[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

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2024-07-09 14:07:38
二戰嗰陣,北歐、東歐、東南歐,乃至印度都有組織幫納粹做嘢,編制入埋武裝黨衛軍

而且重有好多親軸心國嘅國家戰後都冇畀人制裁,歐洲就克羅地亞(不過領土就交返畀南斯拉夫,失勢逃亡嘅Ustasha成員就畀盟國遣返返南斯拉夫,最後畀南斯拉夫啲人逼佢哋勞改,甚至處決,死咗好多),亞洲就泰國
2024-07-09 14:09:09
巴打知唔知網名「太宰治」呢個人
佢好崇尚呢個組織 而克羅地亞都有呢類人 太宰治聲稱認識佢哋 以前係度都有出過帖 而家唔知去咗邊 (定畀人拉咗)

係現今克羅地亞 都唔可以好公開話自己崇尚Ustaše
涉及納粹 猶太屠殺暴行 喺西方係一大禁忌

利申唔認同呢類勾結納粹嘅極右組織 雖然明白背後嘅原因 例如另一組織烏克蘭OUN
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera
2024-07-09 14:10:37
因為蘇聯解體,民族獨立自決,但普京唔肯,所以成日打
2024-07-09 14:10:42
離世嘅關係,突然諗起陶傑喺馬尼拉人質事件之後寫嗰篇文

2024-07-09 14:13:32
咁就唔清楚,我朋友都係學習歷史先會提起呢個組織,我哋兩個本身唔會去崇尚呢類嘢,亦都甚少喺國際議題上好似出面班連登仔咁上曬頭take曬side

2024-07-09 14:19:19
所謂中立嘅西班牙 (其實暗地幫手 算係還內戰人情 定兩個元首臭味相投?) 就係好例子 直頭咩事都冇
戰時唔少親納粹商家佬去咗西班牙 有啲直頭搬財產搬公司過去
戰後就窩藏高層 最出名就係Otto Skorzeny
2024-07-09 14:36:19
好,mark down 先
2024-07-09 14:36:48
唔係呀,好多博物館都整修中
尤其係公家嗰啲
2024-07-09 14:47:05
我相信嗰時好多地方都會左中右落注,因為真係唔知邊個會贏
當然,落注同埋真心支持,甚至搞埋集中營就係兩件事
2024-07-09 14:48:42
有無 link ?
2024-07-09 14:53:39
Otto Skorzeny 呢個人都好傳奇
最後竟然善終
2024-07-09 14:56:47
2024-07-09 16:12:21
國際議題 佢哋成班就好似「茶樓阿伯論政」後生版
世界邊有真正嘅正義 大家各懷鬼胎 亦有好多灰色地帶
即係面前有好多篤屎 抹走啲太臭嘅就算

冇完美嘅政權同政府 總之唔好太過份
厭惡嘅係政權政府 唔係嗰度啲普通平民
2024-07-09 17:16:59
太宰二?
佢而家好似真係住喺克羅地亞
2024-07-09 22:12:44
謝,呢篇文陶傑寫得幾好
2024-07-09 22:13:16
通常政治上追求完美都會出事
2024-07-09 22:26:03
厭惡嘅係政權政府 唔係嗰度啲普通平民

某國例外 佢哋政府本身同佢哋啲仆街野係有民意支持
2024-07-10 04:40:56
所以唔會去支俄兩國

退一萬步唔講政治,支俄兩國而家同玩內循環有乜分別,所有國際通用嘅交易同通訊手段都唔多用到
2024-07-10 07:24:08
Day 38 盧比安納

離開 Zagreb,嚟到今次行程最後一站,斯洛文尼亞既首都盧比安納 Ljubljana。

盧比安納地方唔算大,有啲似瑞士既小城,中間有河流過,河兩邊係十九世紀建築。

就算下晝參加咗個 walking tour,都好似無咩故事聽。

不過之前喺其他巴爾幹國家聽咗咁多驚心動魄既故事,對本地人而言,一個地方無故事,或者都係一件好事?


Zagreb 火車站旁邊有架古董火車。本來以為只係擺設,點知原來係想記錄當年呢架火車將猶太人送去集中營既歷史


嚟到盧比安納,建築同 Zagreb 有啲似,都係新藝術風格,呢度叫維也納分離派 Vienna Secession 建築



盧比安納最出名既龍橋。相傳盧比安納係由希臘神話英雄伊阿宋喺屠龍之後創立,所以城市以龍為記
2024-07-10 07:24:53

盧比安納河


呢度既傳統菜色,開始同中歐比較近


Invader 既 graffiti,好得意


市政大廈廣場


之前喺希臘見到新月如鉤,咁快已經過咗一個月


戰爭受難者紀念碑


夜晚睇咗陣歐國杯。今次嚟歐洲,幾乎成程都係同唔同國家既人睇緊賽事
2024-07-10 11:49:31
就講一個斯洛文尼亞故事 (血腥的)

1945年5月「勝利日」之後 其實南斯拉夫戰線都仲未結束 鐵托部隊追趕不斷向意大利/奧地利方向撤退嘅Ustaše部隊 (因為佢哋認為向駐紮嘅英軍投降 待遇一定好過向鐵托投降 起碼唔駛死)

撤退期間Ustaše散播謠言 (民眾本身亦有恐慌) 話鐵托部隊會殺害所有通敵分子 即克羅地亞人
結果幾十萬軍民就向斯洛文尼亞北部往奧地利進發

去到奧地利邊境一個叫Bleiburg嘅地方 英軍只接收咗萬幾人入戰俘營 (冇預計有咁多人 容納不了)
於是指示後面嘅人往東走 到斯洛文尼亞邊境Maribor嘅過渡營 結果變咗死亡行軍

幾十萬人 未去到Maribor 就係斯洛文尼亞北部 一係飢渴交迫冇力行死係路上 一係被遊擊隊搶晒啲嘢 又或不知理由被遊擊隊射一槍 有啲被帶到樹林「練靶」
斯洛文尼亞北部結果變成屠宰場

2024-07-10 11:53:36
呢度睇波似乎冇咁狂熱? 睇得咁斯文似的

話咁快巴打旅程就到尾聲
除咗首都仲會去邊度?
2024-07-11 03:24:28
哇多謝巴打補充
唔講都唔知有件咁既事
我今日行咗幾間博物館,都無人提到呢件事
2024-07-11 03:26:23
可能捕捉唔到,不過呢度啲人都幾斯文有禮
(因為係“斯”洛“文”尼亞 lol)

聽日會去 Lake Bled 同埋地下洞穴
2024-07-11 06:57:43
Day 39 生存與生活

之前查資料,有人話喺盧比安納越留得耐,就越鐘意呢個地方,我而家開始明點解。

尋日話盧比安納無咩故事,只係講咗一半。

盧比安納無既,係處於宏大背景下既故事-- 斯洛文尼亞長期處於帝國邊陲,所以無塞爾維亞既苦大仇深,亦無波士尼亞既戰火連天。

喺盧比安納發生過最大既政治事件,就係二百年前奧地利曾經同其他帝國喺度開過幾個月會議。

但係無宏大敘事,反而令斯洛文尼亞人有機會好好體驗生活。

今日雖然有啲熱,但盧比安納係我出發以嚟覺得最好行既城市-- 呢度唔單止有世界上第一個行人專用區,而且周圍都有樹蔭,有特色小店,甚至有啲奇奇怪怪既雕塑。

呢啲景象都同我講,呢度既人活得有滋有味,有閒暇去發展生活情趣。


朝早行下市集,斯洛文尼亞雖然係巴爾幹人均 GDP 最高既國家,但係物價都唔算好貴



主教座堂,屬於 High Baroque 風格


市中心旁邊既後花園



河景都係百看不厭



周圍既雕塑就有啲奇奇怪怪


甚至有啲惡趣味-- 市內扣愛情鎖既橋叫“屠夫橋”,上面仲有個比人剝皮既雕塑
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