[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
wooo 星期日飛薩拉熱窩,呢個post 有用!
Day 6 史前與現代

一日遊
今日主要去咗兩個地方,分別代表希臘既史前同現代。

最近越嚟越鐘意參加 day tour,一方面可以去到自己想去既地點,另一方面又唔使 plan 太多行程。

不過呢個都要喺歐洲先做到,好似之前去印度/非洲,地點相隔太遠,就做唔到呢個效果。

途中經過科林斯運河,係世上最窄既運河

另一處遺跡既劇場,每年都會有古希臘戲劇表演

邁錫尼
如果雅典衛城代表古希臘既黃金時代,邁錫尼 Mycenae 就係古希臘文明既啟蒙時期,比帕特農神殿仲要早一千年。

邁錫尼人既歷史,亦成為古希臘人既傳說-- 相傳殺死梅杜莎既珀修斯,就係邁錫尼既始祖;而主導特洛伊戰爭既阿伽門農,亦係邁錫尼國王。

如今喺邁錫尼,剩係得番當年既王宮遺址,同埋歐洲最古老既雕塑,大門上面佇立既雄獅。

仰望邁錫尼王宮

獅門 Lion's Gate

變做黑白,更加有味道

通往王宮既大道

由王宮望出去既山野風光

王宮背後係兩座陡峭大山,應該有防衛作用?
現代首都
去完邁錫尼,時間一跳三千年,嚟到現代希臘第一個首都納夫普利翁。

當年希臘獨立時雅典仲係一個小農村,反而納夫普利翁唔單止位處要津,而且有健全既防衛設施,所以就比人揀咗做首都。

不過呢啲都講緊百幾年前,自從希臘將首都搬咗去雅典之後,納夫普利翁就慢慢衰落,而家變咗做一個度假小鎮,剩係得番憲法廣場、山上城堡等景點供人憑吊。

今次挑戰山上面既城堡,聽講要行999級樓梯

喺樓梯上到一半已經可以俯瞰納夫普利翁全貌

城堡由威尼斯人建成,感覺都有啲似克羅地亞既 Dubrovnik

落番山,行下小鎮,又係一日
好似個個都喺 Sarajevo
而我仍然喺雅典
求分享,我今年都plan左去波斯尼亞
想問下克羅地亞係貴成點,我會去波斯尼亞搭一個鄰國,但唔想去塞爾維亞,所以諗住去克羅地亞,知風景靚但會貴
師兄可唔可以獨立出個post
波斯尼亞好想去
就係Google見佢嘅建築同歐洲其他地方都好唔同
㩒錯咗負評 係正評呀
遠觀真係似Dubrovnik 到時就會知道了
同埋都有城牆 不過係山下面

不過 從旅遊實際角度睇 唔知而家Dubrovnik物價係咪貴過納夫普利翁?
我當時去左slovenia/croatia/黑山, 最後bosnia, 最like bosnia, 如想有機會再去多次
Albania都好值得一去, D local好nice
同Balkan國家完全唔同體驗
有機會希望樓豬都去下
去北馬都唔去Albania
咁又唔會
你周圍影相都無人理
你估我唔想,我印象中係夾唔到機定冇機去,一係就搏唔到返香港果程機,最後先放棄,有機會下次由希臘上。
薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉

重有皇儲被刺之地、南斯拉夫內戰期間城內巷戰永不磨滅嘅傷痕
巴打好唔好行山?
Rila Monastery旁邊係國家公園,有行山徑。
下次巴打如果再去保加利亞
可以行山去修道院。
(利申:自己未試過,資料來源:lonely planet
巴打你去黑山推介你去埋lake skadar 坐船,個湖好靚,係南歐最大湖,同埋包車/local tour上山睇埋佢河流viewpoint

去dubrovnik可以去埋lokrum island, 有勁多野生孔雀
係以前有個有錢人買左個島再買左好多孔雀過黎,後來個有錢人死左,孔雀就喺個島上自然生活
Dubrovnik 餐廳開支0.75L still water 5.5-6歐
Black risotto 19-23歐
城牆 35euro (記住買dubrovnik pass會抵dd)
thanks,好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞