[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
南斯拉夫內戰 Slovenia涉及時間最少 經濟上硬件上需要服元時間會少 所以會「相對有錢」

(如果講再遠嘅二戰後期同剛戰後 Slovenia真係死得人多 唔知樓主會唔會見到Ljubljana嗰個比較新嘅「紀念碑」)
係啊因為本身對Albania無咩期望
Sarajevo兩日一定夠
我自己chur開一日已經行哂全部景點
Mostar朝早去下晝返sarajevo夠哂
謝啊 我最後join 2日 1 day tour
之後1早坐巴士去杜城
各位去過波赫同克羅地亞ge巴打,想問7個full day玩唔玩得哂兩個國家,3日係波斯尼亞,4日係克羅地亞會否太chur
4日 Croatia?? 一兩個城市就得
3日波斯尼亞最chur咪2日Sarajevo + 1日Mostar
要去哂所有國家都要好多時間
視乎有幾多時間 同想睇啲咩做啲咩

自己對上嗰次因為去120日 就分咗22日係波同克兩國
再之前去冇咩假期 齋去克羅地亞7至10日不等
克羅地亞值得更多, dubrovnik+是但一個城市都唔止4日
Day 7 國家寶物

尋日講到喺邁錫尼剩係見到王宮遺址,今日先知原來全部寶物都已經運嗮去雅典。

嚟到國家考古博物館,我先發現邁錫尼人係活得幾奢華豐富,有滋有味。

邁錫尼既國王死時會戴上黃金面具,配上黃金胸甲;當地既女人會戴首飾、修甲、整頭髮;佢地每餐都有海鮮,得閒仲會打下獵,真係令人艷羨。

國家考古博物館

邁錫尼王既黃金聖鬥士裝甲

仲有金杯金片金戒指

王宮既仕女壁畫,可見時下女子甚為姿整

好得意既八爪魚圖案

當然,國家博物館除咗邁錫尼既寶藏,仲有好多雕塑同文物。

由於年代久遠,希臘雕塑喺其他博物館往往都只有一件兩件,仲要件件都係鎮館之寶,例如羅浮宮既米洛維納斯、勝利女神像。

不過由於有主場優勢,呢度既博物館就曬冷咁全場都係希臘雕塑,仲有好罕見既青銅塑像。

波塞冬/宙斯銅像,動作逼真,唔知掟緊閃電定三叉戟

賽馬銅像,唔講仲以為係現代作品;個人認為係我見過藝術成就最高既古希臘作品

喺博物館仲撞到喺度環遊世界既巴打,好開心
神話時代
離開博物館,夜晚搭纜車上咗雅典市區最高既山頭,再次俯瞰衛城,以至雅典全境。

睇住日色漸渺,新月初升,嗰一瞬間,我好似番咗神話時代:

阿波羅沉沉睡去
阿蒂米斯悠悠醒來
向衛城灑下清冷月光

我望向夜空
看著眾神爭戰
看著眾神歡宴
一轉念
回到三千年前

山上既鐘樓,山下既衛城

俯瞰雅典,一路到海邊;中間可以見到第一屆奧運會場地

長日將盡,新月初升

雅典夜景
btw 好開心見到個 post 咁多討論啊
寫 live 果然效果唔同啲
不枉我寫到凌晨兩點

其他 comments 容我慢慢回覆,瞓先
我玩克羅地亞11日都只係北向南由Zagreb玩去到Split,連Dubrovnik都唔夠時間去十六湖都最少兩日先行得曬,清真係諗住7日玩兩個國家,我就覺得chur到爆
明白,多謝解答,我再睇下點安排
「古代」極少賽馬銅像呢件造型神似
畫反而見過 但馬嘅型態怪怪的
佢喺沉船揾出嚟,唔知有無壓過
可能想表達速度感,個體型拉長咗
下次去先
慢慢體驗
我都有朋友因為呢隻歌所以去
好呀,下次經 sofia 時去埋
好似同 kotor 都近
好貴
多謝你
Slovenia 應該本身都有錢?
所以嗰時喺南斯拉夫先覺得唔公平
去到睇下先
其實十六湖點樣去?有無得過夜
Zagreb或者zadar 去係最近,split去的話搭巴士要4hr, 沿途都會停埋Zadar, 所以可以zadar住一晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞