[live 遊記] 巴爾幹半島點解係歐洲火藥庫?

828 回覆
224 Like 4 Dislike
收到! 咁我臨飛果晚先上Zadar
Day 11 告別希臘

離開塞薩洛尼基,今日搭巴士去保加利亞。

今次喺希臘逗留咗個零禮拜,算係初步了解唔同地區既風貌。

如果下次嚟,個人覺得雅典部分就差唔多,反而可以去多啲北部地區,例如馬其頓王國既古都 Pella,眾神既居所 Mount Olympus,同埋只有男人可以去既“聖山”,成個半島都係修道院既 Mount Athos。

今次亦無去希臘小島,因為想等埋女朋友先去。

如果去的話,除咗最出名既 Santorini,Mykonos 同 Naxos 都係好選擇。

如果可以的話,其實我最想由雅典揚帆出海,穿越愛琴海到達對岸既羅德島,唔知以後有無機會呢?

進入保加利亞,山嶺變得更綠,唔再光禿禿

保加利亞首都蘇菲亞市郊既住宅建築,感覺好礙眼

保加利亞以前係共產國家,巴士站隔離既雕塑都好有蘇聯味道
希臘美食

今次喺希臘,最深印象既食物有三樣:

1. 希臘燒烤 Souvlaki:通常係串燒豬肉/牛肉,用 Pita 餅包住,加上番茄、洋蔥、乳酪,有時仲會連埋薯條,趁新鮮熱騰騰咁食,回味無窮

Souvlaki Wrap 其實係 street food,喺街一路行一路食最有風味

2. 希臘沙律:希臘既沙律通常當主菜食,所以大大碗,而且每個地方,甚至每間餐廳都有自己既配方。有時配埋燒烤一齊食,分量啱啱好

每間餐廳既配搭都唔同

3. 希臘甜品:食完飯,如果仲有胃口,可以食埋希臘甜品。呢啲甜品通常都有酥皮同果仁,再加入大量糖漿,所以非常甜,但就唔算好膩,飲埋細細杯既希臘咖啡就係完美既一餐嘞

雖然咁講,但希臘甜品通常唔係飯後食,反而似下午茶

通常甜品都可以喺麵包鋪買到
懷疑呢啲市郊住宅 係共產時代建築
不過核突過東柏林同華沙好多外觀設計同保養唔掂
正呀
出去最鍾意食意大利餐 其次就係希臘餐
好熱氣
我估都係
本來睇緊田園雪山靚景
突然出啲核突建築
係呀,所以要食多啲沙律
有冇屎柯,我去旅行點都會買d生果食
我都有買士多啤梨、車厘子
之前去希臘, 最深刻嘅係好多餐食完埋單後, 餐廳會送一件免費甜品加一shot烈酒
有次係餐前 送shot茴香酒 完全係烈酒嚟
甜品未食過

飲過希臘式咖啡 不過唔太啱自己口味
今次又無試過有烈酒送
我幾中意希臘咖啡呀(即係土耳其咖啡)
不過要落糖
Day 12 普羅夫迪夫 Plovdiv

今日主要喺普羅夫迪夫 Plovdiv 既老城區出沒。

Plovdiv 係保加利亞第二大城市,歷史悠久,曾被選為歐洲文化之都。

當初捨保加利亞首都索菲亞而去 Plovdiv,係因為覺得索菲亞太過都市化。

但嚟到 Plovdiv 後反而有啲後悔,因為保加利亞既交通網絡以索菲亞為中心,所以索菲亞其實有一日遊去齊 Plovdiv 同里拉修道院;相對上 Plovdiv 既交通就無咁便利。

不過點都好,既來之則安之,一場嚟到,自然要周圍睇下。

Plovdiv 作為千年古城,亦都有古羅馬遺跡,甚至有一座能夠容納三萬人既古羅馬競技場。

不過而家 Plovdiv 最多人參觀既,係位於老城區既精致大屋。

呢啲大屋都係 Plovdiv 既商人喺百幾二百年前興建,當時係鄂圖曼時代末期,唔知係咪因為管控鬆弛,呢班商人生意越做越大,就乘機起豪宅炫富。

而家呢啲大屋經過復修,望落去各有特色;不過屋裡面介紹唔多,所以就唔算好觸動到我了。

最靚既大屋,而家改建成 Regional Ethnography Museum,展覽傳統保加利亞人既穿著同習俗

保加利亞人傳統上最重要既位置係火爐邊,佢地相信火能夠驅邪。當有新娘嫁入嚟,第一件事就係喺火爐加柴,代表正式成為家庭既一員

當時保加利亞既有錢人會去耶路撒冷朝聖,番嚟會帶埋幅華麗繪圖紀念。去過耶路撒冷既東正教徒,就好似去過麥加既穆斯林一樣,喺鄉里地位高啲,講野都大聲啲

各有特色既大屋。佢地通常一樓闊過地下,因為鄂圖曼帝國按地面面積收稅,所以為咗避稅就變咗發水樓

金碧輝煌既室內空間,感覺都幾土豪

俯瞰 Plovdiv

Plovdiv 既古羅馬劇場,保留得比之前衛城更加完整

當地壁畫
幾靚兼具特色
見到騎樓發水嗰下笑咗果然有錢人係最鍾意鑽漏洞 否則點解咁有錢

其實係Sofia去Plovdiv交通麻煩 定係Plovdiv市內交通不便?
主要係 Plovdiv 去其他地方唔方便,好多都要番 Sofia 轉車
我下一站去羅馬尼亞,唯一一班巴士係下晝四點半開,凌晨一點半到
東南歐有時就係呢樣煩
時間充裕會留兩日先返轉頭走
由Plovdiv上羅馬尼亞, 中間要穿過巴爾幹山脈
車程係會比較長
保, 羅兩國陸路邊境重要未係神根區, 要落車做出入境手續
巴爾幹半島出名山多, 印象中得希臘多似樣嘅公路加隊道穿過呢啲山
保, 羅兩國陸路邊境重要未係神根區, 要落車做出入境手續

竟然係咁
係 wor 都唔醒起聽日穿過既就係巴爾幹山脈
令我有啲期待添 (雖然都睇唔到啲咩)
係呀,我由希臘到保加利亞都要過關
不過就無得 cup 印
Day 13 悠悠閒閒

今朝落咗場雨,落完雨天朗氣清,街上面涼風陣陣,非常舒服。

自從嚟到東南歐,天氣一直唔算特別好;希臘就又熱又乾(最近仲好似有熱浪),Plovdiv 就又熱又濕。

一直到今朝,先搵番一直懷念既歐洲感覺。

Plovdiv 舊城區唔算大,尋日已經睇得七七八八,所以今日都係行下教堂,寫下明信片之類。

不過咁樣悠悠閒閒既感覺都幾好(尤其今日天氣唔錯),有時旅行都唔使搞到咁 chur 呢。

不過今日可能係呢次旅程最後一日咁悠閒了,因為聽咗各位巴打絲打意見,之後會去埋阿爾巴尼亞;行程編密咗,之後應該無好似今日咁無咩安排既日子了。

睇啲雲就知天氣好好

參觀市中心既清真寺

喺旁邊既 cafe 飲下土耳其咖啡

Plovdiv 市區

銅像叫 Milo,係當地以前一個聾啞人士,大家都會同佢講秘密,慢慢就變咗 Plovdiv 既吉祥物

山上面就係舊城區

東正教教堂,通常都有好華麗既屏障隔住大堂同裡面既聖所

咁啱見到嬸嬸喺度填色復修,偷影一下

天氣好,尋日去過既民俗博物館都特別靚,有少少童話感覺

日落時分上咗市中心旁邊既山,山上面係以前既紅軍紀念像

俯瞰 Plovdiv

Plovdiv 三面環山,遠睇都幾壯觀

睇埋日落先走

行山行得咁辛苦,都要食下野慰勞自己
諗諗下 因為歐盟同神根係兩樣嘢嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞