[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
大約半小時就可以由湖邊嘅山腳上到去第一個viewpoint
最易嘅路線係先上一個叫"Mala Osojnica"嘅viewpoint,
之後可以揀繼續上去"Velika Osojnica", 呢個係最高嘅viewpoint
或者由Mala Osojnica兜過去另一個viewpoint "Ojstrica", 跟住落山
由"Velika Osojnica"走都係要由沿路返落去
不過要有心理準備, 啲路好斜而且好難行, 如果落雨/落過雨應該會好跣
沿路冇記錯係有指示牌嘅, 畀你參考
感謝
高人出手
歡樂時光過得特別快
睇呢個同其他巴打既歐洲遊記,感覺確實天外有天,人外有人,歐洲有好多地方值得發掘,自己而家都想去探索大城市以外既風景
更加唔使局限亞洲甚至日本
同時好多旅行高手,感謝分享
分享下, 等大家行少啲辛苦冤枉路
期待巴打嘅總結
唔知今次去咗巴爾幹半島咁多地方, 巴打最推薦係邊一度?
喂頂
今日先見到你po原來已經行曬
去過一啲你去過嘅地方 有好多回憶
係呀希望大家都睇得開心
呢個世界真係好大,諗番起其實今次好多國家都剩係去左首都
仲有好多野可以探索
總結仲寫緊,應該聽日出
如果揀一度我會最推薦 Sarajevo 啊,有文化同歷史
同埋人都好 nice
Ching 回憶最深咩地方
後記 為何巴爾幹?

走出機場,一陣濕暖既空氣撲鼻而來,我知我又番咗黎香港。

今次去巴爾幹,去咗十個國家。雖然大部分時間都係去首都,但都算對巴爾幹地區有咗初步印象,了解佢哋既前因後果。

以下就係我對巴爾幹行程既總結。

先此聲明,個總結會有啲長,而且全部都係根據我印象而寫,無經過 fact check,所以請審慎閱讀。

今次旅行最終既行程

何謂巴爾幹?
巴爾幹呢個名黎自橫跨保加利亞既巴爾幹山脈。

以前啲人以為呢道山脈分開中歐同東南歐,巴爾幹地區就慢慢成為東南歐既代名詞,北面係斯洛文尼亞到羅馬尼亞,南邊就係希臘。

不過巴爾幹唔單止係一個地理概念。好多人一講起巴爾幹,就會諗起複雜、混亂、分裂呢啲形容詞。

要解釋點解巴爾幹會比人呢個感覺,就要講少少佢既前世今生。

畢竟喺過去二千年間,唔同帝國/強權都喺巴爾幹留低過自己既痕跡。

就好似畫畫咁,當每人都填上自己既色調,色彩就會變得混雜,唔係咁容易睇得清楚。

巴爾幹山脈,其實只係喺巴爾幹地區中部
羅馬帝國
第一個喺巴爾幹留低色調既,係羅馬帝國。

對羅馬帝國嚟講,巴爾幹半島係連接意大利本土到亞洲既通道,所以佢地喺巴爾幹都起咗唔少軍營同城市,例如今次去過既 Thessaloniki、Plovdiv、Belgrade、Split、Ljubljana 等等地方。

呢啲城市日後都變成區域要地,見證住之後既歷史。

幾百年後羅馬帝國分裂成東西兩邊,大部分巴爾幹地區就歸入東羅馬,亦即係日後既拜占庭帝國。

羅馬帝國喺巴爾幹既省份,到而家都仲係某啲國家既國界

拜占庭
拜占庭帝國係中世紀早期喺巴爾幹既強權。佢哋留低最大既遺產,係宗教同文字。

身為政教合一既國度,拜占庭既國教東正教一直同統治者有密切既關係。而對東正教既信仰同宗教情懷,亦好易轉變成為國族情感。

所以我有啲懷疑俄羅斯或者塞爾維亞人咁熱衷於捍衛自己領土,可能同佢哋既信仰都有啲關係。

除左傳教,東正教教士亦都發明左西里爾文字,日後好多斯拉夫國家都會用到。

塞爾維亞既東正教教堂

西里爾文字,同希臘字母有啲相似
鄂圖曼
喺羅馬同斯拉夫人之後,下一個改變巴爾幹地區既係土耳其人。

鄂圖曼帝國喺中世紀後期由土耳其嚟到歐洲,好快就佔領咗大部分巴爾幹地區。

鄂圖曼帝國全盛時期,差唔多包含成個巴爾幹半島

喺土耳其既影響下,有啲斯拉夫人改信伊斯蘭教。

佢地一開始未必真係好虔誠,純粹因為當時成為穆斯林先可以分到土地,有更多上流既機會。

呢班穆斯林之後散居喺巴爾幹唔同地方,以波士尼亞為中心,成為今日既波士尼克人 Bosniak。

土耳其係巴爾幹留低既遺產除左宗教,仲有好多古色古香既小鎮,同埋今程試過最好食既食物-- 土耳其烤肉 (Cevapi/Gyros)、土耳其甜品 (Baklava)、土耳其咖啡……

科索沃 Prizren,一個典型既土耳其小鎮

Cepavi

土耳其甜品

但土耳其人亦曾留低痛苦既痕跡。

喺鄂圖曼治下,信東正教既斯拉夫人變成二等公民,叛亂者被大肆屠殺,最優秀既年輕人被搶走加入土耳其軍隊(血稅)。

東正教徒仇恨既種子,亦都透過信仰同民間傳統繼承落去,直至鄂圖曼帝國衰落,巴爾幹人重新崛起……
我發覺我寫得太長了,聽日繼續,講番巴爾幹近代既故事
呢樣真係冇留意 信奉東正教為主嘅地方 先會用西里爾字母
係呀,兩個係 package 黎
以前啲人用得仲多,係近代以黎先轉番拉丁字母
呢隻教會斯拉夫文嘅西里爾字母好古老

至少第三四行大部分都冇再用
嚟到尾聲

想同樓主分享一首歌

https://youtu.be/6gar6MONCKs

之所以成就今日嘅巴爾幹,往往就係歷史間嘅一念一動改變咗所有
師兄咁厲害,咁都認到
我都係 random 喺網上搵幅圖
首歌咁特別
好似末代拜占庭皇帝變咗個傳說人物,啲人相信佢會好似耶穌咁再番黎
唔知希臘人會喺咩場合唱呢首歌
歐洲火藥庫

時間嚟到近代,鄂圖曼帝國衰落,巴爾幹半島再次成為群雄爭逐既戰場。

當時北部有奧匈帝國,佢哋同土耳其係世仇,本來已經以巴爾幹北部既克羅地亞地區作為同土耳其對抗既緩衝;但係而家土耳其衰落,佢地就想繼續擴大領土,首先吞併波士尼亞。

巴爾幹東方係俄羅斯帝國,自命為所有東正教徒同斯拉夫人既共主,亦都對黑海既出海口虎視眈眈。

巴爾幹西方係意大利,想控制海岸線同阿爾巴尼亞;南方就有英國,希望控制希臘同地中海,確保貿易暢順。

加上巴爾幹本土既民族主義覺醒,一時間希臘、羅馬尼亞、塞爾維亞紛紛獨立,半島上面戰火不斷,大戰一觸即發-- 亦喺呢個時候,巴爾幹開始有歐洲火藥庫呢個名稱。

好有歷史教科書味道既示意圖

維基上簡潔既勢力關係圖。可惜搵唔到張圖係眾帝國虎視眈眈咁望住巴爾幹
大對決

終於一次刺殺,掀起第一次世界大戰。

大戰之中各帝國煙消雲散,巴爾幹既人民第一次全部獨立。

但好似世界局勢一樣,當時既亂局根本未解決。

有啲民族仍然覺得被壓迫,而且各種思想浪潮蠢蠢欲動-- 納粹、共產、保皇、民族主義⋯⋯

終於喺第二次世界大戰之中,各勢力再嚟一次大對決,巴爾幹上以共產主義/俄羅斯既勝利結束。

二戰之後,成個東歐,包括巴爾幹地區都成為蘇聯既勢力範圍,大部分國家唔係比蘇聯吞併,就係成為蘇聯既衛星國。

好多人都歸咎奧匈王子被刺殺引起世界大戰。但必須指出,其實當時奧匈王室成員曾經多次被刺殺,但唯有嗰次引發國際戰爭。好多矛盾已經潛伏咗好耐,只係等緊幾時爆

二戰之後既歐洲。今次總結擺咗好多地圖,希望大家唔好介意
南斯拉夫

當大家以為勝負已分,巴爾幹地區自此被鐵幕包圍既時候,由鐵托領導既南斯拉夫公然同蘇聯決裂,令局勢再起暗湧。

喺鐵托既鐵腕統治下,民族主義被壓制,鐵托提倡 brotherhood and unity,嘗試將各民族喺一個國家既名義下統一,亦希望南斯拉夫可以喺冷戰既格局下左右逢源,搵到自己既道路。

當時物質生活雖然唔算富裕,但南斯拉夫的確係地區大國,連蘇聯都要避忌三分。

直到而家,好多老一輩既南斯拉夫人都會懷念以前既日子。

除咗因為工作同房屋都已經被安排好,亦都因為南斯拉夫喺當時的確“站起來”,受到國際間既重視。

但係以一人之力,終究無辦法扭轉民族認同。

喺鐵托死後,民族主義再次抬頭,加上蘇聯解體,權力既真空令各民族再次為左爭取生存空間而戰,而今次波士尼亞就成為內戰既磨心……

鐵托

喺鐵托喪禮上,東西政要齊集,係當時難得一見既場面

南斯拉夫內戰;昔日既鄰居轉眼成為敵人
問題根源
睇番過去歷史,我會覺得巴爾幹有兩個特點。

第一係呢度既人好容易走向極端,郁啲就用刺殺、種族清洗呢啲方法嘗試解決問題,令到仇恨越來越深。

另一方面,由於勢力分散,巴爾幹亦都好容易受到外力影響,成為大國競逐既賽場。

展望將來
喺冷戰結束之後,美國獨大,巴爾幹國家反而有啲安寧日子,紛紛以加入歐盟為目標。

但係而家世界進入多元格局,巴爾幹又再次成為外國既棋盤-- 其中克羅地亞、羅馬尼亞、希臘親歐美,塞爾維亞親俄,而中東勢力,亦都開始喺波士尼亞同阿爾巴尼亞插旗。

展望未來,巴爾幹半島雖然未必會又一次掀起世界大戰,但肯定會再起亂局,直至最後有強權壓制為止。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞