[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
呢個上咗 山頂有個廢堡 途中有墳場

去旅行都有去墳場睇 有啲係專登去 例如軍人墳場
會睇下年份 亡者年紀 諗下當時發生咩事
有錢有氣力有時間周遊列國, 仲唔係最大生日禮物? 恭喜你就真,
去到3張, 反而多左me time, 呢D國家好難搵到旅伴,
就算另一半肯陪你去, 亦未必有好結果。

曾去過一國家, 去得呢個國家都係睇歷史, 唔會有陽光與海灘、shopping、美食(唔太啱香港人口味),
遇到一對香港情侶, 男仔明顯對歷史好有興趣, 我同男仔互相交流去左邊個地方參觀,
見個女仔唔出聲, 我禮貌上問下佢, 佢話, 我對歷史冇興趣。
我真係想搵個窿捐, 超老尷, 個男仔都明顯尷尬, 求其講多幾句就各自閃人
我係第一次去回教填場, 完全冇陰森feel
我不嬲對回教國家冇乜好感, 去到bosnia後就對佢地有反好感, 算係幾世俗國家, 女仔唔駛包頭, 要包頭嗰D似係遊客
歐化晒啦但老人家 (阿婆輩) 有三角頭巾包頭東歐東南歐都普遍 應該唔關伊斯蘭教事
包頭 (有幾款唔同方式) 加普通衣著係土耳其人
包頭加著袍應該係中東 有啲加埋面巾

諗起香港政府聲稱要做伊斯蘭旅遊友善地方
人哋阿聯酋 卡塔爾 土耳其 馬來西亞 印尼一早已經係啦
歐洲波斯尼亞都做到
有錢穆斯林駛鬼嚟你香港
唔太好,始終都係百年舊酒店,隔音非常差,仲成日有d低頻聲,不過我都預左唔同新酒店。

係呀,呢度旅遊區仲成日聽到普通話tim,不過比我想像中多日本團,塞爾維亞都遇到過香港人。
生日快樂

呢堆野我就黎食到怕
而家咁先進

睇嚟有機會要重遊

佢咪就喺博物館出門電車路畀Princip隊
生日快樂!

我嗰陣都去咗Mostar半日

睇啲人喺上面跳水
我都八年前去,住歐洲酒店

好記得嗰朝一出酒店門口就聽到一家三口香港人喺度講嘢

其實嗰陣已經有(包括我哋)
我聽導遊講,以前佢地住喺山上面牧羊之類
係要買野先會走落山去市集
係呀波士尼亞有好多面向可以探索
佢地最終可以停火都係聯合國比較做到野既一次?
(雖然未睇巴打推介齣戲
我都有經過個墳場,但就無為意原來好多都係當年既受難者……
都幾尷
不過個女仔肯配男友都算係咁?
或者去到先知無得買野,個男要跪玻璃
佢地每日五次禮拜,教士喺宣禮塔上面提醒信徒要記得神既恩典,記得人生意義,唔好掛住營營役役,其實幾有意思

只係有啲地方比較專制,將宗教變成轄制既工具,就令人厭惡
我都係
其實味道有啲寡
希臘 gyros / 土耳其 kebab 好食好多
我尋日去到睇唔到
可能未籌夠錢
算係
但硬係覺得似睡火山 唔知幾時又爆發咁
咁唔好彩 我果日有兩個跳
我個guide 話黑塞哥維果邊係俄羅斯支持 波斯尼亞就美國佬 都係睇邊邊強
脈絡: 塞族共和國--塞爾維亞--俄佬
世界而家係新冷戰佈局啦 烏克蘭已經係例子

繼續留名支持
幾年前去波斯尼亞,個博物館都唔覺有咩VR,原來隔左幾年,個體驗豐富左好多
希望波斯尼亞可以擺脫以前陰影,有長遠發展,呢個國家比塞爾維亞更值得同更有需要入歐盟,但回教背景始終係個難關
或者男仔下次陪返女氣去日本旅行補數
去得多發覺歐洲到到啲景色都差唔多
好似日本咁,去多幾錢已經搵唔到特色..
而且佢哋啲樣都好歐洲白人樣,後生嗰啲英文都唔錯,
係,我記得都唔少著袍嘅去去Sarajevo, 我估中東人出得國去旅行起碼都中產以上,又遇到啲西歐遊客,佢地話教堂+陽光有審美疲勞,所以好like Sarajevo, 所以話駛乜整色整水,你本身係有特色,自然引到唔同種族去旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞