[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
樓主唔好已讀不回,快上水講兩句
「假圖。」唔知點解,楊悅盈望咗一眼之後就講。

我雖然唔知張圖真定假,但係有一個更大嘅問題。

@6A-區家純 咁你點解唔尋晚就同大家講? 15:48

呢個就係我心入面想問嘅問題。

但係喺Group度問出口嘅人係柯志恒

@6A-柯志恒 我信唔過何晞賢! 15:48

洪諾言同佢女朋友,其中一個MK妹Crystal呢個時候都覆咗句:

痴撚線!唔好屈鳩我! 15:48

我尋晚成晚同阿言一齊,佢乜都無做過 15:49

然後洪諾言Send咗另一張Cap圖出嚟:佢同區家純個Chat Box係空白嘅。不過好快有同學——賴智勇——又插咗把口:

唔俾你Delete咗Message? 15:50

老實講,我覺得洪諾言如果意識到自己係關鍵人物,會咁做絕對唔出奇…

@6A-柯志恒 如果我哋照何晞賢個做法…一齊炸洪諾言
萬一佢死咗之後我哋唔知,繼續Send Message過去… 15:50

我…我唔知俾咩反應好——因為我無考慮過呢個情況…我一心只係諗住叫人完全唔好Send Message,然後用「俾全班一齊炸」呢一點令到無人敢背叛。

「屌你老母臭閪!」 15:50

洪諾言錄語音鬧咗一句,但係對件事無任何幫助,亦都暫時無人打算理佢。

用一個求助嘅眼神望向楊悅盈,但係佢同我一樣咁迷茫。

@您 講兩句? 15:51

張浩榮第一個問我,然後陸續有三四個同學都@我叫我解釋。

我惟有講:

對唔住…我無諗清楚… 15:52

可以想像,如果而家係大家面對面喺課室嘅話,大部份同學都會「屌!」一聲嗌出嚟。

無諗清楚…你又同我哋講? 15:52

咁…算唔算係你害死人? 15:52

有無人知邊個死咗? 15:53

仆街!你唔好再遲啲先講?
無料到咪撚扮大佬呀喂! 15:53

我唔想再睇個Group,所以放低咗部電話,垂低頭合埋眼…

「無嘢改變過,大家繼續唔好Send Message俾任何同學就OK。
區家純…如果你張圖係真嘅話,就要辛苦你繼續同洪諾言Whatsapp住先。」

楊悅盈咁樣講;我知佢對象唔係我,而係個Group:

「何晞賢同我已經有新發現,但係我哋唔會喺度講出嚟俾Admin知。
我哋好快會有新進展。」

我聽到個Group依然繼續響,我拎番起個電話想睇下啲同學講乜——但係楊悅盈捉住咗我唔俾我拎電話。

「…你…都係唔好睇好啲…」佢另一隻手拎走咗我個電話。

呢個時候先發覺,在場嘅幾個人都望住我,除咗允仔之外表情都有啲複雜;佢哋係咪開始懷疑我有無能力帶佢哋脫離遊戲?

「我——」

「咁大家就照分工咁去做嘢。」楊悅盈打斷咗我:「周Sir聽日同我去人哋公司度,謝石俊仔細Check下羅彥輝啲電話記錄,陳佩珊睇個Facebook Page。」

我苦笑咗一下——唔知點解開始連我都有啲懷疑自己。

其實由一開始我已經不自覺咁依賴緊楊悅盈,好似係…

「你…」楊悅盈轉過嚟對我講:「搵下有咩方法可以爆人頭。」

「咁我呢?」允仔問。

「你負責啲電話就得。」楊悅盈將我同佢自己部電話交咗俾允仔,謝石俊見到就照做。

「仲有,我頭先想問…」允仔繼續講:「而家其實係咪徐建文同洪諾言死埋…個遊戲就會完?」

「小心啲電話,經過頭先單嘢…」楊悅盈無答到,而係繼續俾指令佢:「我唔知會唔會有人癲起上嚟炸何晞賢或者我個Whatsapp。」

「如果你哋無其他問題…我想走先。」佢企咗起身,拎番起自己個袋:「我淨係喺自己屋企先可以認真做嘢。」

唔知佢咁講係咪想睇下有無人陪佢一齊走,但係我哋全部人都無任何動作——

「咁…我送你出去。」——除咗周Sir。

「我都走喇…」——同埋允仔之外;佢好快已經行咗去楊悅盈隔離:「我…我想番屋企先。一齊走啦,盈盈。」

楊悅盈一如以往咁無乜表情、無乜表示,但係就跟住周Sir同允仔一齊行咗去大門嗰邊。

允仔好似忽然間諗起啲乜嘢咁,回頭叫咗我一下。

「喂,鳩賢…」

我望住佢,見佢欲言又止咁樣。

「無嘢喇都係…聽日再同你講啦。」佢對住我咧嘴一笑,然後就同楊悅盈一齊走咗。

剩番我、陳佩珊同謝石俊喺度;我有啲洩氣,同時好想睇下個Group入面…啲同學會點樣話我。

「唔緊要…」陳佩珊好似Feel到我有啲唔妥,搭住我膊頭同我講:「我哋唔會懷疑你。」

謝石俊都同樣用個好堅定嘅眼神望住我點點頭,鼓勵番我。

「多謝你哋…」我拍一拍陳佩珊隻手,然後就拎起面前嗰疊紙——一大堆Facebook Post——開始睇。
嘩 6秒前
一上水就出文
一上水就出文

唔直接答你,出文答你
推番上去先
如果我都有能力整爆人哋個頭就好

原來樓主唔係鳩賢,係柒輝

我哋睇緊死人故

我哋睇緊死人故

負能量推 Post

我哋睇緊死人故

負能量推 Post

再唔出文信rmm信我一鎗打爆你個

rmm 信

我哋睇緊死人故

負能量推 Post

再唔出文信rmm信我一鎗打爆你個

rmm 信

打太快

有文未

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞