[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
「屌…問問問…小心一陣懶嘢…」我隱約聽到後面傳嚟少少抱怨聲,怪佢咁多問題。

但係楊悅盈聚精會神咁望住個Group,而我亦都見到Admin輸入中…

「關懷同學由Whatsapp做起」,但我可沒有說止於Whatsapp!
對班上的事情有疑問,不會自己去求證嗎? 18:53

楊悅盈睇完之後,就收埋咗個電話;雖然依然係木無表情,但我覺得佢其實喺度諗緊啲乜嘢。

「好!終於可以番去瞓!」徐建文有啲誇張咁大聲講咗句,然後就拉隊帶住MK五人眾走咗。

其他同學都開始逐啲逐啲咁走,但係楊悅盈無阻止。

「閃?」允仔細細聲問我,然後忍唔住打咗個大喊露;我望一望楊悅盈——佢好似入咗神咁,所以我對允仔點點頭。

我、允仔、Billy同子筠一齊離開課室,尋日喺天台嗰陣嘅不安感好似消散咗咁樣,允仔變番平時一樣開始搞爛Gag、Billy同子筠都如釋重負咁同佢吹水。我跟喺佢哋後面,完全無心機加入佢哋啲對話。

因為我始終覺得有啲唔妥——唔知係我直覺,定係因為親眼見到Elaine死,令到我有啲疑神疑鬼。

一行四人行到落一樓嗰陣,我電話響。

6A-楊悅盈
來電

通常有人打俾我,我都會由佢變Miss Call之後再Whatsapp覆人,但係今次我好快就接咗個電話。

「喂?何晞賢?你而家即刻搵個藉口去Art Room等我,千祈唔好同其他人講。」

Art Room?我忍唔住想開口問嗰陣——

「唔好講嘢——你而家應該同吳啟鋒佢哋一齊?快啲諗辦法撇甩佢哋過嚟。」然後楊悅盈就收咗線。

佢尋日都喺課室,同我一樣目睹咗Elaine點死(雖然無我個隔離咁近),所以我好想聽下佢會同我講乜。

Billy佢哋已經準確行落地下,無留意到我講緊電話。

「喂…我漏咗啲嘢,你哋走先唔使等我。」我同佢哋講。

「鳩賢你…」Billy望番上嚟,瞇起對眼,好似有啲懷疑我咁:「唔好扮嘢啦…」

我心入面震咗一震,佢睇得出我其實係搵藉口撇開佢哋?

「…你想上去搵佩珊咪講囉…唔會笑你架…」Billy講完之後,同允仔一齊陰陰嘴笑。

「唔好踢爆我啦屌…」咁樣正好,我就扮做真係去搵佩珊,同佢哋講拜拜之後就準備走。

爭啲唔記得咗——「允仔,記住覆我個Whatsapp,我唔會Read你,有咩事我哋電話或者用Group再傾。」

允仔對我舉起個OK手勢。

我等佢哋三個落咗下一層之後,就沿住一樓走廊行過去Art Room。

我哋學校嘅構造係:每一層都有前梯同後梯,總共有六間普通課室,前梯對正有一間,課室門口擺咗Locker,男女廁同埋電梯都喺呢邊;沿住走廊就並排住五間課室;靠後梯就有兩間特殊課室——一樓嗰兩間特殊課室就係Art Room同Music Room。

經過一間又一間空嘅課室嗰時,我不禁喺度諗:點解呢件事會發生喺我哋班?

差唔多去到Art Room門口,楊悅盈都啱啱好喺後梯行到落嚟;我同佢對望咗一眼,然後一齊入去Art Room。

入到去嗰陣鄧鐵雄已經坐咗喺度——我有啲恍然大悟:原來佢同楊悅盈係夾埋嘅。

但係…夾埋做乜嘢?

「Sor…Sorry呀…我頭先——」鄧鐵雄誠惶誠恐咁彈起身向楊悅盈道歉,楊悅盈舉起手制止,佢就馬上收咗聲。

我行過去坐咗喺鄧鐵雄對面,點頭示意——雖然五年中學同佢已經做咗兩年同班同學,但係我唔係好鍾意佢嗰種怕事鵪鶉嘅性格,所以一路都無同佢有咩深交。

不過正如我所講,我其實同大部份同學都無乜深交。

楊悅盈閂埋門,望一望確保無人喺外面,然後就行咗過嚟坐咗喺我隔離。

佢哄埋嚟,粒聲唔出咁望住我。

我感覺到自己塊面又開始發熱;我唔係毒撚,但係都無乜女性緣;除咗Elaine同家姐之外,我好少可有機會同女仔咁近距離接觸。

大約望咗我十秒之後,佢先至開口;我完全無預計過佢會咁開門見山——

「何晞賢,我想吳啟鋒死,你要幫我手。」
一個鐘有幾多人睇啫
姐係有人冇裝
或者連電話都冇
係咁羅同學事件
但又唔講咩事
其實睇到好心煩
係咪參考國王遊戲漫畫
係咁羅同學事件
但又唔講咩事
其實睇到好心煩

都係兩次啫唔好意思
係咪參考國王遊戲漫畫

其實係生贄投票
係咪參考國王遊戲漫畫

其實係生贄投票

有追緊
好睇 樓主加速
吳啓峰即是billy?
如果係佢同男主無死黨
男主唔會咁快做仆街仔掛
吳啓峰即是billy?
如果係佢同男主無死黨
男主唔會咁快做仆街仔掛

唔會 係條女咁講啫
btw 啲人名除咗主角之外其實好多都真係用我啲中學同學名,改少少拎嚟用
留名加推

我硬係覺得個admin就係羅同學

即係第40個

留名加推

我硬係覺得個admin就係羅同學

即係第40個

早晨
推,Lunch 前再出一篇,然後盡量今晚再出一篇
因為嚟緊幾日可能無時間每日出/ 減少啲篇幅
羅同學事件會係關鍵
羅同學事件會係關鍵

羅同學事件會係關鍵

但其實唔係咩特別事件 賣咗咁耐關子唔好意思
「喂?何晞賢?你而家即刻搵個藉口去Art Room等我,千祈唔好同其他人講。」

楊悅盈佢對鄧鐵雄打咗個眼色,鄧鐵雄就馬上離開咗課室。

「唔好講嘢——你而家應該同吳啟鋒佢哋一齊?快啲諗辦法撇甩佢哋過嚟。」

講完呢句之後佢就收咗線;課室只係淨得幾個同學,楊悅盈掃視一下,剩低嘅都係啲不足掛齒嘅人——除咗柯志恒之外。

柯志恒望住佢,表情介乎於微笑同輕蔑之間,令到佢覺得好唔自在;唔知點解,就算喺已讀不回呢件事之前,佢已經硬係覺得柯志恒有啲心術不正。

為咗避開柯志恒,楊悅盈拎番自己個書包之後,就離開咗課室開始行落Art Room。

經後梯行落一樓嗰陣,佢心面不斷咁諗住一件事。

頭先,楊悅盈驚自己一個主持唔到大局,所以頭先開「班會」之前,佢地兩個明明夾好咗,由鄧鐵雄開始問問題,楊悅盈用解答形式,將佢哋嘅發現同全班同學講;點知鄧鐵雄竟然臨時怯場,一句嘢都無講過。

楊悅盈企喺全班同學面前,等咗成分幾鐘,知道唔使再旨意鄧鐵雄,惟有硬住頭皮自己開始講;雖然有啲緊張,但結果都完成咗呢件事。

呢件事開始,楊悅盈開始明白:鄧鐵雄雖然聽話,但係意志力太差;究竟係咪時候要放棄佢呢?

當然,楊悅盈唔想鄧鐵雄死——佢盡可能想件事喺最少人犧牲嘅情況之下結束;只不過鄧鐵雄真係未必係一個好嘅Partner…

行到一樓,咁啱撞到何晞賢——楊悅盈啱啱仲有少少擔心緊何晞賢會唔會過嚟,睇嚟係佢自己諗多咗。

兩個對望一眼,何晞賢無講啲乜嘢,就自己走咗入Art Room;楊悅盈跟住入去,確定無人跟住佢哋尾之後,就閂埋咗門。

佢一入到去,鄧鐵雄就彈起身同佢講。

「Sor…Sorry呀…我頭先——」

——嘖!楊悅盈舉起手示意佢咪嘈,鄧鐵雄就坐番低。

佢坐咗去何晞賢隔離開始打量呢個男同學:佢哋兩個一句嘢都無講過,但係楊悅盈感覺上何晞賢同自己都係盡量嘗試離群、唔融入嗰種人。

「何晞賢,我想吳啟鋒死,你要幫我手。」

「…吓?」何晞賢似乎一時之間唔知俾咩反應,楊悅盈亦都一早預咗佢會咁樣。

「四個關鍵人物,我懷疑吳啟鋒就係其中一個。」何晞賢望住楊悅盈,眼神開始有啲不信任;楊悅盈無理咁多繼續講:「因為Admin會更新關鍵人物嘅死亡進度,而今日經我講完之後,唔會有其他同學死;所以只要你幫我手殺死吳啟鋒,我就可以證實到我嘅疑心。」

「痴撚線!」何晞賢用力拍落張枱度,然後企起身就想轉身走。

楊悅盈知道吳啟鋒係佢好朋友,所以佢預咗何晞賢會有類似嘅反應。

「四個關鍵人物就係欺凌羅彥輝嘅人。」楊悅盈講完呢句,何晞賢果然馬上停低咗。

「點解已讀不回呢件事會發生喺我哋班,我覺得係因為呢段片。」

楊悅盈拎咗部手機出嚟開咗段片,放喺枱面播。
半年前,呢段片喺一個Whatsapp Group度開始廣傳;個Group叫做有趣影片分享,係吳啟鋒開嘅。

段片喺男更衣室度拍,時間應該係某日嘅PE堂之後,搖得好緊要,唔知係咪因為拍片者笑到手震,渣唔穩部機;片入面有三個男同學捉咗一個又矮又瘦、成面暗瘡印嘅四眼仔,抬住佢放喺更衣室嘅長櫈上面,然後一路笑一路除佢嘅衫,當中不斷夾雜住三個施暴者、拍片人同埋其他男同學嘅笑聲。

四眼仔雖然想掙扎,但係捉佢嗰三個男同學都大隻過佢,高佢成個頭,結果佢俾人除到一絲不掛之後,三個施暴者入面其中一個拎咗條皮帶過嚟綁住佢雙手,然後另外兩個人就拎電話出嚟開始影相;四眼仔一路喊一路求饒,但係把聲俾其他人嘅笑聲遮住咗,段片完全錄唔到佢講乜——

「你想點?」何晞賢襟停咗段片,望住楊悅盈:「你覺得羅彥輝係Admin?」

「我唔知邊個係拍片嗰個,因為嗰日唔係全部男同學都在場;但係其他三個就好明顯。」

片入面個四眼仔就係羅彥輝,三個施暴者就係MK五人眾其中兩個:洪諾言同劉楚恒、同埋吳啟鋒。

當日件事的確係上完PE堂之後發生,有大半班男同學已經唔喺更衣室;何晞賢望向當日唔在場嘅鄧鐵雄,仍然無答楊悅盈問題。

「佢哋三個加埋拍片嗰個,我懷疑就係四個關鍵人物。」楊悅盈又拎番頭先張人名List出嚟指住劉楚恒個名:「我發現劉楚恒尋日已經因為Quit Group死咗,而Admin亦都有提示過關鍵人物四個死咗一個;如果你幫我殺死吳啟鋒,聽日就可以證實到我講嘅嘢係真定假。」

何晞賢終於坐番低,望住段Pause咗嘅片,欲言又止。

楊悅盈喺屋企睇過喺大學讀緊Psychology嘅哥哥啲Notes,知道有一種談判策略叫做「Door-in-the-face Technique」:先提出一個無理由求,然後降低個標準等對方配合——

——佢知道何晞賢無可能會殺死吳啟鋒,但佢希望至少可以拉攏到何晞賢幫手搵另一個目標:洪諾言或者拍片嘅第四人,嚟試下自己嘅懷疑,或者…

「或者至少你話俾我聽,拍片嗰個係邊個。」楊悅盈放軟咗語氣嚟講:「剩低嘅我哋兩個自己諗辦法。」

「徐建文。」何晞賢拋低一句之後,就起身行向門口;臨出門口之前又擰番轉面對住楊悅盈。

「你…真係諗住殺死自己同班同學?」

「唔會。」楊悅盈左手托住腮,右手襟熄咗段片:「最多咪偷佢哋其中一個人個電話,然後幫佢哋Quit Group。」

「痴撚線!」何晞賢又再重申一次,之後就離開咗Art Room。

剩低托住頭嘅楊悅盈同埋一臉不安嘅鄧鐵雄,兩個一言不發坐咗喺度。

打破沉默嘅係鄧鐵雄。

「你…唔係真係諗住——」

「痴線…」楊悅盈打斷咗鄧鐵雄;雖然佢終於知道晒四個嫌疑人,但係自問落唔到手殺人;直接又好、間接又好,佢唔想有人因為自己而死。

佢仲未有呢個心理準備。

但係佢跟住落嚟打算直接去拜訪一下因為呢段片而申請咗休學、並且喺佢心目中最有可能係Admin嘅人——羅彥輝。

如果可以的話…希望喺唔再死人嘅情況下完結咗呢件事佢。
留名
國王遊戲
留名 好好睇呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞