[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
文呀
文呀

喺公司開緊會
一路寫一路要留意老闆有無問我嘢 好撚刺激
文呀

喺公司開緊會

已讀不回老闆
文呀

喺公司開緊會

已讀不回老闆

番到瀝源邨之後,楊悅盈叫我喺樓下等一陣;佢番咗上樓。

我挨埋牆邊企,喺書包入面拎咗謝石俊部電話出嚟打開咗佢個Whatsapp。

謝石俊今日有份逼死自己班嘅同學
作為補償,無論係乜嘢事,佢都要盡力幫手 21:39

呢個係謝石俊用楊悅盈電話Send俾自己嘅Whatsapp;就咁望落去,就好似係楊悅盈怪責緊佢咁。

謝石俊的確喺柯志恒煽動大家嗰陣爭少少就變咗第11個死者。我諗番起佢今日幫手搬同學過隔離課室、主動請纓做白老鼠Read Message,甚至開班會嗰陣不停咁發問,似乎都係因為佢都好逼切想完咗呢個遊戲佢。

我望下而家個時間:22:03——係時候要覆。

今日嘅事唔係你嘅錯,要怪就只好怪Admin同埋柯志恒
我哋而家開始一齊努力啦 22:03

其實呢啲鼓勵嘅說話我覺得有啲肉麻…但係嘅然Admin唔俾我哋Hea覆,我就即管咁樣寫。

希望輪到謝石俊Send Message嗰陣,佢會拉番上嚟睇。

大約十幾分鐘之後楊悅盈落番嚟,拎咗一件舊嘅男裝外套俾我。

而家農曆七月,我成身都係乾咗嘅暗紅色血漬,表情仲要(可以想像得到)陰沉中帶點兇狠;佢應該係怕我番屋企嗰陣唔小心嚇死人。

「我阿哥嘅,佢搬咗入大學宿舍之後留低咗好多衫。」楊悅盈見我望住件外套個表情之後,主動同我解釋。

我著起咗件衫,同佢講聲唔該之後諗住走。

「聽日下晝兩點,禾輋邨等。」楊悅盈同我講咗句;我點點頭之後就轉身離開咗。

落番瀝源商場,我去咗便利店買咗袋麵包同枝咖啡;雖然無乜胃口,但係我醒起原來我由下晝開始到而家一滴水都無飲過。

用八達通俾完錢之後,我拎住啲嘢食行樓梯上天台——我諗住喺天台坐下,等到十一二點再慢慢行番屋企。

雖然我父母去咗旅行仲未番,我都唔想而家咁樣番到屋企俾家姐見到:嚇親佢固然唔好,但係我最怕係佢追問我發生咩事;雖然我哋兩個姊弟感情唔係特別好,但係由細到大,我都好少有嘢會瞞住佢。

每行上一級樓梯,我都會諗番起以前我、Billy同允仔三條友喺天台度發生嘅事:放學上嚟問我借功課抄、三個玩互閹、自己試可樂溝萬樂珠、傾下學校有咩女…

上到天台,我轉個角諗住去番我哋平時坐開嗰個位——發現已經有人坐咗喺嗰度。
「啊?」坐咗喺度發呆嘅允仔見到我,有啲驚訝:「我本身諗住叫你上嚟坐下,但係我部電話喺你度。」

我丟咗袋麵包俾佢,然後喺佢隔離坐低,擰開咗枝咖啡;允仔拆開個袋撕咗半個麵包俾我。

「聽日幾點陪阿嫂去柒輝屋企?」允仔強擠出一個笑容問我。

「我嫂你老母,呢兩日之前我同佢無講過嘢咁滯。」我批咗佢一踭:「聽日三點…希望到時發現到啲新嘢。」

「其實點解仲要去?」允仔面上個笑容消失咗,語氣一轉。

「咩意思?」

「Billy今日咪自己講咗:佢同徐建文、劉楚恒、洪諾言就係關鍵人物。」佢將手上拎住嘅麵包用力一撕搣開兩邊:「反正Billy同劉楚恒都已經死咗,我哋去殺埋徐建文同洪諾言咪得。」

唔敢相信允仔竟然會咁講。

「我屌你講笑定痴撚咗線?」

我皺起眉望住佢,佢個表情變得好冷漠,將手上嘅半舊麵包塞入口。

佢吞咗口入面啲嘢之後,又再擠番一個笑容出嚟。

「屌你梗係講笑,殺人俾差佬拉架嘛。」然後我聽到佢細細聲補咗一句:「雖然Admin話唔干預啫…」

頭先佢啲語氣唔似講笑…但係我無深究落去。
打開屋企門嗰陣,仲聽到有電視聲;我心諗仆街,家姐仲喺廳睇緊電視。

小心翼翼行入去,見到佢攤喺梳化度瞓著咗,我先鬆咗一口氣;番入房換咗衫之後,我幫家姐熄咗電視,之後就用垃圾袋裝起自己套校服拎咗出樓梯。

沖完涼之後,我瞓咗落床。

拎住個電話猶豫咗好耐。

終於決定打俾陳佩珊。

「嘟嘟…嘟嘟…」

通咗。

我有啲緊張;因為我未試過打電話俾佢。

但係一路嘟到斷線,佢都無聽到;可能佢瞓咗、或者沖緊涼?

打開個Facebook Messenger,搵咗佢Facebook——Rita Chan Pui Shan——見佢著緊綠燈On緊Line,就Send咗個Message俾佢。

Hei Yin Ho:
番到屋企未呀?早啲休息下啦
有我同楊悅盈喺度,大家都唔會有事,唔使怕 0:17

好似講得有啲誇張咁。

如果你想搵你傾下計,就打俾我啦 0:17

然後我見到Messenger右下角好快出現咗個藍剔,Seen 0:17。

但係一直都無覆到我。

無幾耐,粒綠燈就唔見咗——佢Off咗Line。

我熄咗個Mon,苦笑咗一下。

雖然發生咗咁多事之後咁樣諗有啲唔Appropriate…

但係俾人——尤其是自己鍾意嘅女仔——已讀不回,其實個感覺真係幾難受。
總係覺得就快會連fb message都唔可以已讀不回

之後到電話
兩點定三點去呀
兩點定三點去呀

「聽日幾點陪阿嫂去柒輝屋企?」允仔強擠出一個笑容問我。

「我嫂你老母,呢兩日之前我同佢無講過嘢咁滯。」我批咗佢一踭:「聽日兩點…希望到時發現到啲新嘢。」

開始拆局
留名
三角戀
三角戀

邊三角?男女主角同女神?
男主可以wtsapp佩珊迫佢覆
快出文
PISH
搞搞到去到最後
連睇高登唔回post都要死

btw又話「已讀不回死全家
文中啲人全家都安好喎
唔通主角老豆老母喺外國已經遭遇不測
搞搞到去到最後
連睇高登唔回post都要死

btw又話「已讀不回死全家
文中啲人全家都安好喎
唔通主角老豆老母喺外國已經遭遇不測

主角都未死
不過冇提及死咗嗰啲同學嘅屋企人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞