[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
早N年去過一次首都同lake bled 但冇登湖心島
但印象已經模糊了
Poland係好正
歷史同自然環境兼備
國家地方大 所以要預多少少日數
波蘭我都好鍾意 幾個不同城市都好正
Slavonia 呢?我見你話要向東走
有無咩地方推薦
我見都多咗人講 Krakow 同 Wroclaw
未去過
除咗hea做大爺 都想揀啲有嘢睇
刨下書再諗

去波蘭都多嘢睇 但唔算好平可以做大爺
Krakow 就不嬲都係旅遊城市
近Auschwitz 集中營/鹽礦,Schindler 工廠
同埋可以去zakopane 行山

Wrocław 就chill啲
有幾個教堂睇下,特別係座堂島
睇下小矮人
係Oder河邊hea 下都唔錯
Uni of Wrocław 有幾個對外開放嘅hall 都幾靚
同埋動物園好大,都幾多野睇

Poznan 我就覺得冇咩睇

Gdańsk 就係睇Baltic sea 同二戰博物館
可以plan埋去Malbork 個城堡睇下
波蘭好多地方值得去,上次Gdansk 留差唔多一星期都玩唔晒,但物價比疫情前高左唔少了
但個地方夠舒服,勁多歷史睇夠充實所以無所謂
想平我諗要去阿爾巴尼亞同保加利亞...?
諗起Krakow係百萬人屠宰場 而家變成旅遊城市
覺得好怪異唔知係咪我成日形住晒 有畫面的

雖然都會去 睇少少嘢就算
波蘭我覺得好平,原來而家貴咁多?不過我冇去Gdańsk
呢兩國係平 但唔知睇咩 可能唔太熟佢哋歷史
但齋hea就應該夠hea的

有諗過去最後都放棄
唔係諗啲鬼怪嘢

會去 但唔會去嗰個集中營 睇其他歷史嘢
我都好想去Gdańsk,了解下咩叫漢薩同盟
羅馬尼亞都唔錯
令我諗起最近喺 thread 度見到啲人話大英博物館陰氣重
要張開結界
或者係因為Gdansk 係海邊,旅遊區所以物價就比較高
驟眼睇都幾多歐洲遊客,睇幾個博物館同古城,海灘就要去隔籬城Gdynia,兩個城類似大阪同神戶既關係
icic
會有當年德國/漢薩同盟既痕跡嗎?
定係已經變咗波蘭風格
Day 37 失落關係

喺 Zagreb 仲有一日,本來預留嚟去 Plitvice Lakes,不過最後都係決定留喺市中心,悠悠閒閒咁過一日,順便處理下個人事務。

始終番到香港,就算有時間,都未必有呢個環境,可以心無旁騖咁過日子。

今日亦去咗失戀博物館 Museum of Broken Relationships。

本來諗住係啲 gimmick 野,但係嚟到都覺得幾震撼。

原來 broken relationships 唔單止解失戀,亦都包括所有斷裂、失落既關係,例如親人離世,同朋友絕交等等。

睇住世界各地既人捐贈既物品,講述佢地既故事,自己都會諗番起曾經失落既關係,特別係已經離世既親人。

悠閒一日,由早餐開始

搭好短既纜車上 upper town

失落關係博物館;大家都睇得好專注

當初有幾愛,最後傷得就有幾深
喺展覽裡面,亦都見到好多失戀既自白,都係講述彼此既差異已經大到無可挽回。

我亦會諗,雖然而家同女朋友既關係都算好,但係會唔會喺十年、二十年後,會有一日,發現自己同佢既關係都去到一個無可挽回既地步?

可能呢個就係博物館既魔力,好似一面鏡咁,等你可以對比自己既境況,觀照內心。

如果大家有機會嚟到 Zagreb,都可以嚟呢個失落關係博物館感受下呢。

好多唔同既故事,有啲都睇到個心揪住揪住

順便去埋旁邊既素人藝術博物館 Museum of Naïve Art;Zagreb 都幾多唔同種類既博物館,不過好多都無開

再喺下城區行下,就番咗民宿了
克羅地亞都有屠殺猶太人?
可唔可以講多少少
古城仍然有漢薩同盟風格,同因為盛產琥珀,有成條街都係呢類鋪頭,當然搵埋波蘭美女推銷
但自己睇既多數係現代史,二戰博物館、歐洲團結中心 (團結工會遺址+紀念館講東歐各地點樣反抗共產黨) 同柏林睇既有少少似
上面有巴打講Malbork ,呢個係中世紀條頓武士起既城堡,Gdansk坐大概一個鐘火車到
呢個未去過 因為我都以為係gimmick嘢
可能因為琴日星期一 所以好多都唔開
其實戰時嘅歐洲國家有啲極端民族分子 與納粹勾結 相信借助其力量扶持可與地方政權抗衡 而呢類嘅暴行佢哋有參與
克羅地亞有Ustaše 當時直頭係「傀儡政府」
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Usta%C5%A1e
睇到你貼呢個,重以為係我嗰位同行朋友喺連登回post

嗰陣佢都有同我講呢個組織
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞