[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
做咩事會喺蒙古衰咗
三個幾鐘到
霍查既晚餐係甜餅?
喺阿爾巴尼亞(同埋巴爾幹)都見到幾多甜品
其實好多歐盟國家都知如果阿爾巴尼亞、黑山、塞爾維亞 etc 入歐,就會多咗好多新移民/外地勞工
所以都唔係太大動機
不過阿爾巴尼亞/科索沃就做好嗮準備,未入歐盟都周圍掛嗮歐盟旗
係呀,所以賽族唔想浪費兵力喺斯洛文尼亞
寧願打多啲波士尼亞
最好霸到個出海口
阿爾巴尼亞啩
周圍都有啲,不過唔算好多
爆眼
原來係咁,咁要 plan 下先
暫時最想睇下葉卡捷琳堡,同埋貝加爾湖
LM G CHI
但係參加 day tour 有個弊處,就係好容易將一個地方壓縮成為一個旅遊區,甚至一個打卡既景點。

如果 day tour 去得太多,就會變成每一日都係由一個旅遊區走去另一個旅遊區,所睇所做都已經安排好嗮,但係體驗就唔會好深刻,亦都唔會有太多同當地人既互動。

雖然嚟緊既行程大概仲會有兩三個 day tour,不過之後應該唔會去得咁密了。畢竟當初決定環遊世界,就係想體驗下唔同生活,唔係齋去景點呢。

由山頂俯瞰 Berat,好似模型咁

山下既千窗之城

由山腳望番上去

古城旁邊既老橋
唔只晚餐 平時都會食晚年有糖尿病
巴打有冇試話巴爾幹甜品?
天氣極好 好靚
Day tour仲有個好處係唔駛煩交通 仲會安排午餐
唔夠時間同啲地方難去 參加係一個好選擇
缺點巴打講晒了

諗返咁耐只參加過一次day tour
反而普通導賞團參加得較多
講返南斯拉夫

好記得克羅地亞係唔少Tesla相關嘅景點(出生地);波斯尼亞嘅薩拉熱窩就勁多伊巴謙莫域嘅波衫賣
伊巴關Sarajevo咩事
佢老豆係波斯尼亞人,後尾移民去瑞典生佢出嚟
原來係咁
好多年前去albania, 最難係唔知啲巴士站喺邊
佢唔似得其他國家大城市會有個中央巴士站
好似首都Tirana, 由tirana去唔同城市嘅車, 可以散落係市內幾個唔同嘅位置,
完全冇路捉, 真心難
試咗好多
再食都可能會有糖尿病
day tour 仲可以取代交通
呢個都係嚟到先知
係 wor 唔講都唔覺
查下資料原來 -ovic 即係 son of 既意思
Ibrahimovic = son of Ibrahim (Abraham)
Tirana 而家有個巴士總站
不過就離市中心少遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞