[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

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2024-07-11 07:00:39
唔單止係咁,斯洛文尼亞人亦都係我嚟到巴爾幹以嚟見到最友善既一班人。

而且佢地既友善,唔係農村好淳樸腼腆嗰種友善,而係因為物質充裕,成長喺一個相對善意既環境,自然對人和藹可親嗰種友善。

喺盧比安納市中心既廣場,豎立既雕像亦唔係某個國王將軍,而係國民詩人 Prešeren 普列舍仁。

喺獨立之後,斯洛文尼亞甚至將原本既國歌《前進吧,榮耀旗幟》改做普列舍仁所作既《祝酒歌》,歌詞大意係祝願世界各地和平安樂,永無戰爭。

呢啲亦都令我反思,今次嚟到巴爾幹好似放太多注意力喺政治上面。

但係政客既手段,正正係想國民成日留意政治,記得同邊個鄰國有仇,甚至活喺恐懼底下,成日掛住要爭取生存空間……

如果世界上多啲斯洛文尼亞,小國寡民,富而好禮,唔使成日掛住爭霸崛起,咁會幾好。



雖然話無咩大歷史,但係斯洛文尼亞其實有好多原始人既聚居地,甚至有世界上最古老既笛子同車輪



市中心既詩人雕塑,下面係佢作國歌既歌詞


市內博物館既擺設,陳列出盧比安納知名同不知名既人物,代表城市由大家塑造



喺山上城堡望番盧比安納全境。遠處可以見到阿爾卑斯山餘脈
2024-07-11 11:53:41
睇書《二次大戰後的野蠻歐陸》睇返嚟 應該好少人提及了
仲有後續

後來英軍被指控係屠殺嘅禍首 因為冇收容全部軍民 違反日內瓦公約
而且有武器嘅人 好多繳械後先「死亡行軍」
「行軍」時遇搶劫或不公事情 都無法有效反抗

但係另一角度去睇 當時英軍一嚟冇預料 二嚟突然咁多軍民 點樣有地方物資同人手去處理 (啱啱打完仗運輸都未通暢) 夾硬收晒最後都會變人道災難
所以最好嘅方法係
2024-07-11 12:00:49
市內唔多人似的 幾悠閒
但完全唔理政治就好易受操控 就好似以前嘅港豬
2024-07-11 15:01:24
就係我之前講嗰單勞改處決

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bleiburg_repatriations
2024-07-11 15:05:41
但係政客既手段,正正係想國民成日留意政治,記得同邊個鄰國有仇,甚至活喺恐懼底下,成日掛住要爭取生存空間……


如果你嘅wording唔係「政治」而係「極民族主義」,我十分之認同呢段

政治係牽涉生活大小事情嘅嘢,多留意政治、多去唔同角度思考,先唔會畀政棍蒙蔽雙眼,亦都可以(喺一個民眾有權力嘅機制底下)有效監察政府運作
2024-07-11 15:06:08
但係政客既手段,正正係想國民成日留意政治,記得同邊個鄰國有仇,甚至活喺恐懼底下,成日掛住要爭取生存空間……


如果你嘅wording唔係「政治」而係「極民族主義」,我十分之認同呢段

政治係牽涉生活大小事情嘅嘢,多留意政治、多去唔同角度思考,先唔會畀政棍蒙蔽雙眼,亦都可以(喺一個民眾有權力嘅機制底下)有效監察政府運作

2024-07-11 16:15:56
同意
補充一點 政權政棍篡改歷史都好易照單全收
2024-07-12 04:12:42
通常悲劇就係根本無最好既處理方法,點做都 bad end
2024-07-12 04:16:13
咁啱比我影到咁,不過市內都唔算多人(所以幾舒服)

政治嗰度講得唔好,應該係要關心政治,但唔好咩都政治立場行先,比政客既 agenda 控制
2024-07-12 04:18:12
係呀,上面講得唔好,應該係要關心政治,但唔好咩都立場行先,比政客 set 既 agenda 控制,如果唔係變咗賽族人/某國人成日好似受害者咁好危險
2024-07-12 07:26:29
Day 40 最後一日

今日參加旅程最後一個 day tour,參觀斯洛文尼亞兩個最出名既旅遊景點。

布萊德湖 Lake Bled 係一座冰川湖,上面有斯洛文尼亞唯一一個島。

布萊德島上面既教堂大概係斯洛文尼亞最出名既地方,可能大家見到相都會認得。

不過今日湖水雖然湛藍而透明,景色始終同相仲有一段距離。

可能季節或者角度唔啱?

話時話撐船去布萊德島係獨市生意,每人開價十八歐羅,個人就覺得性價比唔算好高。


首先嚟到山上面既城堡,俯瞰 Lake Bled


城堡既另一邊對住農村,最遠可以見到斯洛文尼亞最高峰 Triglav


嚟到 Lake Bled


由人手撐既傳統平底船


遠處係鐵托既別墅。鐵托好識享受,南斯拉夫周圍既旅遊景點都有佢住處


島上教堂


Lake Bled 既水好清,可以一眼望到底


Lake Bled 亦都係好多人嚟度假既地方,咁啱有班小朋友喺度玩樹上跳水


斯洛文尼亞出名既 Cream Cake 都係喺 Lake Bled 附近既酒店發明,Cream cake 面頭係酥皮,中間係忌廉同吉士醬,食完好滯


望番去城堡
2024-07-12 07:31:06
反而下晝去既鐘乳石洞就吸引好多。

斯洛文尼亞境內有好多石灰岩組成既溶洞,連喀斯特地形呢個名都係嚟自斯洛文尼亞南部。

波斯托伊納洞 Postojna Cave 係斯洛文尼亞第二大溶洞,亦都係另外一個主要旅遊景點。

成個溶洞全長二十公里,都係由地底河流沖刷而成。

溶洞裡面有好多鐘乳石同石筍,都係嚟自雨水滲透石灰岩,變成包含鈣質既水滴,鈣質沉澱後就留低薄薄一層岩石,日積月累就變成鐘乳石,或者喺地面積累上嚟既石筍。

我地一團人首先坐類似越礦飛車既火車嚟到溶洞既深處。

溶洞內部好大,就好似地心歷險記,或者魔戒裡面半獸人住既巢穴咁,非常震撼。

嚟到溶洞,先知道原來鐘乳石既形態有好多種,平時最常見既係圓錐體既尖柱,但係原來都有啲好似意大利粉、雪糕,甚至輕紗咁,薄到可以透光。

鐘乳石每一百年先生一厘米,普普通通一條半米長既鐘乳石,可能已經包含成個人類歷史。


另一座起喺洞穴旁邊既城堡


起喺洞穴裡面,防禦性能好好,而且仲有源源不絕既淡水(地下水)供應,不過居住狀況就麻麻


城堡最入面,再入去仲有密道可以走出去補給


較下白平衡,感覺又幾得意


坐小火車入溶洞



溶洞既環境可以用鬼斧神工嚟形容;不過可能我用手機影,就唔係好拍到


唔同形狀既鐘乳石


就係咁一滴滴水累積而成


溶洞最出名既雪糕石
2024-07-12 07:33:05
參觀完 Postojna Cave,亦代表斯洛文尼亞既旅程完結。

本來嚟斯洛文尼亞係無心插柳,只係打算喺度坐飛機番香港,順便參觀多一個南斯拉夫國家。

但係嚟到後又覺得呢個地方幾吸引,而且因為斯洛文尼亞受奧地利既影響好深,令我都對哈布斯堡皇朝呢個中歐強權開始有啲興趣,睇下之後有無機會了解更多。

聽日就會上機番香港,大概會喺機上寫埋總結,概括今次喺巴爾幹半島四十日裡面既所見所聞。

暫時就喺呢度歇筆,大家香港見。


旅程既最後一餐,食好啲;前面係本地傳統菜色 Obrok,似Schnitzel上面加火腿同芝士
2024-07-12 08:02:43
lake bled西南岸座山上面個幾個viewpoints望落去個景靚過城堡望過去好多
2024-07-12 10:37:49
啱呀
同埋而家媒體/社媒泛濫 加上AI連相都可以gen出嚟
製造假新聞同極端資訊去控制風向話咁易
2024-07-12 10:40:10
唔只鐵托 所有獨裁者都識享受
2024-07-12 10:44:49
咁快就40日了
旅程結束就會諗 下次再去/會去邊度
2024-07-12 12:12:10
ching想問下撐船係18eur來回?同埋洞穴城堡d交通點
2024-07-12 12:13:35
sorry同埋行上lake bled個制高點用左幾耐,d路易唔易搵同難唔難行
2024-07-12 18:37:23
想問下巴打通常喺邊度搵day tour?
2024-07-13 04:28:12
係啊,我睇番明信片啲相,通常要見到教堂,城堡,山


好似呢張咁
2024-07-13 04:29:53
2024-07-13 04:30:26
係呀,然後又會唔捨得番去
2024-07-13 04:31:33
我報咗 day tour 呀,所以唔使煩交通
去教堂除咗撐船都可以搭電動船,好似仲平啲,去到就會見到
2024-07-13 04:32:53
我通常經 getyourguide,好似平啲
不過都可以喺網站了解咗大概價格,然後再上 service provider 既官網比較下,有時再抵啲
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