[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
儲埋幾日一次過睇, hihi live L左
已讀不回沒有文
準備番歸,今晚更新
準備番歸,今晚更新

好彩唔係block左避已讀不回
等到頸都長
推一推
「Facebook、Whatsapp定Telegram?」Jessica又重覆咗一次個問題。

楊悅盈同周Sir、賴智勇互望咗一下,大家個表情都好震驚;但係Jessica似乎無諗過要解釋啲乜嘢,只係繼續笑笑口,交替望住佢哋三個。

「Whatsapp…」見周Sir同賴智勇都唔敢出聲,楊悅盈惟有答佢——淨係講到呢個程度,應該唔會有事?

「Whatsapp,發生咗啲乜嘢事?」Jessica成個身向前傾,睜大對眼望住楊悅盈,好似好有興趣咁繼續問。

「石小姐——」周Sir一開口,Jessica就對住佢舉起手示意佢收聲。

「——唔好嚇親我啲學生,不如你解釋下係乜嘢事先。」但係周Sir無理到佢,仍然繼續講埋下半句。

「我都未清楚係乜嘢事,你俾妹妹仔講埋先。」Jessica把口咁講,不過楊悅盈知道佢其實心入面有個譜。

雖然對呢個女人無乜好感,但係楊悅盈好驚講錯、講多咗啲乜嘢,會害死佢——知道同學係爆頭死,但係自己一次都未目擊過;佢唔想咁近距離親眼見到。

「唔使驚。」Jessica好似識讀心咁:「我都話咗輝仔用嘅係我哋嘅技術,我知道我唔會有事。」

楊悅盈皺起眉望住佢,唔知信唔信佢好。

「羅彥輝用個新電話開咗個Group,然後令到我哋同學之間已讀不回人哋Message嘅人…」賴智勇衝口而出,唔知係相信Jessica唔會死,定係純粹唔Care:「令到佢哋個頭爆炸…」

Jessica一面滿足咁挨番落張櫈度,好似諗緊嘢咁;楊悅盈、周Sir同賴智勇都望住佢,氣都唔敢抖——

「做咩啫?都話我唔會有事。」Jessica發現在場三個人都驚驚哋咁嘅表情,笑住同佢哋講:「我又唔係你哋。」

「吓?」賴智勇有啲難以置信。

「嗯,不如你直接借個Whatsapp我睇下?」Jessica對住賴智勇講,佢諗咗一下——就推咗個電話過去。

「裏面有個Group叫做…」賴智勇始終都猶豫咗一下:「叫做已讀不回死全家。」

Jessica聽到個名,好似覺得好搞笑咁笑咗出聲,然後就拎起部電話開始睇。

——搞乜撚?周Sir對住楊悅盈做口型問;楊悅盈聳聳肩。

「OK,總算知道成件事係點。」Jessica俾番部電話賴智勇,然後伸咗個懶腰:「其實我哋一直都Deal With緊件事,而家睇完之後我應承你哋,俾多一日時間我就可以搞掂件事。」

「…不如,你講清楚啲。」周Sir沉聲同佢講。

「我無義務同你哋解釋架喎。」Jessica又笑笑口咁講,但係對住楊悅盈加多句:「但係如果妹妹仔陣間肯陪我傾多陣,我就將可以講嘅嘢都同你哋講。」

妹妹仔…楊悅盈雖然唔係好鍾意呢個女人咁叫自己,但係佢都點點頭。

「嗱無得反口架。」Jessica指住楊悅盈講。

「得喇。」楊悅盈有少少唔耐煩。

「輝仔嗰陣同一班後生仔一齊, Under我一個開發ChatBot嘅Project。」Jessica難得收起咗笑容,開始認真:「佢哋做嘅嘢就係幫我哋個Program學習,變成一個似後生仔而又可以Pass到Turing Test嘅System。」

楊悅盈其實唔係好跟到佢講啲乜,仲喺度消化緊。

「你意思係…」賴智勇似乎Follow到:「Admin唔係鬼、而係一個ChatBot嚟?」

「點?好失望?」Jessica繼續講:「老實講,我哋呢個Project搞咗咁耐,未試過有成功例子;所以見到你哋個Whatsapp Group嗰陣——得罪講句——我有啲興奮。」

「你話俾多一日時間你就可以搞掂…」周Sir問:「點解?」

「我哋公司知道有啲技術同埋實驗結果外洩咗,其實已經處理緊;就算你哋唔上嚟,無同我對話,件事一樣會好快解決。」佢個笑容出番嚟,對住楊悅盈同賴智勇講:「反而今日喺你哋聽到成件事,搞到我心情好好;或者我應該多謝番你哋。」

然後佢就無再出聲。

「跟住呢?」周Sir見Jessica唔再講嘢,主動問佢。

「跟住…請你同男同學出番去先,我想同妹妹仔傾下計,好快。」佢微笑答番周Sir。

「但係——」

「無但係喇,我話咗我會將可以講嘅嘢講晒出嚟。」Jessica個笑容好似整蠱完人咁:「頭先已經講晒喇。」

周Sir面色一沉,似乎想發嬲;但係Jessica好快拎咗佢自己個電話出嚟。

「為人師表要講口齒;一係你自己行出去,一係我Call Secure。」

「你哋出去先啦。」楊悅盈都開口講。

周Sir無辦法,惟有屈服,企起身氣沖沖咁走咗過門口;賴智勇都跟咗過去。

「你自己小心啲。」周Sir望住楊悅盈講多一句,就同賴智勇一齊離開咗會議室。
食飯先 今晚繼續
又一次live左
忍唔住講句,Jessica exact7ly 就係公司最乞人憎果種西女人
Chatbox有輝仔暗戀既記錄?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞