[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
Hello 大家好

話說我幾年前打算用兩年環遊世界,最後因為疫情剩係去左一半。

而家終於出發去埋餘下既旅程,不過因為工作關係,仍然都係要斬件上,嚟緊一年會先去幾次短途,最後去多次長途,先算圓滿結束。

今次既行程主要係去巴爾幹半島上面既國家,由希臘出發,一路北上去保加利亞、羅馬尼亞、同埋前南斯拉夫既塞爾維亞、波士尼亞、克羅地亞等等。

巴爾幹國家除咗啲名好相似,情況都好接近,成日打內戰,甚至比人叫“歐洲火藥庫”。

第一次世界大戰,亦都係因為喺巴爾幹半島上面既一場刺殺而開始。

咁而家巴爾幹國家仲係咪咁亂呢?真係去到先知。

所以今次都想有啲新嘗試,live 住寫遊記之餘,仲打算全程用口語寫,希望大家繼續多多指教

今次既行程:

PS
今次寫 live 遊記,其實都有啲掙扎,因為每日揀相寫文需時,我又唔想因為咁樣影響旅行既體驗,希望最後可以攞到平衡啦。

請大家多多支持,有咩建議提醒都歡迎提出,希望令個行程同遊記都可以變得更加豐富
lm 睇live update
Day 1 再次出發

時隔兩年,再次走出亞洲去長途旅行,心情仲未習慣。

又會問自己,咁樣去旅行,究竟為左啲咩?

如果話環遊世界,我明知即使我去多一年旅行,呢個世界咁大,我都係唔會玩得嗮……

通常 live 遊記係咪都會 post 下出發相

同埋飛機餐 btw qatar 既飛機餐水準好似有啲跌 watt
支持
喺飛機無咩點瞓,嚟到多哈已經係凌晨兩點。

下一班機係六點鐘,呢四個鐘都幾煎熬-- 瞓著又怕 miss 左下班機,唔瞓又覺得頭重腳輕……

睇嚟自己都唔年輕,好難再捱通宵了。

嚟到多哈機場又可以同呢隻熊仔打卡

Qatar 既顯示板設計都幾靚,會顯示埋目的地既相
啱啱搵到搭咩航空嘅答案返嚟都係Qatar?

以前搭Qatar會叫定「低脂餐」次次都係雞胸
食素之後就係亞洲素餐 辣辣地 有啲豆泥 其他都唔知咩嘢
唔知正常餐係點樣水準
Day 2 雅典衛城

嚟到雅典既第一日,本來諗住抖下,適應下旅行既節奏。

但見自己仲有啲精神,就第一時間衝去雅典衛城 Acropolis。

雅典既地形有啲似羅馬,周圍都係山;而衛城正正就喺最近市中心既山丘之上。

抵達雅典,見到清晨既雲霧仍然籠罩海上小島

走出市中心廣場,已經可以見到山上面既衛城
留名支持
淨係克羅地亞海邊幾個地方已經好吸引
原來巴打食素
我都叫左雞胸,另外有牛肉飯揀,不過我見隔離嗰樣都麻麻地
最重點係個甜品成個都係 cream,唔知發生咩事
1條友去d 東歐國家會唔會好危險
係呀我都好期待
不過都剩係會去 Dubrovnik 同 Split,希望中間坐車可以一路睇到
如果等得耐 5/6個鐘或以上 會買定lounge嘅飛
入去抖下沖涼同食啲嘢 買定好似8折定再平啲

四個鐘入lounge好似唔三唔四
我都唔知 好似雅典都好多人偷野
係呀四個鐘好尷尬
仲要係凌晨
低脂餐嘅雞胸係冇味㗎普通餐應該好啲
成個cream甜品 咪甜到漏
睇漏左,原來你希臘開始
我都想了解下希臘北部有咩地方值得去,愛琴海一帶就出名到唔使多講了
因為地勢險要,衛城本來有人聚居,方便抵抗敵人。

不過隨住雅典城邦日益壯大,衛城就剩係得番宗教用途,山上面都係神廟。

而神廟之中最出名既,就係帕特農神殿。

向衛城進發

山下面有酒神劇場,曾經上演過唔少希臘經典劇目

另一個劇場,修復得比較完整,仍然可以用到;好似過幾日兩大男高音 Domingo 同 Carreras 都會嚟演出
甜之餘無咩質感,感覺好敷衍,劣評
希臘會唔會去Olympia?

另外Thessaloniki同鄂圖曼帝國好大關係 (以前直頭係領土) 有個「土耳其之父」凱末爾博物館
唔知係咪好正
北部今次會去 Thessaloniki,其他地方就唔係好清楚
今次都唔會去希臘沿海小島,下次先去
唔會呀,不過會去 Delphi 同 Mycenae

Thessaloniki 我都覺得會有好多野睇,所以最後決定走希臘北部,放棄左阿爾巴尼亞同馬其頓
Bosnia 同 Montenegro世一
修復左好似「冇咁原汁原味」
但係呢度搞演唱會都幾好feel
有無咩推介
Bosnia 我會去 Sarajevo 同 Mostar
Montenegro 就 Kotor +/- Perast
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞