[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
有中文「咁好」
不過揸中國護照去塞狗國的確係免簽證
(波斯尼亞都係免簽 不過去到就冇中文)

呢種飛機未坐過 其實飛行高度係咪好低?
諗諗下原來未試過係歐洲飲過凍啡
咁真係要試下
你係邊國 冇飲過原因係佢哋基本冇
大熱天都係要飲熱啡
東西歐都有去
如果想飲凍啡唔會冇 去Starbucks之類嘅咪得
但唔會去呢類連鎖呀
我對 freddo espresso 感覺普通,好似一大 pat 忌廉咁
反而幾中意 greek coffee + 甜品 (我老了
我而家有啲保加利亞/羅馬尼亞紙幣
都唔知點處理
我都喺機場遇到個中國人去探朋友打工
係呀螺旋槳飛機相對飛得低啲,可以一路睇到陸地
唔知攞番香港去重慶大廈有無得換
巴打下一站係波斯尼亞?試下個度換走晒啦,匯率都唔係咁重要
又或者你等到克羅地亞換歐羅,咁就算用唔晒,歐羅都好用好多
其實最好換歐羅,唔使換多次
不過係唔知換唔換到
可以等佢溶吓冰變水啲先飲
唔同階段有唔同口感
無試過添,下次試下
Day 18 塞爾維亞

今次嚟巴爾幹半島,其中一個原因就係睇下點解呢度係“歐洲火藥庫”。

而巴爾幹情勢之所以咁複雜,好大原因就係同跟住落嚟會去既塞爾維亞、波士尼亞、克羅地亞呢三個同文同種既國家有關。

今日就喺 Belgrade 貝爾格勒參加本地團,再參觀博物館,首先嘗試從塞爾維亞既角度了解呢段歷史。

不過講起歷史,篇幅都係會比較長,如果 TLDR 就睇下圖啦

話說一千年前,拜占庭帝國既勢力喺巴爾幹半島衰退,斯拉夫人就乘機成立自己既國家,是為古塞爾維亞王國。

古塞爾維亞全盛時期曾經佔領巴爾幹半島既西部,但最後比鄂圖曼帝國打敗,慢慢成為帝國既一部分。

博物館裡面描繪古塞爾維亞皇帝加冕既壁畫,好有威勢
時間再過幾百年,今次輪到鄂圖曼帝國勢力衰退,塞爾維亞人就再次成立自己既國家,更一度聯合其他斯拉夫人,成立南斯拉夫王國。

不過南斯拉夫王國以塞爾維亞人做中心,其他民族被排擠,就搞到克羅地亞人好不滿。

終於到咗第二次世界大戰,克羅地亞喺納粹支持下獨立,甚至實施種族清洗,殺咗幾十萬個塞爾維亞人,仇恨既種子就此種下。

塞爾維亞國會,國會前面既馬匹象徵權力,代表人民有權送議員入議會,亦有權拉佢地出嚟

左邊係以前既王宮

Tesla 博物館,人頭湧湧。Tesla 係喺奧地利帝國出世既塞爾維亞人,而家變咗塞爾維亞既民族英雄

St Sava 大教堂,係巴爾幹最大既教堂,裡面金碧輝煌
喺二戰之後,南斯拉夫仍然存在,不過今次就變咗由強人鐵托統治既社會主義國家。

鐵托本身係克羅地亞人,但心態更似一個南斯拉夫人,一心希望平衡各方勢力。

為咗削弱塞爾維亞人既影響力,鐵托將波士尼亞由塞爾維亞切割出黎,甚至將南斯拉夫分成六個民族。

當時南斯拉夫喺巴爾幹半島舉足輕重,同印度、埃及組成不結盟運動,連蘇聯都要禮讓三分。

南斯拉夫博物館,展覽南斯拉夫歷史,同埋當年各國送比鐵托既禮物

斯大林就曾經送咗呢個叫做“決鬥”既瓷器比鐵托,唔知有咩含義

曾幾何時,南斯拉夫所有機構都要掛起鐵托像

南斯拉夫博物館旁邊就係鐵托既墳墓
我當年去時國會附近有棟建議係當年科索沃戰爭被炸, 專登留落來, 好似仲有banner話北約點PK, 而家已經冇左?
好似都係附近仲有末代沙皇雕像
不過喺鐵托死後,當初格硬統合既南斯拉夫都係四分五裂。

當年經濟比較好既斯洛文尼亞同克羅地亞立即要求獨立,軍方就喺塞爾維亞人既主導下展開內戰,最終又係死咗十幾萬人,要到聯合國轟炸塞爾維亞,南斯拉夫內戰先算完結。

雖然戰爭完結,但係塞爾維亞仍然覺得好孤立,尤其之後因為科索沃問題比北約又炸過。

直到今日,塞爾維亞仍然入唔到歐盟,唯有親近北約以外既國家……

大街旁邊既標語

當年北約轟炸留低既建築,特登維持原狀,以作紀念
係咪樓上嗰棟?
末代沙皇雕像就唔係好見
用剩好多
同意其他巴打建議 去克羅地亞嘅找換店 換返歐元
鐵托原來葬係呢度

睇過啲書講鐵托嗰種共產主義混合咗民族主義 而且早年鐵托主張及支持希臘共產化 但斯大林同幾巨頭「秘密協議」唔搞希臘
所以兩個關係唔差但互相都有避忌
嗰個決鬥像似乎有啲意思
咩事咁多俄佬旗
塞爾維亞係俄羅斯契弟弟
我以為係Srpska旗 始終srpska 係Bosnian Serbs
用剩一啲啦
去到 Dubrovnik 睇下先
南斯拉夫係第一個唔聽蘇聯話既共產國家
所以我估斯大林當時係想打過去,只係鞭長莫及先放棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞