[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
「已讀不回死全家?」

坐喺我右邊玩緊電話嘅Elaine忽然間講咗句。

「…吓?」

「『已讀不回死全家』…啱啱有人Create咗個咁嘅Group,拉晒我地成班人入去。」Elaine遞部iPhone過嚟俾我睇。

佢開住咗個Whatsapp Group:一個啱啱Create嘅Group,入面未有人講過嘢,但我見到不斷有淺藍色嘅Notification彈出嚟,似乎Admin仲不斷咁加緊人。

我想伸手拎佢電話過嚟睇嗰陣,Elaine馬上縮手。

「你自己開電話睇啦!你都入咗Group架!」

我無回應,亦都無拎電話出嚟,反正個Group一定係Billy——我哋班會主席、亦都係我老死——搞出嚟。

「好心你叫Billy唔好成日搞埋啲無聊嘢…正正經經開個番班會Group…」睇嚟Elaine諗法同我一樣。

Elaine口裏說不,但我見佢似乎好有興趣咁開始睇個Group入面有咩人,我望下課室,其他有番嚟補課嘅同學都睇緊電話,有幾個圍埋一齊竊竊私語,似乎大家都喺度討論緊個Group。

我就無佢哋咁好氣,根據過往經驗,Billy加齊人之後就會不斷貼啲膠圖,然後唔使五分鐘就會好多人Quit Group,最後Billy玩幾日就會覺得悶,Close咗個Group佢;隔幾個星期又開一個奇奇怪怪Group嘅出嚟玩,週而復始…

「無聊…讀書又唔見佢咁好心機…」Elaine已經一馬當先Quit咗個Group,收埋部電話,然後拎啲教科書出嚟。

十點二十八分,仲有兩分鐘周Sir就會嚟開始補課,而我亦都打算用補課呢半日睇晒本小說佢。

「嘭!」

一拎起本小說嘅同時,旁邊忽然間傳嚟一下爆氣球咁嘅響聲,跟住就有啲暖水潑過嚟,我本能咁丟低本書,瞇埋對眼用手擋住。

邊撚個掉水彈?

「仆街!做乜鬼!」我好大聲咁咒罵,同時拎起條校呔抹面。

聞到啲鐵鏽咁嘅味,仲感覺到有啲好長嘅頭髮黐咗喺我塊面度。

然後就聽到啲同學開始大聲尖叫。

擘開眼嗰陣睇到我枱面多咗粒眼珠。

自己成件白色恤衫染紅晒,仲有啲鮮紅色嘅粒粒黐住喺我隻右手同埋個衫袖度。

我想望下Elaine有無事嗰陣,先見到佢個頭消失咗!

鮮血不斷咁由佢條頸個斷口位度噴出嚟。

無頭嘅Elaine隻手向下一垂,部iPhone跌咗落地,但佢個Screen仍然Display緊個Group:

已讀不回死全家
您已不是本群組成員

我感覺到自己不受控制咁想向後縮,同時叫咗出聲,然後連人帶櫈一齊撻咗落地。

眼前一黑…
喺Elaine個頭爆炸前嘅十分鐘,我其實已經喺課室坐咗埋自己位。

6A班總共有四十人,但而家淨係得十五個同學番咗嚟,零零散散咁坐喺自己位,有啲就三四個坐埋一齊傾計或者玩電話。

俾著平時如果無老師喺度,我哋一定會大聲講大聲笑;但係半年前羅同學出咗事之後,我哋全班都好似俾層陰影罩住咗咁。

對於我哋升中六嘅呢班學生嚟講,呢個暑假應該係DSE前最後一個可以放心去玩去開心嘅暑假;我哋班主任周Sir深明呢個道理,所以學校雖然有幫我哋安排臨開學前番嚟補課,但係佢對於邊個有番邊個無番,一早已經講明會隻眼開隻眼閉。

平時上堂瞓覺、玩,或者無心向學嗰班MK一個都無番到嚟;但係我估唔到嘅就係,連成績最好、全班考頭十名嗰幾個同學一樣大部份都唔見人。而家喺度嗰啲同學都係成績中規中矩、或者特別聽話嗰班。

我因為生得高,而且成績唔錯(我係全班考頭十名嘅其中一份子),老師一般都唔使點留意我,周Sir亦都因為咁編咗我坐課室最後一排嘅角落頭。

由於我平時群開嗰班朋友都係屬於掛住玩嗰種,其實我已經做定晒心理準備今日會得自己一個,不過人總係會對啲未知嘅事情有一種莫名奇妙嘅希望。

補課十點半開始,而家十點廿五分,仲有五分鐘,我仍然期待緊我嗰兩個老死——Billy同阿允會唔會良心發現番嚟陪我補課。

希望還希望,當然我都知無乜可能會發生,所以我亦都一早準備咗本小說帶番嚟睇。

可能你會問我,既然我知啲friend唔番嚟,我又係成績好嗰班,咁我番嚟做乜?

一字記之曰:女!

我女神佩珊係屬於成績中等同埋乖嗰類學生,我知道佢有90%機會會番嚟補課,而且今日一定唔會有啲平日好似烏蠅咁嬲住佩珊嘅MK仔同學出現,所以今日…我要趁今日放學搵機會同佢傾計!

睇緊小說嘅我眼角瞄到有個女同學嘅身影走入課室:齊肩短髮、高佻、腳步緩慢。佢慢慢走去我隔離個位坐低,放低手袋之後翹起雙腿開始玩電話。

我忍唔住聚精會神落自己眼角度偷望佢條腿:成日做運動嘅佢雖然皮膚有啲黑,但係條腿四十幾吋、有線條…

我歎咗一口氣——佢身為女班長竟然著條咁短嘅裙…有傷風化…

「何晞賢,估唔到你會番嚟喎,你唔知佩珊同屋企人去咗旅行咩?」唔知佢係咪Feel到我偷睇,佢一盤冷水潑落嚟;我聽到之後眼都突,擰咗個頭過去望住佢——

呢條女唔係我女神佩珊,而係女班長Elaine。

佩珊係白白淨細細粒嗰Type,而且無可能會主動坐我隔離。

「哈哈哈!估到你啦,唔係你點會番嚟補課!」佢仍然係對住部電話打字,但係嘴角上揚開始恥笑我:「我講下架咋,佢番唔番嚟睇你好無彩啦!」

俾佢踢爆咗有啲尷尬,加上我一向都不擅詞令,惟有報以一句:「仆街啦你…」

Elaine伸咗隻左腳過嚟踢咗我一下。

我並唔係毒撚,但係因為內向,所以班上面無乜朋友;除咗Billy同阿允之外,惟一一個有兩句傾嘅就係Elaine——我中三嗰年轉校過嚟嗰陣,佢係第一個同我講嘢嘅同學,之後唔知點解我哋就好自然咁熟絡咗。

雖然我女神係佩珊,但係有時都不禁會幻想:我同Elaine會唔會終有一日喺埋一齊?佢個樣其實唔差,有打開排球校隊、身材好、條腿又長,如果…

呢個時候全班同學嘅電話都陸續開始響——雖然我校咗靜音,但係都Feel到震咗一震,打斷咗我嘅思緒。

Elaine拎部電話出嚟開Whatsapp,然後忽然間講咗句:

「已讀不回死全家?」

「…吓?」

「『已讀不回死全家』…啱啱有人Create咗個咁嘅Group,拉晒我地成班人入去。」Elaine遞部iPhone過嚟俾我睇。

然後——三分鐘之後,佢個頭就好似氣球咁爆開咗。
繼續
到我醒番嗰陣,發現自己瞓咗喺醫療室張床度,件恤衫已經俾人除咗,披住件運動風褸。

我唔知係跌落地撞到個頭、俾頭先件事嚇親,定還是兩者都有影響,我喺課室度暈咗。

周Sir坐咗喺床邊,雙手擱喺大脾上面望住我,神色凝重。

佢係我哋班主任,啱啱做咗老師兩年左右,同我哋呢啲高form學生年紀差唔多(相比起其他老師),所以平時佢對住我哋都係嘻皮笑臉,同我哋玩埋一份;而我哋亦都好俾面佢,就算係最曳嗰幾個同學,都唔會喺佢堂上面搞事。

佢而家呢個咁緊張咁嚴肅嘅樣,我只係喺羅同學出事嗰陣見過一次。

「阿Sir…頭先…」我諗起頭先Elaine爆頭,即刻就想坐起身同周Sir講,但係周Sir按住我膊頭。

「何晞賢…你抖抖先…我大約知道頭先發生咩事…」

然後周Sir就離開咗醫療室,喺門外面同人講嘢:透過門上面嗰塊長條形嘅磨砂玻璃隱約見到佢身影,唔似係講緊電話,但我睇唔到咩人同佢一齊。

雖然我件底衫右邊仍然染紅咗一大撻,但我忽然間心存僥倖咁諗,頭先Elaine爆頭會唔會係我發夢?

即刻喺褲袋拎咗部電話出嚟;而家係十一點零四分,我暈咗差唔多半個鐘。

半個鐘之內,已經有七十幾個Whatsapp Message。

深呼吸一啖,打開咗Whatsapp。

我即刻倒抽一口涼氣!

置頂嗰個Group,有五十幾條Unread Message,而個Group名就係:

已讀不回死全家

我二話不說入去個Group度覆咗一句:

有無人知咩事?Elaine而家點? 11:05

然後向上拉,好快咁瞄一次啲留言。

頭先喺課室嘅同學影咗好多相Send咗上個Group,無番嚟嘅同學大部份都一頭霧水問緊咩情況,在場嘅同學就1999咁嘗試解釋情況,同埋叫人唔好Quit Group;但係啲Message之間仍然夾雜咗好多淺藍色嘅Quit Group Notification。

終於拉到最頂,Create Group同埋Add我入去嗰條友我都無佢Info,淨係見到「+852 6109 XXXX」呢個電話號碼。

由頂開始掃番落去,最初俾人Add入嚟嘅同學都只係「?」或者打個Emoji,有啲索性唔理,Elaine係第一個Quit Group嘅人;喺佢Quit咗之後,+852 109 XXXX Add多咗幾個同學,就留咗第一個Message:

遊戲規則:
1. 收到並讀取同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內回覆。
2. Group Message不在此限。
3. 用Emoji或者無意義語句回覆者——死亡!
4. Quit Group者——死亡!
5. Send Message給死者——死亡!
勝利條件:
1. 6A班全員死亡!
2. 6A班倖存者兩人或以下!
3. 關鍵人物全員死亡! 10:25
勝利條件係三選一?
勝利條件係三選一?

多謝巴打留言
可以咁講,其中一個達成咗就完Game
1. 同 2. 可能隱約有啲矛盾咁,而我本身諗嗰陣其實無寫 1.
但係因為有情況係唔會死剩兩個人,同埋「全員死亡」寫出嚟好似好型咁 所以我加埋落去
乜撚嘢「遊戲」規則

我Tap咗下個Group名入去睇,而家個Group淨番28個成員。

呢個時候電話又震——應該係有同學覆咗我個Message。

但我完全無心情出去睇——

Quit Group者死亡?

即係好似Elaine咁?

我個心乸一乸,即刻沿住個List掃落去——見到佩珊仲喺Group入面嗰陣先至鬆一口氣。

「傳送訊息至 6A-佩珊」,我完全無諗咁多嘢,馬上打咗一大段Message:

佩珊,你有無番到嚟學校?
我頭先就坐喺Elaine隔離…嚇死我!
你千祈唔好Quit嗰個Group呀!

但係當我想Send嘅同時,似乎感覺到有啲唔妥…

收到並讀取同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內回覆。

如果…如果我Send咗個Message出去,但係佩珊覆唔切嘅話…

然後我再諗起——

大撚鑊!

馬上出番去Whatsapp Chat List嗰頁,拉落去睇;已讀不回死全家下面係一個叫陳佩珊Fans Club嘅Group——呢個名明顯係串緊我,因為呢個Group係Billy開嚟俾佢、我同允仔三個人吹水嘅Group。

入面有廿幾條Unread Message!

我好快咁入咗去睇——Billy同允仔不斷喺個Group度討論緊已讀不回死全家嘅事,同時不斷咁問我有無事;我望一望最頂個Message:10:33

背脊一涼——而家已經11:10——收到並讀取同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內回覆。

仆街喇。

仆街喇仆街喇仆街喇仆街喇仆街喇仆街喇仆街喇仆街喇!

唔理得咁多,我即刻覆咗一句:

頭先暈撚咗,啱啱醒番
@6A-Billy個Group係咪你搞架? 11:10

唔知點解我望住個電話,睇住下面Billy同允仔不斷彈出嘅新Message,但係個腦一片空白,所以瞇埋咗眼;咁樣反而不斷諗起Elaine爆頭嗰陣個情景…

「何晞賢…你無事吖嘛?」

我聽到周Sir把聲,開番眼望一望個電話…

而家11:11,我仍然未死…

個遊戲規則…流嘅?唔通真係Billy整個Group出嚟?然後咁啱Elaine就死咗?

雖然唔係好明點解,但係似乎啲規則並唔係想像中咁Strict,加上見到班主任入番嚟陪我,我稍為鬆咗一口氣。

「阿Sir,Elaine佢——」

周Sir搖搖頭,我亦都知道唔使再問落去。

其實我知道,周Sir想問我嘅問題應該俾我想問佢嘅多好多,但係始終我啱啱醒番無耐,佢都只可以俾我休息下。

我亦都唔想繼續追問佢啲乜嘢,所以就繼續碌部電話個Whatsapp。俾著平時如果有老師見到我哋咁明目張膽喺校內玩電話,小則俾佢哋扣起電話、重則記缺點,但係周Sir似乎無乜要怪責我嘅意思。

我睇番個Whatsapp,仲有一條Unread Message係阿允Send俾我:

鳩賢你點吖? 10:44

10:44!

我腦入面又閃過嗰個遊戲規則:

1. 收到並讀取同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內回覆。
2. Group Message不在此限。

個心猛烈一跳:忽然間了解點解頭先我無死到。

同時我亦都明白呢個係最壞嘅情況——無辦法挽回、最壞嘅情況。

我連屌鳩允仔嘅心情都無,淨係望住個時間,快速咁覆咗佢:

無事…之後就難講… 11:14

11:44…雖然啱啱好趕得切…

但係允仔已經開始咗個無限Loop,直到我或者佢死之前都唔會結束
多謝樓上咁多位留言推 Post
個標題好似詛咒大家咁,其實無心嘅,唔好意思
第一次寫長故 Post 出嚟,希望大家有興趣
嚟緊應該盡量每日更新一次,篇幅可能會無咁長,但係都希望大家多多支持啦
不讀不回贏哂
lm 加油
唔讀唔會咪得?
LM
唔讀唔會咪得?

不讀不回贏哂

覆兩位:
呢個位我有諗過
但當時又覺得現實上好難完全唔睇 Whatsapp Message
當然去到佢哋咁嘅 extreme case 好難講
同埋跟番個規則,其實兩三條友開個 Group 嚟傾嘢已經安全

我之後會有情節 Address 番呢個位,個方法可能有啲夾鳩硬
但係會呼應到個結局
不過如果仲覺得有啲咩其他漏洞嘅歡迎大家討論/ 提點下!
lm 加油

多謝
LM

多謝聽日有更新
已讀個位有啲tricky
如果我淨係喺notifications or手機lock screen 見到啲message
咁係咪叫已讀左?
但係whatsapp入面應該未雙藍剔顯示我已讀
lm 支持
LM 支持
標題名笑死
搵完你 或者 覆完你 再block撚咗你 嘻嘻

我是最後大贏家

珮珊
佩珊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞