[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!

1001 回覆
272 Like 16 Dislike
忍唔住講句,Jessica exact7ly 就係公司最乞人憎果種西女人

巴打好大怨氣

瞓先 諗緊下篇更新加唔加甜好

陳佩珊同周sir

瞓先 諗緊下篇更新加唔加甜好

陳佩珊同周sir

楊悅盈同Jessica

求楊悅盈xJessica加甜
走甜唔該
搞搞下覆唔切WHATSAPP 會爆頭
加甜
都係唔加甜喇
唔好死
都係唔加甜喇

出文吧
lm
「何晞賢,不如我哋合力完咗呢件事佢好唔好。」

柯志恒打嚟第一句就同我咁講,我有啲唔識俾反應。

「你想點?」佢應該明知我信唔過佢,甚至唔會理佢死活;老實講,我知道如果我上個Group度話前晚死人嗰件事係佢同區家純搞出嚟,甚至乎無證據都好,其他同學都唔會懷疑——

我無咁做只係唔想連累到區家純。

「你係咪諗緊前晚死人嗰件事,係關我同區家純事?」柯志恒睇嚟自己都作賊心虛。

「何止諗緊…我覺得根本係你條仆街做嘅。」我亦都直言不諱:「使唔使我上個Group度同其他同學講,等大家評下理?」

「但係你一啲證據都無;如果你上Group度指控我,我會指控番你同楊悅盈。」柯志恒好快就彈番一句過嚟:「佢保咗你咁多次,傻嘅都睇得出你兩個夾埋;到時我哋兩Pair人互指,唔會有咩好結果。」

「不如你講你想點。」

「我唔敢100%肯定,但係如果我哋一直都諗錯咗關鍵人物嘅人選,咁點算?」柯志恒爆出呢一句,又令到我啞咗。

「Admin搞呢件事出嚟,好明顯係衝住羅彥輝嗰件事。」佢無理到我,開始解釋:「但係施暴者明明係吳啟鋒、劉楚恒同洪諾言三個;如果拍片嘅徐建文都計埋入去嘅話…咁點解唔將在啲人都拉埋落水?」

我…我完全無諗過呢個方向;由第一日同楊悅盈對完話開始,「關鍵人物」=「欺凌者」呢個印象就已經牢不可破。

「徐建文拍完片開Group Share咗出嚟,點解唔可以計埋佢入去?」

「或者我咁講,更衣室拍片嗰次嘅欺凌事件,欺凌人嘅唔係3個、唔係4個,而係在場所有人。」柯志恒停咗一停:「唔出手阻止嘅、甚至一齊笑嘅人,喺羅彥輝眼中會唔會一樣係幫兇?」

好想全班同學都死
所有人都去死

我諗起個Page上面嗰句嘢,一時間唔知可以點回應。

「重點係,Admin講嘅關鍵人物,或者根本就唔係吳啟鋒佢哋幾個,可能係Random抽出嚟,又或者係關於一啲我哋無從稽考嘅事。」柯志恒繼續講落去:「除咗成為最尾剩低嗰兩個人之外,可能根本就無得甩身。」

——無從稽考…所以你之前就無差別咁亂整死人?我好想窒番一句過去,但係發現自己出唔到聲。

「所以…我而家想同你合作,我覺得我哋兩個最有機會成為最後倖存者;因為一直以嚟肯面對件事,唔係坐喺度等人救嘅,除咗你之外——」

唔知點算好,所以我Cut咗柯志恒線。
加速
我托住個頭,瞇埋眼。

一方面我想放空自己個腦,但另一方面又忍唔住開始消化柯志恒講嘅嘢,諗咗好耐都無結果。

望下個時間,Admin應該就快出嚟報數;到時我就知佢講嘅嘢係真定假。

雖然我信佢個人唔過,但係佢講嘢嘅…唔係無道理。

襟入已讀不回死全家個Group度睇,有覆我嘅得唔夠10個同學,我始終都係唔知死咗嗰個係邊個。

有少少想知楊悅盈同周Sir嗰邊點樣,所以我打咗電話俾周Sir。

「你哋嗰邊點樣?」

「我…都唔知點講好。」周Sir細細聲答番我:「而家等埋楊悅盈就走,一陣我哋最好見個面。」

我諗緊好唔好同佢講柯志恒個懷疑,但係忍住口。

「得,咁一陣再電聯。」

周Sir講咗一聲「OK」之後就收咗線。

——Billy…如果Billy係枉死嘅話…

仲有允仔——佢都係認定咗洪諾言係目標,先去郁手…

忽然間好想柯志恒頭先嘅推斷全部都係廢話,如果唔係,咁就代表Billy同允仔都死得好無意義。

終於,我同楊悅盈部電話同時響起——

大家好!關懷同學由Whatsapp做起!
讀後回覆是基本禮儀,已讀不回的人都去死吧! 16:19
本日因未回覆訊息而死的人數:2人
因Quit Group而死的人數:0人
被殺:1人
剩餘人數:14人 16:21

見到被殺:1人,我個心乸咗一乸…

又有兩人因未回覆而死?
而且竟然還有人動手殺人? 16:22
你們也太過份了吧(笑)
看來要特別指導一下各位同學了! 16:23

屌你老母!
你夠膽就直接隊冧我! 16:24

同尋日一樣,徐建文衝出嚟對Admin破口大罵;睇佢講嘅嘢,似乎真係意識到自己好有可能就係最後一個關鍵人物…

徐同學,我重申,無意義的謾罵終歸是無意義的 16:24

然後柯志恒插咗句嘴,睇嚟佢好急於查證自己個諗法:

@Admin 可唔可以報一下而家個進度? 16:25

@6A-柯志恒 這是最後一個環節呀
但你既然那麼著急,就成全你吧! 16:25

勝利條件:
1. 6A班全員死亡!(死亡人數:26人)
2. 6A班倖存者兩人或以下!(倖存人數:14人)
3. 關鍵人物全員死亡! (進度:2/4) 16:27

一望到(進度2/4)嘅同時,我覺得有啲全身無力;同時見到有幾個同學一齊打緊字;但係賴智勇好快就率先Send咗個語音訊息出嚟:

「點解會係兩個?劉楚恒、吳啟鋒、洪諾言,三個都死咗啦!
你亂改規則,對我哋公平咩?」 16:27

唔知點解係周Sir把聲,但係佢講中咗我哋嘅心聲。

周老師,我從來沒有說過他們就是關鍵人物啊
反之我每天都在給大家提示(笑)
領會不到就是大家的問題了 16:28

——幾撚時有俾過提示我哋?我心諗;然後周Sir又用賴智勇電話錄多咗段語音:

「大家唔使驚佢,我哋今日已經搵到相關嘅人。
好快就可以Stop咗呢個變態遊戲!」 16:28

Admin無再理佢:

好吧,就如同我上面所說,要給各位同學特別指導
現在追加一條規則,即時生效 16:25

1.1. 必需於30分鐘內回覆Admin Send給自己的Whatsapp Message,否則——死亡! 16:26

這裏指的是我直接Send過來的Message
因為我會逐一找同學指導的,不用擔心! 16:27

張浩榮接住問咗一句:

屌你,Send Message俾你我哋唔會死? 16:28

不會
反而不回覆的話就會(笑) 16:28

冷不防周Sir再次亂入:

「唔好再搞我啲學生。
我唔知你係乜嘢,但係我求下你。」 16:28

然後Admin就靜咗,我哋亦都無人插嘴。

點知隔咗分零鐘,我又見到Admin輸入中…

周老師,看到你終於敢為學生出頭,我很感動
你就與這班可愛的同學一起共同進退吧 16:29

我仲未明嗰陣,見到個Group正中彈出咗一個淺藍色嘅Notification。

Admin 新增了 周Sir

恭喜周老師,現在開始正式加入我們了! 16:29

遊戲規則:
1. 收到同班同學Whatsapp Message,必需在30分鐘內讀取及回覆。
1.1. 必需於30分鐘內回覆Admin Send給自己的Whatsapp Message,否則——死亡! [追加規則]
1.2. 收到任何同學Whatsapp Message,周世文老師必需在10分鐘內讀取及回覆。 [追加規則]

2. Group Message不在此限。
3. 用Emoji或者無意義語句回覆者——死亡!
4. Quit Group者——死亡!
5. Send Message給死者——死亡!
6. 把遊戲的存在以及任何資料告知此Group以外的第三者——該名第三者死亡!

勝利條件:
1. 6A班全員(及周世文老師)死亡!(死亡人數:26人)
2. 6A班(及周世文老師)倖存者兩人或以下!(倖存人數:15人)
3. 關鍵人物全員死亡! (進度:2/4) 16:32

周sir
周sir
全員人數加埋周sir係未應該27人
周sir 唔好死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞