[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
捉手
捉手

唔係第一次啦
快啦
佢兩個喺天台坐低咗,一直都無講嘢;何晞賢個電話不斷響,但係佢一次都無接到,反而按楊悅盈要求,佢不時就試打電話俾周Sir。

楊悅盈一直留意住Whatsapp,個Group靜咗十幾分鐘之後忽然見到6A-賴智勇 輸入中…,佢起初個心跳一跳,以為賴智勇又係想出嚟煽動啲乜嘢。

楊悅盈無講錯,而家無必要再增加犧牲者 23:44
但係點都好…尋晚的確係有人因為未讀訊息死咗
大家最好留意下會唔會有人半夜Send Message過嚟圖謀不軌
唔好校震機,更加唔好掉以輕心 23:46

見到原來仲有頭腦正常嘅同學,楊悅盈心情平伏番啲。

「喂?」何晞賢突然出聲,好似得咗;周Sir終於接電話。

「番學校等。」楊悅盈一手拎咗何晞賢個電話過嚟:「情況有變。」

本身安排好六個人嘅分工,點知話咁快就只係剩番四個人,所以楊悅盈想再大家當面分配多一次。

行到番學校門口嗰陣,周Sir同陳佩珊已經企咗喺度;雖然一早有心理準備,但係見到謝石俊真係唔喺度嗰陣,楊悅盈心入面又開始有啲沉重。

周Sir二話不說,見到何晞賢同楊悅盈行過嚟嗰陣,就拎咗部電話出嚟遞俾佢哋;楊悅盈望到係佢留低俾謝石俊、本身屬於羅彥輝嗰部,但係佢無拎番部機。

「謝石俊佢…喺我架車入面…」周Sir講到呢度就停咗,當然大家都知道發生咗咩事:「我報咗警,但係之前已經收番埋羅同學部電話。」

「警察有無講啲乜?」楊悅盈問,仍然無接周Sir遞埋嚟嗰部電話;何晞賢覺得周Sir有少少唔好意思,所以代楊悅盈拎咗部機。

「同之前一樣,送走咗謝石俊,循例問咗啲嘢…」周Sir深呼吸咗一啖繼續講:「佢哋一啲頭緒都無,淨係想用意外嚟解釋點解啲同學會爆頭。」

——意外?痴線!楊悅盈心諗,如果真係意外佢反而會覺得好意外。

「唔緊要,我哋有頭緒,照頭先咁講,聽日照常做嘢。」楊悅盈開始重新分配工作:「周Sir你聽日照常陪我出去,今晚你幫我Check清楚羅彥輝啲通話記錄,有咩發現即刻同我講——何晞賢俾番部電話佢。」

何晞賢聽到之後惟有俾番部電話周Sir。

「我定咗去邊度之後,會即刻Whatsapp你約時間同地點。」楊悅盈對住周Sir講完之後,就轉向何晞賢:「你…管住我哋兩個個電話就夠,以防半夜有人想害死我哋;其他嘢唔好諗住。」

陳佩珊有意無意咁好似想匿埋喺周Sir身後,但係始終避唔開俾楊悅盈點咗名。

「陳佩珊你負責番睇個Facebook Page。」佢對陳佩珊講。

陳佩珊望住楊悅盈,好似有啲怯,但又唔係好敢出聲。

「不如等我搞掂埋…我今晚應該都瞓唔著…」一如楊悅盈所料,何晞賢見到陳佩珊不情不願個款之後果然出聲。

「私底下講兩句。」楊悅盈指住陳佩珊講,然後行開咗;陳佩珊雖然有少少怕,但係都跟咗佢走。
仲有文就好了
仲有文就好了

+1
行到一個何晞賢同周Sir都聽唔到佢哋對話嘅位置,楊悅盈望住陳佩珊一陣。

「而家全班死剩三份一人,你仲以為可以置身事外等人救?我勸你都係唔好咁傻。」楊悅盈瞇起眼,有少少唔客氣咁講:「何晞賢唔係你觀音兵,我亦都無義務要保護你。」

「你咩意思?」陳佩珊皺起眉問。

「如果你再企圖想控制何晞賢幫你做任何嘢…」楊悅盈唔想講到咁白,但係無辦法:「我就將你同周Sir個秘密爆出嚟。」

「咩秘密?你知啲乜?」陳佩珊表情一變,唔再係頭先嗰個驚青樣,而係對楊悅盈充滿戒心。

楊悅盈自己都嚇咗一跳:本身佢純粹覺得陳佩珊同周Sir之間有啲奇怪——件事一發生佢就同周Sir講、尋日自己一個番學校,喺教員室外面等、今日上到周Sir屋企好似好熟架步咁——所以諗住講出嚟拋下陳佩珊。

但係陳佩珊呢個反應,好似已經證明咗佢自己同周Sir有嘢咁。

「咩秘密大家心照。」楊悅盈忍唔住心入面多謝陳佩珊Confirm咗佢一個懷疑:「如果你唔想死,你想加入我呢一邊,我係唔會容許你做Free-rider。」

「慘得過其他人肯?」陳佩珊笑住同楊悅盈講。

——仆街綠茶婊…楊悅盈好想講出口。

「如果我話俾何晞賢聽你同周Sir嘅關係,你估佢仲會唔會俾你Free-ride?」

陳佩珊思考咗一陣,然後終於開口。

「好…」佢好似屈服咗咁,但又要攞番個彩:「但我唔係赦你…我係驚你亂講嘢影響到周Sir。」

「抵你無朋友、無拖拍。」陳佩珊開始行番過去何晞賢同周Sir嗰邊嗰陣,又回頭對住楊悅盈講咗句。

楊悅盈聳一聳肩無回應。

見到兩個女仔番咗埋嚟,何晞賢同周Sir交替望佢哋兩個。

「何晞賢…頭先阿盈同我傾過,我其實都應該出下力。」陳佩珊首先開口講:「張允行件事…你唔好諗咁多,今晚休息下…」

「大家都早啲休息。」楊悅盈插嘴講:「周Sir快啲帶陳佩珊番屋企。」

周Sir聽到之後碌大對眼。

「呃…好,我送陳佩珊番屋企先。」佢好快截咗的士,同陳佩珊上咗車之後就走咗;何晞賢望住架車開走嗰陣,似乎有少少落寞。

——唉…傻仔…

「吓?」何晞賢問楊悅盈嗰陣,佢先察覺到原來自己唔小心講咗出聲。

「無嘢。」

「頭先…你同陳佩珊講咗啲乜嘢?」何晞賢好似好好奇咁問。

道理。」
我番到屋企嗰陣已經差唔多一點,家姐坐咗喺梳化度仲未瞓,但係睇佢個樣似乎好攰。

電視無閂到,一直開住新聞台。

一見到我行入門口,佢即刻企起身來勢洶洶咁走埋嚟。

我頭先Miss咗佢十幾個Call,一直凝住佢想過嚟打我;一晚之內已經分別俾兩個女仔各打咗一巴,我唔想番到屋企仲要食多一嘢,所以我準備舉起手擋。

「死咗去邊呀?」佢見我護住自己,改為破口大罵:「打俾你又唔聽;頭先上網睇新聞話瀝源死咗人,我又唔知你有無事!」

「而家咪番咗嚟囉…」我輕輕力推開佢,然後行咗過梳化度坐低;其實係我自己唔啱在先,衰在我無乜心情,所以唔想講咁多嘢。

但係家姐無打算放過我,佢坐咗喺我隔離,90度轉過嚟面對住我。

「頭先張允行打嚟同我講…」家姐清咗一下喉嚨之後繼續講:「…同我講佢鍾意我?你哋搞乜嘢?玩我呀?」

允仔…打咗俾家姐表白?

唔知點解我聽到之後覺得有啲搞笑——條友自從第一次上完嚟之後,成日都問我何晞媛有無男朋友,又成日想借啲依上嚟睇佢,但係每次嚟到都唔敢同我家姐講嘢——我諗起允仔啲柒事,情不自禁咁笑咗出聲。

「笑咩?何晞賢你唔好——」家姐見到我咁笑法,以為我哋真係夾埋玩佢,就諗住發我脾氣——

但係當佢見到我笑到流眼淚嗰陣,就無再講落去。

「允仔頭先死咗,你睇新聞話瀝源死咗人,九成就係講緊佢同埋我另一個同學。」我笑住咁用手背抹走啲眼水:「所以我諗佢唔係玩你;佢係想臨死前認真一次。」

佢聽到我咁講,唔知俾咩反應好,但係似乎Feel到我無講大話。

「同埋,Billy尋日上完嚟,同我哋番咗學校之後都死咗喇。」我繼續講:「臨死之前我仲同佢因為某啲事嘈咗幾句,撐得好行。」

家姐聽到我咁講,似乎消咗氣,又或者可能佢本身就只不過係喺度扮嬲;佢坐咗埋嚟,俾我挨落佢膊頭度喊。

我自從小學畢業之後,都未試過喺佢面前咁樣喊法,我知道家姐一定有好多問題想問我,但係佢都無出聲,淨係一路輕輕力拍我背脊。

唔知過咗幾耐,我開始收聲,家姐先至敢用把我十幾年都無聽過佢咁溫柔嘅聲線嚟問。

「話俾我聽…其實你哋之間,發生咗咩事?」

我知道佢真係關心我,但係好可惜,我唔可以同佢講。

對住佢搖搖頭之後我捽捽自己對眼,就起身行番入房鎖埋門;我有啲驚家姐會敲門叫我出嚟同佢講清楚件事,好在佢無。

我將自己同楊悅盈部電話開番鈴聲,校到最大聲放喺枕頭邊。

完全無心情瞓覺,我連衫都無換就趴落床,拎番自己部開咗LYFS個Page嚟睇。

無幾耐我合埋眼諗住閉目養神一陣。

然後唔小心瞓著咗。
訓著咗
留名
「明明今日…今日已經講好咗我哋之後應該點做…」楊悅盈發現自己把聲又有啲哽咽,又再舉起手諗住打埋去。

ff到佢忍住喊講 加甜
樓主都訓著埋
想問下,如果有條友拎死人部電話send dm出去會點?
想問下,如果有條友拎死人部電話send dm出去會點?

好似無限?
好故留名
瞓醒
今晚出文
我已讀有回呀
快手用文覆番我!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞