[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
亞洲風味好似穩陣啲?
留名支持
試過斯洛伐克同匈牙利路上有人問攞錢
有啲地區都可能有吉卜塞人/Roma
但係整體一定安全過西歐
因為原計劃係真係打算去,不過最後就唔到路線,又唔夠時間,就取消咗。
諗過去 Sofia,不過最後決定去 Plovdiv,好似有特色啲
話時話,你上個遊記去印度,有冇去Shimla, Darjeeling同Srinagar?
上次無去印度北部
師兄有好介紹?
到而家都唔係好分到 年尾都去巴爾幹 留名
Shimla, Darjeeling同Srinagar都幾正,仲有hill stations
我都想去,順便去埋 assam 同達蘭薩拉
Day 3 雅典古城區

今日參加咗個 walking tour,繼續喺古城區遊蕩。

不過話就話古城,根據導遊講法,其實雅典既舊城區並唔算特別古老,大部分建築都只有百幾年歷史。

其中主要原因,係因為雅典喺中世紀之後早被廢棄,有幾百年都只係一個農村。

一直去到希臘王國從鄂圖曼獨立,決定搬番去舊都,雅典先開始重新建設。

古城區建築,好多地方都變左商店街

不過呢啲相對新既建築驟眼睇又唔太覺新。

一方面佢地保養唔算多,保留咗一種歷史感,另一方面佢地大部分都係按照新古典主義風格建成,所以同古希臘建築有啲似。

有啲建築甚至起得比古跡更加浮誇,因為希臘立國初期為左顯示同鄂圖曼唔同,所以特登起多啲類似古希臘風格既建築。

希臘科學院同國家圖書館,都係好浮誇既古希臘風格建築

雅典國會,前面有士兵換更
古希臘廣場
行完古城區,下晝終於去番真正既古跡,古希臘廣場 Ancient Agora。

廣場位於衛城山下,係古希臘人聚集、交易同埋舉行慶典既地方,唔少出名既古希臘人-- 蘇格拉底、柏拉圖、希羅多德都曾經喺度打躉。

雖然有啲矯情,但我都買左本蘇格拉底死前既自辯,一邊讀佢既說話,一邊想象佢係古希臘廣場四圍問人奇怪問題既境況。

古希臘廣場

後人重建既門廊,古希臘人就係喺門廊之間買賣,辯論

衛城下既蘇格拉底

全場唯一既現代建築,竟然係蘇格拉底同孔子,由北京捐贈

讀蘇格拉底既自辯,好似係第一次睇原文

讀讀下竟然見到隻龜,感覺好似蘇格拉底托世

尋日提過衛城下面有劇場,其中一個仲有人用緊。

我上網一查,咁啱今晚有表演,又比我買到飛,仲要位置都幾正中。

能夠坐喺有二千年歷史既古劇場,喺星空之下睇歌劇,雖然唔係好明套劇講咩,但係都好有氣氛呢。

進入會場

現場有管弦樂團伴奏,幾有 feel

位置好正中

偷影一下劇照;呢套係 Puccini 既 Tosca

完場謝幕,已經十二點幾
Albania真係要趁早去
遲下入埋EU就難啲體驗到鎖國嗰種感覺
而家個感覺強烈嗎?
會唔會似北韓
佩服樓主
寫過live即到有幾難
加油 你繼續寫 我地繼續睇
古希臘廣場有feel呀 又夠靜局
隻龜簡直晝龍點睛

劇場露天睇歌劇幾正 (唔落雨嘅話) 又唔駛著到好正式
個台原來都幾大
過多十年都入唔到啦
(估計) 其中原因係宗教問題 主要信奉伊斯蘭教 同波斯尼亞情況相若 同歐洲唔入流
師兄點樣攞印度visa
bno?
其實都係硬住頭皮寫
尋日寫完都兩點
希望堅持到啦
真係估唔到喺古跡會有隻龜
個台比想象中大,而且佈置幾精美,仲有投射
我去係幾年前了
堅持呀除咗我哋有得睇
即時寫自己都可以有最深刻嘅回憶
寫到兩點不如用wtsapp記低重點
遲d先寫啦

早d訓
舒舒服服享受旅程是係最重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞