[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
幾時有文
食飯先 今晚繼續

等你
食飯先 今晚繼續

何晞賢食咁耐飯
小心有同學whatsapp你
@何晞賢 我食埋宵夜喇
文呢
文呢 mon左成晚啦
F5 爛了
宵夜都食埋仲未有文
周Sir佢哋行咗出去之後,Jessica仍然一直無講嘢,而係拎起佢頭先放喺枱嗰疊文件睇。

得番自己同呢個女人喺度,楊悅盈開始有啲緊張。

「你…想同我傾乜嘢?」終於忍唔住開口。

「你等多陣。」Jessica唔係太高興:「見唔到人做緊嘢?」

楊悅盈惟有唔出聲繼續等;佢平時無帶開錶、電話又喺何晞賢度,加上賴智勇啱啱走埋,佢連自己等咗幾耐、而家咩時間都唔知。

感覺上好似又過咗一個鐘,Jessica終於冚埋咗份文件,拎起部電話Send咗個Email出去,跟住有啲誇張咁伸咗下懶腰。

「唔好意思,有啲Urgent嘢。」佢心情好似已經變番好。

「嗯…」

「其實我想問下你,你同輝仔係乜嘢關係?」完全無開場白,Jessica就單刀直入;楊悅盈連點解佢要咁問都唔知。

「呀?呃…同班同學…」

「有無拍過拖?」

楊悅盈即刻不斷咁搖頭,塊面開始有啲紅。

「…問呢樣做乜?」

——但係佢好似暗戀我…?心入面咁諗,但係講唔出口。

「哦…」Jessica似乎有啲失望,拎番起自己部電話嚟襟,連望都無再望楊悅盈:「無嘢喇,你走啦。」

叫佢喺度等咗咁耐,然後問佢一個無謂問題就打發自己,楊悅盈有啲嬲;而且佢仲未搞清楚自己最想知道嘅嘢。

「你成日話你哋啲技術你哋啲技術;究竟係咩技術可以用嚟殺人?」

Jessica聽到之後啞然失笑。

「都係嗰句,我可以講嘅都已經講晒,你再問都係晒氣。」Jessica繼續望住個電話,好似已經完全對楊悅盈失去咗興趣咁。

但係楊悅盈依然坐喺度唔郁,Jessica見佢無乜想走嘅意思,表情變得有少少不滿。

「門口喺度,番去做暑期作業啦。」佢舉起隻手指指住自後身後面道磨砂玻璃門。

終於…楊悅盈終於都忍唔住。

「因為你哋我大半班同學已經死咗!」佢雙手好用力咁拍枱,企咗起身大聲鬧:「唔好再同我講你『可以』講乜『唔可以』講乜呀,仆街!」

講完之後,楊悅盈見到Jessica同自己一樣,塊面都開始泛紅,而且個笑容變得有啲唔自然;呢種女人平時少受氣,而家竟然俾個妹妹仔發惡鬧,所以睇嚟佢都動咗氣。

佢嘅眼光離開咗部電話,望番住楊悅盈。

「我一定要知道佢哋點死,點樣先避免到。」楊悅盈一啲都唔赦佢:「…你如果唔俾個答案我,我唔會走。」

自己講完出口之後,楊悅盈都知道呢個只係一個無用嘅空洞恫嚇。

但係估唔到——

「OK…I give in…」Jessica竟然咁講;佢再次開始襟電話:「其實都幾諷刺,呢個Project本身係用嚟針對你哋…但係你就咁Persist要知道。」
楊悅盈聽到呢句,怯咗一怯。

「咩呀?頭先仲咁惡,而家驚呀?」佢抬起眼望咗楊悅盈一下,然後企咗起身。

「自從年半前暴動之後,我哋就同時開始咗兩個Project。」Jessica一直拎住個電話唔知Set緊乜嘢,一直慢慢行過去楊悅盈度:「隔離Team整咗呢樣嘢出嚟,但係太過有效、太過成功,所以變咗失敗品。」

佢走到去面前,楊悅盈聞到佢身上面嗰陣淡淡嘅香水味,同時留意到原來佢高自己成半個頭。

「坐低。」Jessica輕輕推咗佢膊頭一下,用命令式語氣講;楊悅盈惟有乖乖地坐番低。

「太過有效所以變咗失敗品…要嚟形容你哋個Admin好似都幾適合。」佢喺隔離櫈度,翹起雙腳坐低咗。

——咩意思?楊悅盈想問嗰陣——

「搞掂。」Jessica對住楊悅盈講,然後指一指自己左手上面個電話:「唔使睇架,你聽下。」

楊悅盈做好心理準備——雖然唔知準備啲乜嘢——無論一陣個電話有啲乜嘢都好…

但係當Jessica將個電話轉過嚟,個Mon對住楊悅盈嗰陣,佢就毫無先兆咁聽到一個又尖又響嘅怪聲。

——嘈到…好似有人裝咗個喇叭喺自己個腦入面咁——

——痛?暈?唔知點形容嗰種感覺——

Jessica見到楊悅盈雙眼忽然撑大、揞住耳仔,知道佢開始中招,所以趁呢時候從後伸手捉住佢個頭推埋張枱度。

——揞住耳…但係仍然聽到嗰個怪聲——

先將佢個頭襟喺枱面,再用成隻右手施力壓住佢背脊;楊悅盈成個上半身被Jessica壓住,而且開始全身無乜力,完全掙扎唔到。

——雖然自己放聲大嗌,但係除咗個怪聲之外乜都聽唔到…連自己把聲都聽唔到——

Jessica嚇咗一嚇,估唔到妹妹仔叫得咁大聲;會議室雖然有三面牆做咗隔音,但係始終有一面係玻璃,難免會傳到聲出去。

——聞到啲血腥味——

望一望楊悅盈個樣——雙目無光,神情呆滯,開始有血由佢個鼻度滲出嚟。

Jessica即刻放低咗個電話,然後捉住楊悅盈膊頭將佢擺番埋個位;楊悅盈好似隻公仔咁軟癱咗落張櫈度,個頭向下垂,Jessica留意到楊悅盈啲血不斷滴落佢件白色衫度。

「Oh Shit…」望番過去枱面,果然有啲血漬。

Jessica睇一睇時間,而家16:17;抖一陣再去叫人入嚟善後,但係就辛苦頭先嗰個班主任喺外面等多一陣喇。

佢喺隔離個位坐番低,發現自己有啲喘氣,唔知係因為制伏楊悅盈嗰時太攰,定還是有啲亢奮。

「點呀妹妹仔,俾咗個答案你喇…點睇?」Jessica笑住咁問——雖然佢唔知楊悅盈其實仲有無意識。
佢哋似係一種武器(chatbot似乎只係煙幕)嘅白老鼠
羅曾經幫手開發chatbot,就攞佢班人做白老鼠
而如果楊承認鍾意過羅,呢team人就可能會放過楊一命,以尊重羅在天之靈
終於f5到有文
瞓先 諗緊下篇更新加唔加甜好
瞓先 諗緊下篇更新加唔加甜好

陳佩珊同周sir
佢哋似係一種武器(chatbot似乎只係煙幕)嘅白老鼠
羅曾經幫手開發chatbot,就攞佢班人做白老鼠
而如果楊承認鍾意過羅,呢team人就可能會放過楊一命,以尊重羅在天之靈

有可能係
高質故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞