[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
古埃及人 =\= 埃及人?
今日嘅埃及叫Misr(蜜徐籬),同古埃及人自己叫自己嘅Kemet或者希羅嘅Aegyptus已經一啲關係都冇,只有土地承傳咗遺跡

馬其頓都係,斯拉拉夫嘅餡,披住舊時希臘世界嘅皮
睇大部分評價似乎唔錯
不過去前要惡補下啲歷史 有啲唔記得
想問下Zadar 值唔值得留2日? 我諗住split 2 Zadar 1
現代希臘人我估都保留咗一啲古希臘血統既
埃及人就真係另一種人

講起嚟斯拉夫人都幾勁,二千年嚟咁多外族,唯有佢地活得最“茂盛”
我估應該係一個比較小型既博物館
不過塞薩洛尼基既博物館都普遍唔錯,值得一遊
Day 10 苦難故事

尋日講到塞薩洛尼基地位喺希臘北部舉足輕重,但當地其實都經歷過唔少苦難。

話說喺中世紀之後,塞薩洛尼基係鄂圖曼帝國重鎮,甚至係鄂圖曼喺歐洲最重要既城市。

當時鄂圖曼人(土耳其人)為咗溝淡希臘人既影響,特地邀請猶太人移居塞薩洛尼基。

有幾百年時間,土耳其人係塞薩洛尼基既領導階層,住喺半山既上城區;但喺下城最主要既居民係猶太人,之後先到希臘人。

當時塞薩洛尼基係東南歐最多元既城市,有無數人嚟到呢個港口通商、定居。

塞薩洛尼基地位重要,連土耳其國父凱末爾都係喺度出世,圖為佢既故居

上城區既土耳其建築
清掃一空
不過時間去到現代,希臘由鄂圖曼帝國獨立,一輪大戰後雙方同意交換居民。

當時有五十萬土耳其人/穆斯林由希臘被強制遷移到土耳其,而有高達一百五十萬希臘人/東正教徒由土耳其遷移到希臘。

一時間塞薩洛尼基既土耳其人聚落被清掃一空,上城區住滿希臘難民。

咁都未算完,二十年後第二次世界大戰爆發,納粹入侵希臘,將塞薩洛尼基幾乎全部猶太人送入集中營,猶太聚落同受毀滅。

當時唔單止猶太會堂同住所,連猶太人既墳墓都被破壞,墓碑攞嚟鋪路起屋。

終於到戰後塵埃落定,但塞薩洛尼基已經變咗一個純希臘城市,以往既國際化同多民族特色已經不復再見……

其中一塊攞嚟鋪路既猶太墓碑,上面可以見到希伯來文

導遊示範樂器 Bouzouki,亦都係我地平時聽到覺得好似希臘音樂既來源

由上城區俯瞰塞薩洛尼基

塞薩洛尼基夜景

上城區既夜晚,無咁多車,感覺比較靜謐
搞到真係想順便去埋
請教下 Thessaloniki物價如何
同埋巴打係雅典 搭巴士/火車去?
搭火車呀,六個鐘度
物價比雅典平少少,一杯咖啡 2.5 euro
留名
好好好鐘意克羅地亞
度度先
見米蘭有航班直達
一日夠啦 個城好細
主要睇日落
反而split可以留耐d
或者直接住hvar跳島
本身我都覺得split冇咩野睇
今日個國家叫北馬其頓(唔係希臘個馬其頓大區),真係同希臘冇乜傳承關係,除咗個名
有朋友約戰兩年後埃及,諗住去得咁遠都順便去下希臘(雅典可以飛去亞歷山卓,而且同朋友都係直接埃及會合,一東一西咁過去)

可以參考樓主做下筆記
就係因為我講嘅問題

呢個國家只係傳承咗個歷史地名,但個餡就係斯拉夫嘢
冇錯
留名。
唔係
遲下會去歐洲但未諗掂
次次都係歐洲post見到你又去歐洲
歐洲未去完嘛
其實好想去美國見識下 希望一兩年後可以去到
以前都唔明點解希臘堅持馬其頓要改名
而家就覺得都有啲道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞