

「理得佢吖…諗下我哋點算好過啦。」我求其同允仔咁講;無錯,就連允仔都唔知Billy拍緊拖。除咗當事人之外,全校得我一個知。

「頭先警察有無同你講過乜嘢?」允仔壓低聲線問。

「無,你旨意班垃圾可以同我講乜?」我諗起頭先啲警察,忍唔住苦笑咗出嚟。

我哋班有同學報咗警話學校死人,所以附近警署派咗兩個便衣過嚟——就係頭先喺醫療室外面同周Sir講嘢嘅人;我有時懷疑學校其實同警署係咪有傾過,每次都只可以派便衣嚟學校。

因為Elaine死嗰陣我就喺佢隔離,兩個阿Sir好快就要求我跟佢哋番警署「協助調查」;睇得電視多嘅我本身以為自己會係最大嫌疑嗰個,但係錄口供過程中,佢哋又無乜點為難我;反而係又要我重新回憶同埋描述成件事一次…有啲困難,所以用咗好多時間先搞掂份口供。

我無提過已讀不回死全家個Group,因為我只係講Elaine個頭爆開,個阿Sir已經用一個當我末期精神病咁嘅眼神望住我。

「聽啲同學講,黑車嚟嗰陣學校無開停車場道閘俾佢哋。啲救護員抬住Elaine兜咗好大個圈先番到上架車度。」允仔同我講;我相信佢係喺其他同班同學嘅Group嗰度睇番嚟。

呢個時候我電話忽然響——無錯,靜音咗咁多年,我終於開番個鈴聲——嚇咗我一跳。

我睇番個Whatsapp,仲有一條Unread Message係阿允Send俾我:

1. 收到並讀取同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內回覆。
2. Group Message不在此限。

個心猛烈一跳:忽然間了解點解頭先我無死到。

同時我亦都明白呢個係最壞嘅情況——無辦法挽回、最壞嘅情況。

我連屌鳩允仔嘅心情都無,淨係望住個時間,快速咁覆咗佢:

無事…之後就難講… 11:14

11:44…雖然啱啱好趕得切

但係允仔已經開始咗個無限Loop,直到我或者佢死之前都唔會結束

上面紅字唔make sense,
規則係收到並讀取先要30分鐘回
阿允果個係unread,即係未讀取啦
又點會係啱啱趕得切呢

家姐
來電

「喂…何晞媛…」我專登講家姐全名出嚟,允仔聽到精神為之一振。

「做乜呀?頭先係咁打俾我?」家姐啲語氣唔係好耐煩——我頭先喺警署打咗幾次電話俾佢,諗住叫佢嚟接我番屋企。

「無嘢喇,頭先俾人拉咗番差館諗住叫你過嚟接我——」

「我而家過嚟啦,你喺邊度?」佢問。

佢係聽唔清楚我話「俾人拉咗」,定係唔Care?

「瀝源邨。」

「好啦,我過到嚟再打俾你!」講完佢就收咗線,如果我無估錯佢應該係渣緊車。

「鳩賢,不如我今晚去你度瞓吖。」允仔笑笑口咁講:「咁咪可以一路吹水一路通宵Whatsapp囉,無咁易瞓著吖嘛!」

「無所謂呀,陣間叫我家姐車埋你。」我雖然知允仔心入面諗緊乜,但係我無踢爆佢,因為——

「喂,你地睇下個Group。」Billy突然走番過嚟大聲同我哋講,然後坐番喺我旁邊。

我同允仔即刻拎部電話出嚟,入去已讀不回死全家個Group度,見到Group頂顯示+852 6109 XXXX輸入中。

我哋三個不約而同咁等住佢Send Message出嚟,連呼吸聲都壓到好細。

大家好!關懷同學由Whatsapp做起!
讀後回覆是基本禮儀,已讀不回的人都去死吧!
本日因已讀不回而死的人數:0人
因Quit Group而死的人數:11人
剩餘人數:28人 18:52

接下來是給6A班諸位的新規則! 18:52

特別任務?

我分別同Billy允仔對望一眼,大家嘅眼神都有啲怕,有啲擔心。

請將我的電話號碼存入你的通訊錄,設定名稱為「Admin」
1分鐘內未設定者——死亡! 18:53

搞乜春?

雖然唔知搞乜春,但係見到「——死亡」,我哋三個幾乎同時Tap咗下+852 6109 XXXX,「新增至通訊錄」,將佢個名Save做Admin。

唔使30秒就搞掂,但係過咗足足一分鐘,+852 6109 XXXX——Admin先至有新Message。

哈哈哈!全員通關呢!
可惜上面只是騙你們的啊,騙‧人‧的!
以下才是貨真價實的新規則,即時生效: 18:55

*6. 把遊戲的存在以及任何資料告知此Group以外的第三者——該名第三者死亡! [規則追加] 18:57

規則追加?

「仆街!啲規則仲可以加?」Billy忍唔大聲講:「咁你玩撚晒啦!」

佢無打落個Group度,當然Admin睇唔到,所以Admin繼續出Message。

Admin發現有同學擅自對同學以外的人提起遊戲
這是絕對不容許的!
由於規則沒有說明,所以現在追加一條!
再犯者——死亡! 18:58

我感覺到Billy和允仔都望住我,但係…我無同人講過架喎!

@Admin我有問題想問 18:58

出現一條唔係來自Admin嘅新Message——6A-楊悅盈

乜嘢係「關鍵人員」? 18:59

我睇番個Whatsapp,仲有一條Unread Message係阿允Send俾我:

1. 收到並讀取同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內回覆。

個心猛烈一跳:忽然間了解點解頭先我無死到。

同時我亦都明白呢個係最壞嘅情況——無辦法挽回、最壞嘅情況。

我連屌鳩允仔嘅心情都無,淨係望住個時間,快速咁覆咗佢:

無事…之後就難講… 11:14

11:44…雖然啱啱好趕得切

但係允仔已經開始咗個無限Loop,直到我或者佢死之前都唔會結束

上面紅字唔make sense,
規則係收到並讀取先要30分鐘回
阿允果個係unread,即係未讀取啦
又點會係啱啱趕得切呢

呢個位係 Bug 咗 Sorry
或者話佢當時啱啱醒番太緊張無留意
見到楊悅盈個問題之後…

我比頭先等Admin出字嗰陣更加緊張:雖然我哋都有啲個Group度留過言,但係從來無人直接同Admin對過話。

Admin輸入中…

楊悅盈——我哋班上面其中一個最唔起眼嘅女仔,估唔到竟然敢直接問Admin嘢…

「關鍵人員」就是關鍵人員!非死不可的人呀!
要不就他們全員死亡,要不就死掉大多數的6A班同學吧! 19:00

「乜撚嘢…」我聽到Billy細細聲講咗句。

遊戲規則已經追加了,下面再給你們仔細看一次!
還有,其中一位關鍵人員今天已經因為Quit Group死掉了!萬歲!
因為Admin太開心了,就在下面加上一個線索給你們! 19:01

遊戲規則:
3. 用Emoji或者無意義語句回覆者——死亡!
4. Quit Group者——死亡!
5. Send Message給死者——死亡!
*6. 把遊戲的存在以及任何資料告知此Group以外的第三者——該名第三者死亡! [追加規則]

勝利條件:
1. 6A班全員死亡!
2. 6A班倖存者兩人或以下!
3. 關鍵人物全員死亡! (進度:1/4) 19:02

明天同樣時間再見! 19:02

我留意到差唔多到時間,所以提醒允仔回覆我;好快,未夠30秒就聽到Whatsapp響。

咦?

唔係我?

「吓?」Billy望住部電話,非常驚訝:「楊悅盈Send咗個Message俾我,叫我Call晒所有同學聽日番學校。」

「番去做乜?」允仔Send完Whatsapp俾我之後問Billy。

「佢私底下Send Message俾你?」我反而著眼呢點。

「係呀。」

「你問下佢番去做乜?」以防佢唔記得覆,我重覆一次允仔個問題提醒佢。

Billy好似仲未發現到,佢同楊悅盈之間已經開始咗個Loop;楊悅盈覆佢嗰陣,Billy會唔會專登不讀不回,用自己做白老鼠呢?

電話響;唔使望我都知係邊個打嚟。

「何晞媛,到咗?」

「係呀,喺你學校門口。」

「允仔屋企無人,佢今晚想嚟過夜…」見到允仔一面期待望住我,我惟有咁講。

「好呀!咁你叫佢出嚟?」

「唔使,佢同我一齊,我哋而家落嚟。」

收咗線之後,我哋同Billy道別,然後向學校方向行;允仔完全無半點掩飾心入面嘅興奮。

佢千方百計想去我屋企,其實只係想J我家姐。
已讀個位有啲tricky
如果我淨係喺notifications or手機lock screen 見到啲message
咁係咪叫已讀左?
但係whatsapp入面應該未雙藍剔顯示我已讀

而家係雙藍剔
但係 Admin 為咗達到個勝利條件,會追加或者改規則

因為其實要走啲規則漏洞,可以 (暫時諗到咁多):
- 唔睇電話
- Block 人
- iOS 熄 Last Seen
- Log out/ Delete Whatsapp Account
- 開張新 Sim 卡

所以我無諗到啲規則好細嚟塞啲漏洞 而係 Admin 逐個漏洞去 Block,逼到最後一定要達到勝利條件
如果好似好屈機/ 馬後炮咁,唔好意思
lm
今晚應該會再有一次更新 多謝支持
可唔可以幫人覆
即是而家允仔同男主loop緊
Billy可唔可以用佢地個電話幫佢地比對方
皮已正
今晚應該會再有一次更新 多謝支持

文呢?
嚇死人咩
個心離一離呀
漆黑一片嘅睡房,惟一光源就係個電腦Mon。

電腦前面嘅四眼妹——楊悅盈——聚精會神咁喺度望實個Facebook Messenger

終於等到Kelvin Tang個名隔離著咗粒綠燈;佢鬆咗一口氣之後,馬上Send咗句Message俾佢:

Yuna Yeung:
吳啟鋒有無覆到Whatsapp? 22:39

Kelvin Tang——6A班同學鄧鐵雄——馬上就顯示輸入中。

Kelvin Tang:
有呀…佢問我約人番去做乜 22:40
我話到時會同全班人解釋,叫佢用班會主席身份約6A聽日下畫六點半番學校 22:40
之後佢再覆過我,但係我完全無睇過Whatsapp 22:41

Yuna Yeung:
大約幾點收到佢最後一個Whatsapp? 22:43

七點半左右 22:43
然後佢就喺嗰個Group度叫咗我哋全班人一齊聽日番學校 22:44

楊悅盈心入面大叫咗一聲「Yeah」:鄧鐵雄可能自己都唔知,佢已經幫楊悅盈試咗兩個保命方法出嚟。

咁我聽日先俾番個電話你? 22:46

呢啲低級問題唔需要答。

楊悅盈熄咗個Mon,間房即時黑到伸手不見五指。

佢間房長期唔開燈,遮光布做嘅窗簾由佢搬入嚟嗰日已經無開過,因為一片黑暗有助佢思考。

鄧鐵雄無意中嘅測試結果,加上而家其實仲未有人因為已讀不回而死呢件事,楊悅盈有信心可以幫而家僅存嘅6A班同學全體生存多幾日。

但係…要脫離呢個所謂「遊戲」,佢仲係毫無頭緒。

唔係…其實頭緒嘅話…

三個勝利條件…

1. 6A班全員死亡!
2. 6A班倖存者兩人或以下!
3. 關鍵人物全員死亡!

佢係千方百計都會阻止第一個條件成立;而第二個…非必要佢都唔希望第二個條件成立。現階段佢只係用二個條件嚟拉攏人幫自己手。
「鄧鐵雄…我有方法可以令到我哋兩個生存到最後…」今日離開學校嗰時,佢趁鐵雄落單嗰陣同佢講:「不過你要照我所講嘅去做。」

鄧鐵雄個名雖然好硬漢Feel,但實際上只係一個渾渾噩噩嘅肥仔,面對住而家呢啲情況,呢種人只會搵個可靠嘅人嚟依賴,而唔會自己搵解決方法。

「呀…?真係?」張鐵雄用手掌抹下自己臉上面啲汗,似乎唔係好相信。

「係…如果你唔信我嘅話…」楊悅盈拎咗自己個電話出嚟,渣住張鐵雄隻手交咗俾佢:「我個電話交俾你保管,無用密碼鎖嘅。」

張鐵雄望住個電話,再望番住楊悅盈,點點頭。

「咁…我哋應該點做?」

就係咁佢就將張鐵雄收咗做佢一隻棋子。楊悅盈雖然平時唔突出——無論係表現定成績——但係其實佢透過不斷觀察,一早對全班同學瞭如指掌。

佢就咁喺一片黑暗中,伸手喺電腦枱上面拎咗枝筆同張白紙,開始默寫住全班40個同學個名。

因為佢自認對同學瞭如指掌,所以佢深信最後帶領住6A達成第三個勝利條件嘅人一定係自己。

關鍵人物…今日Admin有提示過已經有一個關鍵人物死咗。

開番枱燈,佢按記憶開始喺紙上面圈起啲今日Quit咗Group——已經死咗嘅同學。

但當佢圈緊嘅同時,佢留意到兩個名:兩個仲未死嘅同班同學。

楊悅盈靈光一閃,覺得呢兩個人可能係一個極大嘅提示。
提示就係鄧鐵雄同張鐵雄
提示就係鄧鐵雄同張鐵雄

sor鄧先啱
用電話打成日打錯字
可唔可以幫人覆

sorry 覆漏咗
可以,啱啱嗰條女就係試緊呢個方法
好撚正個標題
提示就係鄧鐵雄同張鐵雄

sor鄧先啱
用電話打成日打錯字

好似幾好睇
可唔可以幫人覆

sorry 覆漏咗
可以,啱啱嗰條女就係試緊呢個方法

如果估到邊個係關鍵人物
仲可以用黎殺人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞