[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
乜會有地雷 搞到有啲驚添
Kotor 要出海,又學到野了
記住雪凍飲 室溫味道好怪
我好hea, 直接係佢地個旅遊局book, 旅遊局職員都好樂意講政治
因為唔夠時間
我對阿爾巴尼亞都有啲興趣,畢竟鎖國左咁多年
北馬其頓就普普通通,好似無咩特色咁
Bosnia 應該係成個前南斯拉夫最窮,但打仗打得最勁嗰個(講緊90-2000),所以亦最多戰爭野睇,咁遊客去得嘅地方都係安全嘅
真 你上面講得好啱
世界太大
支持!! 好羨慕爸打你可以有咁多假期
帕特農神殿主要祭祀雅典娜,亦即係雅典既守護神。

但係歷經多年風雨,裡面既雅典娜神像已經無影無蹤。

希臘黃金時代後,帕特農神殿曾經先後改建做教堂同清真寺,甚至因為比人炮轟而殘破不堪。

神殿背面

衛城上另一座雅典娜神殿,左邊既婢女支柱好有特色

神殿背後有一棵橄欖樹,相傳係當年雅典娜賜比雅典人

從旁邊山丘遠眺衛城
好過癮㗎 嗰陣flixbus一到步
就見到當地便利店寫到唔明唔可以帶槍械入內
再上網見到可以查到地雷地圖
去之前冇乜做資料搜集 都慌咗一輪

但係基本上都可以肯定城市地方唔會有機會畀你玩踩地雷
而家衛城旁邊有衛城博物館,展覽相關文物。

但其實更靚既裝飾已經比英國人拎走左,擺左喺大英博物館。

而最靚既三角楣雕塑更已經喺多年既戰亂改建中破壞消失。

最後得番只剩支柱既帕特農神殿仍然傲立於世,喺衛城既山頭上俯視蒼生。

衛城博物館

裡面既展覽其實都幾靚,高大既水泥柱令人諗起帕特農神殿既支柱

精緻既古希臘雕塑

婢女支柱(人柱?)既真品,每個衣著姿勢都唔同;因為怕頸唔夠粗,所以加厚頭髮加強支撐力

博物館都可以見到衛城
等我查下個地雷地圖先
btw 我喺 IG 既印度遊記都會繼續緩慢更新

https://www.instagram.com/jotravels.ig/

大家得閒就睇下啦
西歐啲賊仲多過東歐
其實遊西歐既人應該有錢啲,都好合理
巴爾幹好似唔用方向黎分
直接巴爾幹半島 好似波羅的海咁
我14號都出發去第一站先去黑山,坐土航轉機。

之後去埋塞爾維亞,波斯尼亞同北馬其頓。
黎緊10月會去,留名學野
Qatar啲餐不過不失
有時幾好食 有時一般般
食過佢燒汁牛柳, 蒸餃炒麵好好食
咖喱餐都正
揀啲下晝先飛
入城行兩圈
可以去oreo 飲杯野
好飲
細個成日分唔到 Balkans 同 Baltic
仲有愛琴海、愛奧尼亞海同亞得里亞海
會去埋保加利亞?我見有橙色點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞