[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
真正想體驗歐洲火藥庫,記得去克羅地亞,波斯尼亞同塞爾維亞睇廢墟同子彈痕
Monstar算係最易睇,唔知依家仲會唔會見到仲有子彈係樓梯
係呀,想聽下個音響效果
收到
我聽講好似仲有
應該幾多近代歷史嘢 例如希土戰爭

希臘北部同馬其頓就隔離喎 係唔係啲交通好麻煩?
出咗舊城一街都係
Bosnia 啲人超級nice
可能始終都打完仗冇耐
人情味始終真係濃啲
我嗰陣就淨係去咗sarajevo
其實都仲有好多地方可以畀你見到打完仗嘅一啲痕跡
好值得去感受下

Montenegro可能因為真係好少見到asian
所以週街啲人都用好奇蹟嘅眼光打量
仲有啲當地人會撩下你
同埋嗰陣上咗座山叫做Kotor
喺嗰度睇過除Santorini以外最靚嘅日落
另外就係基本上沿海嘅地方全部都靚到好似畫咁樣
lm
唔記得除咗「巴爾幹pizza」之外
仲有Cockta都要試下有原味同橙味

我都覺得啲Bosnian超nice
同過唔少當地人傾過下計
佢哋知道由咁遠專登嚟 感到意外同開心

有啲講得深入啲之後 發覺對政府都幾不滿 (畀塞族人騎住 政府官僚 貪污 議員掛住謀私利唔係做嘢……)
社會環境真係好影響人之間嘅關係
都唔係,純粹唔夠時間
Thessaloniki 其實都屬於馬其頓地區,不過最後分左比希臘
好,等我去到 Montenegro 記得上山先
Bosnia 會唔會似伊朗,成日聽話好危險,但其實啲人好友善
個設計咁得意
係咪“巴爾幹可樂”
LM,好想去塞爾維亞,喺歐洲好特別嘅存在
巴爾幹好似是南歐
LM
我差唔多十年前去,一樣覺得當地人超nice,
時間許可+鍾意歷史的話,join local tour, 帶埋你去睇sarajevo 城外(其實只係機場過少少)打仗嘅地方,
而且當地人真係幾樂意講政治
Bosnia係回教國家,但幾世俗化,冇乜女人包頭,有嘅都疑似遊客
冇錯
係南斯拉夫年代嘅「仿可樂飲品」

不過原味覺得係涼茶味汽水 橙味就似芬達
有啲酒吧會用橙味嚟溝酒
超級市場買親都只係膠樽裝
帕特農神殿係希臘黃金時期既建築,代表住雅典喺全盛時期既權勢同繁華。

成個神殿都係用最肅穆,無裝飾既多立克柱 Doric columns 支撐,但因為柱形微微向內修,所以感覺又唔會太笨重。

通往衛城既入口

從衛城望番雅典,感覺好特別

帕特農神殿正面,可惜維修中
如果認真分我會計意大利同希臘做南歐,希臘以北叫東歐,因為都係斯拉夫人,比俄羅斯影響較深
我係當地遇到法國遊客,原來連歐洲人都覺得Bosnia 周街地雷 當地人同我講你行水泥地就基本上冇問題,Sarajevo 當然更冇問題。

Montenego kotor 座山,本身好似係城牆,係美國有份維修去kotor一定要出海啦,嗰啲島仔好靚,講緊一個島細到只起到一間教堂
機場附近嗰度“Tunnel of Hope”值得去打仗圍城嗰陣秘密運送物資同人嘅渠道

但自己去就幾隔涉 天熱行到死死下
好啊 local tour 有無咩推薦?
搞到想試下
想問點解會完美避過阿爾巴尼亞同北馬其頓?

我當年係克羅地亞Split Hostel識左個美國妹傾左一晚
我之後果日就北去波斯尼亞
佢就繼續南下去黑山同阿爾巴尼亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞