[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
出文啦
我朝早十一點幾嗰陣紮醒咗,矇矇矓矓咁爬咗起身…

見到枕頭邊嗰兩個電話嗰時嚇到成個人清醒晒;我即刻拎起兩個電話嚟睇——

好在無同學Send過Whatsapp過嚟。

仆街,我竟然瞓著咗…仲一瞓瞓到天光。

雖然仲係有啲攰,但係已經完全無晒睡意,所以我拎住兩個電話行咗出房外面。

隔離——家姐間房仍然閂住門,我諗佢應該仲未瞓醒。去廁所刷完牙洗完面之後,就去咗廚房打個雪櫃搵咗啲急凍意粉放入微波爐叮。

今日8月30號,後日就開學,如果係以前嘅我,呢兩日應該都會同Billy允仔一齊借功課俾佢哋抄…

我用自己電話開咗個Facebook Messenger,Send咗兩個Message俾而家班入面僅餘兩個仲同我會有Contact嘅同學:陳佩珊同楊悅盈,睇下佢哋有無事。

經過呢幾日我印象中嘅楊悅盈應該無咁早起身,而陳佩珊…我已經唔想再Check佢有無讀到個Message,盞自己唔開心。

喺心入面數咗一數:5A-6A班本身有40人,而家應該淨番14個人,唔知學校嗰邊會點做;我哋班停課?

然後我又諗番起尋日Admin報數嗰陣,有1個人因為未讀訊息而死咗呢件事。

諗番起我自己親身經歷,其實唔難明白點做到;只要等某人瞓著咗,然後再Send個Whatsapp過去——

叮!

我放低兩個電話,喺微波爐拎咗個意粉出嚟放喺飯枱度食,但係繼續諗緊同一件事。

楊悅盈第一眼望到區家純張Screen Cap就話係假圖,我唔知佢點睇得出,但係要做一個假嘅Whatsapp Chat History根本唔係咩難事。

最重要嘅係,洪諾言有無必要冒險Send Message出嚟害人?

知道咗羅彥輝就係Admin(或者至少同Admin有關)之後,包括Billy在內,佢哋自己都唔難意識到自己就係關鍵人物——呢樣嘢我尋日都有諗過;但係而家清醒啲考慮一下,洪諾言最合理嘅做法其實係潛水,而唔係做啲一定會俾人發現而又損人不利己嘅嘢。

除非佢個目的係殺晒所有人,等自己成為最後倖存者;但係咁樣又解釋唔到點解佢要淨係Send Message俾其中一兩個同學。

等自己成為最後倖存者——你話我有偏見又好乜都好,我一諗到呢度,腦入面就浮現出柯志恒個名。

將自己部電話交俾人輪流看守呢啲方法,唔難想像柯志恒會同楊悅盈同一時間、甚至乎比楊悅盈更加早諗到出嚟;照咁推斷,區家純應該就係同柯志恒Pair Up咗,尋日喺Group入面指控洪諾言嘅其實就係用緊人哋部電話嘅柯志恒?

然後佢自問自答,就係想同學懷疑埋我…原因係我前一日話過佢害死咗人?

唔係無可能…如果柯志恒目的真係想全班死剩佢自己、或者佢同埋區家純,咁佢要做嘅嘢一定係一邊避開全班人注意,唔好成為眾矢之的,另一邊挑起我哋其他人嘅火頭…

我覺得越諗就越亂,開始1999;所以不如直接求證下?

打開自己個Contact List,記低咗區家純個電話,然後我襟咗133…

唔係,133咗反而可能會唔聽…我直接打咗過去。

——如果接電話嘅係柯志恒…

「喂?」

電話另一邊係一把女仔聲,我認得就係區家純本人;雖然預計到柯志恒唔會犯呢啲低級錯誤,但係始終有少少失望。

「區家純?我係何晞賢。」既然佢聽咗電話,咁做戲就做全套;而且我仲有另一個方法:「無呀…尋日喺Group見你話收到洪諾言Whatsapp,所以打嚟睇下你有無事…」

「無事呀…」區家純把聲有啲虛弱,好似唔係太想同我講嘢咁。

「呀,同埋呢——」我驚佢會收線,所以提高音量講咗句,同時Unlock咗楊悅盈個電話:「尋日未讀訊息而死嗰個係邊個,你…會唔會有啲頭緒?」

講完呢句之後,我就用楊悅盈部電話打俾柯志恒。

「我點知啫!」區家純反應有啲大。

然後我聽到佢嗰邊有電話響;雖然睇唔到區家純個樣,但係可以想像佢呆咗一呆反應唔切。

「係咪柯志恒個電話收到楊悅盈來電?」我專登咁問;我腦入面一直想像區家純手足無措個騰雞樣,好仆街咁幸災樂禍緊。

「柯志恒點同你講?係咪話只要你聽佢話,就有方法可以令到你生存到最後?」見佢繼續唔出聲,我又補多一句。

同時間我用楊悅盈個電話收咗線。

區家純嗰邊嘅電話聲亦都喺幾秒之後停咗。

然後佢就Cut咗我線。

我諗…佢呢個舉動已經等於承認咗佢同柯志恒合謀。
多幾篇啦
多幾篇啦

寫緊今日早咗番屋企
柯已經比條女殺左
留名
遊戲規則:
1. 收到並讀取同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內回覆。
2. Group Message不在此限。
3. 用Emoji或者無意義語句回覆者——死亡!
4. Quit Group者——死亡!
5. Send Message給死者——死亡!
勝利條件:
1. 6A班全員死亡!
2. 6A班倖存者兩人或以下!
3. 關鍵人物全員死亡!

條件要收到並讀取 有幾多人同我一樣選擇不讀whatsapp message轉用微信
遊戲規則:
1. 收到並讀取同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內回覆。
2. Group Message不在此限。
3. 用Emoji或者無意義語句回覆者——死亡!
4. Quit Group者——死亡!
5. Send Message給死者——死亡!
勝利條件:
1. 6A班全員死亡!
2. 6A班倖存者兩人或以下!
3. 關鍵人物全員死亡!

條件要收到並讀取 有幾多人同我一樣選擇不讀whatsapp message轉用微信

Bb出名未
Bb出名未

臭g
楊悅盈發咗個夢,搞到佢成晚都無好好瞓過。

佢著住校服,企喺禾輋邨天井向上望,睇住羅彥輝行出門口,爬過條欄杆跳落去——當然,羅彥輝死嗰陣佢唔在場,成個情境只係佢自己想像出嚟,而且佢好清楚自己係發緊夢。

但係佢郁唔到,只能夠望住羅彥輝跳落嚟,嘭一聲跌喺自己面前。

一朵血花以羅彥輝個頭為中心爆出,噴出嚟嘅鮮血同腦漿濺咗上楊悅盈對鞋、襪、甚至條裙上面,然後帶泡嘅血不斷由佢口同鼻流出嚟;對眼望住楊悅盈,但係已經無再眨…

楊悅盈仲未嚟得切驚嗰陣,又見到上面幾層開始有人影爬出嚟——睇唔到樣,但係著住楊悅盈同一間學校嘅校服——啲人影逐一無乜規律咁跳落嚟。地上面嘅紅色液體越積越多,浸過咗佢成對鞋。

雖然有啲恐怖,但楊悅盈無好似平時發惡夢咁即刻紮醒,反而不斷咁問自己:如果自己一早知道羅彥輝想死,佢有無能力阻止到?

瞓醒嗰陣,楊悅盈睜開眼望下床邊個鐘:隱約見到而家十二點。

佢戴番眼鏡行出房外面。梳化上面有張被冚住一個人,佢知道楊啟臻又打機打通宵,應該啱啱瞓咗無幾耐。

梳洗完之後,楊悅盈就打咗個電話俾周Sir。

「我而家準備出去。」招呼都無打,佢直接就咁講:「一陣喺大堂度等。」

「吓?哦,好,咁我都出門口先。」

「同埋,你打個電話俾賴智勇,叫埋佢一齊。」楊悅盈忽發其想補咗句;自從尋晚知道咗周Sir同陳佩珊件事之後,佢唔係好想同周Sir兩個人單獨出嚟。

「賴智勇?點解?」

「你叫埋佢就OK,唔好問。」楊悅盈講完之後,一如以往咁Cut咗周Sir線。

番入房換完衫之後,佢開番個Mon望一望;何晞賢Send咗個Message俾佢:

Hei Yin Ho:
瞓醒未?無乜嘢吖嘛?
有咩事就打俾我啦 11:34

——係咪Send俾陳佩珊啲Message Send錯咗過嚟?楊悅盈心入面咁諗;但係有人主動關心自己,佢覺得有少少開心。

柯志恒同區家純係一Pair,好似我哋咁
尋晚有人未讀訊息死,我懷疑都係佢哋搞出嚟 11:50

楊悅盈對呢個話題有啲好奇,但係都只係覆咗何晞賢一句。

Yuna Yeung:
唔好理柯志恒住,你今日集中睇個Page
我夜啲再搵你 12:24

然後佢閂番個Mon,拎番個袋就出咗門口。
Bb出名未

一禁f5就有 正啊
Bb出名未

立即有文
新讀者一氣呵成追到live
高質故留明
個game 都幾大bug
如果group message 係唔包 咁點解又話quit group 必死?
仲有只要係chat 入面協定 我會打字 打完你唔好覆 我del 左whatsapp 之後打電話俾你 然後你係個空號到講野 之後再del whatsapp
咁咪無縫甩身?
另外 即係呢個game 唔可以瞓覺? 咁既話唔洗七日 所有人都會精神衰竭咁死哂
Bb出名未

唔係話改左規矩,唔可以不讀不回咩,收到message 30分鐘內唔覆就會死
姐係一開始左有人send whatsapp就要開始無限loop,咁主角瞓左覺應該死左
個game 都幾大bug
如果group message 係唔包 咁點解又話quit group 必死?
仲有只要係chat 入面協定 我會打字 打完你唔好覆 我del 左whatsapp 之後打電話俾你 然後你係個空號到講野 之後再del whatsapp
咁咪無縫甩身?
另外 即係呢個game 唔可以瞓覺? 咁既話唔洗七日 所有人都會精神衰竭咁死哂

中間個段我睇左3次都唔知你講咩
因為無得訓先輪流看電話喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞