[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
成個舊城都係旅遊區,主題公園價錢
原本想去威尼斯睇書入面講嘅遺跡
但冇特別招待應該好難
其實係咪好遊客同商業化?
Dubrovnik完全唔順路
放棄啦 改去Trieste算了
Trieste應該好奧地利?
一戰前一直都係奧地利嘅港口
Dubrovnik最好大清早去, 避左D人
而且game of throne係度取景, 超多美國遊客, 嘈到拆天, 套劇咁多年後, 唔知會唔會好D
關於中國船旗想補充
當時最出名嘅中國海盜係鄭一嫂
即係加勒比海盜王入面嘅清夫人(不過年代有啲唔同,海盜王早幾十年)
睇啲圖又唔似
可能一二戰打到爛晒?
Trieste 應該幾好去
但我今程會改去 Zagreb,無緣一見了
應該好過之前
我去到都有啲周邊鋪,但唔算好多
個導遊話有一排係 walk of shame 嗰度夜晚會有啲醉酒佬除嗮衫嗌 shame shame shame,唔知而家仲有無
係呀我估都係
鄭一嫂係屬於紅旗幫
原來佢地會出名到連歐洲人都知
Dubrovnik 同 Split 都去過,確實Dubrovnik 景色比較好,自然物價都高
巴打可以考慮聽日搭纜車上山睇全景,同時有個展覽講南斯拉夫內戰時,呢個城個戰況
我到 Split 了
尋晚有諗過搭纜車,不過都係下次先,費事一次過咩都做嗮
我記得炮彈痕跡有好多
個炮彈有炸死人先會油成紅色
有個好出名o既係o係一個好繁忙o既市集入面
炸死左好多人
造成歐美世界好大回響 佢地先決定插手
我六年前去果個金字塔仲係廢墟
而家已經活化左?
係呀
當時啲本地人唔係好中意記者,覺得佢地剩係捕捉鏡頭影相
但係又正因為有呢啲相,先引起國際社會關注
係 wor 而家靚咗好多
巴打我同你有張差唔多o既相
雖然個個都係果個位影
Day 32 離開 Dubrovnik

今日離開 Dubrovnik,搭車沿住海岸線去另一個港口城市斯普利特 Split。

途中無咩事發生,容許我偷懶剩係 post 下相啦

一朝早天朗氣清,諗番尋日狂風驟雨,可憐我啲衫

之前講過決定要放慢啲節奏,所以今日先去食個靚早餐,埋單“都係”15歐。話時話 Dubrovnik 裡面既餐廳服務都幾好,員工無因為見得多遊客而西面

最後睇多次 Dubrovnik 既靚景。

去巴士站途中經過 Red History Museum,入去睇下。唔知係咪共產時代留低物品特別多,呢間既藏品都係可以坐下掂下,感受下當時生活。

南斯拉夫自主研發既 Yugo 牌房車,係共產時代民眾既 dream car。車廠甚至試過挑戰美國市場,不過最後都係唔夠資本主義產物鬥,比人當贈品都無人要

搭車去 Split

Split 舊城區,由古羅馬皇宮改建,係名副其實一個大“迷宮”

舊城區既雕像,都係克羅地亞既民族英雄

去試下油炸海鮮,雖然幾香口,但係好滯

出番去海邊睇日落
係 bor lol
嗰個位都幾 signature,一睇就知“哦,就係呢個景”
Zagreb啲人講到好悶 但我又唔覺得

市中心有「足球博物館」雖然好細但有嘢睇㗎 國家足球隊話晒都攞過一次世界盃亞軍同兩次季軍

另外市中心有個街市幾好行 再行上去有個小山hea下唔錯
亦行過上「電視塔山」不過真係行到hihi
市公園Park Bundek啲露天燒烤餐廳既平又好食

街邊好多賣士多啤梨嘅小販 大粒清甜又多汁同好平
Yugo牌車
鐵幕國最出名應該係捷克Skoda 有做出口到其他國家
而家Skoda都仲生產緊
真係迷宮 太多窄巷
當時book咗間旅館搵咗好耐都唔知係邊 問咗幾個人先搵到

行返出去都行錯晒
而家Skoda都係VW
原來收購咗
參考下先
好似仲有分手博物館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞