[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
後後記

今次去巴爾幹旅行,唔算係自己最滿意既一次旅程。

首先我發現原來自己都要花啲時間去擺脫工作中既拘謹心態,一路要去到旅程後段,先能夠真正放開心胸感受。

其次今次旅程都幾走馬看花,成日心郁郁想去多啲地方,反而每個地方都唔去得深入。

最遺憾既,係今次無咩同本地人溝通,好多資訊都係嚟自導遊、博物館、網上、書本,少咗一啲第一身既資訊。(對比番隔離既科索沃遊記,好似體驗豐富好多

本來之後一年諗住去多幾次類似既旅行,作為環遊世界既一部分。

但係而家就發覺唔係好兼顧到,所以可能未來一年會多啲留喺香港,寧願日後早啲辭職再出發,去埋旅程既後半段。

點都好啦,今次好慶幸個遊記無爛尾,近乎做到每日更新。

雖然每晚差唔多寫到凌晨一兩點,但都算係一個小小成就。

不過每日更新遊記真係可一不可再,等我諗下下次可以用咩方法同大家分享先。

未來一星期會先抖抖,然後會繼續連載環遊世界既遊記。

好多謝大家一路支持,留低好多高質討論,我地之後再見。
民族主義係19世紀末興起 奧匈王室被殺據稱係狂熱民族主義者所為

一戰瓦解咗三個帝國 不過之後形勢更差
冇記錯
輸家嘅條約好辣 (冇記錯最辣係鄂圖曼/土耳其 不過最後反枱推翻)
威爾遜提出嘅民族自決 實行困難重重同埋有大細超
政治極端暴力 共產/極右翼拉鋸 內戰不斷

(啲人稱戰間期 似乎都係冇好日子過喎)
Live遊記唔易寫呀 (自己寫過就知)
多謝巴打分享

期待之後嘅遊記
最大難關係連狗成日死圖

Btw 到我:
[Balkan: The Powder Keg] 西巴爾幹CLS之旅 [半LIVE] [2024]
https://lih.kg/3740788
近呢五百年嘅話,真係三樣嘢改變咗巴爾幹嘅文化認同

1. Fall of Constantinople
2. Devshirme
3. Janissary
多謝樓主寫到尾,同其他巴絲之間既高質深度交流,呢度真係高手雲集
自己都去過東歐,但無論期間去既景點同事前做既功課,實在自愧不如
巴打下一站係咪南美?定中亞?
有時將啲相 再cap圖會易上載
我而家會覺得一戰同埋二戰都係同一場戰爭,類似帝國面對民族主義(同德國)既崛起,要重新分餅仔既故事
Gchi ~
後兩個幾類似?
近五百年既話我覺得係土耳其同民族主義
lm
啱啱去完
睇 Ching 遊記,好似去番前幾日去過既地方,感覺好得意
如果哈梅內伊突然瓜,隨時內戰都似,到時就真係無得去
想問下ching羅馬尼亞治安點,同火車係咪真係好難買飛
我去 Bucharest 治安 OK 呀,其他地方都無聽過有問題
我通常搭巴士,所以對火車唔係好知
ching羅馬尼亞個local tour o唔ok?okge可否比d info睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞