[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
出文未

@何晞賢 文呢
文呀
lm
一間只係放得落一張床、一個櫃、一張書枱嘅房入面。

洪諾言坐喺床邊,一路食煙一路喃喃自語。

痴撚線!

佢望住頭先俾佢掟咗落地、個Mon已經裂咗嘅電話,一邊提防住會唔會突然之間又收到Whatsapp,一邊不斷重覆呢句嘢。

痴撚線痴撚線!

除咗呢句嘢之外,已經諗唔到有咩可以講。

區家純條八婆唔知點解要屈佢——佢聽到何晞賢尋日話Keep住唔Send Message出去就唔會有事,佢簡直覺得何晞賢係自己救星——就算佢有幾蠢都好,都唔會意識唔到有份欺凌羅彥輝嘅自己好有可能係其中一個關鍵人物。

由幾個鐘頭之前Admin啲Message度得知,關鍵人物又少咗一個——佢知道就係尋日死咗嘅吳啟鋒。

佢唔知道Admin係點殺人、唔知可以點阻止,而對於係關鍵人物嘅佢,惟一生存落去嘅方法就係成為最後生還者

所以佢更加無可能會主動挑起火頭:洪諾言都不知幾想自己潛水,等啲同學圍攻徐建文,然後佢哋全部人一齊冚家剷,死淨佢自己同埋Crystal。

偏偏區家純喺呢個時候…

屌你老母!」佢用力一拳揼落張床褥度,又嗌咗一聲。

「阿言…唔好咁啦…」坐喺床上面、眉頭深鎖嘅Crystal爬過嚟,從後攬住佢。

「屌你!我唔咁樣可以點樣呀?」洪諾言破口大罵,掙開咗Crystal。

佢阿爸係夜更的士司機,阿媽做酒樓樓面,兩個都係成日半夜先番嚟;所以每逢聖誕、暑假之類嘅長假期,佢都會晏晝就帶Crystal番屋企瘋狂做愛,夜晚再出街搵啲朋友玩或者去蒲。

但係最近——尤其是今日——唔好話出去玩,佢連掂條女嘅心情都無。

「不如你同啲同學講清楚?」Crystal唔放棄,再一次用手臂纏住洪諾言條頸;今次佢無掙扎,因為知道一陣Crystal一定會再一次攬番住佢。

「無撚用…我講乜都無撚用…」洪諾言手勢純熟咁一下將個煙頭彈出窗外面。

雖然柒輝幾乎係全班同學嘅欺凌對象,但係如果用食物鏈嚟比喻,柒輝只係食物鏈最底層;上面依然係有層次之分。

好不幸地(?),洪諾言一伙人往往係喺食物鏈最頂一層,平時蝦蝦霸霸,目中無人嘅佢哋,其實樹敵幾多佢哋自己心裏有數。

去到而家呢個時候,相信無人可以再完全理智客觀咁睇件事——啲同學一定係諗住:洪諾言平時係仆街,佢而家一定都係仆街,係要除之而後快嘅仆街。

「如果…搵何晞賢幫手呢…?」Crystal再問。

洪諾言伸手喺床上盒煙度又拎咗一枝出嚟,放喺嘴度點著佢;佢雖然同何晞賢無乜過節,但係亦都同佢呢種事不關己嘅書蟲同學無乜兩句…

「佢會幫我?」洪諾言反問:「佢可以點幫我?」

就連佢自己都諗到,自己係其中一個關鍵人物;口口聲聲正氣凜然話要大家一齊渡過難關嘅何晞賢,會唔會救番自己一命,然後由得全班同學繼續喺呢個遊戲入面?

忽然電話響咗一下,嚇到佢跌咗枝煙落地。

「屌你老母…」洪諾言又再細聲講一句,然後執番起個電話。

何晞賢,佢Send咗個Facebook Message俾自己。

Hei Yin Ho:
點呀你?未死吖嘛? 20:07

平日嘅話洪諾言如果見到何晞賢咁同佢講,一定會即刻發火;但係而家反而好奇怪地覺得有少少溫暖。

Yin Hung:
未呀!屌你老母 20:08

喺身後面嘅Crystal見到何晞賢主動搵洪諾言,輕推咗佢一下;但係好快又見到何晞賢打緊字。

Hei Yin Ho:
我知道區家純條八婆改圖屈鳩你
但係你都見個Group入面啲同學開始唔信我,我而家講乜鳩都無撚用 20:09
不過你放心,單嘢唔會無得拆;我同允仔而家喺瀝源邨天台
你即刻過嚟當面傾,穩陣啲 20:11

洪諾言爭啲感動到喊出嚟——估唔到何晞賢會主動提出幫佢;佢爭啲想覆番何晞賢一句:頭先誤會咗你,對唔撚住!

佢回頭望一望Crystal,見到佢都開始展露番個笑容;佢諗咗一諗,就覆番何晞賢。

Yin Hung:
等陣啦屌,而家過嚟呀! 20:13

去到瀝源邨商場嗰陣,洪諾言先發現原來佢唔知天台喺邊度上,所以佢打咗個電話俾何晞賢。

「喂。」接電話嘅係張允行。

「屌,何晞賢呢?」洪諾言問:「我唔知天台邊度上喎。」

「我同鳩賢喺天台,你到咗?」張允行同洪諾言講:「扭蛋機前面等我。」然後就收咗線。

洪諾言咁啱一入嚟嗰陣就見到一排扭蛋機,所以佢企咗喺嗰度等。無幾耐張允行就喺上面行咗落嚟,然後帶洪諾言行番出商場外面,再沿住一條樓梯向上行。

「何晞賢呢?」洪諾言再問多一次。

「喺上面呀,佢話淨係想同你單獨傾。」張允行語氣有啲不快,唔知係咪嫌何晞賢唔俾佢參與:「佢叫我帶到你上去就落番嚟。」

行到一樓嗰陣洪諾言喺褲袋拎咗盒煙出嚟,擺一枝入口點著咗;何晞賢俾佢嘅感覺係成日都同Billy、張允行形影不離,但係而家忽然間想同自己單獨見面,洪諾言覺得會唔會有啲咩內情,不禁有少少緊張。

「屌…好臭。」張允行用手喺面前不停撥:「食乜撚嘢煙…」

「嫌臭咪撚跟埋嚟。」洪諾言深深吸多一啖煙,然後終於望到再上多一層樓梯就係天台,所以佢指指上面問張允行:「佢喺上面?」

張允行點點頭,仍然相當不滿咁用手揞住鼻。

行上最後呢段樓梯嗰陣,洪諾言覺得氣氛開始有啲唔妥,所以好慶幸自己留咗個保險。

佢其實帶咗Crystal嚟,但係叫咗Crystal唔好露面,因為唔知何晞賢有無咩陰謀;如果30分鐘之後見唔到洪諾言番嚟收唔到佢電話,就上已讀不回死全家個Group度話何晞賢想暗算自己。

洪諾言將個煙頭丟落地,同時間有啲驚訝原來自己都有識得用腦嘅時候。

不過佢覺得自己有啲諗多咗,因為就算同何晞賢之間發生咩事,對住佢呢個——

洪諾言踏上最後一級樓梯嗰陣,覺得背後俾人打咗一拳;佢意識到俾人偷襲嗰下已經又再中多一拳。

轉身過嚟嗰陣,洪諾言腹部又俾對方擊中一下——佢忍痛揞住肚上面俾人打中個位。

一望,原來施襲者係張允行

而且張允行用嘅唔係拳頭。

因為洪諾言見到,張允行手上唔知幾時多咗一把染滿血嘅刀仔。

「屌你老母!」洪諾言揮拳想打張允行;但係動作有啲慢,張允行輕輕向後一閃就避開咗。

洪諾言提防住持刀向住自己逐步逼近、眼神冰冷嘅張允行,慢慢向後退。

「痴撚線!屌你老母!做乜撚嘢?」洪諾言強忍住傷口嘅痛對住張允行大聲鬧。

佢揞住肚嗰隻手感覺非常之暖,因為佢自己新鮮溫熱嘅血不停由佢自己體內湧出嚟。

因為震驚,劇痛同埋失血,佢一個唔小心向後跌坐咗落地;張允行絲毫無猶豫,舉起刀撲咗去佢身上面。
果然
屌,live左

咁可以幫手推 post 或者屌我出文
張允行騎咗上洪諾言身上,開始亂刀拮落去;洪諾言舉起手擋,右前臂中咗好多刀,流血不止。

「痴撚線…」洪諾言一路鬧,一路用手繼續護住自己個身同埋個頭。

張允行睇準機會,將把刀插咗入洪諾言胸腔入面;洪諾言個口即刻有血滲出嚟,然後——唔知係咪迴光返照——忽然間用一股蠻力踢開咗張允行。

一下衝力令到佢失咗重心向後跌,爭啲碌落樓梯,好在用手捉住咗條欄杆先無事,但係佢個用嚟放刀同埋電話嘅斜肩袋就飛脫跌咗落去下一層。

「咳…」個肚中咗招有少少抖唔到氣,但係張允行見洪諾言翻咗身想爬走,所以佢好快扶住欄企番起身追咗過去。

洪諾言背脊向天咁用雙手爬,拖咗一條血路出嚟;張允行再一次騎喺佢背上面,用兩邊膝頭壓住佢雙手,然後將把刀打橫插咗入洪諾言條頸入面,用力扭咗一下。

傷口不停咁湧啲血出嚟,沾滿血同油脂嘅刀尖有啲滑,張允行壓實洪諾言、渣實把刀。

洪諾言兩隻手被壓住郁唔到,但係手指不停咁刮地下;佢對眼撐到好大,好似想扭斷自己條頸擰過嚟望住張允行咁。

但係隔一陣之後抽搐咗幾下,然後就一啲動靜都無。

「仲爭兩個…」張允行馬上鬆一口氣、自言自語咁講咗句。

搞掂埋徐建文就可以End Game…但係殺佢之餘要殺埋柯志恒…係呢條仆街害死Billy…

不過呢兩個可能有啲難搞:頭先張允行用何晞賢個Facebook Messenger約呢三條友出嚟,結果只係得洪諾言一個理佢;如果有機會佢想親口多謝下區家純——如果唔係區家純及時整壇咁嘅嘢出嚟,佢可能連洪諾言都約唔到。

掹番把刀出嚟之後,企起身慢慢行落樓下,諗住執番自己個袋收埋把刀。

點知呢個時候佢先留意到,其中一部電話——佢自己嗰部——因為個袋拉鍊拉唔實,頭先個袋飛落嚟嗰陣部機跌咗出嚟;衝力應該相當大,因為個Mon已經碎晒。

張允行內心一沉,執番起個電話襟粒Home制。

開到Mon,但係點樣Tap都無反應。

「屌奶吖!」無論張允行幾用力Tap個Mon都好…

佢都係開唔到個Whatsapp出嚟。

「哈哈…」佢拎咗何晞賢部電話出嚟睇睇個時間,忍唔住苦笑咗兩聲;而家時間係21:52,大約半個鐘之前佢嚟到瀝源,開始等洪諾言嗰時用何晞賢部機Send Whatsapp俾自己;同埋用楊悅盈部機Send咗俾謝石俊。

無辦法將自己張Sim卡拆出嚟放入其他電話度,所以佢連試嘅機會都無。

開咗何晞賢個Whatsapp嚟Check,頭先Send Message嘅準確時間係21:27。
再見喇允仔
新讀者留名
我記得唔係話
自己拎人地部電話去send message俾自己係無事架咩?
主角又要再次被圍攻
文!

轉個彎到
文!

轉個彎到

仲有幾多篇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞