[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
好睇 lm
lm
開左工三個鐘都未有文

今日去咗公司 exhibition 個 booth今晚先有時間寫
好認真咁推
btw 我啱啱先知原來 Whatsapp 真係可以粗體斜體
btw 我啱啱先知原來 Whatsapp 真係可以粗體斜體

仲可以中間一橫(刪除線) 同 Monospace
推呀
Live左 幾好睇
留名
追曬生x投票 快d出結局 好緊張
留名
而家開始寫
lm
啱啱追完尋找身體
睇完結局劇透
再推呀
啱啱追完尋找身體
睇完結局劇透

第二季個劇透?
同第一日嗰陣一樣,我同允仔同坐咗喺課室第一排正中,Billy企咗喺老師枱度。

我哋五點半左右就番到嚟,當時得陳佩珊同柯志恒喺課室;如果係平時我可能會心如鹿撞,然後Billy同允仔就會不斷叫我過去聊佢傾計。

但係而家我哋三個都無咁嘅心情。

其他同學開始陸續番到嚟,有啲會帶住懷疑眼光望向Billy,有啲就好似重獲新生咁輕鬆。我每見到一個同學走入課室,就會不其然變得越嚟越緊張。

到六點,差唔多所有仍然生還嘅6A班同學都已經番齊,惟獨是MK五人眾同埋楊悅盈唔喺度。

Billy望一望鐘,開始準備發言。

我忍唔住再Send多次Facebook Message俾楊悅盈。

Hei Yin Ho:
番到嚟未呀?Billy就嚟開始喇! 17:58

「臨時臨急Call大家番嚟唔好意思,但係相信無人未睇頭先Admin個Message。」Billy舉起自個電話示意。

「我已經查出咗邊個係Admin、同埋佢安插喺我哋之間嘅內鬼,證據確鑿。」

Yuna Yeung:
番唔到;我去緊羅彥輝屋企 18:00

「半年前,我同幾個同學犯咗個錯:我哋對羅彥輝開咗個玩笑,然後佢就申請咗休學;半年之後就發生咗呢件事。你哋可以睇番Admin啲Message,所謂乜撚嘢關鍵人物其實就係指我同埋當日有份嘅三個人。」

Billy講完呢句之後,啲同學開始細細聲喺度傾計,議論紛紛。

「咁樣算係乜嘢證據?」我細細聲問,但係只得Billy、允仔同埋附近一兩個同學聽到,無人打算理我。

「當然大家信唔信,係你哋嘅自由。」Billy講最後一句嗰時,明顯係衝住我而嚟。

「你意思係,羅彥輝係Admin?」柯志恒問;我擰轉頭一望,佢今日依然係坐咗喺靠走廊嗰排單獨位最前嗰度。

Billy點點頭;同學之間亦都有好多人跟住微微點頭,睇嚟懷疑過羅彥輝嘅人遠遠唔止我哋幾個。

「英雄所見,咁你頭先講嘅內鬼,就係楊悅盈?」柯志恒再問。

Billy稍為愕然一下,但再一次點頭。

「果然…我一早已經覺得楊悅盈有啲奇怪…」柯志恒以自言自語嘅口吻、全班人都聽到嘅音量講。

聽到佢咁講之後,同學之間開始傾呢件事;始終柯志恒一直係我哋班嘅高材生,本身無懷疑羅彥輝嘅人可能會開始漸起疑竇,而有懷疑嘅人更加可能會因此而覺得自己嘅諗法俾柯志恒「證實咗」。

而家咁樣真係好大鑊;我深信除咗我之外,班上面應該仲有同學覺得楊悅盈唔係內鬼,但係可能只係得好少數。

「所以我知道,只要我哋引到羅彥輝出嚟或者捉住佢,已讀不回死全家呢壇鬧劇就會結束!」Billy雙手握緊拳頭,啲手指關節啪啪作響。

同學聽到Billy咁講,馬上爆發出一陣歡呼聲,好似已經完全解決咗件事一樣,我仲見到有兩個女同學喊咗出嚟。
半夜三更sd message比逐個同學 殺撚晒佢地

唔好校靜音 俾 Whatsapp 嘈醒咗之後就即刻覆
如果玩到咁我應該死硬 鬧鐘都嘈我唔醒

唔好校靜音 俾 Whatsapp 嘈醒咗之後就即刻覆
如果玩到咁我應該死硬 鬧鐘都嘈我唔醒

好多豬豬瞓嗰陣警鐘響都唔醒架應該殺到好多件
「有無人知道羅彥輝屋企喺邊?我哋而家就上去搵佢!」Billy露出一個勝利者嘅微笑,提高音量問。

「無…」

「唔知喎…」

起哄聲入面傳嚟幾下零星嘅回答,無人知道羅彥輝住邊度——我好想話俾Billy聽楊悅盈唔單止知,佢仲已經去緊羅彥輝屋企——但係如果我呢個Moment講,盞加強大家覺得楊悅盈係內鬼嘅印象。

我信唔過楊悅盈,係因為覺得佢會用盡一切方法嘗試搵出同埋殺死關鍵人物;一個咁執著於達到勝利條件嘅人,有乜可能係內鬼?

「一係Send Whatsapp問楊悅盈?」平時最鍾意搞爛Gag嘅賴智勇問。

我拍枱企咗起身,轉過去對住全班(除咗Billy以外)同學。

「不讀不回呢個方法已經廢咗,而家一Send Whatsapp俾同班同學,就等於用刀降住佢哋條頸!」我忍唔住大聲對住賴智勇講:「如果佢哋因為咁樣死咗,Send Message嗰個就等如殺人兇手!」

雖然賴智勇面上個凍結咗嘅笑容,顯示佢頭先只係搞緊爛Gag。

「仲有,我希望大家記住不讀不回呢個方法係邊個諗出嚟!」俾我咁樣一嘈,本身起哄緊嘅6A班好似俾人用搖控控制咁樣瞬間Mute咗:「我哋成日無人死過,好大原因係因為佢;內鬼會咁做?」

大部份人無理我,繼續起哄。

「佢教完我哋不讀不回之後條橋一日就俾Admin Ban咗…有無咁啱得咁橋…」一個男同學反駁我。

「屌…不讀不回我都有考慮過啦…」另一個男同學有啲得戚咁講。

「你有考慮過咁你有無自己身先士卒試過呀!有無番嚟同晒全班講呀仆街!」我指住佢嚟鬧;唔知點解越講越火,對住一班盲目指證、盲目跟風嘅人,我Feel到自己開始頭腦發熱,無乜耐性。

「唔怪得之佢成日咁夠膽同Admin喺個Group度講嘢啦…」又聽到一把女同學聲講:「原來夾埋嘅…」

我喺呢班嘈嘈閉閉唔識諗嘢而又俾Billy同柯志恒輕易咁煽動到嘅白痴入面搵,見到我想搵嗰個人之後我指住佢。

「鄧鐵雄!你有幫過楊悅盈手,你話佢係唔係內鬼?」我好自私咁想拉埋鄧鐵雄過我呢邊,完全無諗過可能連佢,甚至我都會因此被人打做內鬼。

「我唔想架…佢…佢前日話有個方法可以令到我同佢生存到最後…」同佢一貫作風一樣,鄧鐵雄驚驚青青咁講:「我本身好猶豫…幫唔幫佢…」

鄧鐵雄停咗落嚟,用一個求饒咁嘅眼神周圍望,但當佢發現大半班人都回咗頭過嚟對住佢嗰陣,佢驚到即刻耷番低個頭。

「但係佢連自己部電話都俾埋我…叫我用佢個Whatsapp嚟Send Message俾吳啟鋒…」

「自己部電話俾埋——」

「佢連自己部電話都俾埋你?」Billy打斷咗我個問題(雖然我哋問嘅係同一樣嘢):「前日Whatsapp我嗰個係你?」

鄧鐵雄點頭。

「佢連自己部電話都可以俾人…你唔會覺得有詐咩?」柯志恒唔知幾時都企埋起身,追問鄧鐵雄。

「屌你乜嘢所謂不讀不回,根本就係楊悅盈冒我同鄧鐵雄兩個人生命危險試出嚟!」Billy拍枱大鬧。

「我建議我哋而全班一齊Whatsapp羅彥輝同楊悅盈。」柯志恒建議:「我明白有啲人會擔心自己會唔會因為咁而變咗殺人兇手…」佢微微一笑望向我。

——痴撚線!全班人一齊Whatsapp佢兩個?

「…但係我哋咁樣做,如果佢哋係Admin嘅話,就唔會有事。」柯志恒開始離開自己個位,慢慢行出去老師枱度:「就算佢哋唔係Admin,只要兩個人輪流將自己部電話交俾另外嗰個,由一個人用兩部電話互Send Message;鄧鐵雄用楊悅盈電話嚟Whatsapp呢件事已經證明咗,俾其他人操作自己部電話唔會死。」

不知不覺間,柯志恒已經行到去Billy身邊好似助手咁企咗喺度發言——唔係,其實個氣氛,係Billy似佢助手多啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞