[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
等緊下一篇文
寫得幾緊湊

但點解billy同其他同學會有「搵到主謀再屌爆佢叫佢收手就是勝利」既諗法

係未攪清楚爆頭能力既原因之前

唔係只有搵出「能力的真相」

或者求佢原諒之類?

好似無人諗過點解佢地會被爆頭,只係想達致勝利或者搵個admin出嚟叫佢收手

可以隨便set規則爆人頭 班同學唔知頭唔知路唔係應該示下弱先
寫得幾緊湊

但點解billy同其他同學會有「搵到主謀再屌爆佢叫佢收手就是勝利」既諗法

或者求佢原諒之類?

好似無人諗過點解佢地會被爆頭,只係想達致勝利或者搵個admin出嚟叫佢收手

可以隨便set規則爆人頭 班同學唔知頭唔知路唔係應該示下弱先

其實係作者都未諗到
寫得幾緊湊

或者求佢原諒之類?

其實係作者都未諗到

等作者解話
點都要有個合理/科幻嘅解釋
出嚟啦!何晞賢
一日一推
寫得幾緊湊

或者求佢原諒之類?

其實係作者都未諗到

等作者解話

作者已讀不回
R.I.P

今日有啲病病地 夜啲出文
我覺得爆頭(炸彈)同手機app(藍剔/接收訊息)有關都可以解釋
差在點裝個炸藥
寫得幾緊湊

或者求佢原諒之類?

其實係作者都未諗到

等作者解話

作者已讀不回
R.I.P

今日有啲病病地 夜啲出文

我覺得爆頭(炸彈)同手機app(藍剔/接收訊息)有關都可以解釋
差在點裝個炸藥

Suicide Squad如果有後續可以用你呢個
之前楊悅盈一直想避開唔諗嘅嘢又再一次湧上心頭:究竟係咪羅彥輝鬼魂作祟?

再向下拉見到,8月26號嗰日個Post似乎已經證明咗羅彥輝係Admin。

Y̼̅̏͋̚o̵̷͈̠̯͉̜ͣ̿ͪ͊͂͘ǘ̥̟̀ͤ̆ ̦͍̩͕̬̤̣̱̎͂ͯ͒ͥ́ͮ̂͘C̢̳͉͔̣ͮ͋͠ͅr̓̾̋ͯ҉͉̟̯̹͢ͅe͙͉̟͓̎͌ͯͬ̄̿ͭå̢̼̜̺͚͙̹̲͈̗̾̐̈͒̓t̳̻̹͎̘̲̀͋̀͊ͩ͠͞͞ẻ͖̻̣̝̫̪̙̌d̗̦̠̾̀̔͊ͪ̈́̕͜
̼͈̪̗̪͇̲̼̍ͭͮ͜͠G̸̵̳͔͉͇̩̣̱̣̀͗̾̐͛ͤ̽͞rͮ̐͏̷̲̘͞ͅȯ̸̡̗̲̱͈̤͓̰̣̞͛̈́̋́u̵͖̺̤̲͖̟͉͊̓ͥ̇̐̉p̴̊ͣ̽̂ͩͯ̚҉̠͕̱̟̻̙̖
̠̖̙̱̫̭̟̭̼̀͋́ͮ̑̑̓́̀͡"̭̭̲͚̃͛̓́͊́ͤ̽͒͟͠͞已̶̰̙͓̩̉ͮ̀̓̐̂讀̴̣̲̗̝̓̀不̴̪͈̱͍̗̟̪͋ͦ̍͒̏ͭ̚̚回ͫ̉̀҉̠̙̮̝͙̤̲
͛̿ͣ̋ͧ͛͡͏̸͖̝̞̪死̯͈͍̬͓͖ͣ̇͒̆͋ͩ
͕̻̒̃全̪͙̖́̔ͪ͆家̖͔͚̈́̒̂ͩ̿͒̋"͂̆҉̺̩͕̖

楊悅盈拎咗自己電話出嚟,開咗Whatsapp打咗一段字諗住直接Send俾Admin

雖然我唔知你點做到…但係你就係羅彥輝?

想Send出嗰陣停咗手——佢咁樣做算唔算Send Message俾死人?為安全計,楊悅盈將段Message Copy咗過去已讀不回死全家個Group度Send。

@Admin雖然我唔知你點做到…但係你就係羅彥輝?
我已經發現咗你LYFS個Page 14:27

然後望下時間,又Send咗個Message俾謝石俊同埋用何晞賢電話Send俾允仔——保命動作。

繼續研究落去先發覺,個Page有時每日都出新Post、有時隔幾日都無,但全部都係一啲意義不明嘅圖同埋花咗嘅字;啲圖還好,似係嗰啲鬥雞眼先睇到嘅立體畫咁,反而楊悅盈唔係太敢再Copy啲字出嚟睇。

總共有十幾個Post,而個Page係7月17號Create嘅——即係羅彥輝死之前已經有呢個Page?

外面羅生開始嘈到拆天,但係楊悅盈無理過,因為佢好逼切想快啲確定羅彥輝自殺呢件事係幾時發生。

聽聲似乎有人俾羅生打——楊悅盈希望係周Sir——然後聽到羅生行去門口嗰邊,另一個人跟住過去,之後佢哋就打開門出咗去。

楊悅盈用羅彥輝部電腦,試咗幾次唔同關鍵字,終於喺Google搵到呢單新聞嘅同時,覺得自己心跳好似停咗一下咁。

《疑遭同窗欺凌 17歲仔屋邨墮亡》
2017年7月23日

仔細睇內文,楊悅盈好快就見到死者個名的確係羅彥輝;佢7月23號喺屋企天井(即係外面)跳樓死咗,寫低嘅遺書入面有提到喺學校俾人欺凌,不過記者訪問過佢哋校長,校長否認有呢件事。

呢個日期就係楊悅盈跟屋企人番咗鄉下嗰段時間,而學校一直都無通知過佢或者5A-6A班,而且…學生自殺嘅新聞越嚟越多,新聞已經唔會再炒作,所以…佢直到呢一刻先至完全知道成件事。

7月23日。

楊悅盈開番個Facebook Page出嚟,不斷向下拉,拉到大約呢個日子之後順住時序睇。

拉到某個Post,羅彥輝死咗之後嘅某日某Post,隱約見到段佢有啲在意嘅字。
楊悅盈將段字Copy去Notepad度睇清楚段之後,佢覺得應該話俾羅生同羅太聽;唔知幾時開始外面已經靜晒,但係佢照樣企起身,慢慢拉開道門行咗出去。

羅生坐咗喺梳化度,雙眼紅晒,左手墊喺自己膝上面托住額頭,右手中指同食指夾住枝煙;但係啲煙灰燒得好長,因為佢根本一啖都無吸過。

佢望住企喺羅彥輝房門口嘅楊悅盈,無出聲。

「Uncle…?」楊悅盈雖然有啲驚,不過佢感覺得到羅生係正常人,只係情緒失控:「我係楊悅盈…」

「楊…」羅生細細聲重覆咗個名幾次,然後強擠出一個笑容示好:「輝仔佢…成日提住你…」

——我知道。楊悅盈諗起羅彥輝同鄧鐵雄啲Whatsapp內容,心入面答咗一句。

「如果當時個個都好似你咁對輝仔…佢就唔會…」羅生講咗半句就出唔到聲。

楊悅盈聽到佢咁講覺得有啲好笑:佢只係當羅彥輝係一個普通同學,羅生竟然講到自己好似對羅彥輝照顧有加咁。

當所有事物腐敗到極點嗰陣,原來做番正常嘢已經等如做咗件善事。

楊悅盈行咗去羅生面前踎低望住佢——雖然羅生一身煙味,但係佢無乜所謂。

「羅彥輝…阿輝佢…」楊悅盈諗起頭先喺Facebook見到、佢覺得要俾羅生知道嘅嗰段字:「佢想對你同羅太講句『對唔住』…」

羅生聽到之後,左手揞住雙眼。

雖然無出聲,但係淚水開始慢慢喺指縫間滲出。

楊悅盈有啲不知所措,佢好想安慰下羅生,但係唔知應該點做;好在個電話響得及時——拎起個電話嚟睇,原來Admin覆咗佢。

@您 是的,但知道我是誰又怎樣?
你們要生存下去,就惟有按我的規則條件來做! 14:29

楊悅盈心情好矛盾:雖然佢哋嚟勾番起羅生嘅喪子之痛,但係而家又發現竟然有途徑可以同羅彥輝溝通到…話唔話俾羅生聽好?

——羅生,你唔使咁傷心,你個仔而家已經成為咗一個…一個會用啲唔知咩方法…去殺人嘅…嘅唔知乜嘢…嘅鬼?

楊悅盈用力搖咗搖頭,想令自己清醒下;佢唔知道要將有關已讀不回死全家嘅嘢透露到咩程度先會害死人,但係佢唔敢拎羅生條命嚟搏。

羅生用手抹下面,眼神放空咗一陣;楊悅盈留意到嗰條煙灰終於捱唔住跌咗落地。

羅生將個煙頭丟咗喺旁邊一個煙灰缸度,然後又喺袋掹咗一枝出嚟放入口,但佢想點煙嗰陣望咗一望楊悅盈;楊悅盈做咗一個「請便」嘅手勢——佢爸爸本身都係一個煙剷,由細聞到大,到而家對煙味無乜感覺。

楊悅盈見羅生心情平伏番啲,就想繼續問啲有關羅彥輝嘅嘢。

「羅生…可唔可以問你少少關於阿輝嘅問題?」
Live
加速
其實果段字成段係講咩 btw睇上一篇果陣有d心寒

好想知段字其實係講咩

Btw lm
好想知段字其實係講咩

Btw lm

You created 已讀不回死全家

我都係 仲要而家農曆七月

要另外睇返個鳩故定驚
正呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞